Skocz do zawartości
IGNORED

PRZEczyściłem KR-7010

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Może temat nie dotyczy wprost audio, ale mój zakup był pod katem pomiarów DIY audio. Kupiłem oscyloskop KR-7010, ale styki wymagały czysczenia, co uczynilem,, ale po operacji coś się skierściło i nie ma wyświetlania. Pojawia się na chwilkę po wyłączeniu. Natomiast kiedy odłączę boczną płytkę to jest plamka, reaguje na pokrętło SEC/DIV i przyciski pod oraz potencjomwetry nad. Ale tylko podlącze płytkę boczną złączem chyba 6 sio stykowym znów ciemność. Czy coś się zwarło od spirytu.

Poradźcie co robić, co sprawdzać. Może ktoś ma czytelny schemat. Proszę o pomoc.

Może temat nie dotyczy wprost audio, ale mój zakup był pod katem pomiarów DIY audio. Kupiłem oscyloskop KR-7010, ale styki wymagały czysczenia, co uczynilem,, ale po operacji coś się skierściło i nie ma wyświetlania. Pojawia się na chwilkę po wyłączeniu. Natomiast kiedy odłączę boczną płytkę to jest plamka, reaguje na pokrętło SEC/DIV i przyciski pod oraz potencjomwetry nad. Ale tylko podlącze płytkę boczną złączem chyba 6 sio stykowym znów ciemność. Czy coś się zwarło od spirytu.

Poradźcie co robić, co sprawdzać. Może ktoś ma czytelny schemat. Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1532-055184000 1298131179_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78954-przeczy%C5%9Bci%C5%82em-kr-7010/

Panie sprawdź wpierw układ zasilania. Przede wszystkim +15V i - 15V.

Mam podobny oscyloskop i miałem podobne problemy po czyszczeniu :)

Sprawdź czy któraś z nóżek potencjometru stabilizacji nie zwiera do obudowy.

napiecia sprawdzone, tam gdzie na płytkach są nipsy tam są napięcia chyba w granicach normy - np. na płytce jest +60v a w realu 74V, ale wszystkie pozostałe też są, co za cholera?

napiecia sprawdzone, tam gdzie na płytkach są nipsy tam są napięcia chyba w granicach normy - np. na płytce jest +60v a w realu 74V, ale wszystkie pozostałe też są, co za cholera?

Sprawdz czy przełącznik podstawy czasu na pewno dobrze działa, możliwe że nie masz odchylania poźomego bo nie pracuje generator podstawy czasu jak należy. ale do tego to by się przydał drugi oscylek

mam drugi, ale cholera tak głęboko w szpargałach, też KR-ka tylko dwukanałowa. Jak sie zabrać za sprawdzanie?

od razu po wyłączeniu na chwilę pojawia się pionowa linijka prawie prosta na ok. półowie ekranu

jak go sprawdzić? bez niego nie będzie linii poziomej na ekranie? gdzie szukać babola, czy on mógl paść od spirytu?

Przełącznik zmienia częstotliwość, albo dopinając pojemności albo rezystancję, jeżeli nie ma gdzieś połączenia to pewnie wcale nie rusza i elektrony nie trafiają w ekran odchylanie jest powodowane polem elektrycznym między elektrodami na których zmienia się potencjał elektryczny przy jakimś stałym potencjale., Zresztą podaj swą @ na [email protected] podeśle ci skany schematu

Tu jest :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i bez pobierania punktów

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Poradziłeś sobie z tym oscyloskopem?

Odkręcałeś w ogóle dolną część obudowy? Mój miał tam takie jak by gąbki, które dystansowały blachę od płytki. Ja one zawilgły, to scieżki do jakich przylegały normalnie skorodowały i miały przerwy. Sprawdź tam dokładnie. W KR-7010 to częste uszkodzenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.