Skocz do zawartości
IGNORED

Celestion F38, jaki wzmacniacz do rocka/metalu?

Tatran

Rekomendowane odpowiedzi

No i po wielu rozważaniach zakupiłem Celestiony F38, jaki wzmacniacz do rocka/metalu dobrać do nich??

Wzmacniacz ma być nie drogi do 700zł

Chcę aby wzmacniacz dobrze kontrolował bas.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

witam panie tarzan kupil pan odemnie celestiony ja sluchalem na nadzie c-320 muzyki pink floyd metalice nagrania audiofilski ale przewaznie clasyk rocka teraz chce kupic kolumny calkiem o innym charakterze do jezzu blusa jakis utworow o charakterze muzyki instrumentalnej symfonia ale te kolumny potrzebuja jeszcze lepszego wzmacniacza o duzo wiekszej mocy celestiony najlepiej graja z nadem jest o tym mowa na naszym forum wiem bo dlugo szukalem zanim kupilem zmacniacz niech pon poczyta w clubie milosnikow starych nadow tam pan mariuszdab sluchal wszystkie te nady wiekszosc ich mial recenzja nada c-320 jest w hi-fi .pl najlepszy zmacniacz do 1500zl!i odrazu panu powiem ze najlepsze polaczenie to z nimi ic firmy klotz ja tak mialem i dzwiek rewelacja Napisano 01.12.2009 - 19:39

>zoller

Widzisz, ja już chyba przeszło 2,5 roku wałkuję NAD-a c372 w zestawieniu z c542. Jak na tą klasę cenową sprzętu to gra ładnie. Nabyłem go w pełni świadomie, po odsłuchu u mnie w domu. Byłem nim po prostu zachwycony!!!:) Niestety przez ten czas, były zmiany lokalowe, zmiany kolumn...wiele osób, takich jak ja przechodzi ewolucję, na wyższej klasy sprzęt i zaczyna się krytyka NAD-a, może niesłuszna, bo porównuje się go stopniowo do droższych klocków. Dla mnie zetknięcie z NAD-em, było początkiem audiofilskiej choroby :) Tak naprawdę, trudno mówić o samym klocku, bez odniesienia do reszty zestawu - np. gdy do NAD-a c372, podepniemy stosunkowo jasne i łatwe do napedzenia kolumny, z lekkim i szybkim basem, to będzie to prawdopodobnie grało! Najlepszy efekt z c372 uzyskałem z taniutkimi celestionami f28 w pokoju 20m2. Nie wiem, czy to zasługa kolumn, czy akustyki pomieszczenia, ale czarowało to! Dzwięk całkowicie oderwany od kolumn, zadziwiająco muzykalny z namacalną średnicą! Później były u mnie zmiany związane ze przeprowadzką, kombinacje i już nic tak fajnie mi nie grało... :P Dlatego dalej gonię króliczka :) Ale zestawienie NADów z celestionem f28 naprawdę mocno rekomenduję! :) Potwierdziła się w moim przypadku teza, że nie gra "cena", tylko synergia całego toru audio i co ważniejsze synergia z pomieszczeniem. Mój zestaw przeniesiony do innego, ale gabarytowo podobnego pokoju, nie chciał już za chiny czarować... :(

Załączone grafiki

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

AL, 320 wcale nie jest smieszna, posiadam takowa. Przed 320 posiadalem amplituner 701, 705 i wzmacniacz 304. W porownaniu z wymienionymi gra bardziej energetycznie, bardziej przejrzyscie. Moc jest wystarczajaca, smialo napedza spore 4ohmowe kolumny, najlepiej czuje sie w towarzystwie cd tez NADa.

Jesli wyzszy model, to 370, podobno lepszy od obecnego 372, ale jesli NAD, to spokojnie wystarczy 320.

Moja gra u mnie od maja i w tym systemie nie planuje zmian:)(NAD320/NAD514/NAD412/ELAC109,2)

to sa wypowiedzi pana mariusza przepraszam ale uwazam ze poprostu pomagam a wybor nalezy samemu obrac ja uwazam zejest to dobre zestawienie!!!

celestiony graja dobrze rocka jak dudnia to zatkac bass reflex z tylu i mamy dobrze kontrolowany bass sprawdzalem slychac to barzo wyraznie gluchy by uslyszal

Marantz do metalu czy rocka?? chyba raczej nie, bas w marantzach wydaje się być misiowaty, ja szukam wzmacniacza z wykopem, z dobrym sprężystym basem i nadążającym nad złożonym przekazem.

700 zł to nie jest taka duża suma jak się może wydawać na wzmacniacz do Celestion F38.

Szukaj może Sony ES i odsłuchaj w miarę możliwości

Dodam niżej link do poczytania Sony serii ES

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marantz do metalu czy rocka?? chyba raczej nie, bas w marantzach wydaje się być misiowaty, ja szukam wzmacniacza z wykopem, z dobrym sprężystym basem i nadążającym nad złożonym przekazem.

Za 700zł ciężko jest kolego z tymi cechami.Za około 1400zł mozesz trafić Arcama alpha 10.

Ten ma to co pisałeś i czego szukasz.Ewentualnie szukaj Nada C370 lub starszego 319

Dodam,że metraż jest spory i wzmacniacz do tej muzyki musi mieć trochę więcej mocy.

w tej kwocie jest Harman Kardon 680, są różne Sansui, ewentualnie Rotel (utwardzone brzmienie, bas bardzo dobrze kontrolowany)

z tym HK słuchałem kiedyś modelu F28 i grały pod nim całkiem nieźle

a Nada c370 to sobie odpuść sobie, nie jest warty połowy tego co chociażby ten HK

Poczytaj wiecej, bo chyba opierasz sie wogole o inny model. Albo posluchaj.

A tak na marginesie. Do tych kolumn wzmak za 700zł w zupelnosci wystraczy. Napewno nic im nie ujmie trzeba tylko dobrze wybrac.

?👈

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

tez tak uwazam to jest juz pulap ale slyszalem ze nad 352 to super zmacniacz klasa srednia i nad to taki sprzet ktory jest inaczej nic nie ujmojac a nic nie dodajac i niech taki zostanie

A koda 261/ reloop 200???? Jakoś ostatnio ucichło o tym wzmacniaczu na forum

Reloop ma niesamowitego kopa na basie, dobra stereofonię, a brzmienie generalnie jest sterylne bez cukierkowania.(dlatego go sprzedałem)

Nie będzie dobrze grał z celestionami, bo bedzie zbyt szczegółowo bez odrobiny ciepła

Reloop 210b to do kolumn lejących miód na uszy moim zdaniem

pozdro

jeśli nie boisz się starszego sprzętu to polecam Sony TA-F 555ES II - ostatnio kupiłem, na allegro w wyśmienitym stanie za 600zł. Słucham głównie elektroniki i bas jest trzymany przez tego sony za tzw. "mordę". Do tego świetna barwa, scena jest szeroka i głęboka (o scenie nie mówię w przypadku elektroniki, ale synthpopu i indie). Moim zdaniem za taką kwotę nie znajdziesz nic lepszego

A Denon PMA 860, HK 6600, czy stary Arcam delta 290?

Z tych trzech na pewno Arcam Delta 290 - tez o nim myslalem jesli chodzi o te kolumny. Moze uda sie znalezc jakis w dobrym stanie i cenie na Allegro :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.