Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer VSX-520 czy warto?

symt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zakupu tego amplitunera, cena w granicach 1000 i tyle chcę wydać. Zwracam się z prośba do jego posiadaczy- bądź osób, które miały z tym sprzętem do czynienia - aby podzieliły się swoimi opiniami. Wiem, że cudów w tym przedziale cenowym nie będzie, ale do słuchania muzyki w stereo mam inny sprzęt, a to ma być tylko do dźwięku przestrzennego.

https://www.audiostereo.pl/topic/78965-pioneer-vsx-520-czy-warto/

Witam. Mam taki amplituner. Jest to mój pierwszy sprzęt tego typu, więc moja opinia może nie być wystarczająca. Ogólnie ampli fajny:) Pewnie czytałeś co ma w sobie, więc nie będę się rozpisywał. Jak dla mnie jest to spoko sprzęt, ale skoro masz 1000zł na amplituner to może coś wyższego? Np. VSX-820, albo VSX-920. Ja osobiście polecam Pioneer'a. Ładny design, dużo opcji i mnóstwo wejść i wyjść :)

Witam. Mam taki amplituner. Jest to mój pierwszy sprzęt tego typu, więc moja opinia może nie być wystarczająca. Ogólnie ampli fajny:) Pewnie czytałeś co ma w sobie, więc nie będę się rozpisywał. Jak dla mnie jest to spoko sprzęt, ale skoro masz 1000zł na amplituner to może coś wyższego? Np. VSX-820, albo VSX-920. Ja osobiście polecam Pioneer'a. Ładny design, dużo opcji i mnóstwo wejść i wyjść :)

Dzieki z odpowiedź, ale mam pytanie. Używam tego wzmacniacza juz parę dni i zauważyłem pewien problem. Mam tuner sat. i TV podłączone kablami optycznymi. Gdy nadawany jest program w dolby digital, wówczas na pilocie włączam funkcję AUTO/DIRECT gdzie wzmacniacz automatycznie rozpoznaje rodzaj sygnału. Powinienem więc mieć dźwięk przestrzenny, ale właśnie wówczas wyłączone są głośniki tylne. Jak włączę symulacje dźwięku przestrzennego tylne działają. Nadmienię, że nagrywarkę DVD mam podłączona coaxialem i wszystko jest O.K, problem dotyczy tylko wejść optycznych. Jak stacje TV są nadawane- w stereo czy dolby?

Dzieki z odpowiedź, ale mam pytanie. Używam tego wzmacniacza juz parę dni i zauważyłem pewien problem. Mam tuner sat. i TV podłączone kablami optycznymi. Gdy nadawany jest program w dolby digital, wówczas na pilocie włączam funkcję AUTO/DIRECT gdzie wzmacniacz automatycznie rozpoznaje rodzaj sygnału. Powinienem więc mieć dźwięk przestrzenny, ale właśnie wówczas wyłączone są głośniki tylne. Jak włączę symulacje dźwięku przestrzennego tylne działają. Nadmienię, że nagrywarkę DVD mam podłączona coaxialem i wszystko jest O.K, problem dotyczy tylko wejść optycznych. Jak stacje TV są nadawane- w stereo czy dolby?

Hmmmm. Ja nie mam podłączonego tv/sat pod ampli, jedynie odtwarzam filmy z dvd. Mam podobny problem gdy odtwarzam film z laptopa poprzez zewnętrzną kartę dźwiękową, która ma Coaxial. W wszystko ustawione, a dźwięk jest tylko na przednich głośnikach.

Dodam jeszcze, że na pilocie jest przycisk SIGNAL SEL, którym wybierasz źródło dźwięku. Próbowałeś ustawić to tym przyciskiem?

PS. Z tego co wiem, to chyba tylko TVN nadaje czasami filmy w DD. Wówczas na pasku info w dekoderze sat powinieneś mieć ikonkę DD lub Dolby.

Hmmmm. Ja nie mam podłączonego tv/sat pod ampli, jedynie odtwarzam filmy z dvd. Mam podobny problem gdy odtwarzam film z laptopa poprzez zewnętrzną kartę dźwiękową, która ma Coaxial. W wszystko ustawione, a dźwięk jest tylko na przednich głośnikach.

Dodam jeszcze, że na pilocie jest przycisk SIGNAL SEL, którym wybierasz źródło dźwięku. Próbowałeś ustawić to tym przyciskiem?

PS. Z tego co wiem, to chyba tylko TVN nadaje czasami filmy w DD. Wówczas na pasku info w dekoderze sat powinieneś mieć ikonkę DD lub Dolby.

Signal sel mam ustawione prawidłowo . jeśli odtwarzam z płyty dźwięk jest na wszystkich głośnikach. A czy TV masz podłączony do ampli i co wtedy z dźwiękiem?

Signal sel mam ustawione prawidłowo . jeśli odtwarzam z płyty dźwięk jest na wszystkich głośnikach. A czy TV masz podłączony do ampli i co wtedy z dźwiękiem?

Kurcze, sęk w tym, że ja to bardziej mam zrobiony pokój tylko pod kino domowe i filmy z dvd, ew. z laptopa. Nie mam tam podłączonego TV czy sat. I tak jak pisałem z filmami oglądanymi z dvd nie ma problemu, grają wszystkie głośniki, a jak włączę film np. w MKV z dźwiękiem 5.1, przez zewnętrzną kartę dźwiękową (Coaxial), to mam tylko dźwięk stereo. Możliwe, że muszę coś pogrzebać w kodekach na kompie.

PS. Na ampli mam ustawione Auto/Direct.

Skad wychodzisz dzwiekiem TV? Z telewizora czy tunera? Prawdopodobnie zwiazane jest to z brakiem dekoderow Dolby Pro Logic IIz podajze lub DTS Neo 6 sa one potrzebne przy dekodowaniu dzwieku z TV. zjawisko dosc czesto spotykane

Dźwięk wyprowadzam optycznym z TV i z tunera sat. Gdy odsłuchuje z TV (antena zwykła naziemna) nigdy ampli nie wykrywa dolby digital. Z tunera owszem wykrywa, ale dźwięk i tak nie jest słyszalny w tylnych głośnikach. Czy wiąże się to z tym, że stacje TV nadają w DD 5.1, czy tylko w 2.0

Do PMRudy - możesz sprawdzić czy u ciebie subwoofer możesz ustawić na PLUS? (przycisk SETUP - SP SETUP- SP SET-SW- tu mam tylko YES, a wg instrukcji jest jeszcze SMALL I PLUS)

Do PMRudy - możesz sprawdzić czy u ciebie subwoofer możesz ustawić na PLUS? (przycisk SETUP - SP SETUP- SP SET-SW- tu mam tylko YES, a wg instrukcji jest jeszcze SMALL I PLUS)

Właśnie sprawdziłem i mam także ustawienie SMALL i PLUS. Przestawiłem sobie na PLUS :) Może sub będzie jeszcze bardziej dawał :P

tvn nadaje niektóre filmy w DD 5.1 pozostałe i reszta nadawców naziemnych DD 2.0 nawet nie 2.1...

amplituner niezależnie czy mam ustawiony w tryb stereo czy KD zawsze podaje ilość kanałów nadawanego sygnału.

ps.

tv ma dekoder DD+, ale to chyba nie ma znaczenia skoro optykiem mam podłączony tv do amplitunera

123... test

chyba wszystkie współczesne amplitunery maja dolby pro logic II

poza tym jaka jest różnica między DD 2.0, a stereo?

No raczej nie ma różnicy. Więc jeżeli np TVN nadaje dźwięk w DD, to jest to albo 2.1 albo 5.1 ??? Czyli jeżeli ampli na Dolby Pro Logic II, to teoretycznie można sygnał 2.1 przerobić do 5.1 ?! Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.

Ale nie kazdy ma juz dekoder Dolby Digital IIx i IIz

Jakie Dolby Digital IIx/IIz??? Chyba Pro Logic IIx/IIz. Owszem, można je skombinować z Digital. Pytanie: po co? W moim odczuciu zabawa w 7.1 (IIx) czy 9.1 (IIz) to krok wstecz w porównaniu z 5.1. Stwierdzam to jako ten, kto ma za sobą przygodę z 7.1, miał okazję bawić się 9.1. i z przyjemnością, świadomie, wrócił do 5.1.

• 1 miesiąc później...

W Pioneerach w Advanced Surround masz TV Surround. On właśnie robi symulowany dźwięk przestrzenny ze źródeł mono.

Puszczenie dźwięku mono przez Dolby Pro Logic (w jakiej by nie było wersji) spowoduje, że będzie słyszany tylko z głośnika C (i ew. także SW). Wynika to z samej istoty działania tego dekodera.

W Pioneerach w Advanced Surround masz TV Surround. On właśnie robi symulowany dźwięk przestrzenny ze źródeł mono.

Puszczenie dźwięku mono przez Dolby Pro Logic (w jakiej by nie było wersji) spowoduje, że będzie słyszany tylko z głośnika C (i ew. także SW). Wynika to z samej istoty działania tego dekodera.

nie mogę znaleźć tej opcji, mógłbyś poinstruować?

nie mogę znaleźć tej opcji, mógłbyś poinstruować?

Sorry, trochę napisałem z rozpędu. Do niedawna miałem VSX-915 i tam to było. W 520 czegoś tak nazwanego nie ma. Włącz Adv. Surround i na źródle mono sprawdź wszystkie tryby tam umieszczone. Jestem pewien, że któryś z nich (acz inaczej nazwany) rozciąga dźwięk monofoniczny do symulowanego surroundu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.