Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SU-A900 MK2

zwitek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otrzymałem w spadku stary wzmacniacz Technicsa SU-A900 MK2. Ten wzmacniacz to pewnie żadna rewelacja, ale jest najpewniej znany wielu osobom tutaj. Proszę o poradzę z jakimi kolumnami on najlepiej zabrzmi. Pułap cenowy do powiedzmy 3000 PLN (preferowane używane). Muzyka rock, alt-country + szczypta elektroniki (głównie ambient) - wszystko winyl. Pokój 20m2.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/79278-technics-su-a900-mk2/

Miałem ten wzmacniacz kilka lat - jak wyszedł ten model w latach 90tych.

To najlepiej brzmiący wzmacniacz tej firmy , poza tym dzielonym referencyjnym za koszmarne pieniądze.

Pass Zen był u mnie wzmacniaczem który wyraźnie lepiej zagrał od tego Technicsa , ale miał tylko 8W :/

Niestety pomimo jakościowo świetnego trafka R-CORE jest to trochę małe trafko jak na niby te 140W na kanał.

Tak wiec szukaj raczej mało prądożernych kolumn.

Poszukaj DIY bądź rodzimej konstrukcji z używanych.

Pomyśl jaki charakter brzmienia Ciebie interesuje i pod tym kontem szukaj.

Weź też pod uwagę jak głośno lubisz słuchać :)

A tak na gotowca to dołóż 900zł i kup MISTRAL BOW-A2. 2 miesiące temu szukaliśmy kolumn dla kolegi do 8kzł i wybraliśmy te Mistrale. Biły zachodnią konkurencję na głowę. Zarówno brzmieniem jak i powalającym wyglądem .

Dzięki za odpowiedzi.

Brzmienie chciałbym ciepłe, sporo miękkiego, dobrze osadzonego dołu (ale nie za dużo), wyraźna ale ciepła góra. Tak żeby dało radę wyciągnąć trochę tego charakterystycznego mięsa z vinyli.

A co z Altusami, które też są często wymieniane w konfiguracji razem z Technicsami? Gdzieś trafiłem również na artykuł, że Dali 14 powinny również dobrze brzmieć. Czy warto zwrócić uwagę na któreś z tych kolumn?

Nie kombinuj.

Jak możesz kup to raz a porządnie.

Jak nie słuchasz głośno to poszukaj monitorów DIY na metalowych Seasach. Albo rodzimych produkcji RLS czy Harpia .

Może używane Dynaudio

Kolumny są najważniejsze , a szukając oszczędności wpakujesz się tylko w koszty i czas na ciągłe zmienianie zamiast ten czas poświecić na słuchania muzyki.

A co ma skuteczność do dźwięku ze studni ?

Ten wzmacniacz ma niby 120 czy 140W i trafko 300W

Większość wzmacniaczy nie ma większego trafa i mocy a wiara nie narzeka.

Miałem tego Technicsa i kolumny jakieś 86-87dB i studni nie zauważyłem ;)

Słuchałem RLS tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do niezbyt głośnego słuchania świetne kolumienki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co ma skuteczność do dźwięku ze studni ?

Ten wzmacniacz ma niby 120 czy 140W i trafko 300W

Technics + RLS to dźwięk ze studni moim zdaniem, nie wyobrażam sobie go chociażby z Callisto III 81 db skuteczności :-) Niby to dobro słowo :-) RLS-y potrzebują porządnego pieca....też miałem tego Technicsa...ładny był...z wyglądu....

A tak na gotowca to dołóż 900zł i kup MISTRAL BOW-A2. 2 miesiące temu szukaliśmy kolumn dla kolegi do 8kzł i wybraliśmy te Mistrale. Biły zachodnią konkurencję na głowę. Zarówno brzmieniem jak i powalającym wyglądem .

Wygląd niestety nieco tandetny :( A i wykończenie pod światło spojrzawszy takie sobie :(

Miałem ten wzmacniacz kilka lat - jak wyszedł ten model w latach 90tych.

To najlepiej brzmiący wzmacniacz tej firmy , poza tym dzielonym referencyjnym za koszmarne pieniądze.

Pass Zen był u mnie wzmacniaczem który wyraźnie lepiej zagrał od tego Technicsa , ale miał tylko 8W :/

Niestety pomimo jakościowo świetnego trafka R-CORE jest to trochę małe trafko jak na niby te 140W na kanał.

Tak wiec szukaj raczej mało prądożernych kolumn.

Jeśli mowa o A3000/C3000 to ok, ale A 1000/C1000 posiadałem - był ładniejszy od 900-tki ale jeszcze gorszy, były to czasy gdy byłem fanem Technicsa i kupowałem na wygląd :-))))

Dali - chyba 140 - ale to wiekowy model i nie ma szału.

Z Technicsem ponoć grają bardzo dobrze.

Może używane Dynaudio

Dynaudio też nie dla Technicsa....chociaż może z korektorem czy wypasionym DSP GE 90 dałby radę :-))))

Tak swojsko powinno to wyglądać :D

Albo tak:

Dlatego podałem Phobosy a nie Callisto :)

Co do Mistrali...

Kurde - przecież w miarę dobre kolumny i dobrze wyglądające trzeba dać z 8-10kzł. Wiec co się czepiać za 4kzł ?

Ale postaw przy tych Mistralach całą śmietankę audiofilskich konstrukcji które przy nich wyglądają jak głośniczki do PCta ;)

A dlaczego nie Dynaudio ?

Właśnie z Technicsem miałem kolumny na głosnikach Scan Speak D2010-8513 i Seasy 171XP , wiec sygnatura dźwiekowa bardzo zbliżona do głośników Dynaudio. I bardzo fajnie to sobie grało.

I przestań żartować z tymi Altusami i korektorami :)

A analizatory widma to było coś co zawsze przykuwało moją uwagę :)

W tor bym tego nie puścił...

Ale mogło by sobie skakać gdzieś na boku :)

Co do Mistrali...

Kurde - przecież w miarę dobre kolumny i dobrze wyglądające trzeba dać z 8-10kzł. Wiec co się czepiać za 4kzł ?

Ale postaw przy tych Mistralach całą śmietankę audiofilskich konstrukcji które przy nich wyglądają jak głośniczki do PCta ;)

Tak, ale zostawmy ich wykończenie w spokoju, albo pomińmy milczeniem ;)

A dlaczego nie Dynaudio ?

Bo to nie są kolumny dla Technicsa...najlepsze dla niego to byłyby Infinity SM 102-152 - 8 ohm i ok. 100 db skuteczności :-) Albo Infinity z serii Reference 6 ohm 90 db też dałyby radę...miałem przed laty Ref. 50 z Technicsem i było ok.

Jeszcze dochodzi kolejna sprawa....nie wiem czy 900-tka Technicsa po tylu latach nie ma już podsuszonych kondów...co dodatkowo utrudnia zadanie doboru kolumn....

Dali 104 zagrają dobrze z Technicsem bo technics to mułek a Dali znowu brzmią dynamicznie i są łatwe do napędzenia (94dB).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ten Technics to najwieksza porazka jaką miałem w zyciu.zakupiony za 2 klocki jako nowy 15 lat temu zagrał płasko,szaro i jazgotliwie.Basu niskiego nie stwierdziłem,srednicy nie było a tylko jej wyzszy zakres,tony wysokie maksymalnie zapiaszczone zero głebi a grało to na Kolumnach Dali 606 i Creeku CD43.Nastepny mój wzmak(budzetowy Denon 250SE) zmiazdzył go całkowicie.Ten Technics to jedynie wytwornica hałasu,nic wiecej,nikomu nie polecam takiego muzycznego koszmaru......

• 1 rok później...

To teraz jestem tu -> .

Szczególnie po poście #18

<br />Ten Technics to jedynie wytwornica hałasu,<br />
Ciekawe jaką decyzję podjał autor wątka...

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.