Skocz do zawartości
IGNORED

Konfiguracja systemu jak w PR.Trójka 3

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

nawet caly watek przeczytalem i nikt nie wymienil na jakim sprzecie graja w 3-ce i jak tutaj znalezc w domu podobne brzmienie...

chwilowy brak działalności w audio.

Tak powinno radio brzmieć na co dzień jak przed chwilą; Wojtek Mazolewski Quintet. Jedynie szkoda ze jakiś spiker "inteligentnie" wszedł na finałowy moment utworu z gadaniem :( To w ogóle to jakiś debilizm przerywać koncert w środku no ale marketing górą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pomóc w konfiguracji sprzętu może ci tylko posłuchanie kilku dobrych systemów

To podstawa !

Azus

chcesz stroić system pod sygnał radiostacji? - to żart jakiś?

Ależ nic podobnego, odbieram PR3 przynajmniej z 6-7 różnych nadajników i z każdego inaczej brzmi !? :)

To tylko świadczy jak kiepsko jest z naszą krajową radiofonią, urządzeniami przez nią konserwowanymi; nawet z tą niby najlepiej nadawaną Trójką!

W sumie to smutne że aktualnie na technikę nadawania w ogóle chyba nic nie idzie z budżetu.

A radia cyfrowego nie będzie, bo naród na 100% nie kupi sobie cyfrowych tunerów o takich to nawet nie ma co myśleć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale będzie słuchał radia z kompa no i będzie po radiu :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Sory, ale sam osobiście słyszałem, jak panowie w 3-ce mówili że właśnie zapodają płytę winylową, nawet kiedyś rano (nie tylko po 14-tej), nie udało się i ponownie puszczali czarny placek, skąd więc pomysł że wszyscy moi ukochani z 3-ki kłamią i to oszuści i podli kłamcy.............?

Skąd taka pewność, proszę o konkrety bo w radiu było "słychać" jak gość kładzie winyla, jak czekaja jak zagra, skąd pewność że w 3-ce pracują kłamcy ?

Diskomaniak- nie mam żadnego problemu ze sobą, wiem że mam słuch doskonały bo chodzę na badania, wiem że płyta 16 bitowa nie jest w stanie oddać wiernego brzmienia fortepianu co potwierdzają muzycy, wiem że Sony zaprzestało produkcji płyt 16 bitowych CD i że tu na forum wszyscy przesiadają się na odtwarzacze strumieniowe. A co to ma do tematu wątku- ano właśnie to żeby w domu uzyskać doskonałe analogowe brzmienie. Ja osobiście nie tylko nagrywam wszystko z CD na kasety magnetofonowe, ale też na VHS. Był o tym wątek na forum, każdy ma (jeśli jeszcze nie wywalił) magnetowid i wystarczy raz nagrać koncert z 3-ki na taśmę, żeby zobaczyć jak to potem zagra. Gorszą jakość da zgranie na twardy dysk w jakości 24/96, ale to i tak o niebo lepiej niż zapewnia CD.

Pozdrawiam

abandon

Ależ co jakiś czas sobie w Trójce z ostatniego ich niewyrzuconego gramofonu coś puszczą, już nieraz wypuszczałem teksty żeby sobie jako zasobna stacja VPI z topowym Dynavectorem kupili :).Od razu Ci powiem może niech sobie cały tor zrobią od początku do końca a później niech się swoim ostatnim gramofonem i vinylami zaczną podniecać! Mają jeszcze podobno u realizatora w pomieszczeniu dwa szpulowe Telefunkeny tak że może zaczną z taśmy na małej studyjnej coś puszczać, tylko niech nie zapomną o nowych głowicach i konserwacji mechaniki toru bo inaczej dalej d4 !

Co do nagrywania wszystkiego na kasety to Ty raczej coś z estetyką dźwięku masz nie teges.Chyba że sobie te radiowe "świerszcze" chcesz wykastrować a to rozumiem; drapie to uszy, oj drapie szczególnie słuchane na lepszych kolumnach czy słuchawkach.Czasem po wyłączeniu radia i przed włączeniem płyty robię takie uff,ulga, skończyło się wreszcie!

Ja lata świetlne temu przeszedłem z głupoty ze szpul (19,05cm/s na kasety 4,75 cm/s i do dziś sobie w brodę pluję co za licho mnie podkusiło!Miałem masę oryginalnych vinyli tak własnie zgranych na szpule-wszystko poszło do ludzi :( Standard VHS i słynny JVC BRA przerabiałem urządzenie wybitne jak na swoje czasy ale śmierć moralna je po prostu zabiła.Dźwięk powiedzmy poprawny, lepszy niż z kasety ale do małej studyjnej trochę mu brakuje :(

Ludzie Święci, czy ja jetem ewenementem głupoty w sławach waszych, co do słyszalności,czy ja słyszę same zło, na to wychodzi że moje Thiel CS-3.6 i KE i tp. muszę wyrzucić na śmietnik, jak rock na nich nie gra. Moje pytanie jest takie jak w tytule, chcę słuchać rock,a bez zniekształceń,z nośnika cd, równie dobrze.Mam kaseciaka Sony Tcka6ES nagrywałem trójkowe koncerty, Coma,y, Czesława,i wiele późniejszych, dlatego proszę o konfigurację cyfrową.W moim wątku pytającym, napisałem na jakim sprzęcie trójka gra.Teraz zadałem sobie pytanie co do założenia nowego wątku,Czy na totalnej konfiguracji HI-END za 85 tyś zł.za gra Iron Maiden.

Jejku, już ci powiedziano, ale powtórzę - ze źródła (nie ważne czy to cd, komputer, płyta analogowa) sygnał przechodzi przez wiele urządzeń (w tym różne konwersje analog-cyfra, limitery, filtry - obcinające dolne i górne częstotliwości) by w końcu (drogą satelitarną [cyfra]) zostać przesłany do nadajnika ukf, gdzie analogowo (wykorzystując modulację częstotliwości) jest nadawany na twoim terenie. Po drodze, sygnał z niezłego przecież źródła - płyty cd jest zniekształcany. Odwtorzenie tych zniekształceń jest dosyć trudne i łagodnie rzecz ujmując - nierozsądne.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Diskomaniak- nie mam żadnego problemu ze sobą, wiem że mam słuch doskonały bo chodzę na badania, wiem że płyta 16 bitowa nie jest w stanie oddać wiernego brzmienia fortepianu co potwierdzają muzycy, wiem że Sony zaprzestało produkcji płyt 16 bitowych CD i że tu na forum wszyscy przesiadają się na odtwarzacze strumieniowe. A co to ma do tematu wątku- ano właśnie to żeby w domu uzyskać doskonałe analogowe brzmienie. Ja osobiście nie tylko nagrywam wszystko z CD na kasety magnetofonowe, ale też na VHS. Był o tym wątek na forum, każdy ma (jeśli jeszcze nie wywalił) magnetowid i wystarczy raz nagrać koncert z 3-ki na taśmę, żeby zobaczyć jak to potem zagra. Gorszą jakość da zgranie na twardy dysk w jakości 24/96, ale to i tak o niebo lepiej niż zapewnia CD.

Pozdrawiam

Dawno nie czytałem tylu idiotyzmów ale w Twoim przypadku to przecież nie dziwne;-) Słuch doskonały - LOL. To powinieneś tego muła już dawno z domu wywalić:D A tak na poważnie to te słowa już Cię dyskwalifikują. Założę się że nic nie wiesz na temat kaset magnetofonowych podobnie jak i winyla CD itp. Może krótki teścik?;-) Zgranie na dysk nie będzie miało gorszej jakości od taśmy VHS jeśli zadbasz o odpowiedni format pliku. Sam mam zarchiwizowaną na VHS około setkę swoich programów z czasów kiedy pracowałem w radiu. Ta Twoja obrona rękami i nogami przed CD to już śmieszna jest;-)

PS Jaki masz ten magnetofon? Diorę czy Kasprzaka?:D

Ludzie Święci, czy ja jetem ewenementem głupoty w sławach waszych, co do słyszalności,czy ja słyszę same zło, na to wychodzi że moje Thiel CS-3.6 i KE i tp. muszę wyrzucić na śmietnik, jak rock na nich nie gra. Moje pytanie jest takie jak w tytule, chcę słuchać rock,a bez zniekształceń,z nośnika cd, równie dobrze.Mam kaseciaka Sony Tcka6ES nagrywałem trójkowe koncerty, Coma,y, Czesława,i wiele późniejszych, dlatego proszę o konfigurację cyfrową.W moim wątku pytającym, napisałem na jakim sprzęcie trójka gra.Teraz zadałem sobie pytanie co do założenia nowego wątku,Czy na totalnej konfiguracji HI-END za 85 tyś zł.za gra Iron Maiden.

To juz desperacja. Moze lepiej popracowac nad dostrojeniem systemu do akustyki pomieszczenia. Ustawienie kolumn to sprawa kluczowa, takze ich dogiecie zarowno w poziomie jak i w pionie. Byle przecietny odtwarzacz CD jest lepszym zrodlem niz 3-ka.

Gość intenser

(Konto usunięte)

Byle przecietny odtwarzacz CD jest lepszym zrodlem niz 3-ka.

eeeeee.....

posłuchaj dobrego - powtarzam dobrego - tunera (Accu, Dynalab , stare Revoxy//Studer) zbierającego sygnał odpowiednią zewn. anteną

PR2, niektóre audycje na PR3, każdy jak napisałeś przeciętny odtwarzacz CD posyłają w otchłań niebytu

Znajomy kupił sobie w ramach sentymentu Accuphase T1000 (słuchał z odległości paru kilometrów z anteną na dachu i poprawną instalacją antenową). Posłuchał jak nadają Katowice Kosztowy (moim zdaniem znacznie lepiej nadające niż Chorągwica) i po prostu go sprzedał, wolał zostać przy dzielonym Accu DP800/DC801 i gramiaku.

Inny znajomy z nad morza zrobił dokładnie tak samo, tylko przeszedł na muzykę z dobrze skonfigurowanego !!! HD.

Radia obecnie daje się słuchać na przenośnych "bananach" i w samochodzie. Na lepszym sprzęcie wychodzą wszystkie niedoróbki :(

Co do 2PR owszem kiedyś był z Chorągwicy THE BEST naprawdę kapitalnie zrobiona technika od początku do końca. Paru realizatorów z 2PR to już artyści,moim zdaniem to znacznie to wyżej niż inżynierowie dźwięku!!! Dopóki go Kaczyńscy w ramach ich tuby propagandowej nie przerobili na 1PR było świetnie (zabrali porządny nadajnik,antenę łącza dołączając kiepskie technicznie studio PR1).

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Cena nowego Accuphase T1000 to 15990 PLN, używany T108 startował od 5000 PLN. Najtańszy nowy Magnu Dynalab MD-90 kosztuje 4690 PLN, do tego firmowa antena od 490 do 1530 PLN, a jak jeszcze za słaby odbiór - to wzmacniacz sygnału FM MD-205 za 1740 PLN. Wydawać takie pieniądze na radiowy hi-end, przy jakości polskiego eteru FM, to absurd.

eeeeee.....

posłuchaj dobrego - powtarzam dobrego - tunera (Accu, Dynalab , stare Revoxy//Studer) zbierającego sygnał odpowiednią zewn. anteną

PR2, niektóre audycje na PR3, każdy jak napisałeś przeciętny odtwarzacz CD posyłają w otchłań niebytu

Jezeli juz robic porownania tuner kontra odtwarzacz CD to klockow z tej samej klasy

Dla mnie lepiej sie slucha CD ze wzgledu na lepsza jakosc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.