Skocz do zawartości
IGNORED

Dolby B NR opłaca się?

Veylor

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zastanawiam sie nad kupnem przenośnego sprzętu ... wiem że z audiofilskim on ma mało wspólnego ;-) ale napewno część z was miałą styczność z patentem Dolby B NR (system redukcji szumów dolby) oczywiście chodzi o kasetowe odt. opłaca się:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z Dolby B NR 339zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bez Dolby NR 269zł

jakie jest wasze zdanie sam za dużo kaset nie słucham a rozglądam się za odt. kasetowym bo na CD są duże na MP3 (te dobre) są drogie :|

70zł za Dolby B NR + stacja dokując (czego to nie wymyślą ;) ) + dłuższy czas odt. o 17h

z góry dziękuje za odp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/7952-dolby-b-nr-op%C5%82aca-si%C4%99/

Witam,

to zależy, czy masz dużo kaset nagranych z Dolby B. Jeśli nie, to sprawa jest chyba prosta;) Jeżeli natomiast masz i dalej nie jesteś pewien, który odtwarzacz kupić, to postaraj się gdzieś przesłuchać tą samą kasetę, nagraną w Dolby B, z włączoną i wyłączoną tą funkcją (najlepiej na walkmanie tej samej klasy). Sam oceń, czy będzie warto dopłacić.

Pozdrawiam,

haearn

Witaj!

NIe jestem audiofilem ale muzyki (radia) słucham sporo.

Dlatego też sobie sprawiłem walkmana. Co prawda innej firmy, bez dolby. Wiesz, wydaje mi się, że można odpuścić sobie redukcję szumów. Idąc ulicą i tak są szumy z zewnątrz i nawet dużymi słuchawkami ich nie wyeliminujesz. A dopłacać za coś co nie do końca się będzie sprawdzało? Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Hmm, za taka cene ponad 300 zl to moze gdzies dostaniesz nagrywajacego MD, czasami na allegro pojawiaja sie takie perelki. Pamietam jak sam zachorowalem na porzadnego kaseciaka, kupilem Aiwe PX 777, z pilotem, wyswietlaczem, full metal jacket ;) cienki, dolby B, wyszukiwanie utworow 5, akumulator, no full wypas. Ale po 3 latach aku padl, nowy ponad 80 zl, wiec slichalem na dolaczanym odwloku z bateryjkami, sluchawki nowe kupilem z pilotem za 100 zl. Fakt, gralo to moze i ladnie jak na kaseciaka, ale teraz odkad mam MD, to lezy w szafie i sie kurzy. Wiec radze przemyslec ta decyzje...

Znaczy pln jest taki żeby z płytek CD przegrywać na kasetki ... Dolby B NR niby jest w tym moim Technicsie ale jakoś to dziwnie dziąła znaczy przy np Iron Maiden - Brave New World przy włączonym Dolby strasznie ucina perkusje fakt szumów nie ma ale wysokie tony też cierpią tak jakbym przygłuch i ich nie słyszał ... może to źle działa dlatego pytam się o rade ... MD odpada bo nie mam kompletnie żadnego sprzętu na ten typ ... dzięki wszytkim za szybkaodp. chyba przesłucham oba odt. :)

A na jakich kasetach nagrywasz, pamietam, ze wyrazne uciecie sopranow - razem z szumami miala, przy tasmach Type I czyli zwyklych. Natomiast wykorzystanie UX-Pro Type II - chrom i Metal XR Type IV - metalowa daly juz lepszy efekt. Kiedys troche nagrywalem. Jednakze uwazam ze duzo lepszy system redukcji jest dbx, z tym tylko ze nie widzialem walkmana z tym systemem. A co do MD to wystarczy miec CD z wyjscie optycznym, albo takowa karte dzwiekowa, nagrywajacy MD Walkman i juz gotowa kopia cyfrowa...

Sony:

UX-Pro - nie wiem czy je jeszcze produkuja

UX-S - ta powinna byc dostepna

Metal XR - tez dawno nie widzialem tych kaset

TDK:

MA - metalowa tasma

SA-X - chromowana

Tylko ze jak mowilem dawno juz nie siedze w kasetach, te typy były wg mnie najbilzsze orginalowi. A magnetofon to Marantz SD 64 z dbx'em. Pozdrawiam.

... I jeżeli odtwarzasz kasetę z włączonym Dolby, to MUSI ona być nagrana również z włączonym Dolby.

Niby jest to oczywiste, ale spotkałem się kiedyś z tym, że facet nagrywał kasety z wyłączonym Dolby, a jak to włączył przy odtwarzaniu, to mu obcinało wysokie tony.

W takiej sytuacji, to oczywiście, że mu obcinało...

Janusz z Torunia

Oczywiscie, dlatego dbx uzywalem tylko na swoim i znajomego sprzecie, na deckach pozbawionych tego wynalazku muzyka brzmiala jakby wydobywala sie ze studni. Ech to byly czasy, jak nie mialem jeszcze CD, i namietnie kopiowalem wszelakie plyty.

> Momok

Słusznie

To co napisałem o wyłączonym/włączonym Dolby przy nagrywaniu/odtwarzaniu

dotyczy - oczywiście - również dbx. A nawet tym bardziej dotyczy dbx.

PS.

Ja też mam magnetofon z dbx (Technics RS-B 605) i WSZYSTKIE kasety, jakie mam, były nagrywane TYLKO na tym magnetofonie. I tylko na nim są odtwarzane. Chociaż obecnie to już bardzo rzadko.

Janusz z Torunia

o rany - dolby, decki, kasety.........aż się wzruszyłem, wspomnienia...... Polecam Dolby jak najbardziej - koniecznie użyte przy nagrywaniu i odtwarzaniu. O ile dobrze pamiętam wpływ Dolby był większy na zwykłych kasetach, na chromowych już mniej, wtedy opłacało się użyć wersji Dolby C. Osobiście używałem maxell XLII-S, moim zdaniem były extra, po dzień dzisiejszy mam kilka (a nie mam decka:)), z czystego sentymentu.

The odd get even.

znaczy tego walkmana będe też używał w domu więc moze rzeczywiśice tżeba pomyśleć nad tym z Dolby :|

a co do starych dobrych kaset heh wybrałem kasetowce bo są dużo mniejsze i poręczniejsze od tych na CD

wiem że już wymyślam ale moze ktoś z was będzie wiedział dlaczego żaden "kasetowiec" Sony nie obsługuje Dolby NR czy innego systemu likwidowania szumów :| czy to jest aż taki deatal ze go nie ma na stronkach www.sony.pl ? a moze sony nie "bawi" sie w ten "patent" ?

kupiłem już kasetke chrom TDK Type II i rzeczywiśice jest różnica o wiele lepiej na nich działa Dolby NR już nie "ucina" wysokich tonów ale co do samego walkmana panowie z platynowego sklepu poradzili żebym poczekał do maja bo wtedy wejdą nowe modele i będzie można taniej kupić wszystkim dzięki za odp. :-)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.