Skocz do zawartości
IGNORED

JOLIDA JD707A, JD100- tube amp & tube CD

krzysiek_s

Rekomendowane odpowiedzi

Po poradach forumowiczolampowcow (temat 5041) kupilem lampki. Wybralem sie do autoryzowanego sprzedawcy i kupilem zupelnie nowy model JD707A i CD JD100. Nie mam doswiadczenia z lampami jest to moj pierwszy zestaw, tak ze nabylem to z wielkim cisnieniem w piersiach, ale co tam doroslem do tego zeby wrescie kupic sobie zabawke. Dowiozlem to do domu i natychmiast do sklepu z garami. No i tu po przegladaniu decyzja padla na B&W 703 (sensitivity 90 dB), kabelki - interconnect - Clarity Wires FOXFIRE silver hybrid .5 m, glosnikowe - RSC prime bywire speaker cable by Tara Labs. Podlaczylem to razem, pogrzalem z godzinke i...

stalo sie doznalem olsnienia, to wszystko gra w tak wspanialej harmonii ze nie bardzo wiem jak to opisac. Jak wspominalem poprzednio to jest moj pierwszy system lampowy ale przed tym przeszedlem przez drobna gorke sprzeciku z najnowszymi systemami dzwiekow i myslalem ze wszystko slyszalem. Niestety najlepszy surround tego nie przekaze co uslyszalem z tego systemu. Nie jestem Mickiewiczem zeby opisac dzwiek ale wszystko w nim bylo w bardzo przyjemnych proporcjach, bas bardzo wyrazny nie razacy w dobrym natezeniu. Teraz musze wygrzac to wszystko i przyzwyczaic sie do dzwieku zeby mozna bylo robic jakiekolwiek wymiany. Zespolu ktorego sluchalem to B_TRIBE.

W tym miejscu chcialbym bardzo podziekowac wszystkim milosnikom piecykow za pomocne porady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/7843-jolida-jd707a-jd100-tube-amp-tube-cd/

Ja również dołanczam się do gratulacji .Jednak system jest nie wpełni wykorzystany ,a to za sprawą kolumn które są dość trudnym obciążeniem dla wzmacniacza,i jak na mój gust za mało szlachetne dźwiękowo.Ale każdy ma swój gust ,a to najważniejsze.Pozdrawiam

Robtango.

Jestem otwarty na wszystkie sugestie. Co uwazasz za lepsze dzwiekowo glosniki. Mialem okazje testowac tylko B&W i jak powiedzialem po dokladnym przestudiowaniu dzwieku, za miesiac lub dwa bede experymentowal.

I jeszcze Triangle Antale (z Jolidą mogą zagrać ładnie-minusem może być jednostajny "pukający" bas-miałem podłączone dwa różne komplety i jeden był obciążony tą cechą a drugi grał nadzwyczaj ładnie, i ustal tu człowieku co było regułą a co wyjątkiem ją potwierdzającym...).

Podłączone były jeszcze KEFY Q65.2 ale z całej grupki zdecydowanie najlepsze okazały się SP2/3. Nie wiem tylko czy twój wzmak. je napędzi.

abudzik

Poszukalem w "stereophile buyer's gyide 2004" i moglem zlokalizowac tylko triangle antal. Kefy nie podaja modelu q65.2, nastepnie nie ma wogle SPENDOR jak rowniez TAG MC LAREN. Niestety sa to roznice rynkow na ktore nie mam wplywu. Jezeli chodzi o B&W703 to mysle ze JD707A nie ma problemu z ich graniem, podkrecilem troche mocniej i nie zauwazylem zadnych znieksztalcen. Moze podpowiedz mi na co bym mial zwracac uwage.

Chcialbym jeszcze dodac, ze w czasie zakupu obawialem sie ze moge miec za malo niskich tonow i wymienilem jedno z wejcie na "sub out". Po przesluchu stwierdzam ze nic mi nie brakuje i chyba sub nie wchodzi w rachube.

krzysiek_s

Nie nerwowo. Masz czas (chyba), osłuchaj się z systemem a za miesiąc lub dwa możesz wypożyczyć inne kolumny i porównać bezpośrednio, zajrzyj np. do tematu 2046 i nie zrażaj się do SP2/3, słuchałem ich w bezpośrednim porównaniu z SP100 i nie jest tak różowo jak koledzy piszą. SP2/3 nie tylko moim zdaniem dają bardziej spójny dźwięk a i basu nie brakuje. KEF Q65.2 to pprzednik Q7 ale z lampą nie zagrały dobrze mimo swojej wysokiej skuteczności.

Piszesz abym podpowiedział na co zwrócić uwagę, odpowiem tak - jeżeli dźwięk cię oczaruje tzn., że dźwiganie pudeł miało sens, jeżeli nie to trudno. Moim zdaniem tylko bezpośrednie porównanie ma sens, żadne tam ćwiczenia sklepowe.

Mam tylko wątpliwość czy twoja Jola napędzi SPENDORY. Jeżeli dałaby radę, to kolumny zrewanżują się piękną średnicą i niezwykle zróżnicowanym bardzo kolorowym ;-) głębokim basem.

KEFY chyba możesz odpuścić ale za chwilę, rzucą się na mnie moi ziomale...użytkownicy Q5 :-), których pozdrawiam i obiecuję poprawę.

No i gdybyś w przypływie szaleństwa wypożyczył np. SP2/3 to koniecznie z dobrymi standami-zapomnij, że zagrają na jakichś przypadkowych podstawkach (nie ma standów nie ma pożyczania).

Jolę kupowałeś w Wawie?

abudzik

Tak zgadzam sie z Toba. Przesluchiwalem Jolide w sklepie i musze powiedziec ze mialem serce na ramieniu placac rachunek. Dopiero w domu po podlaczeniu dowiedzialem sie dlaczego to wszystko wazy tone. Kupilem to wszystko bezposrednio u dealera Jolidy "Response Audio".

Wracajac do B&W, co mnie jeszcze zaskoczylo, to ze podloga nie dzialala jak skrzynia rezonansowa. Mialem w tym miejscu inne garki i zawsze slyszalem grajaca podloge. Tym razem dzwiek wychodzi z glosnikow bez zadnych rezonansow.

Cieszysz się? Super, o to biega :)

Nie wiem, ile ta Jolida ma mocy, ale kiedyś słuchałem 18 watowego Audio Note'a z podstawkowymi Spendorami i było naprawdę dobrze (choć pewnie była w tym duża zasługa baaardzo dobrego źródła). Warto spróbować. Słyszałem również o człowieku, który podobno z bardzo dobrym skutkiem napędzał podobnym Audio Notem Dynaudio Contour 1.3se, ale samego zestawienia nie słuchałem.

Pzdr,

M.

krzysiek_s.moja sugestia to:Loth-X,Audio Note,Rehdeco,Lowther,Altec,J.M.Lab-P.S.5.1,Zoller Imagination,B.C.Acustic,Triangle...hm mniej więcej o to chodzi.Prywatnie używam jednych z nich.Jeśli chcecie mieć silny dźwięk na basie pełną rozdzielczość z lampy,to te kolumny powinniście brać pod uwagę.Jeden dB mniej i lampa gra jak te, Babcine radio z Wolną Europą.Doświadczyłem to na własnej skórze,i radzę wam omijać tych samych pułapek...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.