Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + głośniki z przeznaczeniem do słuchania muzyki

urs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowiłem zainwestować część swoich oszczędności w sprzęt audio i potrzbuje rady. Pewnie wiele podobnych pytań już było jednak liczę na to że znajdzie sie ktoś kto zna się na rzeczy a akurat nie ma ważnych zajęć i coś pomoże. Potrzebuje sprzętu głównie do słuchania muzyki, na dalszym planie filmy choć docelowo ma być to sprzęt 5.1. Stawiam na barwę i głębie dzwięku, przy czym zaznaczam że nie jestem wymagającym audiofilem ani milionerem i nie chodzi mi o sprzęt z najwyższej półki którym mozna się szczycić, po prostu chce coś co w swojej klasie bedzie się wyróżniało pod tymi względami i dawało mozliwości rozbudowy pod tym kątem, oczywiście chciałbym też aby służyło mi jak najdłużej. Na podstawie tego co już wyczytałem (m.in. na tym forum) dochodzę do wniosku, że na początek najlepiej będzie kupić amplituner i 2 kolumny stereo (zresztą na więcej na razie mnie nie stać). Póki co sprzęt ma grać w pokoju 5mx3m. Do wydania mam ok 2,5 tys zł, wolałbym nie przekroczyć tej kwoty.

Co to jest pre-out? Z tego co wyczytałem ma to znaczenie jeśli zależy mi na ładnym dzwieku stereo, a na tym mi szczególnie zależy, co nie zmienia faktu że w przyszłości chciałbym dokupić kolejne głośniki tak aby ładnie gralo w 5.1.

Aha jeśli ktoś zdecyduje się pomóc to prosiłbym o podanie miejsc gdzie taki sprzęt można kupić a wcześniej oczywiście przetestować. Tak się składa, że dużo jeżdże po Polsce, najczęsciej bywam na Śląsku i w Małopolsce, od czasu do czasu też w okolicach Warszawy i Łodzi. Rozgladam się za tego rodzaju miejscami ale póki co znajduje tylko media markety i "eksperty" a po tym co tu wyczytałem dochodzę do wniosku że kupowanie tam zestawu typu amplituner+DVD+5 tandetnych głośników nie ma sensu, a możliwości rozdzielania zestawów tak żeby na początek miec tylko ampli i 2 kolumny w supermarkecie nie ma.

Pozdrówka i dzięki za zainteresowanie.

Przede wszystkim, jak już byłeś w tych różnych marketach powinieneś był się zorientować, że 2,5 tyś zł na amplituner + 2 kolumny to niewiele, bo co najwyżej możesz kupić jakiś mocno low-endowy zestaw, który raczej "ładnie grał" nie będzie. Chyba, że zdecydujesz się na zakup na raty lub na sprzęt używany. Wtedy pole wyboru byłoby znacznie większe. Nie proponuję ci górnej półki, ale odradzam najniższą.

Dobrze kombinujesz.Polecam ci Marantz 4003,5003,5004 takie amplitunery posłuchasz w Saturnach,Audioklanach,a kupiosz naprawde tanio na Allegro na kolumny zostanie ci około 600=1000 pln.Tez cos kupisz Tannoy,Jamo,Koda,Klipsch,Tonsil

pre out to wyjscia w amplitunerze dzieki ktorym mozesz pozniej podpiac zewnetrzny wzmacniacz do napedzania glosnikow przednich. Wiec mysle ze w tym przedziale cenowym nie jest to wyznacznik. Jesli chcesz kupic sprzet nowy:

Onkyo 508/Harman 155/Marantz 1501/Denon 1611 z Jamo 606 badz Quadral 5000

Jesli jednak mozesz isc w cos uzywanego to np:

Marantz 4300/4600 Denon 2805 lub cos pokrewnego i do tego glosnki np. Tannoy M2/M1

A ja na początek proponuję lepsze kolumny i starszy amplituner. Czyli kolumny za około 1500-2000 (już jako tako będą grały, nawet nówki) i używany amplituner, nawet sprzed 5 lat, bez hdmi, 3d, ipodów i innych pierdół które nie mają znaczenia.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich serdecznie.

Ja również mam problem.Kupiłem jakiś czas temu kolumny Magnat Monitor 220 z subwooferem Wharfedale DX 10+.Miałem podpięty zestaw pod amplituner stereo Technics ale teraz chciałbym kupić...no własnie!Już się naczytałem o tym,że do stereo tylko wzmacniacz stereo,a amplituner służy do kina.No ale mam właśnie subwoofer a szkoda mi go sprzedawać.Zestaw nie jest jakiś ze średniej półki ale dla mnie wystarczający,nie stać mnie na zestaw kina do pokoju a do drugiego np monitory ze wzmacniaczem-do odsłuchu gdy mixuje na dekach.Dlatego myślałem żeby kupić amplituner(by razem był tuner często słucham radia) yamaha z serii 6xx np może coś z niższych serii tej marki.Również Denon i HK brałem pod uwagę w cenie do 700zł max za używany.Tylko nie wiem który ładniej zagra z moimi kolumnami a w moim mieście jest salon jedynie RTV euro AGD,myślałem się przejechać z kolumnami i przetestować,w tym salonie jest tylko marka yamaha i denon z ampli.A muzykę lubię ogólnie każdą dobrą,słucham rock,jazz,dance,house,dnb itd itd.

Doradzicie coś dla mnie?Czy może jest jakaś inna opcja by grał tez subwoofer na wzmaku stereo,jeżeli poczuje wogóle różnice na tych kolumnach między amplitunerem a wzmacniaczem stereo.

Może gdzieś był podobny temat,ja niestety nie znalazłem.

Z góry dziękuje dla specjalistów za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.