Skocz do zawartości
IGNORED

MUSIC HALL dac25.3 v Stello DA100 Signature

zoner

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

inny charakter brzmienia, niestety nie porównywałem tych dwóch urządzeń w jednym momencie na jednym systemie. Abyś jednak dobrze wybrał, zdecydowanie proponuję odsłuch porównawczy na konkretnym Twoim systemie. Tylko takie porównanie zapewni Ci wiarygodny test i optymalny wybór. Z mojej strony mogę zaoferować wypożyczenie Music Hall, Stello musisz poszukać. Zwróć uwagę jeszcze na świetny przetwornik PS Audio Digitak III Link Dac, także do dyspozycji.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź. Możesz coś więcej napisać na czym (na Twoje ucho) polega różnica w charakterze brzmienia? Zbiło mnie to trochę z tropu, bo myślałem, że brzmieniowo oba przetworniki wypadają podobnie.

Co do PS Audio Digital III Link - zależy mi na dobrym USB, a czytałem, że w tym przetworniku wygląda to nieszczególnie (PCM2902E)

Dziękuję za odpowiedź. Możesz coś więcej napisać na czym (na Twoje ucho) polega różnica w charakterze brzmienia? Zbiło mnie to trochę z tropu, bo myślałem, że brzmieniowo oba przetworniki wypadają podobnie.

Co do PS Audio Digital III Link - zależy mi na dobrym USB, a czytałem, że w tym przetworniku wygląda to nieszczególnie (PCM2902E)

PS Audio - świetnie(lub więcej niż świetnie) ale tylko w nisko grających systemach- przestrzeń fenomenalna ( w wysokich przeostrzy górę i odbierze bas). MH dac 25.3 (moja ocena - ponad dobrze) gra nisko - zdaje mi się , że choć bardziej uniwersalny (=wyrównany, z przewagą niskich), to jednak 2 klasy niżej niż PS Audio jak idzie o konkretną aplikację.

MUSIC HALL dac25.3 v Stello DA100 Signature nie miałem okazji

Stello to brzmienie miłe dla ucha, dla niektórych może za ciepłe a dla innych w sam raz. Na pewno dobrze się zaprezentuje w zestawieniu ze wzmacniaczem tranzystorowym. Jeśli stello będzie jedynym ciepławym elementem w torze to będzie ok, jeśli ich będzie za dużo to może się mulić dźwięk. Słuchałem Stello w konfrontacji z innym daciem za 10 tyś PLN i Stello wypadł podobnie, a czasami mi się nawet bardziej podobał. Ten DAC to topowy produkt firmy North Star, wychwalany kilka lat temu przez angielskich recenzentów i zaliczany wtedy do high-endu. Moim skromnym zdaniem za dobry dźwiek Stello odpowiada rewelacyjna jakość wykonania wnętrza urządzenia i użycia komponentów jakie spotyka się normalnie w droższych urządzeniach. Szczególnie ważna jest praca stopnia wyjściowego w klasie A (faktycznie urządzenie jest gorące jak sobie popracuje z 2-3 godziny) oraz użycie świetnego upamplera AD1896 + przetwoenik AKM. A takie szczegóły jak rewelacyjne gniazda Cardasa i Neutrika tylko dodają smaczku tej konstrukcji. Polecam kupić Stello z drugiej ręki...za jakieś 2500 PLN to będzie fajny dźwięk.

Moim zdaniem Stello gra ciepło, przyjemnie, analogowo. Tak jak kolega z forum napisał wcześniej, idealnie nadaje się do systemów o ostrzejszym brzmieniu, w których szukamy ocieplenia. Music Hall natomiast jest bardziej agresywny, twardszy niż Stello, chociaż obiektywnie oceniając należałoby powiedzieć, że jest to dynamiczne urządzenie (naprawdę bas jest świetny i dobrze kontrolowany) o dobrej przestrzeni i szczegółowej górze pasma. Proponuję jednak zdecydowanie odsłuch we własnym systemie.

Pomyśl jeszcze ewentualnie o Blacknote USB DAC 15 - cena podobna, natomiast urządzenie oferuje naprawdę bardzo dużo w kwestii brzmienia. Ponadto sekcja USB jest bardzo przemyślana i znacznie lepsza niż w serii DSS.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hegel ma XLR

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Redaktorzy

Z tego co widzę w ogłoszeniach wisi Stello DA100 sig. za 2,5kzł(na gwarancji). Warto wziąć nawet na spróbowanie, bo z odsprzedażą za taką samą kwotę nie powinno być problemu ;-)

ps. Obecnie "na warsztacie" mam Blacknote USB DAC 15 i jest to zupełnie inny pomysł na granie niż w Heglu i Stello

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Z tego co widzę w ogłoszeniach wisi Stello DA100 sig. za 2,5kzł(na gwarancji). Warto wziąć nawet na spróbowanie, bo z odsprzedażą za taką samą kwotę nie powinno być problemu ;-)

ps. Obecnie "na warsztacie" mam Blacknote USB DAC 15 i jest to zupełnie inny pomysł na granie niż w Heglu i Stello

Roczny Stello na gwarancji poszedł ostatnio za 2 kzł, ceny na tego DAC-a są jak zwykle podbite onanizmem recenzyjkowym w Polsce, bo zagranicą, aż takich wytrysków nima :-)

Roczny Stello na gwarancji poszedł ostatnio za 2 kzł, ceny na tego DAC-a są jak zwykle podbite onanizmem recenzyjkowym w Polsce, bo zagranicą, aż takich wytrysków nima :-)

Zyzio, gdzie za granicą widziałeś taniej Stello? Ja szukałem ale najtaniej znalazłem 995usd za poprzednią wersję (bez poprawionego usb), do tego przesyłka, zabawa w urzędzie celnym i brak gwarancji na miejscu... a jak nie wywinę się od cła i vat to wyjdzie więcej niż w Polsce za najnowszą wersję.

Zyzio, gdzie za granicą widziałeś taniej Stello? Ja szukałem ale najtaniej znalazłem 995usd za poprzednią wersję (bez poprawionego usb), do tego przesyłka, zabawa w urzędzie celnym i brak gwarancji na miejscu... a jak nie wywinę się od cła i vat to wyjdzie więcej niż w Polsce za najnowszą wersję.

Poprzednią wersję - ostatnią sztukę ma dystrybutor w dobrej cenie dosyć...za równowartość tych powiedzmy 995 dolców....poprzednia wersja w ogłoszeniach roczna, idealna poszła za 2000 zł w styczniu...oj ludziska szukajcie trochę, bo mi nie zależy na Stello, a wiem takie rzeczy :-))) Stello wygrane w konkursie u miszcza P. z Highfidelity poszło na Alledrogo za 3300 zł....no cóż tanio to nie było, ale ten Dac jest obcmokany w Polsce przez ten portal chociażby, dlatego takie, a nie inne ceny....ogólnie w miarę dobrą ceną za używkę w warunkach polskich jest 2000 zł i ni grosza więcej :-)

Zyzio po raz kolejny ocenia sprzęt bez żadnej wiedzy o nim. Sluchales Stello w swoim systemie? Wiesz jak gra? Wcześniej sam obcmokales audiolaba cd bez żadnego odsluchu - tylko na podstawie wyglądu. Obadaj wiec budowę Stello - to bardzo solidna konstrukcja. Najgorsze co można zrobić z tym dacem to posłuchać go 1-2 dni i na tej podstawie oceniać jego wartość. Mój Stello zagrał fenomenalnie dopiero po Ok. 200 godzinach wygrzewania i dodaniu dobrej sieciowki. Co do charakteru dźwięku to zgadzam się z q21 - to idealny Dac do jasnych i ostrych systemów. Dźwięk jest pełny, zero suchosci. Basisko punktowe, dokładne. W porównaniu do np v-Dac (ktorego mialem przez 1,5 roku z b. dobrym zasilaczem) to dużo wyższa klasa.

Music hall nie słuchałem. Ale czekam aż zyzio zda relacje z recenzji tego daca w niemieckich pisemkach (pewnie styleaudio wypadło tam lepiej) potem na podstawie zdjęć w sieci wyrobi sobie opinie i będzie ja sial na forum w każdym wątku (Patrz audiolab/styleaudio itp).

Zyzio po raz kolejny ocenia sprzęt bez żadnej wiedzy o nim. Sluchales Stello w swoim systemie? Wiesz jak gra? Wcześniej sam obcmokales audiolaba cd bez żadnego odsluchu - tylko na podstawie wyglądu. Obadaj wiec budowę Stello - to bardzo solidna konstrukcja. Najgorsze co można zrobić z tym dacem to posłuchać go 1-2 dni i na tej podstawie oceniać jego wartość. Mój Stello zagrał fenomenalnie dopiero po Ok. 200 godzinach wygrzewania i dodaniu dobrej sieciowki. Co do charakteru dźwięku to zgadzam się z q21 - to idealny Dac do jasnych i ostrych systemów. Dźwięk jest pełny, zero suchosci. Basisko punktowe, dokładne. W porównaniu do np v-Dac (ktorego mialem przez 1,5 roku z b. dobrym zasilaczem) to dużo wyższa klasa.

Music hall nie słuchałem. Ale czekam aż zyzio zda relacje z recenzji tego daca w niemieckich pisemkach (pewnie styleaudio wypadło tam lepiej) potem na podstawie zdjęć w sieci wyrobi sobie opinie i będzie ja sial na forum w każdym wątku (Patrz audiolab/styleaudio itp).

Czy ja go oceniam ???? Gdzie napisałem, że go słuchałem ??? napisałem, ze jest obcmokany na forum i tyle, opinie na zachodzie podzielone...nauczcie się ludzie czytać ze zrozumieniem, bo ręce opadają co tu się wyprawia....a już oburzenia posiadaczy, którzy go za chwilę wystawiają w ogłoszeniach są doprawdy śmieszne...więc darujcie sobie te farsy...po 1000 h Stello zagra ci jak top hi-end, więc czekaj cierpliwe....a jak ci się znudzi oczekiwanie to puść do ludzi, chętni zawsze się znajdą....

Egzemplarz Stello, który był nagrodą w konkursie Highfidelity gra w moim systemie :-) Uważam, że cena 3k która zapłaciłem jest adekwatna do tego co ten DAC potrafi, jak jest zbudowany, rewelacyjne USB (kość tenor'a) i przede wszystkim jak brzmi... Stello okazał się dużym uppgradem dla mojego systemu :) Ja gorąco polecam Stello DA100 Signature!

Fr@ntz możesz podać trochę więcej szczegółów z odsłuchu Blacknote USB DAC 15 ???

• Redaktorzy

Fr@ntz możesz podać trochę więcej szczegółów z odsłuchu Blacknote USB DAC 15 ???

Postaram się do końca tygodnia powiesić reckę w "Artykułach". Generalnie DAC15 jest skierowany do miłośników konturowego grania. To trochę dziwne, bo wszystkie zabawki ze stajni Akamai jakie dane mi było słyszeć (a sporo tego było) grały zupełnie inaczej - z naciskiem na muzykalność, emocje. W przypadku 15-ki mamy raczej do czynienia z brzmieniem bardziej przypominającym "pomysł na granie" DACów North Stara.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

...ogólnie w miarę dobrą ceną za używkę w warunkach polskich jest 2000 zł i ni grosza więcej :-)

Czy to nie była ocena wartości tego daca??

Ile w takim razie wg Ciebie jest w miarę dobra cena za uzywke w warunkach polskich za audiolaba cd (którego tez nie słyszałeś)???

audiolaby niestety juz sa spalone, nikt normalny nie kupi bo nabraly takiego wiejskiego sznytu....tutaj nawet nie bylo wazne jak sie zachwycano tylko kto sie zachwycal....

rozmawiacie koledzy w sumie juz o sporych pieniadzach i za kase typu 3-4 tysiecy mozna juz sie pokusic o wykonanie dac enda z projektu ciufollego z trafami na wyjsciu, kolega mi taki zlozyl na razie w tymczasowej obudowie i sie wygrzewa 3ci dzien, naprawde dobra inwestycja...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 15 Lutego 2011 - chamstwo, trolling
Ukryte przez Yamnick, 15 Lutego 2011 - chamstwo, trolling

Czy to nie była ocena wartości tego daca??

Ile w takim razie wg Ciebie jest w miarę dobra cena za uzywke w warunkach polskich za audiolaba cd (którego tez nie słyszałeś)???

Na pewno nie była :-) Normalne ceny za używkę to 50 % wartości nówki, przy uwzględnieniu obcmokań tego DAC-a dobrą cenę za używkę jest kwota 2000 zł - tyle chciałem przekazać, a że od razu użytkownikowi Styleaudio żyłka skacze to już nic na to nie poradzę :D

audiolaby niestety juz sa spalone, nikt normalny nie kupi bo nabraly takiego wiejskiego sznytu....tutaj nawet nie bylo wazne jak sie zachwycano tylko kto sie zachwycal....

Sama świnia wór drze, a potem sama kwiczy.....ostrzegałem, ale czas inaczej się pobawić felczerku....

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.