Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie o odtwarzacz CD

foma11

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie,

Sprawa wygląda następująco:

Jestem fundamentalnym słuchawkowcem, nic nie dało mi tyle frajdy i możliwości wgłebienia i analizy w muzykę co słuchanie w nausznikach.

Mój zestaw to Cd Arcam, oraz cd Nad 514, do tego wzmacniacz słuchawkowy Graham Slee Solo + Grado 325is.

Arcam do świetny player, ale niestety bardzo himeryczny, na jednej płycie potrafi mi zagrać fantastycznie, plastycznie, a na innej delikatnie mówiąc zawodzi.

Jest to związane przede wszystkich z charakterystyką tego odtwarzacza, gra on zdecydowanie z wysunietą średnicą, a główną jego cechą jest budowanie przestrzeni do środka, czyli scena nie jest szeroka tylko głeboka. Pewnie znaczenie, że przy niektórych krążkach troszkę mnie rozczarowuje ma też rodzaj muzyki i sposób realizacji płyty. Przy budowaniu przestrzeni do środka na niektórych płytach pojawia się przesłanianie poszczególnych instrumentów, nie ma tej wnikliwej analizy poszczególnych instrumentów.

Dlatego niektórych płyt słucham także na Nadzie 514, ma on trochę inną specyfikę budowy brzmienia, i sceny, niemniej trzeba mu to oddać, że pomimo swych lat jest świetnym playerem.( jeśli ktoś jest ciekawy szczegółów chętnie podziele się wrażeniami)

W przypadku słuchawek, tor muzyczny jest bardzo uproszczony - muzyka podawana z CD przelatuje przez zupełnie transparentny wzmacniacz i trafia do słuchawek, dlatego potrafię doskonale ocenić i scharakteryzować brzmienie same w sobie odtwarzacza.

I o co chodzi....

Po prostu chciałbym kupić odtwarzacz, który zastąpi leciwego Nada, i będzie uzupełnieniem Arcama przy odsłuchach. czyli najlepiej żeby brzemienie różniło się zasadniczo od 73t.

Chodzi mi głównie o analityczność, przestrzeń, detaliczność, dodam, że nie musi być to chłodny odtwarzacz. Kwota do 1000-1300 zł

pomożecie?

https://www.audiostereo.pl/topic/78102-pytanie-o-odtwarzacz-cd/

Masz teraz na allegro :

Marantz CD 17 mkII - 1300 zł

Quad 77 - 1180 zł

Roksan Kandy - 677 zł

Musical Fidelity Elektra E624 - 999 zł

Rotel RCD 02 - 850 zł

Są do nich dostępne lasery, nie wiem tylko jaki laser jest w Musical Fidelity - trzeba by sprawdzić.

Jeżeli wkleiłeś mi pięć odtwarzaczy, to rozumiem, że dobrze je znasz?,

Opisz mi ich brzmienie, tak w kilku żołnierskich słowach

Pytam ponieważ nie chcę kupować odtwarzacza z pytaniem, zgadnij kotku co mam w środku ; )

Foma11>

Myślę, że to jest odpowiedź na twoje problemy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki za odpowiedzi,

byca, Rotel 02 był już w kręgu moich zainteresowań kiedy kupowałem Arcama, i możliwe, że byłby faktycznie dobrym jego dopełnieniem,

natomiast co do drugiego posta z linkiem, to przyznam, ze bardzo interesujący, ale wolałbym jednak uniknąć tiunningowania mojego Arcama, wolę jednak

znaleźć drugi player który będzie uzupełnieniem i odmiennym stylem gray do 73T

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.