Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable głośnikowe? ProCab LS40?

superbart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

skompletowałem DENON PMA-860 oraz Tannoy M1 (węgierskie). Podłączyłem to póki co kablami CALIBER CS 215E 2x1.5mm^2.

Nie jestem zadowolony jednak z brzmienia. Chodzi mi głównie o słaby bass, który nie jest ani niski, ani nie rozlewa się ładnie. Dopiero podbicie poprzez włączenie opcji Loudness powoduje, że zaczyna to brzmieć jak należy, ale Loudness to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę i raczej "zmęczy".

Jakie kable dobrać do tego zestawu? Z tego co oczytałem się to przydałoby się 2x4mm^2. Znalazłem chyba dość chwalone (w stosunku do ceny) ProCab LS40. Czy takie kable mają sens do tego zestawu? A może inne przewody? Czy mogą obudzić niskie tony? Jest sens inwestować? Czy raczej problem leży gdzie indziej?

I pytanie drugie, gdzie można kupić te kable za rozsądną cenę? Doszły mnie słuchy, że można je wyłapać za 5zł/metr, a w sieci nie widzę taniej niż 12 zł/metr.

Aha, muzyka raczej ciężka (metal, punk). Powiedzmy, że taki Slayer mógłby być tutaj wyznacznikiem, chociaż tam bass akurat nie jest jakiś super agresywny..

Czekam na Wasze opinie,

bartek :)

Gość

(Konto usunięte)

"Nie jestem zadowolony jednak z brzmienia. Chodzi mi głównie o słaby bass, który nie jest ani niski, ani nie rozlewa się ładnie. Dopiero podbicie poprzez włączenie opcji Loudness powoduje, że zaczyna to brzmieć jak należy, ale Loudness to nie jest rozwiązanie na dłuższą metę i raczej "zmęczy"."

1. Nie rozumiem... Włączając loudness uzyskujesz brzmienie "jak należy". Co w takim razie ma Cię męczyć na dłuższą metę? Właśnie to brzmienie, do którego dążysz, czy świadomość "nieaudiofilskiego" /;)/ używania funkcji loudness?

2. Kablami na pewno nie uzyskasz takiego "podbicia" jak loudness'em - o ile w ogóle coś uzyskasz.

Fakt ze ProCab troche zmiekcza bas itd, ale czy to bedzie diametralna roznica, ktora cie usatysfakcjonuje to nie wiem. Watpie. A po drugie to LS25 wystarczy.

?👈

1. Nie rozumiem... Włączając loudness uzyskujesz brzmienie "jak należy". Co w takim razie ma Cię męczyć na dłuższą metę? Właśnie to brzmienie, do którego dążysz, czy świadomość "nieaudiofilskiego" /;)/ używania funkcji loudness?

Jak kiedyś miałem Technicsa SU-VX720 to miałem wrażenie (po dłuższym słuchaniu) z włączoną funkcją loudness, że jest to taki hmm kwadratowe troche, albo sztuczne. No nie było to naturalne no.

Bez Loudness nie, że jest źle, ale spodziewałem się dużo lepszego brzmienia w porównaniu do mojego starego zestawu Technics SU-VX720 + Tawo 652.

A teraz mam wrażenie, że jest lepiej, ale nie aż tak lepiej...

Myślałem o M2, ale nie mogłem nigdzie wyhaczyć węgierskich ;-)

Dużych kolumn nie chce, czasami przeprowadzam się, czasem o setki i tysiące kilometrów i lubię jak jestem w stanie zmieścić wszystko w jakiś sensowny sposób do przeprowadzki czy pokoju w którym spędze następne x-miesięcy. Akurat M1 są mniejsze niż myślałem i ciut większe mogłyby być...

tylko czy to napewno kwestia tylko kolumn?

Zainwestuje chyba w ten LS40 i zobaczę czy pomoże. Jak nie to zostanie mi dobry kabel i kombinowanie jakie kolumny kupić ;-)

Pewnie zostane za to zlinczowany ale czy rozwazales dodanie subwoofera? Dwie male kolumny plus sub sa bardziej pakowne niz dwie duze (ale ich nie zastapia).

I tak jak wszyscy polece ci danie sobie spokoju z ls40. To tak jakbys podlaczal lampke nocna kablem do betoniarki. :)

server unreachable;--

ciągle mnie zastanawia ten fenomen pożądania małych tannoyków...

Mnie też - mam M1 już od 14 lat i jakoś nie chce mi się ich zmieniać - pomimo, że słyszałem wiele lepszych głośników... zaiste fenomen :)

<><

Zainwestuje chyba w ten LS40 i zobaczę czy pomoże. Jak nie to zostanie mi dobry kabel i kombinowanie jakie kolumny kupić ;-)

Miałem kiedyś kabel 4mm kw. i ... to chora średnica. Nawet gorzej się trzyma w zaciskach. 2,5mm bym nie przekraczał i to w większych kolumnach od tych maluszków tannoy'a.

mam jedne kable, które ewidentnie zwiększają ilość i masę basu: Proel z serii Flexible Rubber Black 2x4 mm (estradówki). Niektórzy twierdzą, że to rewelacja cenowa i jakościowa, jednak wg. mnie nie przebijają Procaba LS25 w kwestii reprodukcji góry pasma i ogólnego "zespolenia" dźwięku. Kolega kupił kiedyś LS40 (niebieskie były chyba) i o ile pamiętam, nie był to najlepszy zakup, na pewno LS25 były lepsze na górze i w ogólnym przekazie. A co do ilości basu z M1, to nie ma takich kabli, które zrobią z nich podłogówki. Miałem kiedyś F2 i w 18 metrach na pewno nie zabijały basem. Osobiście bym postawił jednak na jakość a nie ilość.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Hmmm różnica w cenie między LS25, a LS40 jest dwukrotna. Skoro do M1 nie ma sensu pchać LS40 to pewnie wejdę w LS25.

O LS40 myślałem po części jako o zakupie "na przyszłość"...

Skoro do M1 nie ma sensu pchać LS40 to pewnie wejdę w LS25.

Albo spokojnie jeszcze cieńszy.

O LS40 myślałem po części jako o zakupie "na przyszłość"...

A co za potworki chciałbyś nim zasilać?

U mnie w małym pokoju aktualnie gra M1 z rotelem 921 i jak pisałem hardcore, metal, czy punk gra w takim zestawieniu bardzo dobrze. Jest mięcho na średnicy. Z Arcamem Alphą 7 np te kolumny w cięższej rockowej muzyce wypadają gorzej, za to jazz czy klasyka to bajaka, z rotelem tego nie uświadczysz. Wiec myślę że to raczej chodzi o dobór wzmacniacza w twoim przypadku. Oczywiście tak małe kolumny nigdy nie zagrają Ci dobrze w pokoju 20m np., mówimy o małych pomieszczeniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.