Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do filmów i muzyki

cel3ct

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie posiadam Philips SBC-HP 250, jednak zupełnie mi nie odpowiadają. Cholernie ciche, płaski dźwięk, słaby bas. Potrzebuję czegoś lepszego. Głównie do filmów akcji, oraz muzyki (metal, elektroniczna, chillout). Będę korzystał z trzech urządzeń; iPoda, PC (Creative X-Fi Music) oraz Xtreamera (odtwarzacz HDD) podpiętego analogowo do starej wieży Philips FW765p.

Pod uwagę biorę trzy produkty:

- Creative Aurvana Live! - faworyt,

- AKG K518,

- KOSS UR40.

Które wybrać? A może jeszcze coś innego?

Na koniec jeszcze bonusowe pytanie; gdzie najlepiej podłączyć słuchawki do oglądania filmów? Bezpośrednio pod Xtreamera, czy poprzez wieżę? Jest jakaś różnica?

https://www.audiostereo.pl/topic/78689-s%C5%82uchawki-do-film%C3%B3w-i-muzyki/

Wieze to sobie daruj.

AKG maja dobry dzwiek ale bardzo waska scene, mam sie wrazenie ze muzyka gra nie dookola a w srodku glowy. Dodatkowym minusem jest ich duzy ucisk na uszy. Wysiedzenie w nich calego filmu moze nie byc dla niektorych komfortowe (wlasciwie jestem pewien, ze tylko nieliczni temu podolaja). Za to izoluja znakomicie i mozna sluchac bardzo cicho nawet w starych busach mpk. Aurvany niby sa dookolauszne ale mnie do nich malzowiny nie weszly bez pomocy palcow. Tak wiec przymierz je najpierw, zeby nie bylo nieprzyjemnej niespodzianki. Sa w dziale mp3 kazdego sklepu dla idiotow. Nie mam pojecia jak te modele maja sie do twoich philipsow.

server unreachable;--

Miałem te słuchawki dość długo. Potrzebują mocniejszego źródła dźwięku, wtedy grają całkiem ładnie. U mnie grały ze starą SB LIVE, natomiast z niczym przenośnym nie udało mi się ich zgrać. Pewnie za duża impedancja.

Proponuje tak jak koledzy - kup wzmacniacz słuchawkowy.

CAL! słuchałem, za dużo góry jak dla mnie, reszty nie znam.

Najlepiej jakbyś dorwał gdzieś wzmacniacz i sprawdził czy brzmienie się poprawi. Jeśli tak to kup wzmacniacz słuchawkowy, nawet jak zmienisz kiedyś słuchawki to Ci się przyda.

Jeśli nie masz takiej możliwości i boisz się że wzmacniacz niewiele zmieni to kup nowe słuchawki, ale które to już Ci nie powiem, słyszałem tylko CAL! i raczej bym ich nie kupił za 200 zeta.

Najlepsze, moim zdaniem sluchawki do filmow i gier to DT150, ale sa drozsze niz 200PLN.

Aurvana maja te przewagę nad Koss, ze sa zamkniete, wiec i bas bedzie lepszy. Ja jednak wybralbym kossy ur40, gdyz sa to najwygodniejsze sluchawki jakie mialem na uszach. Znikaja na glowie, co przy maratonie filmowym moze byc decydujace.

Mam wszystkie trzy pary w domu i wg mnie kolejnosc jest taka:

1. DT150

2. UR40

3. Aurvana

P.S. Mialem jakis czas od brata polskie słuchawki 5.1, z czterema przetwornikami w srodku. Podlaczane to bylo przez potrojny kabel (przod, tyl, central/subwoofer) i musze powiedziec, ze dawalo radę. Tym bardziej w grach, gdzie efekt ten byl bardzo "slyszalny". Counter strike posiadal wszystkie 3 wymiary, nawet gora dol:)

Moze wiec do filmow warto pojsc w ta strone? No chyba, ze ogladasz rmvb:)

@PorkOne

Nie mam gdzie sprawdzić, jak słuchawki będą działać ze wzmacniaczem. Zawsze można kupić na Allegro i ew. zwrócić w ciągu 10 dni, ale koszty wysyłki w obie strony będą w plecy. A jaki model wzmacniacza byś polecił?

@imot3ph

DT150 zdecydowanie odpadają. Nie ten budżet. :) Natomiast do tanich słuchawek 5.1 nigdy nie miałem przekonania.

RMVB? Szanujmy się. :D

Arctic P531 (5.1)

Słuchałem... efekt w Filmach - NA DUŻY PLUS :)

pobocznie recenzja po której zakupił je brat żony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli chcesz zapytać Czy Słoń nie Deptał mi po uszach to mam na co dzień wieczorem na uszach HD-600 i wzmak Black Horse - Skorpion :)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Litosci. To samo mozna osiagnac stosujac przy odtwarzaniu algorytmy hrtf. Nadto te sluchawki maja wbudowana karte dzwiekowa i do wydania z siebie jakiegokolwiek odglosu wymagaja komputera. Nijak nie widze mozliwosci zeby to dzialalo z xtremerem.

server unreachable;--

odsłuchiwałem 8 modeli AKG z przedziału 190-900 zł

Wszystkich modeli nie wymienię gdyż nie pamiętam, ale na pewno były 512 oraz 514, które odpadły z powodu bardzo płytkiego basu. Najbardziej przypadły mi do gustu AKG 520 i 540. Wybrałem 540 bo są większe i choć to przekroczyło mój założony budżet, ale warto było. To są słuchawki pół otwarte, bardzo wygodne, grają rewelacyjnie. Co mnie zaskoczyło w nich to przestrzeń, bass, wysokie. Gwarantuję że Cię zadowolą. Po zakupie odsłuchiwałem ich na iRiverze T60 mojej polówki. Tak mnie dźwięk położył na łopatki że cała noc przesłuchiwałem płytki nie mogąc nacieszyć ucha :)) Na co dzień używam ich ze wzmakiem denona 510 PMA a jako źródło SB Auigy 1. We filmach sprawiają się również nieźle. Warte swojej ceny.

Jeszcze dwie sprawy.

1. w specyfikacji Xtreamer jest napisane, że odtwarza dźwięk; Dolby Digital, DTS, Audio HD (downmix), jednak nie ma słowa o Dolby Headphone. Czy obsługując te standardy, jakby w domyśle jest również DH, czy nie?

2. urządzenie nie posiada wyjścia na słuchawki, tylko dwa analogowe L/R, oraz optyczne. Zakładając, że obsługuje DH, czy po podłączeniu słuchawek do wyjść analogowy przy użyciu przejściówki (jack 3,5 żeński - 2x cinch), uzyskam emulację dźwięku przestrzennego? Po podłączeniu słuchawek do LCD (podpięty z Xtreamerem przez HDMI), otrzymuję zwykłe stereo.

migrena

Nie uzyskasz takiego samego efektu algorytmami jak za pomocą pięciu przetworników na ucho. A tyle mają Lognetmedia Aero 5.1, bo o nich pisałem. W dzwieku dookolnym moim zdaniem jednak to KD ma przewagę.

tutaj jakiś test jest

Ukryta Zawartość

Jeśli miałyby być to słuchawki do filmow/gier - polecam

Jesli do filmow/muzyki - lepiej zainteresowac się jakimis "normalnymi" :)

A najlepiej to posłuchać...:)

Ukryta Zawartość

Już uzyskałem odpowiedź na moje pytania z poprzedniego posta na forum Xtreamera, więc nie zawracajcie sobie nim głowy. :) Niestety odtwarzacz nie obsługuje DH, więc trzeba szukać zew. dekodera, stąd moje nowe pytanie. Który zestaw lepszy;

- Philips HD1500 + moje stare słuchawki Philips SBC-HP 250,

- Creative DDTS-30 + KOSS UR40?

Trpche lepiej ale po uzyciu przejsciowki na jacka przetworniki sa spiete rownolegle. Inna charakterystyka itd. Zwroc tez uwage ze dwa z trzech zrodel cel3ct'a sa stereofoniczne wiec doplacanie do "ficzera" wielokanalowosci wydaje sie byc zbedne. Dlatego za ta cene to ja bym zaproponowal HD555. :)

A posluchac to bym i posluchal tym bardziej, ze czesc kina mi wyjecala do nowego mieszkania.

server unreachable;--

No przy uzyciu przejsciowki na jacka nie maja sensu bytu te sluchawki, zgadzam sie w 100%:)

Nie sluchalem 555, ale jesli sa podobne do starych 580 to warto je brac:)

Migrena - zebys nic nie porysowal tylko :) Gratulacje zakupu nowego mieszkanka:)

No przy uzyciu przejsciowki na jacka nie maja sensu bytu te sluchawki, zgadzam sie w 100%:)

Nie sluchalem 555, ale jesli sa podobne do starych 580 to warto je brac:)

Migrena - zebys nic nie porysowal tylko :) Gratulacje zakupu nowego mieszkanka:)

HD555 to to samo co HD595, tylko sennheiser kawalek gabki do srodka wepchnal, kolorki obudowy delikatnie zmienil i nie daje stojaka. Jak sie one do HD580 maja to ja nie wiem. Sennheiser trzepie tyle modeli ze ciezko sie rozeznac.

PS Moze nie do konca zakup i nie nowego, ale wlasnego. ;)

server unreachable;--

Nie znam tych urzadzen wiec wrzucilem w google...

HD1500 to jest komplet nadajnik plus sluchawki wiec swoich zdaje sie do tego nie podlaczysz, do tego tanie to nie jest a ja jakos nie mam wysokiego mniemania o przesylaniu dzwieku po radiu.

DDTS-30 wyglada ciekawiej, natomiast jest zasilany z dwoch paluszkow wiec mozna by sobie zyczyc wiekszych mozliwosci wysterowania sluchawek. Dodatkowo ciagle wymienianie baterii jest upierdliwe, ja bym zamontowal w nim gniazdko na zasilacz.

Moge jeszcze dodac, ze bawilem sie kiedys niekomercyjnymi algorytmami hrtf i nie bylem zadowolony z rezultatu. Moze wlasnie dlatego, ze byly to niekomercyjne rozwiazania.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.