Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do pokoju 15 m2

danielww

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich.

byem dzisiaj w salonie audio, do pokoju 15 m2 chce wziosc kolumny podlogowe b&w 704, sprzedaeca odradzil mi, poleca tylko kolumny podstawkowe, np b&w 705. moim zdaniem ten pokoj jest dosc duzy, juz mialem podłogówki i nie było efektu fali stojącej. Co o tym sądzicie ???

https://www.audiostereo.pl/topic/7863-kolumny-do-pokoju-15-m2/

Majac kolumny podlogowe w pokoju 15 m2 nie musze na nich sluchac glosno, zalezy mi na dosc niskim basie którego podstawkowe mi nie dadza, pozatym jesli bede chcial czegos posluchac glosniej to na podstawkowych tez nie da rady. napiszcie co o tym myslicie???

Ja kupiłem podstawkowe do 25m2 bo nigdy nie udało mi się dobrze ustawić podłogowych (Systemdek Systym 165 i przejściowo Proac Response 1,5) w pomieszczeniach mniejszych niż 30m. Pewnie wchodzą tu w grę preferencje - lubię dobry bas, a podłogówki jak dla mnie dobrze grają w bardzo dużych pokojach (>50m2). Pomijam oczywiście takie maleństwa jak AP Spark.

Na Twoim miejscu to nawet bym nie próbował podłogowych wnosić. No ale może mamy inne uszy i preferncje.

Lubię głośno pograć w dzień i cicho w nocy. Moje kolumny mi to dają (z odpowednim wzmakiem).

Ale uwaga! Nie oszczędzaj na podstawkach! Z pozoru to niby tylko kawałek rury (rur), kolce etc. ale uporządkowanie dźwięku i ogólnie zmiana kolosalna!

Co do basu, nie wiem jaki masz wzmacniacz, ale tu bardzo dużo zależy od niego, no i źródła.

Ja bym B&W nie kupił (chyba że dużego Nautilusa :) lub stare Matrixy) ale w Twoim przypadku wziażłbym 705.

Daj sobie spokój z podłogowymi i kup podstawkowe. Dżwiek kolumn podłogowych będzie się dusił w 15 m. kw. wiem bo sam kiedyś używałem JPW 910 w takim pomieszczeniu. Druga sprawa będzie problem z ustawieniem takich kolumn . Chyba ,że uznajesz kompromisy ,bo ja nie. Żeby była solidna przestrzeń trzeba je odsunąć sporo od tylnej ściany. Okaże się wtedy ,że mogą być problemy z basem bo kolumny stoją prawie na środku pokoju. Czyli więcej problemów niż słuchania muzyki. Po za tym niektóre podstawkowe monitory stwarzały by problemy z basem w takim pomieszczeniu np. Dali Grand Coupe. Mają one kawał basu i u mnie w 18 metrach buczały. Dużo zalezy od pomieszczenia. Moje akurat wspomaga bas. Nawet S.F. Concerto lekko bumiały.

ira - masz jeszcze te Grand Coupe? Do czego je podłączałeś i jak wrażenia?

Miałem kiedyś Dali 450 w pkoju 15m i grały bardzo dobrze - natomiast pokój był baaardzo mocno wytłumiony. Po przeprowadzce do normalniejszych warunków w kwestii umeblownia i pow jakies 22m były już problemy z basem. Teraz mam właśnie Grand Coupe w pomieszczenu 35m2 (tramwaj) i na brak basu absolutnie nie narzekam. A tak w ogóle to jesteś pewien Danielww, że podoba Ci się brzmienie BW... zwłaszcza tańszych modeli BW?

Kup to co Ci bardziej odpowiada brzmieniowo-ja mialem podłogówki w 12m2 i grało dobrze. Fakt-basu było więcej, ale jego charakter mi odpowiadał a dodatkowo nie zaburzał w istotny sposób równaowagi tonalnej. Z monitorów Bowersa raczej basu nie wyciśniesz- nie masz co marzyc o basie chocby zbliżonym do tego z podłogowych. Jest on raczej suchy i punktowy-jeśli ktos nie jest przyzwyczajony to może drażnić. Dla mnie B&W to masochizm...

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Również sporo zastanawiałem się nad tym problemem i eksperymentowałem.

W pokoju 12m2 grały mi 2 rodzaje kolumn podłogowych i trzy rodzaje podstawkowych i najlepiej właśnie zagrały podłogowe. Pod warunkiem wyboru takich, których charakter nie wymusza dużej przestrzeni do "oddychania" wszystko powinno funkcjonować poprawnie. Odnośnie B&W to 704 miałbym obawy wstawić i do 20m2 bez odpowiedniego przygotwania meblowego.

Na twoim miejscu to nie pchałbym się z BW podłogowymi do tak małego pokoju. Nawet nie bedziesz miał bazy, a co z reszta!!!. Oprócz huku i bumienia to nic tam wiecej nie usłyszysz (a będzie ci się wydawało inaczej), że jest wszystko oki.Do takiego pokoiku poszukaj sobie jakiś fajnych monitorów.Tylko znowu nie B@W,grają okropnie. Dobre stendy kupisz juz za około 400zł-tylko pozostanie ci kwestia wybrania czy raczej posłuchania kolumn.

pozdr

mylicie się, 704 wcale nie są wcale aż tak duże n 15m, jeśli gość ma dobrze wytłumiony pokój zagrają bardzo dobrze, kwestia ustawienia, pozatym z 705 nigdy nie uzyska takiej skali dźwięku jak z 704, zresztą zrobi jak sam uważa.

Panowie z powyzej nie twierdzą, że BW jest be. Danielww powinien posłuchac kolumn u siebie to najlepsza metoda weryfikacji. Czy potem kupi czy nie - jego sprawa. Faktem jest, że jakieś 90% moich znajomych osłuchanych nie trawi BW poniżej Nautilusów choćby 805 (jeden z wyjątków to Kubeł i jego CDMy podłączone do Delta KT88.. to i ja sie zgodzę)... tylko czy daniel ma 9kzł na amp? Z Yamaszką Seba to na takich głosnikach będzie się wydawało, że ładnie graja (bo, a jakze, ładnie wyglądaja - psychoakustyka). Jak kolezka nie ma chociażby końcówki Rotela to niech zapomni o BW. "Sensowny papier" zagra mu lepiej od "Kewlaru".

U mnie po zmianie podłogówek stanęły monitory Harbetha i stwierdzam że te głośniki (pomimo mniejszych gabarytów) duszą się bardziej w moich 12m2 (wiem bo słuchalem ich w 30m pomieszczeniu i tu zaczęły dopiero grać!!). Poprostu jedne glośniki są mniej , inne bardziej wrażliwe na bliskość ścian.

Z tego co mówi zainteresowany poprzedni sposób prezentacji kolumn jakie mial (a były to kol. podlogowe) nie wykazywal kłopotow z basem. Skoro tak to nie ma sie co sugerować "audiofilskimi" dogmatami czyli mały pokój =male kolumny. Zwłaszcza że masz tu kika dowodów że tak nie jest. Pozdrawiam

Pan z AudioAcademy napisał ostatnio na forum żę takie Avance Dana 670AV które kosztują u nas bagatela 4.000 zł, po kosztach producenta jest to cena niecałe 350 zł za parę !!!! czy jest to możliwe nie wiem, ale jeśli by tak było to ewidentnie dystrybutorzy tamują i zaniżają jakość dźwięku a napełniają swoje portfele, jeśli tak jest to jak wierzyć takiemu sprzedawcy w sklepie odpowiedzcie sobie sami, on doskonale wie że kolumny podłogowe zawsze mają lepsze wzięcie niż monitory które schodzą rzadzej od dużych kolumn, i dziwne że od razu skierował potencialnego kupca na monitory, przecież mógłby zapytać się o wytłumienie pokoju, pouczyć klienta że zależy od ustawienia itp, po części oszukał, gdyż duże kolumny mogą zagrać dużo lepiej w średnim pokoju niż monitory, niech się wszyscy ockną, żyjemy w Polsce....

a moze male podlogowki Castle Pembroke? Ja mam to w 2x3m, blisko scian, ale chodzi to to fajnie.

Jak przenosilem do duzego pokoju z mieszkaniu, bylo jeszcze lepiej. Mysle, ze do 20m sa to kolumny w sam raz.

Ale mysle ze graja zupelnie innym dzwiekiem niz B&W oraz Avance, szczegolnie 670AV.

Pozdrawiam

Bardzo dziekuje wam Panowie za rady, jedni z was pisza "wez podstawkowe" inni "podłogowe" co do dzwieku bowesów zgadzam się z tym ze grają ostro i drażliwie ale tak gra np serja 600, od serji 700 wzwyż dzwięk jest juz całkiem inny. Dalej mysle czy nie kupic podłogówek, mysle ze 704 lub 7NT były ok (sa znacznie mniejsze od 703/9NT) pozatym to ze miałbym podłogówki nie znaczy ze spokojnej muzyki musze na nich słuchac głosno. moge słuchac ich tak jak na monitorkach ale bas bede miał nizszy przy cichszym słuchaniu, jesli mam ochote posluchac glosno z dobrym basem np "techno" to do takiej muzyki nie zwaza sie zbytnio na jakosc, na podlogówkach moge poszalec, podstawkowe nie dadza tej mocy oraz tak niskiej czestotliwosci. pomózcie bo dalej jeszce nie wiem co wybrać. pozdrawiam wszystkich.

Zegarmistrz

Chwilę mnie nie było, a tu wątek się rozwinął.

Wtedy to ja podłączałem Dali do Coplanda CSA 28 ,ale mój pokój podbija bas i nie dało się słuchać. Po za tym ok. Miałem jeszcze S.F Concerto i Elac 510 JET .Te pierwsze grały naprawdę dobrze ,natomiast Elaki zaskoczyły mnie znakomitym basem ,ale w kwestii barwy ustępowały Concerto. Myślę ,żę to wina Coplanda .Raczej to nie wzmacniacz do 510 JET.

A dla kolegi ,który się nie może zdecydować na kolumny polecam moje Proac Tablette 2. Rewelacja w małych pomieszczeniach. Zakres średniowysokotonowy jest lepszy nawet od Concerto. I do tego ta przestrzeń! To są najlepsze małe monitory jakie słyszałem.

Moje ososbiste zdanie

- B&W jest super

- minely czasy w ktorych B&W slynely z nadetego basu (stre Matrixy) - nowe serie (NT, 700) sa o wiele szczuplejsze

- nie widze problemu z zastosowaniem 704 w 15qm

- alternatywa sa 705 + sub

- nie zgadzam sie z wypowiedzia:

"..Druga sprawa będzie problem z ustawieniem takich kolumn . Chyba ,że uznajesz kompromisy ,bo ja nie. Żeby była solidna przestrzeń trzeba je odsunąć sporo od tylnej ściany. Okaże się wtedy ,że mogą być problemy z basem bo kolumny stoją prawie na środku pokoju. Czyli więcej problemów niż słuchania muzyki.

Jakie problemy z basem? Odstawienie kolumn od scian przewaznie redukuje ilosc basu i polepsza jego kontrole!!!

Ich wlasciwe polozenie znajdziesz pod (wybierz stereo-setup i porownywalne 7NT)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Xajas

Z moich doświadczeń wynika ( a miałem powiedzmy 30 par głośników od 1000 do 12000 zł. u siebie) że im dalej odsuniesz kolumny od ściany tym lepsza przestrzeń .Dżwiek lepiej się odrywa od paczek .Dla mnie osobiście jest to podstawowa sprawa. Pod tym kątem ustawiam zawsze głośniki. Dlatego napisałem ,że nie uznaję kompromisów. Z basem jest taka sprawa ,że w małych pomieszczeniach nie można bez końca odsuwać bo w końcu głośniki staną na środku pokoju. Co to oznacza ? Tworzy się wtedy fala stojąca czyli po prostu buczy niemiłosiernie. Nie jest to jakiś mój wymysł tylko wynik doświadczeń. A ja tak jak napisałem wyżej nie uznaje kompromisów i ustawiam kolumny z taśmą w ręku.Każdy kto słuchał u mnie sprzętu ( różnego bo często zmieniam) zawsze chwalił dobrą przestrzeń. Osobiście najlepsze zestawy pod tym względem jakie miałem to Audio Physiki Spark. Mistrzostwo świata. One po prostu znikają. Inna sprawa ,że to martwy głośnik. Bardzo dobre są S.F.Concerto.

Wracając do głównego wątku .

Bez sensu jest polecanie subwoofera do 705 w 15 m kw. Jaki to będzie dżwięk? To już lepiej wstawić podłogowe.

W dalszym ciągu upieram się ,że tylko monitory.

Pytanie do danielaww?

Czy to ty chciałeś kupić B&W CDM 9 NT? Jeśli tak to cena jest obniżona do 6400 zł. Fadeover odpadł chyba z powodu tej niedorzecznej afery z elberothem.

Nie, nie słyszałem. Nawet nie wiemy o jakim sub. mówisz. Zresztą to jest kombinacja dla fana niskiego basu w 15 m kw. Niestety w taki pokoju ciężko usłyszeć niski bas .Z prozaicznego powodu : jego wielkości. Ponadto myślę ,żę będzie zaburzona równowaga tonalna. Sub. który dobrze by się zgrał z w/w monitorami chyba trochę kosztuje co ? xajas podaj przykład takiego sub-a i jego cenę. Jeżeli ktoś ma taki system i dobrze to gra to wtedy chylę czoło. Na razie jednak lepszym rozwiązaniem jest monitor. Przepraszam bardziej audiofilskim rozwiązaniem. Bo może być tak ,że danielww naprawdę potrzebuje tego " niskiego basu" wtedy ok. sub+ monitory lub podłogowe. Ale 90% audiofilów myślę ,żę zdecydowało by się na monitory.

Pzdr.

Zgadzam sie - wstawilbym monitory z dobrym basem. Zakladajac, ze pokoj ma 3x5 m (daniel napisal, ze bardziej prostokat niz kwadrat) - po odstawieniu kolumn od sciany pozostaje ~4 m. To dlugosc fali o czestotliwosci ~80 Hz (chyba sie nie pomylilem). O dobrym slyszeniu i lokalizacji niskiego basu nie ma nawet co marzyc. Monitor z niskim, szybkim i konturowym basem powinien byc dobrym rozwiazaniem. Nie lubie B&W (kwestia gustu) ale 705 to dobry glosnik - dysponujacy jak na moj gust takim wlasnie basem. Do tego tak jak napisal Ira - dobre podsawki.

Subwoofer generalnie tez bym odradzal - chyba, ze ktos lubi zdecydowany przerost ilosci basu nad jakoscia (fakt, ja nie jestem mocno basolubny :-)

Na marginesie - czesto wypowiadalem sie krytycznie o Top Hi-Fi. Tym razem sprzedawca wykazal sie b.rozsadnym podejsciem - zaoferowal kolumny za mniejsze pieniadze, ale bedace na moj gust lepszym rozwiazaniem.

Pozdr.

Ja osobiście preferuję szybki konturowy bas, najlepiej z obudowy zamkniętej. Miałem takie monitory i ciężko było przestawić się na bass-refleks szczególnie te tańsze. Dlatego dla mnie osobiście sub. w tak małym pomieszczeniu jest nie do przyjęcia. Można wstawić małe podłogowe jak np. A.P. Spark lub wyżej wymienione Castle Pembroke,ale jak zawsze trzeba przetestować u siebie. U mnie nawet Sparki trochę buczały ,ale to wina nie umeblowanego odp. pokoju... chociaż podłączyłem sieciówkę Veluma ( tę za 6400) do Coplanda CDA 266 i rozlazły bas zniknął. W ogóle ta sieciówka mnie zaskoczyła .Tyle ,że nawet połowa ceny jest niestrawialna.

ira -> ta sieciowka to kosmetyka - te 6400 mozna zainwestowac w lepszy sprzet i efekt bedzie pewnie lepszy.

Trzeba uwazac - niektore podstawkowce mialyby za ciasno w 15 m2 (np. SF Electa Amator II moglyby miec klopoty - przynajmniej tak sadze na podstawie basu ktory 'toto' potrafi wyprodukowac). Ja ustawilem 3-drozne podlogowce (sredniej wielkosci) w 36 m2 i nie jest to dla nich za duzo miejsca - sadze, ze 5m2 mniej i juz moglyby buczec.

danielww -> w ogole - sadze, ze jesli jestes zdecydowany na B&W - wez do domu 704 i 705 - poswiec pare godzin na odsluch i porownanie. Ja sie upieram, ze 705 zagraja lepiej - ale po pierwsze moge sie mylic, po drugie Twoje upodobania moga byc inne. Poza tym, porownaj je na zroznicowanym materiale muzycznym - jedne i drugie beda mogly pokazac swoje zalety i slabosci przy roznej muzyce.

Jesli nie beda chcieli pozyczyc bo kaucja itd. itp. - to zaproponuj, zeby gosc ze sklepu pojechal z Toba i poswiecil troche czasu. Za 5.5 kzl (tyle chyba kosztuja 705-ki) chyba Ci sie to nalezy...

Pozdr.

>Nie, nie słyszałem. Nawet nie wiemy o jakim sub. mówisz.

Wlasnie w takich wypadkach dziwi mnie odwaga wyglaszania zdania opinii o ustrojstwach, ktorych sie nie slyszalo.

BTW. Ja osobiscie dokladnie taki zestaw slyszalem.

>Zresztą to jest kombinacja dla fana niskiego basu w 15 m kw.

Ja bym to nazwal dla fana pelnego, nieobcietego pasma w kazdym pomieszczeniu, nie tylko 15qm...

>Niestety w taki pokoju ciężko usłyszeć niski bas .Z prozaicznego powodu : jego wielkości.

Co ma piernik do wiatraka? dlaczego nie bedzie slychac basu?

>Ponadto myślę ,żę będzie zaburzona równowaga tonalna.

Dlaczego? To kwestia ustawienia, jakosci i zgrania zestawu

>Sub. który dobrze by się zgrał z w/w monitorami chyba trochę kosztuje co ? xajas podaj przykład takiego sub-a i jego cenę.

zobacz watek:

Ukryta Zawartość

to sie zdziwisz

>Jeżeli ktoś ma taki system i dobrze to gra to wtedy chylę czoło. Na razie jednak lepszym rozwiązaniem jest monitor. Przepraszam bardziej audiofilskim rozwiązaniem.

co znaczy audiofilski (tego typu okreslenia sa mi bardzo podejrzane)

> Ale 90% audiofilów myślę ,żę zdecydowało by się na monitory.

No to naleze do tych 10%

>Zgadzam sie - wstawilbym monitory z dobrym basem.

Czym sie roznia "monitory z dobrym basem" od "podlogowcow z dobrym basem" od "monitory + sub z dobrym basem".

>Zakladajac, ze pokoj ma 3x5 m (daniel napisal, ze bardziej prostokat niz kwadrat) - po odstawieniu kolumn od sciany pozostaje ~4 m. To dlugosc fali o czestotliwosci ~80 Hz (chyba sie nie pomylilem). O dobrym slyszeniu

i lokalizacji niskiego basu nie ma nawet co marzyc.

Co maja te 4m i te 80Hz do jakosci odtwarzania basu?

Jesli liczysz na dobra lokalizacja basu w tych dolnych regionach to masz dziwne oczekiwania, gdyz ten zakres basu jest omnidirekcjonalny (nie do zlokalizowania).

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

qb_1

Z Velumem to jest taka sprawa , że do kompaktu za parę tysięcy kupować tego to nie ma sensu.Ale gdybym miał Wadie czy coś takiego to jak najbardziej. Co do ceny to Velumy te sprzedawane są za połowę ceny. Przynajmniej ja mogłem kupić za tę cenę. Oficjalna cena to 6400 za tę droższą. Co takiego może być w kablu za te 6400 ?

xajas

Zaglądnąłem do twojego "o mnie " i już wiem dlaczego się tak upierasz przy tym sub. Po prostu sam używasz w swoich dwóch systemach sub. Skąd wiesz ,że to co dla ciebie jest dobre dla kogoś będzie najlepsze? Rzeczywiscie jesteś chyba w tych 10 %. Basu nie będzie słychać z prostego powodu : długości fali. Jedyne co będziemy odczuwać to zwiekszenie natężenia basu. A to nie to samo. Bas o określonej częstotliwości ma określoną długość fali. Jeżeli przekątna pokoju ( najdłuższa odcinek) jest krótsza od długości fali wtedy pomieszczenie nie przenosi tej częstotliwości. Koniec .Kropka. Ja tego nie wymyśliłem. To są prawa akustyki.

Polecanie sub. do systemu stereo do 15 m jest pozbawione sensu. Chyba ,że odbywa to się na zasadzie " co kto lubi" w dżwieku. Wtedy ok.

Sprawdziłem podany przez ciebie wątek. Tam była mowa o 24 m kw. a nie 15. W dużych pomieszczeniach jestem skłonny zgodzić się na sub. ale nie w takim małym pokoju( no może mały subwooferek). Dlatego jedna dyskusja nijak ma się do drugiej.

Tak na marginesie to trochę za bardzo się zacietrzewiasz.

No i jeszcze koszt takiej instalacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.