Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject RPM 1.3 - prośba o opinie

90125

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów.

Noszę się z poważnym zamiarem zakupu tego gramofonu.

PJ zagra z Pioneerem A400X i Jamo 606.

Chcę wziąć wersję z OM3e czy może od razu z 2M-red ???

Wiem że rozpoczynam w tej chwili kolejne starcie fanów Thorensa i PJ no ale na Forum też o to chodzi.

Z Waszych słownych potyczek sporo ciekawego można się dowiedzieć.

Proszę o poważne komunikaty najlepiej posiadaczy tego typu sprzętu.

Zwolennicy innych PJ też są mile widziani.

A wrogów tej marki proszę tylko o konstruktywną krytykę.

No dobra Panowie - wystarczy tej wazeliny.

Pozdrawiam i czekam na wpisy.

90125

https://www.audiostereo.pl/topic/78478-pro-ject-rpm-13-pro%C5%9Bba-o-opinie/

cześć,

Wydaje mi się że te niskie Pro-Jecty to nie za bardzo. Nie wiem jakie są Twoje możliwości finansowe ale proponowałbym wstrzymanie się z bólami, dozbieranie jeszcze trochę gotówki i kupno RPM5.1 bo od tego modelu podobno zaczynają się Pro-Jecty, jeśli się mylę to na pewno ktoś mnie poprawi. Jeśli chodzi o te gramofony to kolega "Yul" jest ich zwolennikiem i coś może poradzić, doradzić, oraz o ile pamięć mnie nie myli kolega "maciek1" jest właścicielem RPM5.1 też zapewne coś może podpowiedzieć.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

>>>90125,

Paweł ma rację - jak nie ma bezwzględnej konieczności kupienia gramofonu natychmiast, to lepiej doskładać na RPM-5.1. To jest porządny gramofon z porządnym ramieniem, z możliwością powieszenia na nim wkładki która będzie kosztowała nawet 50-100% jego wartości. Wystarczy sprawdzić. Jeżeli już koniecznie RPM-1.3, to nie z najprostszym z najprostszych Ortofonów (OM-3E) lecz jakąś inną, lepszą, lekką i podatną wkładką. Może z 2M RED, może z czym innym, np. Ortofonami z serii 5OO, może z Grado. Nawiasem mówiąc, ten sympatyczny gramofonik dla początkującego ostatnimi czasy trochę ulepszono - zmieniono podstawę/obudowę dla silnika, trochę pogrubiono bazę dla talerza i sam talerz, pozbyto się odczepianego headshella co dodało ramieniu niezbędnej sztywności oraz dodano regulowany antyskating ciężarkowy w miejsce wcześniej stosowanego stałego antyskatingu magnetycznego. Pamiętaj, niezależnie czy kupisz RPM-1.3 czy droższy RPM-5.1, te gramofony mają sztywną konstrukcję i ostre nóżki - wymagają dobrej, stabilnej podstawy. Poprostu grając pokazują na czym stoją. Na przyklad na półeczce wykonanej z cienkiej szyby albo kamienia będą grały zbyt jasnym dźwiękiem. Im lepiej je ustawisz, tym ładniej zagrają. Wskazany grubszy płat akrylu, gruba sklejka, posklejana warstwami płyta stolarska, itp.

Pozdro,

Yul

Jak już kupować ten model to lekko zmodowany przez DELTA DEVICE. Wychodzi ciut drożej, ale ponoć bardzo warto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-087449800 1297369183_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ja mam PJ 1 Xpression III Comfort. Startowałem z wkładka 2m Red i jak już kiedyś pisałem było ok. Grałem na niej nawet chyba z rok, aż choroba się nasiliła i wskoczyłem na Goldring 1042... I tez o zmianach pisałem już:) Po zmianie pre na forumowe, gorączka wzrosła i patrze w kierunku wkładek MC... A chciałem rok temu tylko powrócić, zasmakować kapke starego winyla... :)))

Czy chwale PJ? I tak i nie. Widzę zalety ale nie tracę z pola widzenia wad niestety, choć chciałbym:) Traktuję go jako dobry, dobry początek dalekiej drogi. A kolegów radze posłuchać - 1.5 to juz znacznie lepszy start i co najmniej 2MRed - nie ma się czego wstydzić z tą wkładką.

>>>maciek1,

"...A kolegów radze posłuchać - 1.5 to juz znacznie lepszy start i co najmniej 2MRed - nie ma się czego wstydzić z tą wkładką..."

Czy to przejęzyczenie czy jakiś nowy model?

Pozdro,

Yul

Yul>>>>

:))) nawet nie przejęzyczenie a przeliterowanie (chyba lewa rączka szybsza od prawej:) Ale i tak kolegów słuchać radzę nadal. 5.1 rzecz jasna! Przepraszam. No chyba, że przewidziałem jakiś nowy, wart uwagi model?:))

Dziękuję wszystkim za zamieszczone informacje i cenne uwagi.

Do zimnybrowar - napisz coś więcej o tym modelu.

Miałem do tej pory sprzęty z napędem bezpośrednim i rzadnych doświadczeń z "beltami".

Co do kabli to mam przećwiczone trzy różne komplety, coś podłączę co zagra najlepiej.

Mam wzmacniacz z gniazdami phono i przełącznik MM/MC więc pre amp gram.jest zbędny.

A może podrzucisz jakieś foto z tymi podkładkami pod nóżki ?

90125-YT,czyli ''skarbnica wiedzy'' hahaha...

,jesli chcesz jakies fotki to daj znac,moge cyknac i Ci podeslac,napisz co Cie interesuje w szczegolnosci.Podkladki pod nozki:http://www.audioserenity.co.uk/index.php?p=product&id=22&parent=0

Mam ten gramofon z 2m red i jak dla mnie początkującego jest super. Fajnie wygląda i gra tak jak lubię , miękko, niezbyt jasno, z dobrą podstawą basową. Dla mnie liczył się tez wygląd a ten gramofon bardzo mi sie podobał. Zdaje sobie sprawę , że do zupełnie neutralnych i idealnie grających sie nie zalicza , ale jak dla mnie początkującego gramofonofila jest w zupełności wystarczający i w tej chwili inwestuje w płyty, a na sprzęt przyjdzie czas jak sie go nauczę. Ktoś kiedyś napisał w jednym z wątków, że gramofony z lekkimi grubymi talerzami z mdf mają teoretyczne podstawy aby grać nieźle, ja tam nie wiem bo nie mam innego gramofonu. Na ProJect 5.1 po zsumowaniu kosztów preampu i kabli nie było mnie stać.

Podsumowując ja polecam. U mnie gra z preampem Project Phono Box SE II + kable Pro-Jecta (trzeba kupić dwa interkonekty wiec koszty rosną), jak widać wydałem na preamp i kable tyle co na gramofon, ale one zostana u mnie dłużej. Kabel dawany z gramiakiem to jest , no dobra z litości dla firmy nie napiszę. Wyższe modele są jak dla mnie OK, w testach też czytałem że były dobrze ocenione.

Acha , konstrukcyjnie jest wytrzymały, przeżył napaść moich dzieci , próbowały odtwarzać na nim swoje płyty CD, na szczęście na igle była osłona, wyregulowałem od nowa i działa dla mnie bez widocznej różnicy :-)

Pozdrawiam i jak masz pytania to pisz.

Paweł

Zdjcie0104.jpg

O, no i proszę! Wreszcie ktoś zadowolony. Wszystko ustawione pico bello!

Paweł, tylko ten interkonekt z gramofonu do pre masz odwrotnie wpięty. Końcówkę oznaczoną na niebiesko daje się do przedwzmacniacza, a czarną do gramofonu.

Pozdro,

Yul

ups :-), z tym ustawieniem to rozumiem, że żartujesz, gra na tyle miło , że nie spędzałem, upojnych godzin na poziomowaniu do setnych milimetra ;-). Wkładkę wyważyłem zgodnie z zaleceniem producenta samej wkładki na wadze Pro Jecta. Przeciwwaga jest tandetna i trudna do ustawienia, ale robi sie to tylko raz na wielkie dzwon (zmiana wkładki) więc dałem rade :-) Za kablowe sugestie dziękuje jutro zmienię.

Acha a jak z preampu do wzmaka , mam identyczny kabel?

Pozdrawiam

Paweł

Mam nadzieje ze fotki ''wejda''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dscf3387.th.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość chml

(Konto usunięte)

Mialem kilka gramofonow ProJecta (Debut, RPM 5 z ramieniem 9c, Perspex z ramieniem 9cc) i zadnego z nich nie moge polecic. Same napedy w drozszych modelach nawet ujda, zwlaszcza w Perspex ale ramiona to istna tragedia. Sa praktycznie nie do wyregulowania, nawet przy uzyciu firmowego narzedzia. Naped zawsze jest slyszalny, w RPM 5 powiedzialbym, ze jest wrecz glosny. Antyskating nigdy nie dziala w nich prawidlowo i moim zdaniem nie jest to wina samej zylkowej konstrukcji tylko lichego wykonania calego ramienia. O przeciwwadze tez nie mozna napisac nic dobrego. Skala jest na niej namalowana tylko dla ozdoby, jesli chcesz cokolwiek ustawic musisz zaopatrzyc sie w porzadna wage. Pamietaj tez o malej uniwersalnosci firmowo dostarczonej przeciwwagi. Jesli bedziesz chcial zamontowac lzejsze / ciezsze wkladki, bedziesz musial rowniez dokupic inne przeciwwagi. Talerz w RPM 5 wymienialem dwa razy bo byl krzywy.

Jesli mialbym cos polecic na poczatek zabawy to raczej gramofon z ramieniem od Regi (RB250, 300) lub znienawidzonego przez niektorych Technicsa, ktory co prawda jest malo rozwojowy ale gra na bardzo wysokim poziomie.

ups :-), z tym ustawieniem to rozumiem, że żartujesz, gra na tyle miło , że nie spędzałem, upojnych godzin na poziomowaniu do setnych milimetra ;-). Wkładkę wyważyłem zgodnie z zaleceniem producenta samej wkładki na wadze Pro Jecta. Przeciwwaga jest tandetna i trudna do ustawienia, ale robi sie to tylko raz na wielkie dzwon (zmiana wkładki) więc dałem rade :-) Za kablowe sugestie dziękuje jutro zmienię.

Acha a jak z preampu do wzmaka , mam identyczny kabel?

Pozdrawiam

Paweł

Z ustawieniem wcale nie żartuję, ale na myśli miałem posadowienie samego gramofonu, a nie kalibrację. Ma dobre podłoże, oczywiście jeżeli ta komódka/szafka "potrafi" stabilnie i prosto stać i jest czymś wypełniona. Niepokoi mnie tylko ten grzejnik w pobliżu - nie elektryzują Ci się płyty od ciepłego, suchego powietrza?

Kable od pre do integry należy podłączyć tak samo, czyli niebieska końcówka do wzmacniacza, a czarna do przedwzmacniacza. Było o podkładkach - ja mam takie:

Ukryta Zawartość

Duże, proste, niedrogie i starannie wykonane. Bardzo dobrze stabilizują gramofon na blacie - stoi jak przyspawany, pewnie dzieki tej mikrogumie od spodu podkładki.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Nie lepiej za podobną kwotę mieć np. Rega Planet?

Ukryta Zawartość

Myślę, że wciąga Pro-Ject w przedbiegach, a design bardzo fajny i ma pokrywę ;-) nie trzeba za nią dopłacać 300 pln, czy ile tam sobie życzą :-D

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Regę planet miał mój znajomy i ja używałem jej przez 3 miesiące. Niestety jej nie polecam, ze względu na dziwaczną konstrukcję talerza. W cichszych partiach utworów gdy ramiona talerza mijają miejsce styku igły z płytą da się słyszeć takie dziwne łuuu łuuu na niskich częstotliwościach. (Przepraszam za dziwną onomatopeję ale nie wiem jak lepiej opisać to zniekształcenie)

Do Yul

Ile jest prawdy w tym co pisze >> chml << na temat PJ 5.1 - wymienianych krzywych talerzy i generalnie problemów z ustawieniem gramofonu ?

Hmmm, >chml< nie potrafiąc skalibrować ramienia Pro-Jecta, kupił gramofon z ramieniem którego...kalibrować nie trzeba. I trzeba powiedzieć, że w tej sytuacji postąpił słusznie, hehe. Ja nie chcę mu odmawiać krytycznego osądu gramofonów Pro-Jecta, nawiasem mówiąc sam mam podobnie krytyczne zdanie o gramofonach które przedstawił jako kontrpropozycje. Mi ustawianie jakiegokolwiek ramienia P-J nie sprawia trudności, i znam innych, dla których to też nie jest czynność wyjątkowo trudna. Można to opanować, na świecie są pewnie dziesiątki tysięcy użytkowników tych gramofonów i jakoś sobie dają radę. Szczerze mówiąc, nie bardzo sobie wyobrażam, jak talerz sklejany z kilku warstw MDF-u i na dodatek wyłożony z wierzchu warstwą vinylu może być krzywy. Być może jakoś jednak może, a nawet jak tak będzie, to Ci wymienią i tyle.

Nie taki diabeł straszny jak go na forum malują!

Pozdro,

Yul

Yul : dzieki za pomoc z kablami, już pozamieniane :-)

Co do płyt to maja stojak dosyć daleko od tej komódki (wypełnionej i dosyc ciężkiej). Kaloryfer praktycznie sie nie włącza, bo w pokoju są dwa i ten mam skrecony na minimum.

Pozdrawiam

R

Witam ponownie po kilku dniach.

Zdecydowałem się na ....Pro-Ject 1-Xpression III.

Kupię go w najbliższą środę nie wiem jeszcze gdzie ale chyba w Audio Forte.

Tam najlepiej "traktują" klienta.

Dam znać jak się sprawuje.

Dziękuję wszystkim za opinie w temacie wyboru gramofonu choć to nie one wprost zdecydowały o moim wyborze.

Pozdrawiam ,

• 6 miesięcy później...

Witam ponownie po kilku dniach.

Zdecydowałem się na ....Pro-Ject 1-Xpression III.

Kupię go w najbliższą środę nie wiem jeszcze gdzie ale chyba w Audio Forte.

Tam najlepiej "traktują" klienta.

Dam znać jak się sprawuje.

Dziękuję wszystkim za opinie w temacie wyboru gramofonu choć to nie one wprost zdecydowały o moim wyborze.

Pozdrawiam ,

Hej,

Jeśli dokonałeś zakupu tego gramofonu to proszę napisz coś więcej:

Jesteś zadowolony z tego gramofonu, z jaką wkładką go używasz?

Zastanawiam się nad tą wersją ale po głowie chodzi mi RPM 5.1.

Dzięki:)

Hej,

Jeśli dokonałeś zakupu tego gramofonu to proszę napisz coś więcej:

Jesteś zadowolony z tego gramofonu, z jaką wkładką go używasz?

Zastanawiam się nad tą wersją ale po głowie chodzi mi RPM 5.1.

Dzięki:)

RPM-5.1 to dużo lepszy wybór od 1.Xpression, o RPM-1.3 nawet nie mówiąc. 1.Xpression jest może i ładniejszy, bardziej "klasyczny", z pokrywą, itp., itd., ale dźwięowo to z RPM-5.1 przegrywa w prawie każdej konkurencji. Róznica cen 1.Xpression i RPM-5.1 nie jest strasznie duża, natomiast jest w pełni uzasadniona przyrostem jakości dźwięku.

Pozdro,

Yul

RPM-5.1 to dużo lepszy wybór od 1.Xpression, o RPM-1.3 nawet nie mówiąc. 1.Xpression jest może i ładniejszy, bardziej "klasyczny", z pokrywą, itp., itd., ale dźwięowo to z RPM-5.1 przegrywa w prawie każdej konkurencji. Róznica cen 1.Xpression i RPM-5.1 nie jest strasznie duża, natomiast jest w pełni uzasadniona przyrostem jakości dźwięku.

Pozdro,

Yul

Dzięki za odzew:)

Pozdrawiam

• 3 lata później...

Mam pytanko

potrzebuje zakupić do rpm 1.3 czarny połysk matę tylko jaka będzie najlepsza?korkowa?czy miał ktoś możliwość testowania takich mat?aspekt wizualny też jest ważny //

Ukryta Zawartość

Jak kiedyś przerabiałęm temat mat to te mi się najlepiej podobały dźwiękowo i wizualnie, ale to kwestia smaku.

Ukryta Zawartość

Lub tu masz ładny zestawik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

myslałem nad tym zestawem..jeśli były ok to się zdecyduje na nie..

mam też problem z antyskatingiem bardzo mocno ciągnie mi ramie na zewnątrz płyty.ciężarek mam oryginalny tylko nie wiem czy żyłka nie była skracana..czy może to mieć jakiś wpływ?można coś z tym zrobić ?zmniejszyć wagę ciężarka?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.