Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer, Denon, Harman Kardon a może cos innego?

czarny2807

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakup KD. Kolumny już wybrałem. Będzie to zestaw 5.1 Monitor Audio - BX6, BX2, BXC i BXW12. Teraz pozostaje wybór amplitunera. Biorę pod uwagę:

Pioneer 2020

Harman Kardon 460

Denon 2311

Wymieniłem je w kolejności takiej jak na chwilę obecną wyglądają moje typy. Sprzęt będzie używany w 70% do KD i TV a w 30% do muzyki. Pokój 20m2. Co możecie napisać o tych ampli? Jacy są wasi faworyci? Dodam, że odsłuch nie wchodzi w rachubę. Cały sprzęt kupuję na podstawie czytanych tekstów i waszych opinii.

jakiego sprzetu uzywales dotychczas ?, jesli to Twoje pierwsze kino i audio bedziesz zadowolony bez wzgledu na wybor, osobiscie z pioneera bym zrezygnowal.

tutaj masz test porownawczy tych modeli + marantz sr5005 (wlasnie testuje go u siebie) i yamaha rxv 1067

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja tez zastanowil bym sie nad Yamaha moze nawet 2067 (1067 tez oczyiwscie zalezy od kwoty) i nad Onkyo 808. Harmana 460 i Marantza 6005 pewnie tez wzial bym pod uwage. W grudniowym audio jest test tych amplitunerkow bez Onkyo. Jak cos to sie zglos :)

Dotychczas używałem tylko plastikowych zestawów KD. W chwili obecnej mam Samsunga HT-THQ 22. A w podanym teście najlepiej wypada Pioneer więc dlaczego go odradzasz? Ciekawe są w nim dwa wyjścia HDMI i masa różnych (niekoniecznie przydatnych) bajerów.

Ja bym pomyślał na Twoim miejscu o Harmanie albo Denonie. Poczytaj recenzje. Harman jest lepszy jesli chodzi o dźwięk, Denon wygrywa funkcjonalnością - pytanie na czym Ci zależy ?

grono ma racje, ostatnio odsluchiwalem denona 2310 i bylem zaskoczony, dzwiek ok zarowno w stereo jak i w 5.1, zagral zdecydowanie lepiej od nizszego modelu hk 260, yamahy 1027 nie sluchalem, wczoraj zakupilem marantza sr5005 daj mi pare dni napisze jak sie sprawuje

To czekam na opnie odnośnie Marantza. Onkyo odpada bo to był jedyny ampli jaki miałem okazję odsłuchać. W stereo dla mnie fatalny. W ucho wpadało mi tylko łubu dubu. Na korzyść Pioneera przemawia dla mnie większa liczba wejść optycznych a mam sporo sprzętu do podłączenia. Yamahy raczej nie brałem pod uwagę ze względu na chyba najsłabsze opinie.

@ Czarny2807

Nie ma czegoś takiego jak BXW-12. Jest BXW-10 (seria Bronze) oraz RXW-12 (seria Silver).

Proponuję rozważenie amplitunera Cambridge Audio Azur 650R.

Suba poprawię jak uzyskam możliwość edycji. Dokładnie chodzi o RXW12. Cambridge odpada ze względu na żonę. Nie podoba się jej. A przy wydatku 10 tysięcy muszę niestety troszkę się od niej uzależnić.

przejrzyj ten wątek, zwłaszcza ostatni post, może coś zaoszczędzisz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cambridge odpada ze względu na żonę. Nie podoba się jej.

Spróbuj ponegocjować że w tej zabawie chodzi o jaknajlepszą jakość dźwięku, a tutaj Cambridge jest bardzo mocnym kandydatem. O gustach się w wytwornym towarzystwie nie dyskutuje, ale dziwi że klasyczna elegancja Cambridge może się komuś nie podobać.

U mnie w sprawach domowej elektroniki (nawet szerzej: domowej techniki) mam carte blanche.

No niestety żonie się nie podoba i nie ma sensu jej przekonywać bo później non stop będę wysłuchiwał, że szpeci jej to salon. I inna sprawa, że w tym przypadku to żona jest płatnikiem :)

No niestety żonie się nie podoba i nie ma sensu jej przekonywać bo później non stop będę wysłuchiwał, że szpeci jej to salon. I inna sprawa, że w tym przypadku to żona jest płatnikiem :)

Zrób eksperyment. Umów się z jakimś salonem audio, weź CD z muzyką, którą żona lubi i zaproś ją tam. Niech puszczą przez dobre głośniki, raz przez inny amplituner, raz przez Cambridge. Żona nie powinna wiedzieć co w danym momencie jest podłączone. Stawiam dolary przeciw orzeszkom że od razu zauważy lepszy dźwięk.

Bobcat - czytaj uważnie wątek. Ja nie mam możliwości odsłuchu. Jestem na stałe przywiązany do mieszkania.

don111 - dzięki za link. Yamaha wchodzi do gry. Choć nie miałeś racji, że zaoszczędzę. Jest 200zł droższa od Pioneera.

@ Czarny 2807

Fakt. Sorry. Przeoczyłem ten szczegół, że nie masz możliwości odsłuchu.

wszystkie z rozważanych przez Ciebie są godne uwagi. Ja z autopsji znam Pioneera 915, używałem wiele lat i byłem zadowolony. Obecnie zmieniwszy na Cambridge stwierdzam, że jest on od Pioneera znacząco lepszy. Lepsze jest wrogiem dobrego. I tylko tyle chiałem Ci przekazać, proponując Cambridge.

Bobcat - czytaj uważnie wątek. Ja nie mam możliwości odsłuchu. Jestem na stałe przywiązany do mieszkania.

don111 - dzięki za link. Yamaha wchodzi do gry. Choć nie miałeś racji, że zaoszczędzę. Jest 200zł droższa od Pioneera.

Yamahę też warto spróbować choć ja miałem na myśli suba, podejrzewam że tego XXLS400 (kosztuje ~2k a jest lepszy) kupisz o minimum tysiąc zł taniej od MA RXW12

Yamahę też warto spróbować choć ja miałem na myśli suba, podejrzewam że tego XXLS400 (kosztuje ~2k a jest lepszy) kupisz o minimum tysiąc zł taniej od MA RXW12

Zgoda, jednak głośniki MA to jest klasa sama dla siebie. Nie porównywałbym ich do głośników Yamaha, bo to nie są partnerzy do porównań. Generalnie to głośniki nie są najmocniejszą stroną Japończyków. Choć przyznaję, że ostatnio poczynili w tej materii ogromny krok naprzód.

hmm no ja kolumn Yamahy nie proponuję, tylko markę BK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na temat tej firmy się nie wypowiadam, jako że jej nie znam. Tak tylko obserwując rynek audio można zauważyć, że nie ma ona reputacji i renomy MA. Co wcale nie znaczy, że te subwoofery nie mogą być znakomite.

renomy nie ma, bo nie jest to znana marka... a tam gdzie ją już poznali, to w tym co robią (suby) ma lepszą reputację nie tylko od MA (za tą samą cenę) :)

przykład jeden jest wyżej - kolega w wątku o BR6+Yamaha, który podałem, opisał jak wypadają suby BK vs MA... ale nie ma się co dziwić - producent i sprzedawca w jednym jest w stanie zaoferować w tej samej cenie albo i taniej, wyraźnie lepszy sprzęt niż konkurencja

renomy nie ma, bo nie jest to znana marka... a tam gdzie ją już poznali, to w tym co robią (suby) ma lepszą reputację nie tylko od MA (za tą samą cenę) :)

Nie bardzo wiem co na ten temat sądzić. Jakoś nie mam przekonania do argumentacji typu "mało znany, ale lepszy od słynnych wytwórców". Na tej samej zasadzie, również na Forum ale w innym dziale, niektórzy próbują przekonywać, że najlepszy sprzęt (w ich opinii: absolutnie topowy Hi-End) robią metodą manufaktury w wynajętej piwnicy jakieś zupełnie nikomu nieznane firemki typu Kleofas Pipsztycki & Spółka. A wielcy tego (elektronicznego) świata, którzy mają ogromne zespoły naukowo-badawcze oraz nieograniczoną kasę na Research & Development - mogą się przy nich schować.

Nieznane marki, które zaproponują coś NAPARWDĘ nowatorskiego i dobrego stają się "w-try-miga" markami znanymi. Vide przypadek Oppo.

A na temat Yamahy 1067/2067 mógłby się ktoś wypowiedzieć?

Są tu posiadacze i entuzjaści Yamahy. Poszperaj na Forum i proponuję odezwij się do nich na priva.

Nie bardzo wiem co na ten temat sądzić. Jakoś nie mam przekonania do argumentacji typu "mało znany, ale lepszy od słynnych wytwórców". Na tej samej zasadzie, również na Forum ale w innym dziale, niektórzy próbują przekonywać, że najlepszy sprzęt (w ich opinii: absolutnie topowy Hi-End) robią metodą manufaktury w wynajętej piwnicy jakieś zupełnie nikomu nieznane firemki typu Kleofas Pipsztycki & Spółka. A wielcy tego (elektronicznego) świata, którzy mają ogromne zespoły naukowo-badawcze oraz nieograniczoną kasę na Research & Development - mogą się przy nich schować.

sam sobie odpowiedziałeś, wielcy tego świata oprócz kosztów produkcji ponoszą jeszcze koszty Research & Development + dystrybucji

o korzystnej jakości do ceny, lepszej od "wielkiej" konkurencji nie piszę tylko ja czy Zdzichu Pierdzimąka na forum, tylko niezależne serwisy AV publikujące testy

o korzystnej jakości do ceny, lepszej od "wielkiej" konkurencji nie piszę tylko ja czy Zdzichu Pierdzimąka na forum, tylko niezależne serwisy AV publikujące testy

No więc ja mam niejakie obiekcje co do jakości produktów firmy Kleofas Pipsztycki & Spółka w porównaniu z dobrej klasy (nie hipermarketowym badziewiem, mówię o dobrej klasie) sprzętem wielkich tego (elektronicznego) świata. Samochód typu Squadaq wykonany przez Pana Heniutka (złotą rączkę) w stodole nie ma takiej możliwości aby jakością dorównywał seryjnemu Oplowi, VW, Citroenowi, Toyocie czy Hondzie. Choć niewątpliwie jest tańszy.

Czarny pomyśl o Nad T737. Solidny kawałek amplitunera KD który zagra w kinie i w stereo na przynajmniej dobrym poziomie. Może nie jest najpiękniejszy ale różne są gusta więc może żonie się spodoba. ;) Pozdr.

Czarny pomyśl o Nad T737. Solidny kawałek amplitunera KD który zagra w kinie i w stereo na przynajmniej dobrym poziomie. Może nie jest najpiękniejszy ale różne są gusta więc może żonie się spodoba. ;) Pozdr.

super porównanie - samochód i subwoofer są faktycznie podobnie skomplikowane i tyle samo przy nich niewiadomych :)

Sądzę, że zrobienie dobrego sprzętu audio jest sprawą równie skomplikowaną. Tutaj (w przeciwieństwie do samochodu) znacznie większą rolę odgrywają różne subtelności, niuanse i niuansiki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.