Skocz do zawartości
IGNORED

alternatywa dla forniru...?

error86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Byłem dziś w okolicznym markecie budowlanym w celu zobaczenia czy muszę kupować cała płytę osb

czy jak podam im wymiary do mi dotną i place za m2 które zabieram...(obi- problemy ,castorama- zero problemu:) )

Ale do tematu... znalazłem duży wybór "oklein meblowych" w takich cenach ze nie wiem czy warto bawić się w fornir?

ktoś robił oklejane budy? czy wszyscy robią to na fornirze?

https://www.audiostereo.pl/topic/78301-alternatywa-dla-forniru/

Folia pvc jest zbyt delikatna, przy najlżejszym zadrapaniu ulegnie zniszczeniu. Poza tym powierzchnia nią oklejona musi być równa, więc OSB nie da się nią dobrze okleić.

Czasem spotyka się w handlu cienki, wytrzymały laminat- taki, jakim oklejane są np stoły kuchenne, bądź parapety, widziałem też subwoofer z obudową z surowej płyty wiórowej oklejonej cienkimi (6mm) panelami podłogowymi (na klej montażowy). Wyglądał zadziwiająco dobrze jak na tego typu "partyzantkę". (Krawędzie były fazowane i na ścięciu przyklejona była okleina do brzegów płyt meblowych.)

To już historia.

Jedna ze starych konstrukcji, właśnie oklejona okleiną PVC (tapetą samoprzylepną).

Dobrze wyszlifowany na łączeniach mdf, po oklejeniu umiejętnie dogrzana folia dobrą suszarką do włosów w celu lepszego dopasowania folii. W zasadzie powinno się to robić opalarką, ale tutaj już trzeba doświadczenia.

Pokazuję tylko po to, że można. Osobiście trzy następne konstrukcje zrobiłem na fornirze. Czwarta też będzie fornirowana.

Okleina nie zastąpi rysunku drewna. Jego trójwymiarowości i szlachetności.

Jeszcze jedna uwaga. MDF klawiszuje, więc najlepiej kolumnę okleić jeszcze HDF. Przy okleinie po roku dokładnie widać miejsca połączeń płyt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ja oklejałem kolumny tą pcv z OBI, nie polecam. Rwie się, widać zadrapania, łączenia płyt, pyłki i inne drobnostki. Fornirowanie nie jest takie trudne, jest masa poradników w sieci.

Przyłóż się dor zrobeinia obudopwy powinna byc sztywna i ciężka - wpływa to pozytywnie na dźwięk (stereofonie i brzmienie basu)

El sueño de la razón produce monstruos.

Ja oklejałem kolumny tą pcv z OBI, nie polecam. Rwie się, widać zadrapania, łączenia płyt, pyłki i inne drobnostki. Fornirowanie nie jest takie trudne, jest masa poradników w sieci.

Przyłóż się dor zrobeinia obudopwy powinna byc sztywna i ciężka - wpływa to pozytywnie na dźwięk (stereofonie i brzmienie basu)

Oklejanie cienką folią wymaga staranności i czystości "środowiska pracy". Kolumny były odkurzane, przecierane na mokro itd. Stół tak samo. Jest to upierdliwa robota. Zaletą jest to, że po położeniu masz gotowy produkt. Nie musisz szlifować kilka razy, malować , polerować.

Łączenia po jakimś czasie widać. Ale jak połączysz mdf nie pod kątem 45 stopni, to pod fornirem też wyjdą miejsca połączeń. Dlatego ostatnie moje kolumny z góry i z boków okleiłem hdf.

Niestety mdf klawiszuje i nic z tym nie da się zrobić. Sezonowanie ponad półroczne też nie pomogło

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Ja oklejałem zarówno fornirem jak i folią. Zaleta folii to szybkość. W ciągu godziny oklejona jedna kolumna na gotowo.

Wady to kiepska trwałość. Bardzo łatwo jest uszkodzić ostrym przedmiotem. Druga wada to trzeba dobrze przygotować powierzchnię bo potem widać każdą nierówność i każdy pyłek. Folia nadaje się jedynie na płytę MDF. Na wiórowej podejrzewam że wyjdzie tragedia.

Tak mi wyszło oklejanie folią. Muszę powiedzieć że w rzeczywistości wygląda lepiej niż na zdjęciach.

post-13669-100000062%201282488642.jpg

post-13669-100007299%201271171456.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.