Skocz do zawartości
IGNORED

Klony "monitorków" studyjnych JBL 4345

Amnes

Rekomendowane odpowiedzi

Na wisienkę uruchomiłem dawno już kupioną zwrotnicę aktywną Nakamichi EC-100 z pomocą zasilacza by bodo_Z oraz trafa 2x12V z nabytego za pośrednictwem allegro, które trochę zaskoczyło mnie rozmiarem hehe. Może ktoś ma propozycję źródła na trafo 2x12 o nieco mniejszych gabarytach? Potrzebne mi 2x200mA.

DSCN3070.jpg

• 2 tygodnie później...

Wstawiłem nowe zawieszenia do wooferów:

DSCN3084.jpg

Ponawiercałem płytki:

DSCN3077.jpg

Oraz podłączyłem do zasilacza zwrotnicy nowe, mniejsze trafo:

DSCN3087.jpg

Już bliżej niż dalej!

Tranzystor, tranzystor i jeszcze raz tranzystor. Uwielbiam tranzystory za wygląd i inżynieryjną finezję budowy. Jak nie będzie już na rynku wzmacniaczy tranzystorowych, które mi się podobają, a ich jeszcze nie miałem, to zajmę się lampami. Prędko się to nie zapowiada. Choć jakbym rozbił bank to nie wykluczyłbym zakupu jakichś wzmacniających żarówek. Tymczasem czeka mnie lutownica...

• 4 tygodnie później...

Jak idą prace nad JBLami?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czekam na skrzynie, wczoraj przyszedł drut do polutowania zwrotnic więc powinienem za nie się zabrać, a pod koniec przyszłego tygodnia ma dojść do mnie piec Marantza 50% cięższy od PM 14 którego planuję użyć do basu.

Generalnie nic się nie dzieje.

ricon - trafo już mam.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Masz tu ciekawe JBLe :-)

lCrzUg==.jpg

Pisałem do gościa ale nie odpisuje, jak myslicie ile to może być warte, €2500?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Gość chce za nie €2000, mieszka 20km ode mnie, cholera jasna żeby ktoś tylko kupił moje Tannoye i Quady i cisne po te JBLe!

To są DIY, wiem. Zbudowane według oryginalnych planów JBLa.

Średniotonowce sa bynajmniej potężne, 2 cale i 13kg sztuka, pewnie cała kolumna ze 120kg waży.

Nie wydaje mi się by były zrobione na podstawie oryginalnych planów, choć mogę się mylić. Jeżeli jednak mają cokolwiek wspólnego z projektem JBL, to są to kolumny estradowe - raczej mała Ci będzie z nich pociecha w domu.

Jak dobrze pojdzie bede je mial w tym tygodniu. Wzmaki zmienie na UcD400 albo wersje 700W dodam lampke w torze przedzwzmacniacza i jest hi-end. :-)

Krok po kroczku i za każdym razem bliżej celu. Otrzymałem od stolarza (jak czyta, to pozdrawiam) kilka fotek kolumn. Obecnie są niemal gotowe, choć na foto w zasadzie też są prawie kompletne. Oto one:

DSC00310.jpg

DSC00311.jpg

DSC00329.jpg

DSC00330.jpg

DSC00334.jpg

Amnes,... mi się wydaje , że klony to nie będą,... jeśli wykorzystujesz oryginalne przetworniki i korzystasz z oryginalnych schematów JBL,... w takiej technologi, to JBL mógłby tylko po marzyc, nie zrażaj się dźwiękiem po podłączeniu, tylko minimum 300 godzin, czyli za rok będziesz wundarba....ja wiem, że to jest wieczność, ale takie mam doświadczenie i nie zmieniaj systemu.

A-cha, one będą lepsze od orginału...klony jak nazywasz, to tylko design.

Szkoda że wytłumiasz watoliną, lepiej basik funkcjonuje w wełnie mineralnej, jak to robi Kernick.

Rzeczywiście klony to nie będą, zmian w stosunku do oryginału JBL 4344 MK II jest kilka, nie mniej jednak 98% jest zerżnięte z oryginału. Wytłumienie jest z wełny, ale naturalnej. Poza tym jedyne różnice brak możliwości grania w pełni pasywnego na jednym piecu (choć nie wykluczam dołożenia tej opcji w przyszłości), woofery z wersji 4344 (nie mk II), i delikatna reorganizacja rozłożenia głośników na froncie. Jeżeli dokupię emblematy na grille i fronty, to człowiek, który nie posiadał oryginału, bez katalogu w ręku nie powinien być w stanie stwierdzić, że to replika. Czyli prawie klony hehe.

Aha, raczej powinny zagrać od kopa, głośniki wszystkie generalnie wygrzane zdrowo, każdy ma po dekadę najmarniej na karku.

Porty B-R nie są za blisko blisko otworu na woofer? Tak poza tym to za*****cie :-)

Jestem umówiony na 11.00 posłuchać tych paskudników które podawałem wcześniej, dam znać co i jak :P

Rzeczywiście klony to nie będą, zmian w stosunku do oryginału JBL 4344 MK II jest kilka, nie mniej jednak 98% jest zerżnięte z oryginału. Wytłumienie jest z wełny, ale naturalnej. Poza tym jedyne różnice brak możliwości grania w pełni pasywnego na jednym piecu (choć nie wykluczam dołożenia tej opcji w przyszłości), woofery z wersji 4344 (nie mk II), i delikatna reorganizacja rozłożenia głośników na froncie. Jeżeli dokupię emblematy na grille i fronty, to człowiek, który nie posiadał oryginału, bez katalogu w ręku nie powinien być w stanie stwierdzić, że to replika. Czyli prawie klony hehe.

Aha, raczej powinny zagrać od kopa, głośniki wszystkie generalnie wygrzane zdrowo, każdy ma po dekadę najmarniej na karku.

Też tak myślałem, ale musisz wygrzewać z systemem, jak będzie Tobie się podobać od razu, to wiec, że będzie podwójnie lepiej po czasie.

Potrzebowałbym jakiegoś super tweterka, byłem na Jagielskiej ale gość woła kosmos.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.