Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze wkładki MM

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z tytułu wątku mam pytanie, jaka będzie najwłaściwsza wkładka MM do fabrycznego ramienia Regi RB300?.

Nie mam bladego pojęcia o tym, co to jest podatność wkładki i z czym to się je. Chodzi o to, żeby wyciągnąć z tego ramienia najwięcej jak się da. Prephono, to najzwyklejszy CA, więc szału nie ma. Do wydania mam jakieś 1,5-2 kPLN. Wiem, ze za te pieniądze najlepszej MM nie kupię ale niech będzie chociaż najlepsza w kategorii możliwości/cena. W chwili obecnej używam Goldringa 1042 ale nie wiem jaki ma przebieg (kupiłem to jako używkę w komplecie z gramofonem).

Zauwazyłem, że na tym forum jest bardzo dużo agresji. Mam nadzieję, że zaraz mnie nie zakrzyczycie, że to nie ten wątek itd. To mój pierwszy wpis na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Na 30 postów (po odjęciu moich 2 na 28) 4 słownie cztery wymieniające JAKIEKOLWIEK wkładki, a reszta to beznadziejne kłótnie czy ramię lekkie jest lekkie czy lekkie subiektywnie.

Przerażające

Na 30 postów (po odjęciu moich 2 na 28) 4 słownie cztery wymieniające JAKIEKOLWIEK wkładki, a reszta to beznadziejne kłótnie czy ramię lekkie jest lekkie czy lekkie subiektywnie.

Przerażające

No kurde właśnie! A w poście nr 15 to same linki jeno, skandal nad skandale!

A ramię, możemy przyjąć, że jest...lekko-średnie.

Przez najlepsze rozumiem bardzo szczegółowe i dynamiczne. Bez limitu budżetowego - co możecie polecić?

Shelter 201 za 200 jewro,

Ortofon 2M Black za 1,8 kzł,

Goldring G1042 za 1,2 kzł,

Audio-Technica AT440MLA za 600 zł

Kolejność przypadkowa.

stanowczo muszę się sprzeciwić podanej cenie za gol.1042

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale cicho bo zmienią cenę.

Ukryta Zawartość

stanowczo muszę się sprzeciwić podanej cenie za gol.1042

Ukryta Zawartość

ale cicho bo zmienią cenę.

U nich można negocjować i jeszcze coś urwać z ceny.

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

Korzystając z tytułu wątku mam pytanie, jaka będzie najwłaściwsza wkładka MM do fabrycznego ramienia Regi RB300?.

Nie mam bladego pojęcia o tym, co to jest podatność wkładki i z czym to się je. Chodzi o to, żeby wyciągnąć z tego ramienia najwięcej jak się da. Prephono, to najzwyklejszy CA, więc szału nie ma. Do wydania mam jakieś 1,5-2 kPLN. Wiem, ze za te pieniądze najlepszej MM nie kupię ale niech będzie chociaż najlepsza w kategorii możliwości/cena. W chwili obecnej używam Goldringa 1042 ale nie wiem jaki ma przebieg (kupiłem to jako używkę w komplecie z gramofonem).

Zauwazyłem, że na tym forum jest bardzo dużo agresji. Mam nadzieję, że zaraz mnie nie zakrzyczycie, że to nie ten wątek itd. To mój pierwszy wpis na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Twoja wkładka jest jedną z najlepszych na rynku i w podanym przez Ciebie przedziale cenowym chyba nic istotnie lepszego nie kupisz. Można spróbować Ortofona 2M Black tylko że efektu może nie być :( ze względu na marny przedwzmacniacz gramofonowy.

Jeśli masz do wydania 2kPLN to kup porządne pre phono do swojej wkładki i ewentualnie nową igłę do Goldringa. Poprawa będzie bardzo wyraźna.

Mogę z czystym sumieniem polecić wkładki MM firmy Clearaudio - w tym i tę tańszą - Clearaudio Aurum Classic Wood:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Moge tylko potwierdzic ze Ortofon 2M Black to fantastyczna wkladka MM ktora moze smialo stawac w szranki ze znacznie od niej drozszymi konkurentami rowniez MC.

Na ostatnim spotkaniu w Fusicu moj kolega prezentowal wlasnie kilka wkladek zgranych bezstratnie na urzadzenie profesjonalne firmy Korg ktore dobitnie pokazalo zalety tej wkladki.

robix

Mogę z czystym sumieniem polecić wkładki MM firmy Clearaudio - w tym i tę tańszą - Clearaudio Aurum Classic Wood:

Ukryta Zawartość

Violet a możesz rozwinąc temat dlaczego polecasz, jakies testy, porównania do innych wkładek?

Ukryta Zawartość

"Moge tylko potwierdzic ze Ortofon 2M Black to fantastyczna wkladka MM ktora moze smialo stawac w szranki ze znacznie od niej drozszymi konkurentami rowniez MC."

a czy ktoś porównywał najlepszego mm ortofona 2m do pierwszego mc kontrapunkta a z dobrym step-up?

Cześć,

Po prostu do ramienia Regi kup dedykowaną wkłądkę Regi. Spróbuj, posłuchaj i oceń sam. Ja mam w Redze P5 wkładkę Regi Exact z Regowskim mocowaniem 3-punktowym i nic mnie nie interesuje jeśli chodzi o prawidłowy tor analogowy, te VTA, inne kombinacje etc. Cieszę się piękną muzyką z winyli a o to przecież chodzi. Wkładki Regi pakowane są w proste, tanie pudełka może dlatego nie cieszą się ogromną popularnością bo na tzw. visus wyglądają słabo. Sa tacy, co wolą duże, "pozłacane" opakowania i książeczki w środku, kolorowe oczywiście.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

LuckyRadio

Może się mylę, ale wydaje mi się Rega Exact nie jest wkładką MM.

Na razie wymienię pre na coś innego. Napęd mam w miarę dobry - Gyro SE. Niestety sprzedawca od którego kupiłem gramofon

wymontował Tecnoarm i zaoferował set z fabrycznym RB300. Całość razem z wkładką wyszło razem z transportem 3kPLN.

Exact jest wkładką MM

Ukryta Zawartość

swoją drogą to w dobrej cenie tego Gyro kupiłeś

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

LuckyRadio

Na razie wymienię pre na coś innego. Napęd mam w miarę dobry - Gyro SE. Niestety sprzedawca od którego kupiłem gramofon

wymontował Tecnoarm i zaoferował set z fabrycznym RB300. Całość razem z wkładką wyszło razem z transportem 3kPLN.

Witam,

Gratuluję zakupu! Za taką cenę to duży fart. Ramieniem się nie martw bo Tecnoarm to przerobiona przez Gyro Rega.

Pozdrawiam

LuckyRadio

Witam,

Gratuluję zakupu! Za taką cenę to duży fart. Ramieniem się nie martw bo Tecnoarm to przerobiona przez Gyro Rega.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...

A jaka byscie najlepsza wkladke MM polecili do pro-jecta rpm 5.1. Przedwzmacniacz to graham slee gram amp 2 SE. Obecnie mam ortofona 2m blue i myslalem o 2m black. budzet do 2 tys zl.

Zgadzam się, że ten Ortofon 2M Blue jeszcze nie pozwala pokazać się RPM-5.1 od najlepszej strony. Sądzę, że Ortofon 2M Black to bardzo dobry pomysł. Można też rozważyć wkładki Goldringa z nowej linii (modele 2400, 2500), z tym, że obecnie dystrybutor podniósł ich ceny do absurdalnego poziomu (Goldring 2400 kosztuje prawie 1500 zł, ja za swoją "nuffke sztukie" zapłaciłem w sklepie na Rejtana nie tak dawno 650 zł). Wobec tego alternatywą jest Goldring ze starej szkoły - model 1042. Z Ortofona będzie neutralniej, z Goldringów będziesz miał dźwięk podany żywiej i jakby bardziej entuzjastycznie. Jak szukasz brzmienia bardziej potężnego, ale przy tym jednocześnie cieplejszego, to zainteresuj się wkładkami Clearaudio. Audio-Techniki MM sobie odpuść, bo brzmienie jest słabe, podobnie dwa modele Denonów MC-HO. Nie daj się też wmanewrować w jakieś drogie wkładki MC, bo do nich to trzeba by się rozejrzeć za lepszym gramofonem i przedwzmacniaczem.

Pozdro,

Yul

Polecam MMC Bang Olufsena Nawet już 2 a jeszcze lepiej 4.Do mocowania potrzeba jedynie przejściowki 1/2".

A dźwięk kładzie Shura V15.

V15-kę nie tak trudno przeskoczyć, miałeś do czynienia z VMx ortophona? poluje na trzydziestkę

"Brzmienie jakie lubie to dynamika, szczegolowowsc oraz przestrzen." - pięknie powiedziane i nic nie mówi, każdy do tego dąży

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

"Brzmienie jakie lubie to dynamika, szczegolowowsc oraz przestrzen." - pięknie powiedziane i nic nie mówi, każdy do tego dąży"

To jest opis brzmienia jakie lubie, dla mmnie to mowi wszystko. Nie wiem dlaczego uwazasz, ze ten opis nic nie mowi?:) Strasznie mnie to rozbawilo:) Poza tym jesli kazdy do tego dazy to znaczy, ze nikt nie ma sprzetu, ktory tak gra? Tez chyba tak nie jest do konca.

Zgadzam się, że ten Ortofon 2M Blue jeszcze nie pozwala pokazać się RPM-5.1 od najlepszej strony. Sądzę, że Ortofon 2M Black to bardzo dobry pomysł............................nie daj się też wmanewrować w jakieś drogie wkładki MC, bo do nich to trzeba by się rozejrzeć za lepszym gramofonem i przedwzmacniaczem.

Pozdro,

Yul

Generalnie już dojrzałem do zmiany wkładki (obecnie ortofon 2m red). Yul, tak jak doradzałeś do Pro Ject'a 5.1, najlepszym wyborem będzie Goldring 1042. Mam tylko pewien dylemat, czy aby na pewno różnica będzie powalająca, czy będzie minimalna ze względu na akustykę pokoju. Nie mam mozliwości próbnego odsłuchu, stąd moja prośba o pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.