Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki do 5tys.

panczo88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Od jakiegoś czasu borykam sie z doborem kolumn do mojego onkyo a-8870.Mój krąg zawęził się do wybranych modeli:

Paradigm monitor 11v6 Monitor audio rx8 usher v602 epos m22i.Jest tylu znawców na tym forum którzy sluchali wielu kombinacji sprzętu to może mi ktoś pomoże.Zaznaczam że musze wybrać z tych kolumn ze względu że są na miejscu w moim mieście i ze względu zakupu na raty.Pokój to ok 25m2 muzyka różna ze względu na domowników.

https://www.audiostereo.pl/topic/78231-pod%C5%82og%C3%B3wki-do-5tys/

Weź swoje Onkyo i idz do tych sklepów co mają je na miejscu i słuchaj. Wybierz co Ci się podoba. Odradzam Paradigm Monitor 11 v.6 ze względu na gabaryty do 25m2. Jak by była okazja to posłuchaj jeszcze Dali Ikon 6 MK2

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

W podanej kwocie zdecydowanie poleciłbym Ci do Twojego wzmacniacza kolumny DYNAUDIO DM 3/7 oraz FOCAL CHORUS 816v (troszeczke przekroczą założony budżet, jednak naprawdę warto dołożyć). Z wymienionych przez Ciebie konstrukcji wybrałbym Monitor Audio.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mieszkam w Zielonej Górze i zestawy wymienione maja na miejscu dlatego te wymieniłem.Czy pozwolą podłaczyć mój wzmacniacz pod swoje kolumny?Trochę wstyd z takim starym klockiem pojawić sie w salonie :)

Czy będziesz czuł poprawę?

Będziesz szczękę zbierał z podłogi!!!

To będzię inna galaktyka, szczególnie jeśli chodzi o bas i soprany.

Wiem co piszę, sam kiedyś przeskoczyłem z Tonsili Excellenców na MA GS60 i byłem przez miesiąc w totalnej euforii... :o)

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Czy będziesz czuł poprawę?

Będziesz szczękę zbierał z podłogi!!!

To będzię inna galaktyka, szczególnie jeśli chodzi o bas i soprany.

Wiem co piszę, sam kiedyś przeskoczyłem z Tonsili Excellenców na MA GS60 i byłem przez miesiąc w totalnej euforii... :o)

Dziękuje o to właśnie chodzi w tej zabawie bo kase wydać to nie sztuka,ale jak są efekty to aż żyć się chce i nawet brzęczenie żony da się przeżyć:)))

Quadral nie przesadza z basem więc warto podłączyć swój sprzęt i sprawdzić czy nie będzie go za mało. Ze sprzętu co zostało wymienione w pierwszym poście polecam EPOS M22 miałem i polecam.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Quadral nie przesadza z basem więc warto podłączyć swój sprzęt i sprawdzić czy nie będzie go za mało. Ze sprzętu co zostało wymienione w pierwszym poście polecam EPOS M22 miałem i polecam.

Czytalem parę dni temu twoje posty o eposach faktycznie dobrze się o nich wyrażałeś ale o ile pamiętam grały one u ciebie z o wiele droższym wzmacniaczem.

Grały także ze wzmacniaczami za kilkaset złotych - wypożyczane na testy. Łatwo wysterować te kolumny (nie są prądożerne) więc super mocnego wzmacniacza nie potrzeba. Najlepiej oczywiście zgrywał się z docelowym moim wzmacniaczem jakim jest Caspian M-Series. Warto zakupić dobre kolumny, a później dozbierać kasy i po czasie zakupić lepszy wzmacniacz i kabelki...

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

panczo88 nie wstydź się bierz swojego Onkyo pod pachę i przychodź :-) To zacny klocek nikt Cie nie pogoni a odpowiedź na swoje pytanie usłyszysz sam. Z tego co wymieniłeś to Monitor 11v6 należy zamienić na dużo lepsze Paradigm SE3, które w 25m2 poradzą sobie bezproblemowo. Oprócz wymienionych konstrukcji są jeszcze i inne. Zapraszam!

panczo88 nie wstydź się bierz swojego Onkyo pod pachę i przychodź :-) To zacny klocek nikt Cie nie pogoni a odpowiedź na swoje pytanie usłyszysz sam. Z tego co wymieniłeś to Monitor 11v6 należy zamienić na dużo lepsze Paradigm SE3, które w 25m2 poradzą sobie bezproblemowo. Oprócz wymienionych konstrukcji są jeszcze i inne. Zapraszam!

A macie te paradigmy na miejscu? Jutro się u was pojawie.Coś może wybierzemy z waszą pomocą:)

posłuchaj takich chario

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub zdecydowanie ciekawsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

posłuchaj takich chario

Ukryta Zawartość

lub zdecydowanie ciekawsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniczki fajne tylko martwi mnie zalecana moc wzmaka max 100w a mój klocek więcej generuje:( a nie moge zagwarantować,że mój syn podczas mojej nieobeności ich nie wykończy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniczki fajne tylko martwi mnie zalecana moc wzmaka max 100w a mój klocek więcej generuje:( a nie moge zagwarantować,że mój syn podczas mojej nieobeności ich nie wykończy.

Pociesz się że słabszym wzmakiem wykończy je szybciej :]

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

A macie te paradigmy na miejscu? Jutro się u was pojawie.Coś może wybierzemy z waszą pomocą:)

Mamy. Mocą się nie przejmuj Twoja Integra jest wystarczająco mocna dla każdej z tych kolumn o których mowa.

:) a co zamierzasz używać 100% mocy wzmaka non stop?? :)

Ja lubię kulturalne słuchanie,ale mój syn lubi głośno :) sam miałem 18 lat to były czasy.... diora i altusy wszystko aż charczało

Polecam V2 Akkus , lub V4 jak wieksze pomieszczenie ...jakosc za smieszna kase :):)

Powiem szczerze że jakiś czas temu przeglądałem ich ofertę spodobały mi się v4 ale cena trochę za wysoka ok 3700 za 1szt o ile dobrze pamiętam,a to przekracza mój budżet.Dziekuje slaw123 za sugestie może jeszcze kiedyś będę zmienał to wezmę pod uwagę.

Ja bym polecił to co wyżej już się znalazło :)

Dynaudio DM 3/7

MA RX 8/6

Chario Silverette 200T

Eposy M22i

Xaviany Gran Collona

5 pary kolumn raczej nie trudnych do posłuchania.

Paradigma jakoś zawsze odradzam, bo muzykę grają dopiero od Serii Studio (moje zdanie), nie wiem jak te nowe SE. No i oczywiście Akustyk i Akkus, ale tu wiadomo raczej trudno o odsłuch.

Powiem szczerze że jakiś czas temu przeglądałem ich ofertę spodobały mi się v4 ale cena trochę za wysoka ok 3700 za 1szt o ile dobrze pamiętam,a to przekracza mój budżet.Dziekuje slaw123 za sugestie może jeszcze kiedyś będę zmienał to wezmę pod uwagę.

To wez kredyt na druga kolumne V4 , maja w Akkusie fajne raty ( na V2 by Ci starczylo bys pogadal dostalbys rabat ) , a nie kupisz buble i potem za rok a moglem ... bedziesz zalowal !!

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

slaw123 rozumiem, że Akkusy V4 dobre na wszystko nawet bez słuchania ? :-) Uwielbiam bardzo szybki i precyzyjny dźwięk z konturowym bardzo szybkim basem i bardzo bezpośrednią mocną górą no i brzmienie bez ocieplenia. Akkus V4 będzie dobry ?

slaw123 rozumiem, że Akkusy V4 dobre na wszystko nawet bez słuchania ? :-) Uwielbiam bardzo szybki i precyzyjny dźwięk z konturowym bardzo szybkim basem i bardzo bezpośrednią mocną górą no i brzmienie bez ocieplenia. Akkus V4 będzie dobry ?

Akkus V4 B.dobry , a do mniejszego pomieszczenia do !! okolo 16m polecam V2 , mialem obydwa komplety na 10 dni ZA SKROMNA ZALICZKE :) i nie moglem sie zdecydowac ktore , ale zostawilem V4 zmieniam mieszkanie na wieksze :):) moje poprzednie B&W cdm 7se zostaly rozjechane :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.