Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt dla początkującego philips z serii900

pablicito

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem zupełnie nowy na tym forum i zupełnie zielony w temacie audio (wiem, że stereo to dwa razy więcej niż mono!!! :)). Stałem się (szczęśliwym) posiadaczem kolumn Esa Vivace 2XT. Chciałbym do nich dobrać używany dobry (ale tani, bo na droższy mnie nie stać) zestaw: amplituner rds + cd lub wzmacniacz zintegrowany + tuner rds + cd (cena za całość: około 700 zł). Warunek wymagalny: obsługa z pilota (wymaganie koleżanki małżonki - dobrze, że nie chce zestawu w określonym kolorze i świecącymi diodkami). Sprzęt grałby w pokoju około 4 x 4m (drugi wariant: pokój 2 x3 m). Rodzaj muzyki: różny, z przewagą jazz, smooth jazz, latin jazz, rock lat 70 XXw. Chodzi mi o niezły i miękki bas oraz silną górę.

Moja znajomość sprzętu audio zakończyła się na etapie lat 90 XXw., kiedy w naszym kraju królowały wieże Technicsa (miałem takową opartą na wspaniałym - bo jedynie dostępnym dla mnie amplitunerze sa-gx 100), konkurencyjne wieże Sony, ciut lepsze wieże Pioneera i coś z zupełnie innej bajki - Marantz. O Denonach, Onkyo czy Yamahach nawet nie słyszałem (no, chyba że o tych ostatnich - ale raczej jako o motocyklach). Philips czy Grundig - to był dla mnie sprzęt gorszy parametrami od Technicsa czy Sony (bo miałem do czynienia tylko z magnetofonami kasetowymi).

Tymczasem w komisie, w którym szukałem odpowiednego sprzętu, zaproponowano mi zestaw Philipsa serii 900, do wyboru:

amplituner stereo FR 930,

amplituner (już sam nie wiem stereo czy wielokanałowy)FR 950/951,

wzmacniacz stereo FA 930,

wzmacniacz stereo FA 950,

odtwarzacz (też stereo :)) CD 951.

Podobno (tak mi powiedziano w komisie) jest to sprzęt wykonany w oparciu o podzespoły Marantza. Szukałem czegoś na ich temat w Internecie, ale moje usiłowania spełzły na niczym. Stąd moje pytanie: czy tak jest rzeczywiście i czy warto ten sprzęt kupić? Ewentualnie co może być w tej cenie (tylko wolałbym bez jakichś egzotycznych dla mnie nazw)?

Pozdrawiam

Ew. tylko wzmacniacz 950, ale w Twoim budżecie możesz już znaleźć inny, lepszy. Odtwarzacze CD Philipsa to porażka. Mimo że mają świetny transport, to oferują beznadziejną jakość dźwięku i rozpadają się w nich kółeczka zębate od transportu, skutecznie je unieruchamiając. Amplitunery sobie odpuść - wzmacniacze oferują dużą wyższą jakość dźwięku w tej samej cenie, a oddzielne tunery są bardzo tanie.

Dzięki za podpowiedź.

Ew. tylko wzmacniacz 950, ale w Twoim budżecie możesz już znaleźć inny, lepszy.

A te inne lepsze, to na przykład jakie? Interesuje mnie opcja wzmacniacz, tuner, cd jednego producenta

Zgadza się, seria 9 to ostatnie podrygi Philipsa w normalnym Hi-Fi. CD951 nie jest złym odtwarzaczem, ma dobry napęd CDM9, TDA1547(aka DAC7) i kondensatory to same Elny, tylko kiepskie op-ampy JRC.

Masę informacji i zdjęć jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Masz dobre kolumny i żeby dobrać do nich resztę elektroniki spośród sprzętu używanego, potrzebujesz budżetu 3 x większego !!!

Jeżeli upierasz się koniecznie przy swoim budżecie to masz w tej chwili na allegro :

Wzmacniacze :

Yamaha AX470 - 300 zł

Yamaha AX570 - 299 zł

Yamaha AX500 - 360 zł

Yamaha AX590 - aukcja

Onkyo 8650 - 380 zł

Sony TAFB 940RQS - 400 zł

Philips DFA888 - 400 zł

Odtwarzacze CD :

Yamaha CDX590 - 180 zł

Yamaha CDX670 - 180 zł aukcja

Yamaha CDX890 - 200 zł aukcja

Onkyo 7511 - 200 zł

Onkyo 7211 - 120 zł

Sony CDP-XE 700 - 249 zł

Kenwood 5050 - 180 zł

Teac CDP3500 - 100 zł

Tuner kup pasujący do reszty - są po ok. 100 zł. Pilotami się nie przejmuj - można je tanio dokupić lub kupić pilot uniwersalny, obsługujący od razu wszystkie urządzenia.

Dziękuję za podpowiedzi. Gdy skompletuję sprzęt - nie omieszkam się pochwalić.

Pozdrawiam i życzę takiej przyjemności płynącej ze słuchania muzyki, jaką ja odczuwałem słuchając Marantza podpiętego pod Esy (lepsze od moich).

Ten temat to jakaś prowokacja chyba.

Ktoś kto posiada kolumny ESA za ponad 3000 zl chce do nich kupic Philipsa?

Szkoda kolumn.

Jezeli faktycznie nie znasz sie na sprzecie i szukasz byle czego to sprzedaj te kolumny, i kup za to jakis zestaw np C. AUDIO + jakies tańsze kolumny (Mission, Jamo, JBL) i z pewnoscia zagra to lepiej niz te ESY z taką budżetówkajak Philips.

Do tych kolumn to conajmniej jakis MUSICAL FIDELITY A2 itp.

Albo kup sobie zestaw Pioneera czy Denona + Altusy i jeszcze zostanie Ci sporo kasy :-)

Żadna prowokacja. Zacząłem od kolumn. Nie jestem specem w tej dziedzinie, ale wychodzę z założenia, że nie stać mnie na byle co. Kupię coś tańszego, a potem (ponieważ nie będę ztego zadowolony) i tak kupię to, co mi się podoba - a to przecież bez sesnu. W salonie słyszałem te kolumny podpięte pod Marantza SR5023 i dźwięk odpowiadał moim wymaganiom, dlatego je nabyłem. Ale marnują mi sie w domu podpięte do tego, co mam (ze wstydu nie wymienię, pod co), a na tego Marantza już mnie na razie nie stać. Dlatego szukam czegoś dobrego, ale używanego (najlepiej ze starych dobrych czasów lat 90-tych... :-)). W komisie doradzono mi tego Philipsa, ale - jak już wspomniałem - dla mnie znane marki to SOny, Technics, Pioneer i Marantz. Stąd moje zapytanie o ten sprzęt.

A ponieważ jestem tradycjonalistą przy wyborze marek (np. nie ma, jak Audi - dlatego jeżdżę Fordem :-)), to mam pytanie do sprzętu, który wcześniej wymienił kolega justas32: Czy zamiast Sony TA-FB 940R QS może być Sony TA-FB 920 QS lub Sony TA-FB 740R QS?

Wstydzisz sie teraz powiedzieć pod co je masz podpiete. Ale podpinac je pod Philipsa tej serii 900 to tez wstyd.

Poszukaj ze Sony cos z serii ES ale modele z pilotem są drogie.

Klasa QS z serii FB posiada dobre wzmaki ale tylko oznaczone 9xx. Czyli TA-FB 930QS lub 940QS.

Reszta modeli z serii TA-FB to słąbe rzeczy.

Jest jeszcze z serii QS seria TA-FE, z której 4 modele (TA-FE710R, TA-FE700R, TA-FE900R i TA-FE910R) biją na głowę całą serię TA-FB, a nawet niektóre modele klasy ES. Brzmią bardzo dobrze i są sterowane z PILOTA.

Albo kup sobie zestaw Pioneera czy Denona + Altusy i jeszcze zostanie Ci sporo kasy :-)

Czy wystarczy Pioneer A9? A którego konkretnie z Denonów poleciłbyś Reaper, PMA 2010AE? Może wystarczy 1510, hm?

Dobra porada jest bezcenna :)

Witam.

Dziękuję za podpowiedzi. Jako się rzekło - jestem tradycjonalistą. Dlatego wybrałem sprzęt firmy, która swego czsu produkowała elektronikę audio, a nie - jak obecnie - wszystko, np. aparaty cyfrowe i telefony. Właśnie oczekuję na odbiór poniższego zestawu:

Sony TA-FB940R

Sony ST-SB920

Sony CDP-XB720.

Życzę wszystkim (a zwłaszcza osobom doradzającym) takiej przyjemności ze słuchania muzyki, jaką (mam nadzieję) będę ja odczuwać.

Pozdrawiam

Nie powiem, ile dałem - ale pewno przepłaciłem. Choć jak dla mnie różnica w jakości tego Sony w porównaniu do tandetnego kina domowego, które miałem, jest olbrzymia. Jak dla mnie dźwięk (zwłaszcza odtwarzany przy użyciu funkcji source direct) jest może nieco zbyt mało ciepły i żeby mi się podobało, używam dostępnej korekcji (na razie szukam odpowiadającej mi konfiguracji: loudness lub sterowanie barwą treble i bass. Nie mogę też zdecydować się na wybór cyfrowego filtra w CD Playerze - najchętniej bym go wyłączył w ogóle, ale to ustrojstwo jest tak pomyślane,że jakieś ustawienie trzeba wybrać.) ALE PRZEDE WSZYSTKIM JEST TO NARESZCIE PRAWDZIWE STEREO, porównując ten zestaw do tego, co było.

Być może za parę lat przestanie mi ten zestaw wystarczać i będę go wymieniać - ale na razie musi się mi się on spłacić, dając mi okazję do częstego czerpania przyjemności z jego słuchania.

Pozdrawiam.

Filtr mozna wylaczyc, trzeba dac na off.

A co do wzmaka to tylko source direct.

Nie uzywaj ludnessa ani korekcji bo utracisz sporo szczegolow z odsluchiwanego materialu. Sporo mozna w brzmieniu skorygowac za pomaca dobierania kabli glosnikowych.

Piszac, ze 450 zl to maks za ten wzmak nie mialem na mysli, ze jest slaby i nie warty wiecej.

To solidny wzmak, swietnie grajacy i warty swojej ceny.

Jako nowy kosztowal w sklepie kiedys spoooroo wiecej.

Natomiast teraz tej klasy wzmakow to wlasnie okolo 450 zl. A dlaczego ceny sa czesto wyzsze.

Ano dlatego, ze handlarze je zawyzaja i nie wprzedaja od 1 zl aby rynek zweryfikowal wartosc tylko daja grubo zawyzone kup teraz i potem tak to wyglada, ze trzeba sie sporo natrudzic, zeby kupic cos w takiej cenie jaka dla danego sprzetu jest odpowiednia.

Ja (jako wielki fan firmy Sony) gratuluje zakupu bo jest to zestaw, ktory moze sprawic sporo radosci w sluchaniu.

U mnie seria QS grala kilka ladnych lat zanim zachcialo mi sie przesiadki na ES-y.

Filtr mozna wylaczyc, trzeba dac na off.

Kiedy w tym modelu nie ma "off". Jest: standard, 1, 2, i 3. Używam pozycji standard i jest (chyba) dobrze.

A co do wzmaka to tylko source direct.

Właśnie tak staram się robić. Czasem tylko (przy słąbo nagranej płycie) podbijam trochę korekcję bass i treble.

A w ogóle wycofuję się ze stwierdzenia, że jak dla mnie to bas jest zbyt mało ciepły. Okazuje się, że jak sprzęt jest może nie najlepszy na świecie, ale dobry - to wielkie znaczenie ma jakość odsłuchiowanej płyty :).

Żeby nie podtrzymywać sztucznie tematu (który został wyczerpany) kończę ten wątek. Sprzęt zakupiłem, używam i jestem bardzo zadowolony (byłbym bardziej, gdyby było więcej funkcji na pilocie, typu: włączanie/wyłączanie poszczególnych elementów wieży przy pomocy pilota czy timer wyłączania. Ale widocznie w tym modelu Sony postawiło bardziej na jakość dźwięku, niż na wygodę obsługi... : ). No - ale chyba wymieniałem napęd kolumn z uwagi na poprawę jakości brzmienia).

Pozdrawiam i życzę tyle radości z korzystania z posiadanego sprzętu, ile ja odczuwam słuchając zakupionego zestawu (nawet kosztem zaniedbywania obowiązków domowych i każdych innych) :-).

No standard, a off to to samo, czyli filtr pominięty.

A jakosc odsluchiwanej plyty ma zawsze znaczenie, nie tylko przy sprzecie nizszej klasy ale tak samo przy hi-end za kilkadziesiat tysiecy.

A na zakończenie tego wątku mogę powiedzieć tyle ,że dobrze ,że nie zakupiłeś PHILIPSÓW z serii 900 miałem je kiedyś wzmacniacze FA910, FA930 nic ciekawego być może FA950 coś prezentuję , ale przerobiłem ce-deki z tej serii zaczynając od 910, 911,( totalne badziew)930,931 (troszkę lepszy badziew za to dobry transport)i oczywiście 950- niestety żadna rewelacja transport ok aczkolwiek jak już ktoś wspomniał wcześniej zębatki od napędu rozpadają się w mak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.