Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kolumn Harman Kardon

krisiss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem zmuszony zamienić swój potężny zestaw kina domowego z kolumnami podłogowymi Jamo 606 na coś mniejszego z powodu przeprowadzki do bloku, pokój w którym będzie nowy zestaw to 20 m2.

Chodzi mi o zestaw firmy Harman Kardon, a konkretnie o modele starszy HKTS 16 i z nowej lini HKTS 20.

Proszę mi doradzić który z tych modeli będzie lepszy, gdyż ceny są bardzo zbliżone, spotkałem się z opiniami że starszy model czyli 16 jest lepszym od 20 gdyż w satelitach ma o jeden głośnik więcej, lepszy mocniejszy subwofer i twierdzą że 16 można śmiało porównać do HKTS30 lecz tu już różnica cenowa jest spora, chociaż w jednym sklepie sprzedawca upierał się że HKTS 20 jest dużo lepszy od 16, że to nowa technologia lepszy dźwięk i wygląd.

Proszę mi doradzić w wyborze bo już zgłupiałem a mieszkam w takiej dziurze że nie mam gdzie zobaczyć na żywo te zestawy nie mówiąc już o odsłuchu.

Pozdrawiam.

Krzysztof.

https://www.audiostereo.pl/topic/78333-zestaw-kolumn-harman-kardon/

Ja osobiście poleciłbym Ci jeszcze starszy model mianowicie: HKTS 11. I to nie dlatego, że ja go posiadam. Modele HKTS 7 i HKTS 11 są (były ??) wyposażone w inny subwoofer niż modele HKTS 9,16,20,30... Starsza wersja jest o wiele większa i dużo lepiej brzmi ( także przy cichym odsłuchu ). Jeśli chodzi o satelitki to tu większej różnicy nie ma ( dla przeciętnego zjadacza chleba ). Moje zdanie jest takie, że w tego typu konstrukcjach ogromną rolę odgrywa właśnie dobry subwoofer, a HARMAN poleciał tu trochę w kulki i wygrały względy ekonomiczno-oszczędnościowe. Nie wiem czy da się jeszcze kupić HKTS 11 ale jeśli nawet znajdziesz i się zdecydujesz to uważaj przy zakupie w internecie - spytaj dokładnie o wersję subwoofera. Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź ale czy HKTS16 to nie jest z tej serii co 11 ?? przynajmniej na zdjęciach tak wygląda, ale widzisz do jednego sklepu jak dzwoniłem to gość mnie zapewniał że ta nowa linia Harmana dużo !! lepiej gra niż stara (konkretnie mówił o 20 bo na te wyższe 30 i 60 nie mam kasy), pewnie to chwyt marketingowy.

Zapytam jeszcze o jakiś dobry używany ampli, chce się mojego Pioneera 516 pozbyć a kupić coś dobrze grające może być używane. Pewnie zaraz zostanę zbluzgany ale powiem szczerze że lubię jak jest duży zakres korekcji bo lubię dżwięki mocno uwypuklone, podbite basy i soprany że tak powiem na maksa. Nie lubię naturalności :D

Z góry dziękuję za pomoc.

Krzysztof.

A więc jest tak:

Subwoofery HKTS 7 i 11: 479x340x340, głośnik 250 mm , bass-reflex

Subwoofery HKTS 9,16,20,30,60: 353x267x267, głośnik 200 mm , obudowa zamknięta

W realu jeden to bydle a drugi maleństwo.

Ktoś powie, że wymiary to nie wszystko... ok. Ale ja mam możliwość porównania - tak na ucho - i uwierzcie, że stara wersja gra lepiej.

Seria 9 i 16 jest przejściowa w której sprzedaje się satelitki w wersji starszej ( odpowiednio 7 i 11) z nowym subwooferem. Może za dużo naprodukowali... :D. W 20, 30 ,60 już wszystko nowe. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Mam HKTS 16BQ i powiem tak: jeśli ktoś nie jest audiofilem i nie cierpi na głuchotę, to powinien być zadowolony. Moc zestawu spokojnie wystarczy na pokój 20 m2. Mój ma 18 m2 i autokalibracja amplitunera ustawiła wzmocnienie subwoofera na -6 dB przy wyłączonym Bassboost, a -11 - przy włączonym. Oglądam filmy na połowie mocy amplitunera i basu mam tyle, że czuję ciśnienie w uszach.

Dołaczam się do pytania mam do wyboru w takiej samej cenie możliwośc zakupu HKTS16bq jak i HKTS20bq. Poprosze o informacje które wybrać i dlaczego. W 20bq jest mnieszy sub ale czy maja jeszcze jakies roznice?. (prosze o nie pisanie o innych modelach)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.