Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogowce do cichego grania...

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Czy macie jakies typy na kolumny, najlepiej podlogowce, do cichego grania? Z rozmaitych przyczyn obiektywno-zyciowych rzadko moge sobie pozwolic na porzadne granie, przy ktorych moje Phonary Volume 1.1 pokazywalyby na co je stac. Przy ustawieniu pokretla glosnosci na godz. 9 i wyzej jest fajnie, ale kiedy slucham ciszej, to dzwiek ma tendencje do zlewania sie, zanikaja gora i dol, robi sie plasko. Reszta toru to wzmak HK670 i Cd HD 740. Pokoj 25 m otwarty na kuchnie 10 m. Slucham wszystkiego poza lomotem.

Tak wiec czego szukac, zeby przy cichym graniu tracic jak namniej? Cena max. 2500-3000 uzywane albo nowe, jesli chodzi o inne parametry kolumn to powinny byc mozliwie uniwersalne, dzwiek naturalny, dobra przestrzen.

https://www.audiostereo.pl/topic/7926-pod%C5%82ogowce-do-cichego-grania/

Przy bardzo cichym sluchaniu sprawdzaja sie amerykanskie kolumny Loth-X,podobno to dlatego ze nie maja zwrotnicy i przy niskich poziomach glosnosci gra tak samo jak przy normalnych, tak przynajmniej twierdzi szef linnartu, ja tych kolumn nie slyszalem, ale ta informacja moze ci sie przydac.

o nawet znalazlem linka do ich strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lekkie i szybkie głośniki, jak najbardziej. Ale i tak wiele nie zyskasz, bo przeciw tobie jest także fizjologia.

Jeśli się nie brzydzisz takim rozwiązaniem, to użyj korekcji charakterystyki (tzw. kontur).

Albo tak jak radzą inni: słuchawki. Czy DOBRE słuchawki z DOBRYM wzmacniaczem też Ci organicznie nie pasują??

Obejrzalem sobie strone Loth-x, niektore konstrukcje sa naprawde kosmiczne. Szkoda tylko, ze z drozszej

polki :-(

Bardzo szanuje dobre wzmacniacze i dobre sluchawki, ale co tu duzo gadac, po prostu nie lubie jak mi cos siedzi na uszach, sluchanie w ten sposob jest dla mnie meczoce, nie daje sie 'oddychac' muzyka. Nie watpie, ze dla wielu osob bedzie to swietny wybor, ale ja mam inne preferencje.

Problem wcale nie banalny. Sporo ludzi wciąż mieszka w blokach i mieszkać będzie. Zreszta często wystarczy rodzina... Problem znam z doświadczenia - gorzej z rozwiązaniem. Przycisk loudness czy x-bass oraz podobne wynalazki - na tym forum?! Fuj! Po coś kupuje się te drogie klocki - a potem postępować z nimi jak z boomboxem? Podejrzewam, że rozwiązanie będzie dokładnie odwrotne do dotąd sugerowanych. A może mniej mocy i mniejsze kolumny? Może jednak podstawkowe? No, nie tyle ruszcie gową ale czy macie jakieś doświadczenia z tym problemem?

Nic nie pomoże żadna wymiana kolumn.Niestety przy niskich poziomach głośności tylko nieliczne wzmacniacze potrafią zagrać możliwie szerokim pasmem.Utrata wrażeń przestrzennych jest normalnym zjawiskiem przy używaniu budżetowej elektroniki.Polecanie Lotha do cichego słuchania ???? Nie dość ,że te głośniki praktycznie nie mają basu-to przy cichym odsłuchu zniknie on zupełnie, przez co obraz muzyczny zrobi się płaski i bezbarwny.

No wlasnie, a jak sie w tej konkurencji 'cichego grania' spisuja wzmacniacze lampowe? (abstrahujac od kolumn)Nie zamierzam co prawda zaraz zmieniac mojego swiezo zakupionego HK670, ktory daje mi wiele radosci, ale wiedziec nie zaszkodzi.

Ostatnio przez kilka wieczorów słuchałem cicho AR Electronic SE-41 (to tania konstrukcja z wybrzeża) podłączonej do moich Eposów ES-14. Mogę jedynie powiedzieć, że przy cichym słuchaniu było dobrze, przy "prawdziwych" odsłuchach już gorzej. Za dużo tutaj teoretyzowania.

Zgadzam się z wcześniejszymi wpisami, że słuchawki będą najlepszym rozwiązaniem do słuchania w nocy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.