Skocz do zawartości
IGNORED

Wireworld-kable zasilające,Wasze spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę użytkowników o spostrzeżenia na temat taśm zasilających Wireworld,jak widać po tytule wątku rzecz odnosi się do niższego segmentu w ofercie Wireworlda.

Co zasilacie Wireworldem?

l'enfant sauvage

Się podepne chciałem założyć temat o listwie Wireworld Matrix. Bardzo proszę o opinie użytkowników listwy i kabli.

Pieniądze nie grają !

To może ja zacznę...w moim systemie swego czasu odtwarzacz meridian 506.24 był zasilany przez Electrę5(2),mimo wielu podchodów i prób ze strony innych producentów (m.in. "średnie" Furutechy) nic nie dawało takich rezultatów jak Wireworld,a przyznam nawet że za wyjątkiem taśmy inne przewody właściwie niewiele wnosiły i to bez względu na zakres cenowy.

Korzystniejsze wyniki dawało jedynie wpięcie Electry Gold,tu jednak cena oscylowała w okolicach trzykrotności ceny odtwarzacza,jeżeli potraktować by sprawę bezkompromisowo to można by się o taki zakup pokusić,zdecydowałem się jednak na podstawową Electrę aby zachować w miarę rozsądny balans kosztów między komponentami,a z efektu i tak byłem zadowolony.Ale to było dawno...

Po przygodach z różnymi źródłami po raz kolejny zagościł w systemie meridian,jako że poszukuję do niego docelowego kabla zasilającego zainteresowałem się nieco tańszymi wireworld'ami,szczególnie interesująco zapowiada się Aurora,niestety przewodnikiem nie jest już miedź wytwarzana w procesie Ohno Continious Casting jak wszystkie modele powyżej.

Z moich obserwacji taśmy Wireworlda sprawują się doskonale z urządzeniami o niskim poborze prądu,przedwzmacniacze,odtwarzacze,dac'ki...tutaj ich wpływ jest wyraźnie słyszalny i urządzeniom tym niemal zawsze wychodzi to na dobre,nie najlepiej jednak wypadają gdy obciążenie wzrasta.

Bawił się ktoś niższymi wireworldami,jakie macie doświadczenia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

próbowałem silver electra z cd i przedwzmacniaczem

za każdym razem fajny, bardzo szczegółowy, ale poukładany i przestrzenny dźwięk (neel'a 14 gold rozłożył na łopatki), ale niestety kabelek ten spowodował całkowity brak basu w moim systemie w szczególności w aplikacji z pre

niemniej jestem w stanie wyobrazić sobie system gdzie silver electra zagra nieźle

Gość rochu

(Konto usunięte)

Z moich obserwacji taśmy Wireworlda sprawują się doskonale z urządzeniami o niskim poborze prądu,przedwzmacniacze,odtwarzacze,dac'ki...tutaj ich wpływ jest wyraźnie słyszalny i urządzeniom tym niemal zawsze wychodzi to na dobre,nie najlepiej jednak wypadają gdy obciążenie wzrasta.

Bawił się ktoś niższymi wireworldami,jakie macie doświadczenia?

Mam kilka sztuk Elektry 5(2), mam też jedną sztukę Stratusa który miał zasilać listwę Gigawatta.

O ile Stratus pozostał bez przydziału, zastąpiony Gigawattem LC-2 o tyle Elektrą zasilam DAC-a, transport, pre gramofonowe i wzmacniacz Amplifona.

W każdym wypadku wpływ kabla zasilającego jest słyszalny i jest on zdecydowanie pozytywny.

W moim zestawie Elektra dość mocno dociąża brzmienie, jest nieco mniej przestrzenna niż LC-2 Gigawatta ale za to nieco uwypukla niższą średnicę przez co dźwięk ma więcej ciała.

Generalnie to bardzo przyjemny kabel i na jakiś czas zapewne pozostanie u mnie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Rochu,próbowałeś w ogóle Stratusa,jest on cokolwiek warty?

Stratus to bardzo przyjemny kabelek.

Gładki, melodyjny przekaz, zrównoważony choć jednak bardziej po tej słodkiej stronie, dość dynamiczny, z niezłą sceną ale bez fajerwerków.

W porównaniu z Elektrą Stratus nieco zbyt mocno wygładza fakturę dźwięku i brak mu nieco oddechu, szczegółu, powietrza.

Po wpięciu stratusa liczy się bardziej barwa i melodyjność, natomiast Elektra dodaje do tego pewien spektakl, który odbywa się za głośnikami.

Tak czy inaczej - w swojej cenie - Stratus jest kablem jak najbardziej godnym uwagi.

Ukryta Zawartość

czy ktoś ma do sprzedania stratusa?

a czy listwa matrix jest warta uwagi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Ja uzywam Stratusa z koncowka Phasta i uwazam, ze za cene jest absolutnie rewelacyjny. Mam swietny bas i reszcie nic nie brakuje.Model wyzej Aurora ma podobno najlepszy stosunek cena jakosc z kabli Wireworld. Nie porownywalem bezposrednio z innymi modelami, niemniej sluchalem wiele urzadzen z Aurora i nic im nie brakowalo;)

Ja jestem zadowolony ze Stratusa i porownywalem go z Nordostem Magusem i w koncowce zdecydowanie lepeij sie sprawdza Stratus, glebszy bas przedewszystkim.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

to muszę go przetestować

stratus najnowszy jest 5.2 i ma dokładnie takie wtyczki?

jest wersja 5 i 5.2???

starsza wersja ma takie termokurcze i inne wtyczki??

Ukryta Zawartość

post-21279-037838900 1298810322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mikson

Focal + Naim

PS Audio AC-3 1,5m bije stratusa na głowę, ale kosztuje ok 600zł. Nie wiem czy w dłuższej perspektywie nie jest to lepsza opcja.

• 11 miesięcy później...

Czy ktoś korzysta z listwy WireWolrd Matrix?

Czy ta listwa to zwykły rozgałęźnik, czy posiada zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, jakiś filtr itd?

Czy ktoś dysponuje zdjęciem wnętrza tej listwy?

"Rozbieranych fotek" mogą nie mieć.

Ale informacje jak najbardziej.

To dystrybutor:

kontakt

AUDIO CENTER POLAND

ul. Malborska 56, 30-646 Kraków

tel.: 12 265 02 85, 012 265 02 86

fax: 12 425 64 43

e-mail: [email protected]

Jestem szczęśliwym posiadaczem Stratus 5.2 i kabel ten mnie bardzo miło zaskoczył. W zasadzie dzięki niemu faktycznie usłyszałem różnicę pomiędzy zwykłym kablem a lepszą sieciówką. Uważam, że w swojej cenie ten kabel to okazja. Nie zapominajmy tylko o tym, ze długość sieciowego kabla wynosiła ok. 2m dł. Podobno wtedy daje to najlepszy (lub ewentualnie najgorszy :) ) efekt.

W tej chwili nie mam czasu na odsłuchy, ale chcę w końcu usiąść i porównać ten kabel z Neotech Formosa IC oraz Shunyata Python. Jestem bardzo ciekaw wyników testu. Wracając do WW, to bardzo dobry kabel i przy okazji zmiany zostanie u mnie na dłużej, gdyż zapewne podepnę go do TV. Na dźwięk ma bardzo pozytywny wpływ. Minusem jest tylko jego dziwne układnie i skręcanie się, ale i do tego można przywyknąć. Wygląda natomiast zacnie.

Super watek. Stoje dokladnie przed tym samym dylematem. Potrzebuje kabli sieciowych do Pre, amp i cd. Caly czas myslalem o Oyaide L/1 50Xe i Tunami GPX. Jednak po glowie chodzi mi WW Aurora i Stratus. Pewne jest, ze WW wychodzi znacznie taniej... Co do jakosci dzwieku - musze poprosic Was o zdanie.

Dodam tez prosbe, ktory z 2 elementow (pre, amp) jest bardziej czuly na okablowanie. Glownie mam na mysli osczednosci - czy brac pod uwage tansza opcje do jednego z elementow?

Edytowane przez Bartol
  • 1 rok później...

Odkurzę trochę temat,czy próbował ktoś może Electrę 5.2 do mocnych,prądożernych wzmacniaczy i jak wypada np. na tle Furutechów FP3TS20 lub 762?

l'enfant sauvage

• 5 tygodni później...

Ponoć nie tak duże jak między Silver a Gold.Natomiast spora już różnica w cenie między Electrą i Gold jest uzasadniona;-)

U mnie cd i wzmacniacz obsługują dwie Electry+terminal Furutecha i praktycznie kwestię zasilania na tą chwilę mam zamkniętą:-)

l'enfant sauvage

Gdy pożyczyłem do testów 2x Stratus i jeden zasilał listwę, a drugi z listwy wzmacniacz, to dźwięk mi nieźle zmuliło. Ostatecznie kupiłem jednego Stratusa (listwa) i jedną Aurorę (wzmacniacz). O ile Stratus ładnie dociąża brzmienie, to Aurora ma równie dobry bas i o wiele lepszy pozostały zakres. Kable mam od kilku lat i Aurora zawsze sprawdzała się w każdym zestawieniu. Mam VH Audio Airsine, który jest sporo droższy od Aurory i obiektywnie lepszy, szybszy, równy w całym paśmie z dobrą barwą i dobrym basem. Po zakupie Hegla H80 z AirSine było za twardo na średnicy, zbyt dosadnie (niektórzy narzekają, że H80 męczy). Po zmianie na Aurorę ten niemiły efekt przeminął, co świadczy o tym, że Aurora to bezpieczny wybór, wprowadziła pewną łagodność, a jednak zapewniła barwę, dynamikę i równowagę w całym paśmie.

Stratus- niekoniecznie, trzeba sprawdzić, ale cudów raczej nie będzie. Niewątpliwie jest tani i dobrze wykonany. Dobry bas, nie wyostrza brzmienia.

Aurora - tak, w tej cenie trudno o lepszy kabel.

jednego Stratusa (listwa) i jedną Aurorę (wzmacniacz)

Mam oba te kable również i nadal ich używam, pomimo, że posiadam też Pytohna i NeoTecha Formosę. WW są zawsze solidnie wykonane i raczej niczego nie zepsują.

• 1 miesiąc później...

@mikson,nie wiem na ile ta informacja będzie dla Ciebie pomocna ale u mnie taki układ zasilający zabrzmiał z Supernaitem wybornie:Mogami PowerLine->Furutech FP-SWS-D Box R ->2 x Electra5.2 (do cd i wzmacniacza).

Z kilkoma innymi wzmacniaczami (m.in Unison S6,Audia FL One,GC LM3875) dało się odczuć lekkie zmulenie,ograniczenie w dynamice,z Naimem w torze efekt nie występował a przekaz zyskiwał wiele.

Ciekawe na ile nowe wtyki w Elektrze 7 są postępem w stosunku do 5.2?Starsza Electra jest bardzo dobrym przewodem i w tej chwili po wprowadzeniu nowego,już nieco droższego modelu cenowo wypada atrakcyjnie.

l'enfant sauvage

• 2 miesiące później...

Ja dodam swoje 5 groszy. Na dniach pożyczyłem kable WW Electrę i Electrę Golda. Słuchałem na zestawie CA 851A+851C. Jestem zaskoczony i załamany. Do testu wziąłem 3 płyty - 2 z utworami gitarowymi PF Animals i LZ House of the Holy i muzykę z Miasteczka Twin Peaks - moim zdaniem bardzo czyście i jakościowo nagrana płyta. Porównywałem ze standardowym kablem zasilającym dołączonym do CA. A więc, gitary na wszystkich 3 kablach grają podobnie. Natomiast wielką różnicę wyczułem na Dance Of The Dream Man - z Twin Peaks, Saksofon gra naturalnie i pięknie na zwykłym kablu, na Electr-e porażka - zamulony, upiększony dźwięk nienaturalny, pozbawiony metalowego oddźwięku saksofonu... Na Goldzie trochę niby mniej, ale dużo gorzej niż na zwykłym... A tak chciałem cos zmienić i czegoś tam dodatkowego usłyszeć. Czy ktoś może przesłuchiwał Silvera, lub poleci jakiś inny kabel? A może kable nie są rozgrzane?

Spróbuj wpiąć tylko jednego WW do cd,a wzmacniacz zostaw na podstawowej sieciówce.

Często pojawiają się opinie po podłączeniu różnych kabli zasilających,że dźwięk "siada",jest wrażenie utraty dynamiki systemu.

Skąd pomysł na użycie kabla droższego od elektroniki?

l'enfant sauvage

Dzięki, podłączam kabel osobno do cd, osobno do wzmacniacza i w końcu już wszystko mi się pomieszało. Mimo wszystko jeden utwór z saksofonem gra na zwykłym kablu bardziej naturalnie i scena głębsza. Jeśli nie czuć już różnicy, to chyba nie warto zmieniać kabli...

A kable wcale nie są droższe od elektroniki...Pomysłu nie mam, ponieważ jestem zadowolony ze sprzętu, tylko sporo nasłyszałem się o cudach kabli zasilających, no i jest okazja Golda kupić w przyzwoitej cenie...

Jak Elektra Gold do cedeka nie pomaga to zostaw zwykłe kable;)Najlepiej,w moim odczuciu,posłuchać w jednej konfiguracji co najmniej 2-3 dni,później wrócić do poprzedniej i wtedy oceniać,no ale każdy ma inną metodykę;)

Masz przynajmniej doświadczenie jak kable zasilające wpływają na brzmienie...choć w Twoim systemie im drożej tym gorzej,tak bywa.

Co do cen:WW E Gold 2m=9kzł,a CA 851 zdaje się to jakieś 6-7k.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Zgadzam się, tylko ja miałem okazje tego GOLD-a kupić za około 6k...Ale słucham dalej, na Shine On You Crazy Diamond gitary brzmią ostrzej, surowiej na zwykłych kablach, na GOLD zie wszystko jest jakieś wygłądzone i piękne... Moim zdaniem mało naturalne. No i przestrzeni brakuje. Może mam ucho przyzwyczajone do takich tonów, albo kable nie są rozgrzane...

Bardzo rozczarowałem się, spodziewałem się jednak poprawy dźwięku, a nie pogorszenia, ale nie mówię że kable są złe, tylko chyba nie nadają się do CA.

• Pokaż nowe odpowiedzi