Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Quantum 607 vs Monitor Audio BX6

czarny2807

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś odsłuchiwał te kolumny zarówno w stereo jak i w KD? Mógłby ktoś coś na ich temat napisać? Byłem zdecydowany na MA BX6 ale po przejrzeniu specyfikacji na papierze według mojej bardzo słabej znajomości tematu audio Magnaty wypadają dużo, dużo lepiej:

MONITOR AUDIO BX6:

Pasmo przenoszenia +/- 3dB: 34Hz - 30kHz

Czułość(1W@1m): 90 dB

Impedancja: 8 ohms

Moc (RMS): 150 W

Rekomendowana moc wzmacniacza (RMS): 40 - 150 W

Częstotliwość: 3.4 kHz

MAGNAT QUANTUM 607:

Pasmo przenoszenia +/- 3dB: 20Hz - 55kHz

Czułość(1W@1m): 93 dB

Impedancja: 4, 8 ohms

Moc (RMS): maksymalna - 350 W, nominalna - 200 W

Rekomendowana moc wzmacniacza (RMS): > 30 W

Częstotliwość: 3.2 kHz

Według papierkowych danych MAGNATY schodzą dużo niżej i dużo wyżej też potrafią wejść. Lepszą mają też sprawność. MA muszą dostać dużo więcej prądu żeby zagrać jak MAGNATY.

Co o tym sądzicie? Kolumny będą grały pod amplitunerem Yamaha 2067 (na 99%).

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czy to ma być kino czy stereo? ,w stereo będzie mizernie obojętnie które z tych kolumn podepniesz,a parametry na papierku miedzy bajki wlożyć.

Chcesz kupić dwie kolumny do Ampli kina domowego żeby słuchać w stereo? He, głupota ,bez urazy!

Ktoś odsłuchiwał te kolumny zarówno w stereo jak i w KD? Mógłby ktoś coś na ich temat napisać?

Chyba jednak Ty masz problemy z czytaniem a nie ja z pisaniem. Jasno zapytałem czy ktoś słuchał w stereo i KD i poprosiłem o opinie. Inna sprawa, że jak chcesz pisać to pisz wnosząc coś do wątku. Twoje dwa posty nie zawierają ani jednego słowa odpowiedzi.

czarny2807, nie sugeruj się aż tak bardzo parametrami technicznymi. BX6 to przyzwoite kolumny biorąc pod uwagę ich cenę. Graja ładnym środkiem z zaznaczoną podstawą basową. Dobrze sprawdzą się z elektroniką o uwydatnionej górze. Ważne jest też czego słuchasz, nie są to bowiem kolumny dobre do ostrej muzyki.

Magnatów, które podałeś niestety nie znam.

Podłączone bedą pod Yamahe 2067. Muzyki słucham z lat 80/90 - - Europe, Modern Talking, Alphavile, Pet Shop Boys itp. Żona słucha raczej wszystkiego ze wskazaniem na pop i jakiś rave. Nie mam możliwości odsłuchu. To lepiej brać MQ 607 czy MA BX6?

Ja właśnie kupuje MA BX6 jestem na nie zdecydowany wczoraj odsłuchiwałem. Zreszta pisze o swiom problemy w wątku " Mega problem " tam wybieram tylko wzmaka do tych kolumn.

Nie słuchałem Magnatów, ale słuchałem inne MA, JBL itp. i w relacji cena/jakość moim zdaniem BX6 to zdecydowany lider. W dodatku firma MA jest chyba dużo lepszą firmą od Magnat...

Magnaty mają zamontowane lepsze głośniki i solidniejsze "skrzynki" - za to nowe Monitor Audio z polską gwarancją Audiocenter można kupić za 70% sugerowanej ceny dystrybutora.

Witam. Mógłbyś napisać na czym polega ta lepszość głośników zastosowanych w kolumnach Magnata? Z tego co wiem jest odwrotnie.

Radul to ma chyba rentgen w oczach skoro jest w stanie to stwierdzić po obrazkach (bo chyba nikt się nie nabierze że "rozbierał" nówki MA w sklepie)

jeśli chodzi o wysokotonowca - ten z MA jest o klasę lepszy, wystarczy posłuchać

Magnat

max_magnat605_4.jpgmax_magnat605_5.jpg

MA BX6

16.jpg

Nie słuchałem Magnatów, ale słuchałem inne MA, JBL itp. i w relacji cena/jakość moim zdaniem BX6 to zdecydowany lider.

Ciezko znalezdz kolumny, ktore graja gorzej od JBL.

Nie sluchalem tych MA, ale mialem Quantum 605 i jesli chodzi o wysokotonowca to nie jest taki zly. Bynajmniej niewiele gorszy od Vify DX, ktora teraz mam w Quantum 905. Woofery to napylane aluminium, kosz plastikowy, ekranowane, glosniki podparte. Kopulka to chyba standardowy tekstyl, obłozona filcem w ksztalcie gwiazdy, ktora ma niby za zadanie rozpraszac itd. Skrzynia solidna, wiele wzmocnien wewnatrz. Jedynie z zewnatrz slabe materialy. Kable Oehlbaha, posrebrzana miedz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dsc02522m.jpg

dsc02526s.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Szkoda mi ludzi którzy na ampli kina domowego będą słuchać muzyki w stereo:(

No tak. Ty pewnie słuchasz muzyki na ampli 5.1. Prosiłem abyś nie pisał postów nic nie wnoszących do tematu.

Jak dorośniesz to zmądrzejesz:)

A na czym słucham masz w o mnie.czesć.

Ale mnie w ogóle nie interesuje czego Ty słuchasz i na czym Ty słuchasz. Mnie interesują odpowiedzi na zadane przez mnie pytania. Ty niestety ich nie udzielasz więc po raz trzeci proszę o nie zaśmiecanie wątku.

Ciezko znalezdz kolumny, ktore graja gorzej od JBL.

Nie sluchalem tych MA, ale mialem Quantum 605 i jesli chodzi o wysokotonowca to nie jest taki zly. Bynajmniej niewiele gorszy od Vify DX, ktora teraz mam w Quantum 905. Woofery to napylane aluminium, kosz plastikowy, ekranowane, glosniki podparte. Kopulka to chyba standardowy tekstyl, obłozona filcem w ksztalcie gwiazdy, ktora ma niby za zadanie rozpraszac itd. Skrzynia solidna, wiele wzmocnien wewnatrz. Jedynie z zewnatrz slabe materialy. Kable Oehlbaha, posrebrzana miedz.

Ukryta Zawartość

dsc02522m.jpg

dsc02526s.jpg

Kopulka w 607 jest nieporownyalna z Vifa DX. Juz chyba to wyjasnialismy w stosownym watku.

Nie dostrzegasz tej roznicy tylko dlatego, ze elektronika nie pozawla na wiecej.

Podlacz do swoich quantumow lespzy wzmak, chocby chinskiego lampiaka wtedy mozesz porownywac obydwa wysokotonowce. Znam obydwia glosniki z "autopsji" to zupelnie inna polka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

ma seria bx :) plastykowy kosz co oczywiście nie oznacza od razy źle , i wysokotonowy też dość w ekonomicznym wydaniu ale to też nie oznacza źle

ogólna relacja brzmienia do ceny b, dobra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Pozłacana kopułka wysokotonowa w serii BX jest wykonana z galwanizowanego stopu magnezowo-aluminiowego. Lekkiego i przy tym bardzo wytrzymałego. To zaawansowana technologia i nie jest to żadne ekonomiczne wydanie.

wiesz w porównaniu do przetworników dynaudio jednak można powiedzieć o pewnej oszczędności :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

To jescze porownajcie tanie przwtorniki WLM.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.