Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon - co zrobić aby dobrze zagrało?

wookash

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie może zaznacze, że jestem laikiem jeśli chodzi o gramofony więc jak ktoś uważa za zbędne odpowiadanie mi z tego względu to może nie czytać dalej.

A co do tematu:

Oczywiście chodzi mi o brzmienie względnie dobre :)) jeśli weźmiemy pod uwagę sprzęt.

Znajomy przekazał mi swój stary gramofon Akai bo twierdził, że już go nie będzie używał i mogę go sobie wziąć za friko. Więc wziąłem :)

Przed założeniem temtu szukałem trochę w wyszukiwarce na forum i wiem już że będę potrzebował przedwzmacniacza i prawdopodbnie czeka mnie zmana wkładki. W związku z tym ma dwa krótkie pytania:

1. Jaki przedwzmacniacz byście polecali (góra do 500 Pln - nie musi być nowy) i co ważne gdzie go można dostać (najlpeiej w Warszawie). W tym temacie wiem tylko, że za ok. 350 pln mogę dostać NAD? Wystarczy czy może w tej cenie być coś lepszego?.

2. Skąd można dowiedzieć się jaką wkładkę mam kupić (nie mam instrukcji) i ile może kosztować?

dzięki z góry

W sprawie przedwzmacniacza polecam skontaktowanie się z darkulem . W kwocie jaką dysponujesz powinien coś Ci wykonać . Jeśli chodzi o wkładkę to na początek w zupełności wystarczy ortofon 510 . Powodzenia w ustawieniu gramofonu . Przyda Ci się :)

dzięki za wpis.

W związku z wkładką mam jeszcze pytanie czy wkładki są uniwersalne czy są jakieś typy? Jeśli są to jak się dowiedzieć jakiej się potrzebuje. Acha no i jeszcze gdzie można dostać taką wkładkę (najlepiej w warszawie).

Na moje ucho to najlepsze obecnie są wzmacniacze RiAudio i ProJect. Taniej coś AuRa powinna mieć i Aqoustique Quality (ale nie wiem jak się pisze tę nazwę i kto jest obecnie dystrybutorem w Polsce). Wejdź na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tam są równiez wkładki - odradzano mi najtańsze OMB-5 z Dexona, ale może nieco droższa Audiotechnica jest dobra (ceny do 120zł.). Zależy jeszcze jaki masz system mocowania wkładki, bo może nie da się założyc typowej - mocowanej na dwa punkty do headshella.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja - Wookash - są jeszcze wzmacniacze w kitach AVT - za kilkanascie złotych. Zdaje się że o tanich rozwiązaniach wie coś człowiek stąd -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ale musiałbyś poszukać w dziale DIY, bo tam czytałem o tych przedwzmacniaczach z kitów AVT. Podobno jakość rewelacyjna w stosunku do ceny - (jakies 20-30zł. za zmontowany układ).

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bez kropki, teraz będzie dobrze.

Ukryta Zawartość

Mnie niewiele. Są wkładki zintegrowane z headshellem - np. w Sony. Wkłada się całość w rurkę ramienia i zakręca nakrętka. W zamian mozna czasem kupic sam headshell przystosowany do mocowania wkładek na srobki - ale tez nie każdy bedzie pasował do każdego ramienia. Chyba ze masz jeszcze coś innego?

pozdr.

to może do dalej pomajstruje

tą małą białą część z napisem mi-100 mocuje się do większej czarnej która jest zamocowana na dwoch śrubkach do ramienia. Na tej większej części napisane jest niestety tylko "unitra fonica". Acha no jeszcze ta wieksza czesc jest połączona z ramieniem za pomocą czterech cienkich kabli (bialy, czerw, nieb, ziel) które jesdak moza łatwo odłączyć.

postaram się pstryknąc jakąś fotkę potem

dzięki za pomoc

znalazłem praktycznie identyczną na allegro

Ukryta Zawartość

to co mówiłem że ma oznacznia mi-100 rzeczywiście jest chyba mf-100 i jest tylko igłą :) sorry

będą kłopoty ze znalezieniem lepszej bo ta chyba jest nienajlepsza (jest b. stara i id dawna nie uzywana bo taki mam gramofon)?

Ukryta Zawartość

hahaha - nie juz nie musisz - To jest wkładka MF-100 Foniki - Znam doskonale. Najwyżej cyknij jak wygląda całe mocowanie do ramienia. To białe to igła.

Ale nie słyszałem żeby Akai stosował wkładki Foniki. Jeżeli tak to znaczy ze jest na typowym headshellu, do którego pasują typowo mocowane wkładki. Najtańsza to Audiotechnica za 120zł. Ortofony OMB sprzedawał jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak chyba w ostatnim katalogu nie widziałem. Samą igłe do foniki tez można kupić ale nie wiem czy warto bo to kiepska wkładka - licencyjna wersja starego modelu wkładki Shure.

pozdr.

Ukryta Zawartość

I jeszcze jeden link -

Ukryta Zawartość

tutaj masz opisaną kalibrację wkładki gramofonowej - wywazenie ramienia ustawianie nacisku i wszystkie regulacje potrzebne do tego zeby wkładka zagrała jak najlepiej. Wkładki MF nają nacisk ustawiany od 1,2-1,7g przeciętnie stosuje się wywazenie na +1,4-1,5g.

pozdr.

Ukryta Zawartość

wow dzięki !

z takimi radami to tej sprzęt wywali mnie w kosmos :))

jak odnajde aparat i naładuje baterie to pstryke zdjęcie ramienia.

ogromne dzięki. w ciągu ostatnich kilku godzin moja wiedza o gramofonach zwiekszyła się o kilkaset procent :)

Zmyliłeś mnie tą nazwą Mi.

Wkładki Unitra Fonica lub Fonica, dynamiczne to MF-100, 101, 102, 104 i 105. Wkładki nie rózniły się bardzo od siebie. Najnowsze i najlepsze są MF-105 i 104. Prawdopodobnie różnia się jedynie precyzja wykonania igły, bo igły MF-105 sa zamienne z MF-104 na pewno. Jeżeli trafisz na Allegro wkładke z igłą MF-105 to jeszcze warto kupić - ale tak do 60zł. bo nie ma praktycznie nic innego. Wkładka musi byc obowiazkowo nowa, gdyż nie ma sposobu żeby sprawdzić w domu stopień jej zużycia.

Jeszcze co do przedwzmacniacza gramofonowego - jesli masz starszy wzmacniacz stereo to w nim juz powinien być przedwzmacniacz gramofonowy na wkładki dynamiczne typu MM lub MC. Wejście powinno być oznaczone nazwą "phono".

pozdr.

sorry za zmyłkę ale na pierwszy rzut oka Mi i Mf wygładało tak samo :)))

dzięka za radę odnosnie używanych bo właśnie miałem się o to spytać.

jak możesz to powiedz mi jeszcze co to oznacza że wkładka jest magnetyczna bo z taka nazwą można się spotkać na allegro.

no i może w ps. czy warto brać coś z poniższych czy lepiej Audiotechnica za 120? Cenowo mogę sobie pozwolić na każda z trzech wymienionych ale wiadamo że różnice mogę wydać z chęcią na coś innego :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MF-105 jeżeli jest nieużywana zapakowana oryginalnie - to znaczy w plastikowe pudełeczko wysciełane pianką a na igle powinna być nasuwana plastikowa osłonka, to za 50zł. jeszcze można przełknąć.

Audiotechnica powinna być lepsza, ale na ile jest lepsza to nie wiem - tu sie liczy przecyzja wykonania i związana z nią szczegółowośc brzmienia - tych wkładek nie znam.

Gdyby mowa była o drozszych wkładkach np. Grado czy PorJect K6 w cenach powyżej 300zł. to moge powiedziec w ciemno że z cala pewnością są lepsze, lepiej brzmią (słyszałem na gramofonie ProJect) i podobno "szanują" płyty.

Ale generalnie cały gramofon to bardzo delikatne ustrojstwo i kazda drobna niedokładnośc regulacji ramienia od razu psuje brzmienie, więc nawet najlepsza wkładka nie zagra dobrze bez ustawienia.

pozdr.

I jeszcze coś. Jeżeli szukasz wkładek to otwórz sobie strone wyszukiwarki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tam zaznacz szukaj w kategorii stron polskich i wpisz nazwy wkładek - Ortofon, Goldring, Shure, Grado, Audiotechnica. Wyświetlą się linki do stron sklepów z akcesoriami dla DJ-ów, bo to one właśnie prowadzą sprzedaż wkładek gramofonowych. Zwykle drogich i bardzo drogich, ale np. tanie ortofony sa w cenach od 120zł. Jak bedziesz miał przeglad cen, to juz cos powie o atrakcyjnosci zakupów na Allegro.

pozdr.

Ukryta Zawartość

oto próbka wyszukiwania -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć - co do wkładek to ten tani Ortofon OMB 5 nie jest taki zły, zwłaszcza jeżeli będziesz dłużej jechał na Yamaszce i Kodach. Ma on co prawda przyciętą i troszkę chropowatą górę i nierównomierność na basie, ale na Kodach nie powinno być problemu. W porównaniu do kilkakrotnie droższego Goldringa broni się dzielnie zwłaszcza pod względem głębi sceny :). Cena nie powinna przekroczyć 80zł. Kupiłem takiego w Hi&Cornerze w Poznaniu i widziałem sporo tego na Allegro. Co do przedwzmacniaczy i wkładek to pczytaj sobie jeszcze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - są cekawe recenzje przedwzmacniaczy - na podstawie tego co poczytałem wydaje się, że tanie phono od Projecta jest lepsze niż PP NADa albo coś DYI.

Pozdrowienia

Qubric - Pozdrowienia i jak tam temat talerza:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozważyć najpierw należy czy talerz stoi, czy leży :)

Na razie dałem spokój. Buja się na jakies 1,5mm w zaleznosci od ułożenia na kole pasowym, ale sprobuję naprostować krażek i jakos go umocować lepiej. Znalazłem kilka starych płyt z lat 70tych i w zasadzie gramofon wyciągnałem z szafy żeby je przegrać na komputer - więc nie jestem typowym miłosnikiem LP - raczej profanem.

Ten Ortofon OMB-5 za 80-99zł. jest dużo lepszy od MF-105? Ciekawi mnie jeszcze czy można kupic takie cieniutkie kabelki srebrno-złote do połączenia wkładki z gniazdami wyjsciowymi i złocone wsówki.

pozdr.

MFkę chyba 101 to pamiętam z czasów Benia dawno temu, co do tego jak gra to nie będę się wypowiadał bo kompanię miał Benio wtedy niewiele lepszą. Natomiast po stanie moich starych płyt widzę, że MF przynajmniej w Beniu nie jest bezpiecznym rozwiązaniem - skwierczą jak cholera. Szczególnie dobrze wypadającego na Ortofonie Vollenveidera przepuściłem w celu opuszczenia szczęki znajomym kilkanaście razy i jakiegokolwięk uszczerbku nie zauwazyłem. Ortofon ma jeszcz ten plus że idzie jak burza - Goldring potrafi mi się zawiesić na większej rysie. 50zł za MF i 80-90 za piatkę? - dla mnie zdecydowanie to drugie.

Delta Studio coś mi kiedyś mówił o takich zestawikach kabelków chyba AudioNota (!!!) za rozsądne pieniążki, ale musiałbym się upewnić. Te co mam w Kenwoodzie wyglądają bardzo poważnie w porownaniu do tych w pożyczonej od Delty główce (chyba z Monacora albo coś?)

Trudno mi ocenić co w technice gramofonowej teraz uznaje sie za rozsądne pieniadze. Takich kabelków potrzeba 4*30cm i w oryginale sa naprawdę cienkie - jak kilka włosów. Jakby nawet były z platyny i w teflonie to powinny kosztować "grosze".

Przy okazji znalazłem cos co rozwiąże męki cierpiacych z powodu cyfrowej ostrosci płyt CD. Teraz całą kolekcje CD mozna przegrać na tym -

Ukryta Zawartość

pozdr.

Ukryta Zawartość

Z tym rozsądkiem to fakt, że bywa bardzo różnie - ale co do sensowności cen chyba mamy podobne poglądy (poczytałem sobie to i owo). W przypadku tych kabelków to było kilkanascie - kilkadziesiąt złotych - z tego co pamiętam. Z tym że (nie doczytałem dokładnie) chodziło mi o te króciutkie kabeki w główce:) Osiek ma mieć to o czym mówisz zrobione w swoim Adamie z wykorzystaniem tąśm Flatline'a.

Jak wepchnie taśmy do ramienia? Chyba że chce je pociąć na pojedyncze druty?

Ja myslałem juz o jakims cienkim Siltehu, ale cienkie to chyba są te najtańsze czyli bez domieszkowego złota.

pozdr.

Właśnie tak - potnie na pojedyńcze druty. Bardziej wynika to z faktu, że ktoś ma za dużo starego Flatline, niż jakiejś idei takiego rozwiązania, ale... przynajmniej sprawdzimy efekt:)

zobacz na:

Ukryta Zawartość

tak do 280 to chiba OK.

Ukryta Zawartość

Wookash - jak masz pieniądze to bierz tego ProJecta z Allegro. To jest chyba obecnie najlepszy preamp w rozsądnej cenie. Nieczęsto się zdarza żeby przedwzmacniacz gramofonowy miał dynamikę 88db (bo jest mu to nie potrzebne, ale świadczy dobrze o staranności projektu).

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.