Skocz do zawartości
IGNORED

Nóż w wodzie.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Pełnometrażowy,genialny debiut Romana Polańskiego zrobiony praktycznie bez pieniędzy,z zaprzyjażnionymi aktorami w siermiężnych czasach gomułkowszczyzny.

Filmowe arcydzieło!Dla mnie to jeden z tych przysłowiowych trzech,które zabrałbym na bezludną wyspę.Klasyczna niczym w tragedii greckiej jedność czasu,miejsca i akcji.I odwieczne problemy czyli rywalizacja między mężczyznami o kobietę,konflikty międzypokoleniowe i męsko-damskie z towarzyszeniem pięknych zdjęć i muzyki.No i ta zagęszczająca się atmosfera,suspens na pokładzie żaglówki zapowiadająca następne filmy Polańskiego.Ciekaw jestem jak młodsze pokolenia odbierają ten film obecnie.Czy jest on znany?Czy funkcjonuje w świadomości młodych kinomanów?

https://www.audiostereo.pl/topic/78158-n%C3%B3%C5%BC-w-wodzie/

Film jest faktycznie znakomity. Takze jest w nim magia mijajacego czasu - takich Mazur juz nie uswiadczysz - splaw drewna, pustka, brak turystow i tylko nieliczni lokalni, marne ale i puste drogi. Cos pieknego!

pzdrw

såså

• 3 tygodnie później...

To znakomity film - ma w sobie coś co uzależnia i skłania do oglądania raz jeszcze i jescze .... no i ta muzyka . Jest jak narkotyk . Kiedy kupowałem tą płytę kilka lat temu trzeba ją było zamawiać i poczekać - teraz jest dostępna bezproblemu - polecam to mój ulubiony film - chyba właśnie dlatego że pierwszy Polańskiego i ukazujący takie bogactwo ludzkich zachowań . Czytałem o tym jak go kręcono i że właściwie nie wiadomo co się dzieje z Jolantą Umecką . POLECAM !!!

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

To już klasyk,arcydzieło kina światowego,przerabiany i analizowany w większości akademii filmowych na globie.

Tu można obejrzeć w całości,jak ktoś nie ma w kolekcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Film jest faktycznie znakomity. Takze jest w nim magia mijajacego czasu - takich Mazur juz nie uswiadczysz - splaw drewna, pustka, brak turystow i tylko nieliczni lokalni, marne ale i puste drogi. Cos pieknego!

pzdrw

såså

Ba, to se ne vrati Pane Havranek. Trzymam swój jacht na jeziorze Kisajno jakieś 500 metrów od przystani giżyckiego Almaturu, gdzie w hangarze z charakterystycznymi ogromnymi oczami namalowanymi na zewnętrznej ścianie dogorywają resztki drewnianego kadłuba jachtu z Noża w Wodzie. Tamtych Mazur nie ma i już nigdy nie będzie, zostały nieodwracalnie zniszczone. Całe WJM to w tej chwili ogromny komercyjny, zarobkowy młyn, gigantyczna czarterownia jachtów żaglowych, motorowych, skuterów itp.

Wracając do tematyki tego forum, od drugiej połowy kwietnia, po zwodowaniu swojej jednostki, będę słuchał na niej muzyki w wersji pełnego analogu, stereo a nawet quadro, z dookólnym pełnym (góra - dół) surround, bez wzmaka, bez DACa, bez pre i interkonektów, bez monitorów, a jednak z odpowiednio ustawionym niezrównanym dołem, bezcenną górą i nieocenioną, idealnie zrównoważoną średnicą. Nic się tej jakości analogowego dźwięku nie może równać. To będzie muzyka wiatru, wody, łopotu żagli, grania want na wietrze, pokrzykiwań żurawi.

• 4 miesiące później...

Podobno na dnie jeszcze leży sprężynowy nóż..w wodzie.

Z filmów RP bardzo polecam wczesne Wstręt, Lokator. Filmy do dziś powalające imho.

Podobno na dnie jeszcze leży sprężynowy nóż..w wodzie.

Z filmów RP bardzo polecam wczesne Wstręt, Lokator. Filmy do dziś powalające imho.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.