Skocz do zawartości
IGNORED

Asus Xonar D2 vs. Essence

Borygo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam kupić nową kartę dźwiękową, wstępnie ma to być Asus Xonar D2, lecz sam jeszcze nie wiem na co się zdecydować, bo jest także Xonar D2X na pci express. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwiema kartami, czy warto dopłacać w nowszy interfejs ? Czytałem też trochę o Essence, ale w sumie to same suche dane i marketingowy bełkot. Czy jest sens dopłacać prawie 200 złotych do tej karty, z tego co mi wiadomo to karty z serii Essence mają ten sam procesor sygnałowy co D2 i dodatkowo wbudowany wzmacniacz słuchawkowy. Jakiej jakości to wzmacniacz, czy będzie dobrze współpracował z moimi Sennheiser HD 380 PRO, odczuje różnice pomiędzy wzmacniaczem z karty, a gniazdem z mojego Marantza PM80 ? Jeżeli Essence to który model ST albo STX ? A może cos innego producenta. Moja płyta główna to Asus M4A89GTD\USB3, kolumny Tannoy Sensys DC2

https://www.audiostereo.pl/topic/78208-asus-xonar-d2-vs-essence/

Witam

Zamierzam kupić nową kartę dźwiękową, wstępnie ma to być Asus Xonar D2, lecz sam jeszcze nie wiem na co się zdecydować, bo jest także Xonar D2X na pci express. Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwiema kartami, czy warto dopłacać w nowszy interfejs ? Czytałem też trochę o Essence, ale w sumie to same suche dane i marketingowy bełkot. Czy jest sens dopłacać prawie 200 złotych do tej karty, z tego co mi wiadomo to karty z serii Essence mają ten sam procesor sygnałowy co D2 i dodatkowo wbudowany wzmacniacz słuchawkowy. Jakiej jakości to wzmacniacz, czy będzie dobrze współpracował z moimi Sennheiser HD 380 PRO, odczuje różnice pomiędzy wzmacniaczem z karty, a gniazdem z mojego Marantza PM80 ? Jeżeli Essence to który model ST albo STX ? A może cos innego producenta. Moja płyta główna to Asus M4A89GTD\USB3, kolumny Tannoy Sensys DC2

Od ponad roku mam STX, porównywałem ją całkiem nie dawno do D2X, niestety tylko na słuchawkach, nie miałem możliwości i czasu. Słuchawki posiadam takie same, na dobrze mi znanych utworach słychać lepszą kontrolę basu i więcej oddechu na STX, ogólnie po godzinie słuchania na STX i włączeniu D2X coś mi nie pasowało, brakowało czegoś, trudno to opisać, najlepiej samemu posłuchać. Do tego stopnia że po paru minutach odechciało mi się jej słuchać dalej - czego oczywiście nie zrobiłem. STX to karta idealna do stereo. Jeżeli chodzi o wzmacniacz słuchawkowy - rewelacja. Nie spodziewałem się takiego uderzenia, trzeba uważać na uszy. Moim zdaniem Essence STX to bardzo mądrze wydane pieniądze.

pozdrawiam.

Do stereo raczej STX.

Powód1: To karta audiofilska a D2X nie i to widać po ścieżce audio gdzie D2X używa jednego OPAMPa LM4562 a STX ma design stosowany w bardzo drogich wzmacniaczach/DACach tj. z trzema OPAMPami, dwoma na I/V (JRC2114) i jednym (LM4562) jako bufor. Barwa dźwięku bez porównania bardziej bogata!

Powód2: STX ma wymienne OPAMPy i można znacznie poprawić dźwięk za dosłownie grosze!

W swoim STX wymiana bufora z LM4562 na LME49720 (niecałe 15zł z przesyłką) poprawiło dźwięk o przynajmniej klasę robiąc z tej karty prawdziwego potwora Hi-Fi.

Właśnie poczytałem trochę opinii użytkowników i jeżeli idzie o jakość dźwięku to jest w porządku, natomiast z edycją dźwięku jest duuuużo gorzej. Pojawiło się wiele nie zbytnio pochlebnych opinii o latencji tej karty, "komfortowe nagrywanie czegokolwiek (np. korzystając z VST) w czasie rzeczywistym jest praktycznie nie możliwe", problem występuje w obydwu kartach. Jeżeli taka sytuacja miałaby faktycznie miejsce, to będę zmuszony zrezygnować z zakupu któregokolwiek z modeli asusa. Zapomniałem dodać, iż zajmuję się trochę edycją dźwięku, lubię sobie czasem postukać w mój „parapet” E-MU Xboard61 i jakakolwiek opóźnienia powyżej 10ms. w karcie za tę cenę, są jak dla mnie niedopuszczalne. Mój system to Win7 64bit Ultimate.

Zajrzyjcie w zakładkę opinie użytkowników:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bo xonary nadają się tylko do odsłuchu i tylko do tego zostały stworzone a wejście mikrofonowe jest bo jest i musi być w każdej karcie, sam mam ST i sobie chwalę, szeroka scena, w wokalu np Sia jest to 'coś' i idealna separacja instrumentów. Do edycji dźwięku są inne karty do tego celu stworzone, np wszystkie z rodziny e-mu.

Co do różnicy między ST a D2, to powinna być zauważalna, choć oczywiście najlepiej ocenić to na własnym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może Audiotrack Prodigy HD2 będzie lepszy do ASIO?

Karta też ma wymienne OPAMPy i zapewne jakby wrzucił identyczne kostki to różnica nie byłaby zbyt duża a już napewno cena/wydajność tej karty nie będzie gorsza od Xonara bo jest prawie 2x tańsza a gorsza napewno 2x nie będzie :)

Osobiście nie chciałem się ani rozdrabniać ani kupować karty na odchodzące powoli PCI...

Co do różnicy między ST a D2, to powinna być zauważalna, choć oczywiście najlepiej ocenić to na własnym sprzęcie.

Co do zdjęcia, to na jakim urządzeniu sprawdzałeś, bo to iż latencję można ustawić na 1ms to ja wiem tylko jak to działa.

Bo xonary nadają się tylko do odsłuchu i tylko do tego zostały stworzone a wejście mikrofonowe jest bo jest i musi być w każdej karcie, sam mam ST i sobie chwalę, szeroka scena, w wokalu np Sia jest to 'coś' i idealna separacja instrumentów. Do edycji dźwięku są inne karty do tego celu stworzone, np wszystkie z rodziny e-mu.

Skoro są stworzone tylko do odsłuchu to po co w ogóle pakować do nich ASIO

Skoro są stworzone tylko do odsłuchu to po co w ogóle pakować do nich ASIO

Początkowo w xonarze nie było asio, ale komentarze i niezadowolenie użytkowników zmusiły asusa do zrobienia tych sterowników na siłę.

Co do zdjęcia, to na jakim urządzeniu sprawdzałeś, bo to iż latencję można ustawić na 1ms to ja wiem tylko jak to działa.

Borygo nie zrozumieliśmy się, ale matik87 już Ci wytłumaczył. Tamte komentarze (zresztą niewątpliwej urody, z za wysokimi wysokimi tonami na czele :P ), pochodziły z czasów, kiedy sterowniki do Xonara nie dawały wsparcia dla ASIO, co, jak widzisz na moim zdjęciu, zostało teraz naprawione. Z drugiej strony jest wiele kart tańszych i lepiej nadających się do nagrywania niż Xonar.

Co do umierającego PCI, to to jest jakaś propaganda, ja tam wątpię, żeby przez najbliższe 10 lat z mojego dom zniknęły wszystkie komputery z PCI.

Borygo nie zrozumieliśmy się, ale matik87 już Ci wytłumaczył. Tamte komentarze (zresztą niewątpliwej urody, z za wysokimi wysokimi tonami na czele :P ), pochodziły z czasów, kiedy sterowniki do Xonara nie dawały wsparcia dla ASIO, co, jak widzisz na moim zdjęciu, zostało teraz naprawione. Z drugiej strony jest wiele kart tańszych i lepiej nadających się do nagrywania niż Xonar.

Czyli w kwestii Xonara będę musiał poczekać na bardziej dopracowane sterowniki ASIO. Jeśli nie Xonar to jakie modele kart z dobrym brzmieniem i dopracowanym wsparciem ASIO są godne polecenia według Was.

Czyli w kwestii Xonara będę musiał poczekać na bardziej dopracowane sterowniki ASIO. Jeśli nie Xonar to jakie modele kart z dobrym brzmieniem i dopracowanym wsparciem ASIO są godne polecenia według Was.

W tej cenie można też kupić dobry dac używany np v-dac , beresford , audinst.

Z nowych to chyba audinst zagra nieźle ale czy lepiej od xonara to chyba nie.

V-dac w tej cenie tylko używany , czy zagra lepiej to nie wiem ale parę osób pisało

że lepiej.Beresford jest raczej słabszy od xonara , mniej szczegółów , słabsza dynamika.

Audinst jest ponoć muzykalny ale taki na siłę w sumie to budżetowy sprzęt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.