Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo - nowe "dziewiątki"

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Widzieliście już nowe amplitunery Onkyo? Wyglądają niestandardowo i mocno odchodzą od starych linii. Praktycznie wcale jej nie przypominają! :-) Komponują się za to ładnie z x000R....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-28296-075329300 1297467488_thumb.jpg post-28296-051423600 1297467477_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

https://www.audiostereo.pl/topic/78537-onkyo-nowe-dziewi%C4%85tki/

Ukryta Zawartość

Tu coś więcej jest, jeszcze jak by się w polsce dystrybutor zmienił to byśmy mieli normalne ceny.

Ciekawe jak konkurencja na to jak będą wyglądać nowe Yamahy i Denony ?

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

5z0p3n: Bardzo podobna specyfikacja do poprzednich modeli (bazowałem na 609 - 608). Dodatkowy ethernet i 1.4 oraz "ucięte zone2". Trzeba chyba poczekać do premiery lub przed-premiery na gruntowne porównania i różnice w "bebechach". No i zapewne wszystkie wyższe modele także będą miały młodszych braci.

Boras1: Właśnie ciekaw jestem co pokaże konkurencja. Powrót do "retro" chyba należy się Yamaha jako pierwszej (stereo). I być może także kd będzie w tym stylu.

A co do gustów to tak jak napisało Piskle ;-) Jednym coś podoba się bardziej innym wcale ;-) Ciekaw jestem czy moda na "proste" wzornictwo zdominuje. Obłe kształty już się nudzą powoli....

chyba beda do tego wracac. Chociaz Yamaha w tym roku zmienila wyglad swoich amplitunerow wiec pewnie na razie przy nim pozostana. Denon pewnie zostawi poprawil tragicznie rozwiazana galke opcji wiec tez na razie moze byc. Na pierwszy rzut oka roznice. (609) Dalej jest strefa druga doszlo usb na panelu przednim. Ethernet z tylu, pewnie bedzie mial mozliwosc zaciagania muzyk iz domowej sieci. Troche inaczej rozwiazane koncowki mocy. Brak bi-ampingu.

Z drugiej strony ciekawa sprawa bo z wygladu przypomina troche obecne Pioneery do ktorych nikt ie nie czepia. Zauwazam ze Onkyo nie jest specjalnie lubiane na tym forum

O "obcięciu" zone 2 pisałem w cudzysłowu. Ethernet to chyba o wiele korzystniejsza funkcjonalność i częściej używana. Zobaczymy co zaoferuje.... Szkoda że usb nie jest jednak z tyłu lub lepiej że nie ma drugiego z tyłu. Nigdy tego nie rozumiałem bo przecież dołożyć drugi port to żaden problem.

A to że onkyo jest nie lubiane na tym forum.... Coż.... To bardziej niż łatwo dostrzegalne ;-)

A to że onkyo jest nie lubiane na tym forum.... Coż.... To bardziej niż łatwo dostrzegalne ;-)

No cóż kupiłem 608 i zastanawiam się już nad sprzedażą. Myślę że to ostatni Onkyo w moim obecnym życiu.

No cóż kupiłem 608 i zastanawiam się już nad sprzedażą. Myślę że to ostatni Onkyo w moim obecnym życiu.

A dlaczego więcej nie kupisz? Może kupiłeś za niski model do swoich wymagań... Jest jeszcze wiele wyższych modeli.

A wracając do tematu, niskie modele Onkyo (do serii 70X) mi się średnio podobają, dopiero klapka maskująca porty i funkcje na przednim panelu poprawia ogólny wygląd, który mi osobiście się bardzo podoba.

chyba nie chodzi tutaj o wyglad, tylko o dzwiek. Zgodze sie ze Denony graja inaczej. Jednak roznica pomiedzy Harmanem a Onkyo jest niewielka prferuja ta sama szkole dzwieku, a jednak Harmany sa duzo bardziej lubiane.

@KrzysiekA i myslisz o wymianie na co?

Wiele osób na forum wspominało o tym jak gra Onkyo,nie którym to pasuje,innym nie.Modele te niskie 5,6,7.Graja efekciarsko przy krótszym odsłuchu robia wrazenie ale przy parogodzinnym sa męczace i denerwujace.Modele od 8 w zwyż graja juz duzo lepiej i stanowia duza konkurencie dla Yamah,Marantz,Denon ze wzgledu na cene bo sa jednak tansze i oferuja sporo.905,906 jak sie poszuka jest do kupna nawet w sklepach za 4000-5000 tys inne podobne modele Marantza Yamah,Denonów każa sobie płaćic ponad 6000 pln za podobne amplitunery.Tu jest wyzszosc Onkyo.Pamietajmy tez ze wazne sa bardzo kolumny,a kupe ludzi nie potrafi dobrze ich dobrac do mielkosci pomieszczenia,oraz amplitunera.

Ja np mieszkam w województwie kujawsko-pomorskim i na cały ten region nie ma żadnego salonu audio oferującego sprzęt onkyo. Zostają tylko markety gdzie stoją najniższe modele. Może tu leży także jakiś problem nielubienia-nieznania tych produktów. Ponadto wiele osób kupuje onkyo na podstawie opini, nagród a później są zawiedzeni i produkty trafiają często na allego czy dział sprzedam na tym forum.

Pieniądze nie grają !

Ja np mieszkam w województwie kujawsko-pomorskim i na cały ten region nie ma żadnego salonu audio oferującego sprzęt onkyo. Zostają tylko markety gdzie stoją najniższe modele. Może tu leży także jakiś problem nielubienia-nieznania tych produktów. Ponadto wiele osób kupuje onkyo na podstawie opini, nagród a później są zawiedzeni i produkty trafiają często na allego czy dział sprzedam na tym forum.

Co do Onkyo to raczej nie ma ich w specjalistycznych salonach typu Audioklan,Top+HIFI,Strefa Dzwieku,czy innych tego typu,tylko w MM,Saturnach RTV-Euro AGD,czy Neonet,Cos w tym jest.

Szkoda że usb nie jest jednak z tyłu lub lepiej że nie ma drugiego z tyłu. Nigdy tego nie rozumiałem bo przecież dołożyć drugi port to żaden problem.

Gorzej, dongiel do wifi podlacza sie wlasnie pod usb na froncie. Totalnie bez sensu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Co do Onkyo to raczej nie ma ich w specjalistycznych salonach typu Audioklan,Top+HIFI,Strefa Dzwieku,czy innych tego typu,tylko w MM,Saturnach RTV-Euro AGD,czy Neonet,Cos w tym jest.

Top Hifi to sklepy audioklanu i tu się niedziwie że nie ma onkyo gdyż oni mają tylko produkty ze swojej dystrybucji. Ale dla przykładu mamy w kuj-pom kilka salonów prywatnych:

Toruń - Patron

Bydgoszcz - Elektropunkt, Emar, Artombis, Audioconect

i nigdzie na ma onkyo ciekawe dlaczego ?

Pieniądze nie grają !

No wlasnie dlaczego? Dlaczego takze we wspomnianym przezemnie magazynie Audio bylo porownanie amplitunerow bez bardzo konkurencyjnego przeciez Onkyo?

Nizsze modele graja efekciarsko ale czy nie jest podobnie z innymi firmami? To sa amplitunery kina domowego, ich zadaniem jest reprodukcja dzwieku wielokanalowego!! Z efekciarstwem :)

@migrena moze wyszl iz zalozenia ze korzystajac z wifi nie korzystasz z pendriva, co nie zmienia faktu ze mogli zrobic drugi zlacze, choc wtedy pojawilo by sie znowu ze wiecej elektroniki mniej dzwieku :D:P Nie kazdemu da sie dogodzic :P

Natomiast z tego co patrzylem w 3311 wogole nie ma modulu wifi

Może po prostu onkyo nie inwestuje w "branżę reklamową"? No i jeśli marże są małe dla sklepów końcowych to dopełnia pewnego rodzaju zaopatrzenie w tychże. Druga sprawa to owiana już mitem i legendą historia z recenzjami w polskiej prasie z której wynika że onkyo całkowicie zrezygnowało z oddawania sprzętu do testów.

Ostatnio wklejałem gdzieś porównanie wagowe klocków za około 6 tysięcy. Śmiesznie to wyglądało mówiąc krótko. Mam...

12,2kg Denon AVR-3311

13,0kg Marantz SR7005

17,0kg Yamaha RX-V3067

25,0kg Onkyo TX-NR3008

mam nadzieje ze w nowej serii "09" pojawią sie z 2 BDP w takim samym dizajnie ( żadnych mieszanek czarno-srebrnych !)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

chyba nie chodzi tutaj o wyglad, tylko o dzwiek. Zgodze sie ze Denony graja inaczej. Jednak roznica pomiedzy Harmanem a Onkyo jest niewielka prferuja ta sama szkole dzwieku, a jednak Harmany sa duzo bardziej lubiane.

@KrzysiekA i myslisz o wymianie na co?

Coś takiego chodzi mi po głowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to tutaj na pewno bedziesz mial przeskok jakosciowy :) Bez dwoch zdan.

Co do tych testow jest to bardzo dziwne, bo porownuje sie amplitunery z danej polki cenowej w ktorej Onkyo jest przeciez tez bardzo waznym konkurentem. Co ciekawe widac ze taka sytuacja ma sie tylko u nas. Na zachodzie Onkyo jest bardzo popularne i lubiane. W angli stoi na rowni z Denonami, w niemczech wiedzie prym. W hiszpani przoduje razem z Yamaha. I jakosc testy mozna znalezc i wszystko, tyko u nas jakas dziwna "kampania". Chodz i tak testy tych urzadzen zaczely sie pojawiac w "HiFi Choice" wiec idzie to chyba w dobrym kierunku

@marek-1969 przeczuwam ze tak. Model podstawowy z dizajnem :P jak amplitunery tylko 3D, model wyzszy pewnie wysoki z THX

@up

podobno dobre stereo w serii 38xx "skonczylo sie" na modelu 3805.

Ale ten Denon ma jedną bardzo istotną zaletę. Wyjście preout. Jeżeli ze stereo nie będę zadowolony to podłączam końcówkę mocy. Nie mogę pojąć polityki Onkyo.

Jeżeli wstawiają tak kiepskie końcówki mocy to zamiast tych wszystkich wejść analogowych które do niczego nie służą mogli by wstawić wyjście preout. Wtedy bym się w ogóle nie zastanawiał nad zmianą.

Mają testy w HiFiChoice i na co drugiej stronie wykupioną reklame swoich produktów i swojego sklepu internetowego. Mysle ze największy problem może leżeć w polskiej cenie. Kiedyś ktoś mi powiedział że w niemczech w media markt taniej jest na półce niż u naszego dystrybutora. Myśle że sytuacja mogła by ulec zmianie jak weszło by np Onkyo bezposrednio do naszego kraju i znikła by marża dystrybutora - pewnie w okolicach 30%.

Pieniądze nie grają !

Onkyo ciężko sprzedać w salonie bo przy bezpośrednim odsłuchu np z Harmanem czy Denon wypada kiepsko w stereo.Mówię tu o najpopularniejszych modelach tj, 608 , avr 1911, avr 260.Sporo laików kupuje kino żeby słuchac muzyki.Nawet często wcale nie dokupują pozostałych elementów do kina tylko zostają na kolumnach frontowych. W sklepach internetowych się dobrze sprzedaje bo tam klient polega tylko na opinii forumowiczów lub sprzedawcy. Tyle że "polska" cena jest kosmiczna

@Boraz1 ale przeciez ceny sa zblizone do komponentow konkurencji. Wiec chyba cena nie jest kosmiczna. Co nie zmienia faktu ze za granica jest taniej, ale nie tylko od tego dystrubutora aletakze od pozostalych.

@masonn wlasnie zastanawialem sie nad tym ostanio, i po zamnieciu oczu zeby nikt nie wiedzial z jakiego amplitunera w danym momencie gra, zaufaj mi Denona da sie rozpoznac, Harmana i Onkyo bedzie ciezko. Po pytaniu ktory gra najlepeij decyzja ebdzie ciezka. Przypominam ze podobny test przeprowadzono kiedys na "audiofilach" u nas w polsce z kablami, gdzie 2 badz 3 miejsce zajal wyprostowany metalowy wieszak :P

każda firma ma swoją polityke , choc mam wiele sympati do Onkyo to brak pre-autu w 609 dziwi tak samo jak brak mic kalibracyjnego w 309 a zaciskach na spręzynki w najniższym modelu nie mówie choć jednoczenia miło ze dali usb ( takie czasy )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ale ten Denon ma jedną bardzo istotną zaletę. Wyjście preout. Jeżeli ze stereo nie będę zadowolony to podłączam końcówkę mocy.

1. 3805 tez ma preout - podobnie jak ampli innych producentow z tej polki.

2. koncowka nic nie da jesli pre jest marne

3. off topic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.