Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa brzmienia JAMO S606

syberka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Potrzebuje opinii czy moge jakoś zmienić bez niepotrzebnej ingerencji w kolumnę jej dźwięk.Podstawowe pojecie o elektronice posiadam :-).Kupiłem S606 ze wzgledu na opinie na forach oraz sentyment do JAMO.Kolumny sa napedzane Pioneer VSX920, i Dune HD MAX.Mam mały pokój 2,3x5,2 stad tez wynikaja moje problemy.Po prostu bas jest zbyt dudniący -mało kontrolowany i schodzący,zbyt mało szczegółowości i precyzji.Może w tor akustyczny wprowadzić np.DAC Prosze o poradę.Nie chce zmieniac zestawu bo to strata kasy,może lepsze były by podstawkowce?Ale teraz to juz po ptokach.

https://www.audiostereo.pl/topic/79666-poprawa-brzmienia-jamo-s606/

No niestety, tak bedzie .... te kolumny nie zagraj ladnie w tak malym pomieszczeniu (bedzie dudnilo) Sam mam ten sam problem .... mozesz sprobowac odstawic je od sciany ale przyznam szczerze te watpie aby to cos dalo (tylni bas reflex) DO takiego pomieszczenia to jakies fajne monitorki. Sam kupiem ostatnio monitor audio bx2 _ bx ceneter a jamo chce wywalic na sourroundy .... wiem ze takie krowy na efektowych to glupota ale przynajmniej je wykorzystam.

Pozdro.

No niestety, tak bedzie .... te kolumny nie zagraj ladnie w tak malym pomieszczeniu (bedzie dudnilo) Sam mam ten sam problem .... mozesz sprobowac odstawic je od sciany ale przyznam szczerze te watpie aby to cos dalo (tylni bas reflex) DO takiego pomieszczenia to jakies fajne monitorki. Sam kupiem ostatnio monitor audio bx2 _ bx ceneter a jamo chce wywalic na sourroundy .... wiem ze takie krowy na efektowych to glupota ale przynajmniej je wykorzystam.

Pozdro.

Niestety mam cały zestaw 5.1 wiec na tyły odpadają.Szkoda,że przy Bi można odciąć zarówno suba jak i średniotonowe.Wg mnie powinny być sprzęzone kopółka z sredniotonówką-wtedy odpięcie suba dałoby efekt.Może jakieś inne pomysły.Kable zmieniłem na KLOTZ-bez efektu

Szczerze napisze, ze po przeczytaniu opinii o tym zestwaie zdecydowalem sie na niego.... i sam sie sobie dziwie, nie wiem co ludize widza w tych kolumnach, sam bas i dudnienie. Nawet przy wiekszym metrazu graja bardzooo srednio.Podpialem ma bx2 jako fronty i az mi sie zaczela miska smiac jaka jest wielka roznica (kolosalna) Piekna srednica a basik mocny ale lekko w tyle. Kiedys wpadlem na pomysl aby zastosowac kable Hotline WHITE LINE, pisza ze wysokie i srednie tony sa na pierwszym planie a bas w akompaniamencie ale jakos nie dokonalem finalizacji, dalem sobie spokoj.Te kable nie sa drogie, mozesz zawsze zainwestowac w nie i zobaczysz czy barwa sie zmieni.Powodzenia.

POzdrawiam.

Nie rozumiem takich ludzi. Kupują budżetowe kolumny a później płaczą, bo moją "niedostaki" w jakości dźwięku, i chcą to Bóg wie czym naprawić. Odpowiedź jest prosta: Tak się nie da. Jedynie co moze Pan zrobić, to poprostu wymienić "plastikowe" Jamo na coś innego.

Nie rozumiem takich ludzi. Kupują budżetowe kolumny a później płaczą, bo moją "niedostaki" w jakości dźwięku, i chcą to Bóg wie czym naprawić. Odpowiedź jest prosta: Tak się nie da. Jedynie co moze Pan zrobić, to poprostu wymienić "plastikowe" Jamo na coś innego.

Dlatego tak się dzieje,że w polskich realiach nie mozliwości przesłuchu sprzętu w warunkach domowych.biorac jeszcze pod uwagę cięzar paczki z kompletem kolumn.Napisze tak-kolumny przed wygrzaniem grały lepiej,wybór padł na nie po odsłuchu np.TAGA HARMONY,JBL podpietymi do PIONEER VSX 920.Teraz pobawiłem się w wytłumieniem maskownicy suba materiałem do wygłuszeń.Zmiana kolosalna.Szczegółowość uległa poprawie,bass jest ucinany tam gdzie być powinien.NOWOROSYJSK pisze Pan,że budżetowe.Wie PAN kupiłem w zeszłym roku MANTA V5,po drobnych modyfikacjach szczęki opadają osobom które zapraszam na odsłuch.To nawet nie jest sprzet BUDŻETOWY,a jednak wprawił w osłupienie sprzedawcę w znanym sklepie HiFi w Katowicach gdzie ceny zaczynają się od kilku tys.Nie poznał co to za marka bo dużo zmieniłem w wyglądzie.Kupując JAMO sugerowałem się opiniami forumowiczów i własnym uchem,choć jak napisałem wcześniej lepiej grały.Niestety nasze pomieszczenia w blokach są takie jakie są.

Dlatego tak się dzieje,że w polskich realiach nie mozliwości przesłuchu sprzętu w warunkach domowych.biorac jeszcze pod uwagę cięzar paczki z kompletem kolumn.Napisze tak-kolumny przed wygrzaniem grały lepiej,wybór padł na nie po odsłuchu np.TAGA HARMONY,JBL podpietymi do PIONEER VSX 920.Teraz pobawiłem się w wytłumieniem maskownicy suba materiałem do wygłuszeń.Zmiana kolosalna.Szczegółowość uległa poprawie,bass jest ucinany tam gdzie być powinien.NOWOROSYJSK pisze Pan,że budżetowe.Wie PAN kupiłem w zeszłym roku MANTA V5,po drobnych modyfikacjach szczęki opadają osobom które zapraszam na odsłuch.To nawet nie jest sprzet BUDŻETOWY,a jednak wprawił w osłupienie sprzedawcę w znanym sklepie HiFi w Katowicach gdzie ceny zaczynają się od kilku tys.Nie poznał co to za marka bo dużo zmieniłem w wyglądzie.Kupując JAMO sugerowałem się opiniami forumowiczów i własnym uchem,choć jak napisałem wcześniej lepiej grały.Niestety nasze pomieszczenia w blokach są takie jakie są.

I tu sie zgodze w 100%.Tzw."wypozyczanie sprzetu" jak dla mnie nie istnieje .... no moze gdybym zostawil w danym sklepie 30tys zl i mial znajomosci to sytuacja zminilaby sie diametralnie.70% kupujacych dopiero po jakims czasie wie w ktora strone isc i jakiego dzwieku szuka..... smieszy mnie pisanie ze ludzie kupuja sprzet budzetowy i czegos im brakuje czy nie sa zadowoleni z dzwieku. Owszem tak to juz bywa ze niektorzy maja sprzety za kilkanascie tys zl i wiecej, i szukaja , szukaja i szuakaja tego idealnego brzmienia i co? I nie znajduja go bo cos im sie wiecznie nie podoba .... jak kupowalem bx2 bylem na odsluchu ale tak czy siak inaczej graly u mnie w domu niz w sali odluchowej.A ludzi , ktorzy trafili za pierwszym razem badz wiedza czego oczekuja od dzwieku na poczatku przygody mozna nazwac prawdziwymi szczesciarzami :]

Pozdro.

Miałem ten sam problem z Heco Victa, które w końcu sprzedałem. Zauważalną poprawę przyniosło zatkanie otworów (jednego czy też dwóch, już nie pamiętam)kawałkami miękkiej gąbki o drobnych porach, ale takiej przepuszczalnej dla powietrza. Gdzieś ostatnio czytałem na jakimś forum, że jakiś producent kolumn (dobry) stosował takie rozwiązanie w jednym ze swoich modeli. PS, słuchałem te kolumny w sklepie, duża przestrzeń, i muszę powiedzieć, że basik, brzmieniowo, był imponujący.

I tu sie zgodze w 100%.Tzw."wypozyczanie sprzetu" jak dla mnie nie istnieje .... no moze gdybym zostawil w danym sklepie 30tys zl i mial znajomosci to sytuacja zminilaby sie diametralnie.70% kupujacych dopiero po jakims czasie wie w ktora strone isc i jakiego dzwieku szuka..... smieszy mnie pisanie ze ludzie kupuja sprzet budzetowy i czegos im brakuje czy nie sa zadowoleni z dzwieku. Owszem tak to juz bywa ze niektorzy maja sprzety za kilkanascie tys zl i wiecej, i szukaja , szukaja i szuakaja tego idealnego brzmienia i co? I nie znajduja go bo cos im sie wiecznie nie podoba .... jak kupowalem bx2 bylem na odsluchu ale tak czy siak inaczej graly u mnie w domu niz w sali odluchowej.A ludzi , ktorzy trafili za pierwszym razem badz wiedza czego oczekuja od dzwieku na poczatku przygody mozna nazwac prawdziwymi szczesciarzami :]

Pozdro.

SEDNO!Czy kazdy audiofil musi wydawac tysiące na sprzęt,który i tak go nie zadowoli?Szczerze pozyczyłem od kumpla SONUS FABER Concertino i zagrały dużo gorzej niż jamo-owszem były precyzyjne,szczegółowe z Pionieer.Dla mnie sprzęt za parenaście klocków jest dla trzech grup słuchaczy.Audiofili ze złotymi uszami,nowobogackich chcacych sie pokazać przed znajomymi,estetyków kupujacych sprzęt dla wyglądu.Przypuszczam,ze zostane teraz słownie zlinczowany.Przeciez tu nie chodzi tylko o JAMO ale o kolumny zbyt masywne do danych pomieszczeń.Prosze powiedzieć gdzie jest napisane jaką kubature obsługują dane kolumny?Chodzi tu o konstruktywne propozycje poprawy brzmienia!

• 1 miesiąc później...

Użytkuje Jamo s606 już od ponad roku z AA MAP101 i MCD200 na powierzchni 25 m2. Głośniki grają bardzo ciepło i przyjemnie , brakuje w nich szczegółowości i sceny ale na odsłuchu kilku nowych par kolumn podłogowych do 2000 pln żadne nie wyróżniły się poprawnym szczegółowym dźwiękiem . Gdy podłączę kolumny podstawkowe (np. ostatnio KEF Q100) zaczyna się robić piękna scena ale zaczyna brakować dołu do którego jestem przyzwyczajony z Jamo. W Jamo bardzo łatwo można regulować siłę basu po przez odsunięcie kolumn od ściany na około 45 cm i 65 cm od ścian z boku. Bas jest wtedy punktowy i nie ciągnący się. Jeżeli chodzi o wykonanie tych kolumn to moim zdaniem są wykonane bardzo przyzwoicie jak na kolumny za 1200 pln . Są ciężkie , elementy są dobrze spasowane, maskownice pasują idealnie. Komentarze ludzi typu że są to kolumny plastikowe i tym podobne są bezpodstawnie wystawiane na forum. Nie słuchałeś ! nie widziałeś! nie wypisuj bzdur na temat na który nie masz podstaw by się wypowiadać.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.