Skocz do zawartości
IGNORED

Sygnał DTS po analogu do wzmaka... JAK?

karczka

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się jakoś puścić sygnał dts z odtwarzacza dvd do wzmaka po analogu(wzmak stereo bez wejścia cyfroweego)? Próbowałem z dwoma moimi odtwarzaczami i nie idzie. Czy to zależy od odtwarzacza czy w ogóle to nie możliwe? DD2.0 oraz DD5.1 idzie po analogu...

Czy jedynym rozwiązaniem będzie dac?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

to lekka aberacja : DTS to sygnał cyfrowy więc albo podajesz go jako taki albo po zdekodowanio w formie 2,3,4,5 lub 6 kanałowej lub downmixie

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Odnośnie odpowiedzi na zarzut aberracji - schodzę ze złej ścieżki (kino domowe) na rzecz stereo. Dla czego o ten DTS pytam? Lubię oglądać koncerty, natomiast i tak włączałem je w trybie Direct i grały tylko fronty (na trybie DTS). I jest lepiej niż z trybu DD 2.0

Stąd chęć dowiedzenia się, jak zrobić żeby na wzmacniaczu którym będzie juz niedługo denon pma1500r (jestem w trakcie zakupu) też móc słuchać w DTS.

Do marooned: Aha, czyli będę musiał kupić dvd z dekoderem dts. A orientujesz się może czy taki dekoder posiada denon dvd1500? lub ewentualnie dvd 2800?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Gość

(Konto usunięte)

Na mój rozum to <marek-1969> ma rację, czyli podłączasz analogowo tylko do wyjść "downmix/mix" w odtwarzaczu DVD, czyli do standardowych stereo.

Nawet jeśli będziesz mial odtwarzacz z wbudowanym dekoderem DTS, to do czego podepniesz L i R wzmacniacza stereofonicznego? Jakichkolwiek wyjść DTS (surround) w DVD nie użyłbyś, np. tylko FRONT L i P, to otrzymasz tylko "część" całego sygnału, bo jest on "rozdzielany" na pozostałe głośniki (centralny, efektowe, sub, tylne).

Na mój rozum to <marek-1969> ma rację, czyli podłączasz analogowo tylko do wyjść "downmix/mix" w odtwarzaczu DVD, czyli do standardowych stereo.

Nawet jeśli będziesz mial odtwarzacz z wbudowanym dekoderem DTS, to do czego podepniesz L i R wzmacniacza stereofonicznego? Jakichkolwiek wyjść DTS (surround) w DVD nie użyłbyś, np. tylko FRONT L i P, to otrzymasz tylko "część" całego sygnału, bo jest on "rozdzielany" na pozostałe głośniki (centralny, efektowe, sub, tylne).

A na mój rozum nie. Po wypowiedzi marooned, dedukuję, że dekoder DTS w DVD przekształca ten sygnał (5.1-taki jest na moich płytach) w sygnał 2 kanałowy. Tak np. robił mój wzmacniacz kina domowego. Sygnał dts w trybie direct i grało z wszystkich kanałów tylko na frontach. W innym przypadku w sumie po co byłby dekoder dts w dvd?

Po 2. oto fragment aukcji z allegro (obecnej): "Funkcje:przekształcenie dźwięku wielokanałowego DD 5.1 i DTS do stereo dostępnego na wyjściach analogowych".

Gość

(Konto usunięte)

Być może mylę się, jednakże uważam, że w tym wypadku korzystasz właśnie z "downmix" i to samo jest w sytuacji korzystania z DACa.

I wg mojej wiedzy DTS jest sposobem kodowania dźwięku wielokanałowego, a nie tylko dwu-. W związku z tym, by uzyskać brzmienie przestrzenne, odpowiednie dźwięki są rozdzielane na przód, boki, tył, głośnik centralny. Podłączając się tylko do FRONT L i P (w wyjściu analogowym wielokanałowym) otrzymamy tylko te dźwięki, które właśnie DTS kieruje do głośników frontowych. By tego uniknąć, po to jest stworzone standardowe wyjście stereo.

A po co w takim razie wbudowany dekoder DTS w odtwarzaczu? Ano po to, by wszystko działało poprawnie, gdy takiego dekodera nie ma wzamcniacz, czy też amplituner, a posiada wielokanałowe wejście analogowe.

I to nie dekoder DTS przekształca sygnał 5.1 w 2.0, tylko właśnie system "downmix" - DTS jest systemem wielokanałowym. U Ciebie poprzednio dokonywał tego amplituner.

Ale jeśli już na wyjściu z odtwarzacza na łączach wielokanałowych masz zdekodowany DTS, to tak jak wcześniej napisałem, cały dźwięk jest rozdzielony nie na 2 kanały, a na np. 5.1 i Ty skorzystasz tylko z tych dźwięków, które przeznaczone są dla dwóch wyjść, do których podłączysz dwa interkonekty L - P stereo.

Tak ja rozumuję i jeśli się mylę, to przepraszam za motanie ;)

"Podłączająć się tylko do FRONT L i P (w wyjściu analogowym wielokanałowym) otrzymamy tylko te dźwięki, które właśnie DTS kieruje do głosników frontowych"

1. Ja łącze dvd ze wzmakiem coaxialem.

2. Przy tym podłączeniu (cyfrowym) jak już napisałem przy włączeniu trybu direct we wzmacniaczu grają tylko fronty i to grają pełnym dźwiękiem (tym co powinien iść na central też) więc myślę że tak samo działa dekoder w dvd. Jest on pewnie tylko w "wypasionych" (czyt. drogich) odtwarzaczach.

Gość

(Konto usunięte)

To ja w tym momencie wymiękam... ;)

Przeczytaj, co napisałeś na wstępie:

"Czy da się jakoś puścić sygnał dts z odtwarzacza dvd do wzmaka po analogu(wzmak stereo bez wejścia cyfroweego)?"

A teraz piszesz, że łączysz koaksjalnym...

A jeśli któreś z urządzeń nie ma wejścia/wyjścia cyfrowego, to czytaj powyżej moje wpisy... ;)

w ustawieniach dvd odznaczasz że DTS ma dekodować na L/R front i nic więcej - masz wszystko na dwóch kanałach

odtwarzacz zakładam że ma wyjścia cinch 5.1 ( ja tak mam w obu swoich) - podłączasz tylko 2 kanały i analogowo idzie to sobie na wzmak

tyle że to już nie DTS bo DTS kończy się w tym wypadku w odtwarzaczu , masz w tym wypadku analogowy sygnał 2ch zdekodowany z DTS

Gość

(Konto usunięte)

w ustawieniach dvd odznaczasz że DTS ma dekodować na L/R front i nic więcej - masz wszystko na dwóch kanałach

odtwarzacz zakładam że ma wyjścia cinch 5.1 ( ja tak mam w obu swoich) - podłączasz tylko 2 kanały i analogowo idzie to sobie na wzmak

tyle że to już nie DTS bo DTS kończy się w tym wypadku w odtwarzaczu , masz w tym wypadku analogowy sygnał 2ch zdekodowany z DTS

I to jest właśnie "downmix"... :)

Tylko że założyciel wątku zamotał się trochę, bo pyta o łączenie "po analogu", a potem stwierdza, że łączy koaksjalem... ;)

Czytajmy wszyscy wszystko dokładnie i wszystko będzie jasne.

We wstępie napisałem, że jestem w trakcie zakupu wzmaka stereo. Obecnie mam jeszcze wzmak kd. Napisałem że łączę koaksjalem (obecnie), w tym celu, żeby Ci wyjaśnić, że u mnie idzie do wzmaka DTS 5.1 a we wzmaku jest przetwarzany na 2.0 (jak się domyślam za sprawą dekodera dts, który to pewnie występuje też w dvd) - czyli udowodnić, że jest możliwe z DTS 5.1 zdekodować na 2.0 (przy zachowaniu informacji z wszystkich kanałów).

Mój odtwarzacz nie ma 6 wyjsc rca (analogowych do 5.1). Ma tylko koaksjal.

W sumie to wydaje mi się, że już wszystko wiem dzięki wypowiedzi usera marooned. Będę po prostu polował niedługo na odpowiedni dla mnie odtwarzacz dvd.

Gość

(Konto usunięte)

Czytajmy wszyscy wszystko dokładnie i wszystko będzie jasne.

We wstępie napisałem, że jestem w trakcie zakupu wzmaka stereo. Obecnie mam jeszcze wzmak kd. Napisałem że łączę koaksjalem (obecnie), w tym celu, żeby Ci wyjaśnić, że u mnie idzie do wzmaka DTS 5.1 a we wzmaku jest przetwarzany na 2.0 (jak się domyślam za sprawą dekodera dts, który to pewnie występuje też w dvd) - czyli udowodnić, że jest możliwe z DTS 5.1 zdekodować na 2.0 (przy zachowaniu informacji z wszystkich kanałów).

Mój odtwarzacz nie ma 6 wyjsc rca (analogowych do 5.1). Ma tylko koaksjal.

W sumie to wydaje mi się, że już wszystko wiem dzięki wypowiedzi usera marooned. Będę po prostu polował niedługo na odpowiedni dla mnie odtwarzacz dvd.

Ależ my czytamy dokąłdnie :)

I jeśli połączenie analogowe, to tylko z użyciem downmix.

Pozdrawiam!

A do tego downmix-a służy w odtwarzaczu dekoder dts, tak?

Kłade się spać bo musze rano wstać, jutro wieczorem dopiero zajrzę. Pozdrawiam.

Gość

(Konto usunięte)

A do tego downmix-a służy w odtwarzaczu dekoder dts, tak?

Kłade się spać bo musze rano wstać, jutro wieczorem dopiero zajrzę. Pozdrawiam.

Nie! Dekoder DTS to dekoder, a "downmix" ustawiasz w "ustawieniach" np. DVD, że sygnal wyjściowy (analogowy) ma być 2CH (stereo).

Nie! Dekoder DTS to dekoder, a "downmix" ustawiasz w "ustawieniach" np. DVD, że sygnal wyjściowy (analogowy) ma być 2CH (stereo).

Wydaje mi się ,że każde DVD dwonmixuje sygnał do stereo. Ja mam np. oprócz wyjść 5.1 dodatkowe 2 wyjścia stereo - tam sygnał jest zawsze downmixowany bez względu na to czy to DD czy DTS.

W innym przypadku pewno trzeba to ustawić w menu odtwarzacza DVD.

Gość

(Konto usunięte)

Wydaje mi się ,że każde DVD dwonmixuje sygnał do stereo. Ja mam np. oprócz wyjść 5.1 dodatkowe 2 wyjścia stereo - tam sygnał jest zawsze downmixowany bez względu na to czy to DD czy DTS.

W innym przypadku pewno trzeba to ustawić w menu odtwarzacza DVD.

Wnikając w szczegóły to tak właśnie jest :) Praktycznie każdy odtwarzacz DVD posiada standardowe wyjście stereo.

A to, co my tu nazywamy "downmixem" w uproszczeniu, bardzo często ma dodatkowe opcje ustawień w menu odtwarzacza, bo jest to troszkę bradziej zaawansowana funkcja.

Ale wątek nie o tym i myślę, że autor już uzyskał odpowiedź :)

Wnikając w szczegóły to tak właśnie jest :) Praktycznie każdy odtwarzacz DVD posiada standardowe wyjście stereo.

A to, co my tu nazywamy "downmixem" w uproszczeniu, bardzo często ma dodatkowe opcje ustawień w menu odtwarzacza, bo jest to troszkę bradziej zaawansowana funkcja.

Ale wątek nie o tym i myślę, że autor już uzyskał odpowiedź :)

Niestety nie każde DVD potrafi zrobić downmix z DTS-u. Kilka tygodni temu był podobny wątek i jego Autor pytał o podobną sprawę. Nie pamiętam modelu ale sprawdziłem w manualu i było jak byk, że "no DTS downmix available", także nie można uogólniać tylko trzeba przestudiować konkretny egzemplarz.

Gość

(Konto usunięte)

Niestety nie każde DVD potrafi zrobić downmix z DTS-u. Kilka tygodni temu był podobny wątek i jego Autor pytał o podobną sprawę. Nie pamiętam modelu ale sprawdziłem w manualu i było jak byk, że "no DTS downmix available", także nie można uogólniać tylko trzeba przestudiować konkretny egzemplarz.

No nie... Kolego, przeczytaj jeszcze raz uważnie poprzednie wpisy i przede wszystkim ten mój, do którego się odnosisz, bo Twój wpis to tzw. masło maślane ;)

Przecież właśnie napisałem, że "downmix" to bardziej zaawansowana funkcja, związana z ustawieniami odtwarzacza DVD - czyli KONKRETNE przypadki - a uogólnienie jest w tym, że "praktycznie każdy odtwarzacz DVD posiada standardowe wyjście stereo", co nie jest równoznaczne z taką rzeczywistą funkcją "downmix".

Pozdrawiam!

Czy da się jakoś puścić sygnał dts z odtwarzacza dvd do wzmaka po analogu(wzmak stereo bez wejścia cyfroweego)? Próbowałem z dwoma moimi odtwarzaczami i nie idzie. Czy to zależy od odtwarzacza czy w ogóle to nie możliwe? DD2.0 oraz DD5.1 idzie po analogu...

Jak widać na fotce, Twój odtwarzacz DVD posiada znaczek "dts digital out". Oznacza to, że sygnał dts można z odtwarzacza przesłać tylko w postaci cyfrowej do zewnętrznego dekodera dts. Sam odtwarzacz nie dekoduje tego sygnału do postaci analogowej, przez co na wyjściach cyfrowych w przypadku próby odtworzenia sygnału dts będzie cisza.

Jeśli będziesz szukał innego odtwarzacza, to przyglądaj się takim z logo dts i dopiskiem "surround" albo "2.0 + digital out".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2580-087661500 1298722563_thumb.gif

post-2580-034334800 1298722569_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

No u mnie raczej nie ma down mixu bo to jakiś niski model philipsa. Mam zajęty weekend i dopiero w poniedziałek będę mógł sie pobawić odtwarzaczem to pochwalę się wynikami zabawy.

nedj: Fakt, na to nie wpadłem, żeby znaczek z bliska oglądać. Dzięki za podpowiedź. Ale czy na pewno "dts digital surround" mnie zadowoli? Myślę (tak na chłopski rozum) że jedynie ten ostatni wchodzi w grę "dts 2.0 + digital out".

Musze kończyć, jutro wieczorem dopiero tu zajrzę lub w poniedziałek. Pozdrawiam.

Trochę zeszło zanim sprawdziłem (praca) ale już wiem, że down mixu u mnie nie ma. A przynajmniej go nie znalazłem.

Ogólnie temat uważam za zamknięty, ponieważ dowiedziałem się czego chciałem.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.