Skocz do zawartości
IGNORED

ca 840 + kolumny,jakie?

goldi773

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie

problem jak ich wiele, tylko tym razem dotyczy wyboru glosnikow do cambridge audio 840v2

mam do dyspozycji 16m2,szukam kolumn ktore graly by do celowo na 30m2 ale to w przyszlosci

slucham rock, reagae, blusa, fancky,soul-u troche, i jezz-u

bardzo spodobaly mi sie monitor audio rx8

ktos moze ma taki zestaw, (ca+ma)lub slyszal go gdzies?

prosze o wszystkie opinie

jakie kolumny do ca 840?

https://www.audiostereo.pl/topic/78771-ca-840-kolumnyjakie/

Wiesz co kiedys sluchalem 840 z rx6 i powiem ci ze jak dla mnie nie pasowal z MA , bylo duzo gory i to czasami bardzo ostra a bassu bylo naprawde malo.

Ogolnie wzmaniacz jest rewelacyjny ale raczej z bardziej neutralnymi glosnikami

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

witam serdecznie

problem jak ich wiele, tylko tym razem dotyczy wyboru glosnikow do cambridge audio 840v2

mam do dyspozycji 16m2,szukam kolumn ktore graly by do celowo na 30m2 ale to w przyszlosci

jakie kolumny do ca 840?

Musisz posłuchać i jeszcze raz posłuchać.Telefon do Pana Grzegorza i jazda do Tych :)No i oczywiście budżet jaki chcesz przeznaczyć.Bardzo ważne..Pozdrawiam s

Witaj,

masz bardzo dobry wzmacniacz, któremu warto podpiąć kolumny wykorzystujące jego potencjał. Zestaw kolumn Monitor Audio RX8 to dobry system, jednak w połączeniu z CA będziesz miał bardzo podkreślone górne rejestry. Dźwięk będzie jasny, czasami ostry, agresywny. Myślę że w Twojej muzyce nie jest to zalecane. W związku z tym zdecydowanie polecałbym Ci kolumny o znacznie spokojniejszej górze pasma oraz o bardziej wyeksponowanym środku pasma. Oczywiście proponuję odsłuch, zwróć uwagę jednak na następujące konstrukcje:

1. Dynaudio Dm 3/7 - najbardziej budżetowa seria Dynaudio, jednak zachowany charakter brzmienia czyli świetna dynamika i lekko złagodzona góra pasma. Moim zdaniem jeden z lepszych stosunków cena/jakość.

2. Dynaudio Excite X32 - klasa wyżej niż DM, ogólnie charakter kolumny podobny tylko pod każdym względem lepiej

3. Xavian Gran Colonna v2 - nowa konstrukcja Xavian. Niezwykle muzykalna i przyjemna w odsłuchu. jedyną wątpliwością jest dynamika, bas w 30m2. Trzeba posłuchać.

4. Xavian Preludio - wyższa cena, jednak konstrukcja 3-drożna. Moim zdaniem jedna z lepszych kolumn w okolicach 10 tys. zł./para.

W przypadku pytań służę pomocą, zdecydowanie proponuje odsłuch porównawczy poszczególnych kolumn

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja też uważam, że masz bardzo dobry wzmacniacz i powinieneś wykorzystać jego potencjał. Monitor Audio RX8 to dobre kolumny i wcale nie będziesz miał ostrej czy agresywnej góry. Jest znacząca różnica w stopniowaniu pomiędzy górą podkreśloną, ostrą czy agresywną i w żadnym przypadku nie wolno wrzucać tych określeń do jednego worka. CA to wzmacniacz o delikatnej i niepodbarwionej górze pasma, więc jeśli Monitor Audio ma tej góry więcej niż inne kolumny, to można ją uspokoić odpowiednimi kablami. Oczywiście jeśli ktoś wie, jakie kable podłączyć.

Proponuje ci jednak bardziej neutralne, otwarte i wyrafinowane kolumny o znakomitej barwie jakimi są Audio Academy Phoebe III, które spokojnie możesz porównać z innymi kolumnami w cenie do 6000 czy nawet 7000zł

Jeśli masz pytania to służę pomocą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

dzieki panowie

przejrzalem wasze propozycje, mysle wydac na kolumny jakies 5tys, ale kazdy wie ze apetyt rosnie

zalezy mi ma glosnikach ktore beda juz na lata

ca 840 ma po 4wyjscia na strone, wiem ze monitory tez maja 4 zaciski na sztuce, wiec mozna bawic sie kablami zmieniajac gore

moze jakies dobre koble ktos poleci?

czekam na wiecej wpisow- opinni

poszukiwan jeszcze nie koniec

Mozesz jeszcze dokupic koncowke mocy i pobawic w bi amping ;)

Z tego co mi wiadomo Vienny, Dynaudio i tansze Chario maja pojedyncza pare zaciskow.

BTW, Phoebe III tez sa ciekawa propozycja (rowniez pojedyncza para zaciskow) chyba najlepszy stosunek ceny do jakosci sposrod wszystkich proponowanych.

Less is More

tez bym na twoim miejscu posluchal AA-Phoebe albo jesli masz 5 tys to zdecydowanie AA -Hyperion.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

szukalem, sprawdzalem, czytalem

Dynaudio Dm 3/7 - trzeba sie nad nimi zastanowic, sa ciekawe

Dynaudio Excite X32 - drogo

Xavian Gran Colonna v2- ciekawe jak graja

Xavian Preludio- tyle kasy nie mam

Monitor Audio rx8- wygladaja super, zwlaszcza biale- no ale one maja grac, 3drozne, ekranowane magnesy, duzo daja jak za ta cene

Hyperion- tez na moja kieszen, w testach dobrze wypadly

KEF- mysle ze nie do ca, na XQ30 i tak mnie nie stac

powaznie sie zastanawiam nad Monitor Audio- czy naprawde sa agresywne czy graja pelnymi dzwiekami, ponoc maja dobra wyrazna scene.

Audio Academy- dobrze wypadly w testach, producent nie przeklamuje mowiac o parametrach, ponoc traca swoj czar przy glosnym odsluchu, scena sie zatraca

• 1 rok później...

Postanowilem podpiac sie pod post. Suzkam dla znajomego kolumn PODLOGOWEK do zastawu ca 840 cd plus wzmak. Prosze o pomoc.

Wytyczne:

Pokoj prawie 30m2 ustawny 5x5.8 stlik plus sofa (telewizor+sprzet)

muzyka: przede wszystkim tengerine dream, jmj, pink floyd, troche ciezszego metalu, metalica, vangelis, enigma

Budzet:+/- 5-6 tys. Nowe lub uzywane

Oczekiwania: dzwiek otwarty ale nie atakujacy, scena raczej na lini kolumn a nie do przodu, gora otwarta ale nie ostra srodek klarowny bez upiekszen, rozdzielczosc na wysokim poziomie ale przede wszystkim chodzi o to by byly bardzo dynamiczne, tak aby dolne rejestry (szczegolnie w muzyce elektronicznej) byly latwo slyszalne ( nawet przy cichym graniu) i schodzily bardzo nisko, b.d rozdzielczosc.

Musza tez dobrze wygladac. Najlepiej jezeli bylyby dostepne w piano black/white.

Czy takie kolumny istnieja???

Acha i jaki xlr/glosnikowy???. Jest na to kilka stowek do tys.

Rozumiem ze nie chce Wam sie juz klepac tematu Cambridge Audio ale prosze o pomoc.

thnx

• 7 miesięcy później...

witam serdecznie

jakie kolumny do ca 840?

zapoluj na rynku wtórnym na Tannoya Couguara-tak piatkę z hakiem musisz wydać-to gra...oblukaj u mnie zdjęcia-przez dłuższy czas hulały u mnie z CA 840ką-wal na pvke-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.