Skocz do zawartości
IGNORED

NMA 1012 / NMC 1012 na Toshiba 2SC5200 / 2SA1943

don111

Rekomendowane odpowiedzi

zainteresowałem się końcówką mocy Sansui BA-F1 na Allegro, sprzęt jest niestety grzebany a konkretnie sprzedawca pisze coś takiego:

"ORGINALNE KONCOWKI NMA 1012 I NMC 1012 A WYMIENIONE TOSHIBA 2 SC 5200 I 2 SA 1943"

czy ktoś orientuje się, jaki efekt mniej więcej może ta wymiana przynieść ?

Ktoś, kto nie umie napisać 3 zdań nie budzi mojego zaufania na tyle, żeby kupić od niego coś droższego.

Pół biedy jakby wymienił w dwóch kanałach, ale zrobił to tylko dla jednego. Teraz w środku są dwa różne wzmacniacze, co w stereo nie jest wskazane.

Zazwyczaj z dymem nie idą tylko same trany końcowe, a też ich rezystory emiterowe. Ciekawe jak jest z resztą.

dlaczego ktoś w takiej końcówce ktoś śmiał zmienić tranzystory końcowe ...... poszły z dymem

a wzmacniacza trzeba się pozbyć bo został usunięty skutek a nie przyczyna

nie wiem dlaczego zostały zmienione, zapytam

a jeśli chodzi o jakość tranzystorów, porównywalne ? jakie zmiany w brzmieniu mogą wywołać te zamienniki ?

Te tranzystory nie występują w żadnych katalogach, więc trudno cokolwiek o nich powiedzieć. Jedyne co znalazłem na ten temat to:

Hi

What a sad story. :cry: The Transistor NMA1012 and NMC1012 were special made by Sanken for Sansui. They are also very very hard to find. I believe it´s impossible. :dunno: However, Sansui recommended for another Amp also original equipped with NMA1012/NMC1012 to used 2SC2607/2SA1116 as their substitutes. Those (Sanken brand) can be found :thmbsp: at www.woodang.net if you should need them. I do hope it´s something more simple fault with your amp but I doubt.

dlaczego ktoś w takiej końcówce ktoś śmiał zmienić tranzystory końcowe ...... poszły z dymem

a wzmacniacza trzeba się pozbyć bo został usunięty skutek a nie przyczyna

Tranzystory 2SA1943/2SC5200, to jedne z najlepszych tranzystorów mocy, więc wymiana jakichkolwiek innych na te typy niczego raczej nie pogarsza, zwłaszcza że wzmacniacz Sansui BA-F1 nie jest aż tak dobrym i "wymagającym".

Problem czy zostały dobrze dobrane w pary i czy są to orginalne tranzystory.

Sorry - oryginalne*

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.