Skocz do zawartości
IGNORED

tani kabel głosnkowy Klotz czy Procab?

elduce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam taniego dobrego kabla głośnikowego (poniżej 10 zł za metr). W tym przedziale wszyscy polecają Procab ls25 i już się prawie na niego zdecydowałem, jednak w moim mieście jest on nie od dostania. Czy jest on dużo leszy/gorszy od Klotza LY225, który mogę dostać na miejscu. Na forum nie ma prawie informacji o kablach głośnikowych Klotz LY225 i LY215, jeśli ktoś takowych używał prosiłbym o podpowiedź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;) ja osobiście myślę aktualnie na belkinem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup ProCaba i bedziesz mial spokoj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ciekaw jestem czy ktoś bezpośrednio porównywał Twinaxa z LS. Wygląda na to, że raczej nikt. Ja niestety też nie :(

Ale o Twinax LY225 mogę powiedzieć, że w porównaniu ze zwykłym kablem tzw. głośnikowym ( a jestem pewien, że chodzi o przesiadkę z takiego właśnie kabla ) daje wyraźnie odczuwalną poprawę w kontroli basów, a wysokie tony są barwniejsze i bardziej spójne ze średnicą. Polecam. Podobno w tej klasie cenowej warto też rozważyć kable Jamo dostępne u "lidera rynku RTV i AGD w Polsce" ;-)

ja szukałem tego belkina o długości 4,9m i raczej ciężko żeby go dostać wszędzie już był wyprzedany :/

na allegro znalazłem takie coś ale nie wiem czy warto się w to bawić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

amnesia

No to zostaliśmy z tym samym problemem ja przeglądnąłem dosłownie wszystkie sklepy internetowe w pl które zgłaszały odpowiedź belkin....

Z tego co zauważyłem to ten kabel to to samo tylko że bez konfekcji. Szkoda bo te które już są wyprzedane to były po 50 zł za 4,8.

No ale najlepsze jaja to że tego belkina w Polsce znalazłem nawet za ponad 600 złotych. Nie chce być złośliwy ale jeśli Panowie z branży macie takie marże to już wiem skąd tylu dorobkiewiczów... Daj panie kilka takich kabli sprzedać na miesiąc i nie trzeba nic robić...

Pozdrawiam Arczi

ja szukałem tego belkina o długości 4,9m i raczej ciężko żeby go dostać wszędzie już był wyprzedany :/

na allegro znalazłem takie coś ale nie wiem czy warto się w to bawić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

9m miedzi OCC za 34 zł? Brzmi niewiarygodnie...

Ukryta Zawartość

9m miedzi OCC za 34 zł? Brzmi niewiarygodnie...

Wychodzi prawie 3,8zł/m , drogo ale bez przesady że "nie wiarygodnie" ... normalnie można kupić za ~2,5zł/m o przekroju 2,5mm kw.

Wychodzi prawie 3,8zł/m , drogo ale bez przesady że "nie wiarygodnie" ... normalnie można kupić za ~2,5zł/m o przekroju 2,5mm kw.

No, tyle, że to nie jest OFC 99,97% tylko 99.9997% PCOCC. Prolinka Premium 99,998% masz za ~7zł metr.

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Postanowiłem sprawdzić samemu i zakupiłem zarówno Procab ls25 jak i Klotza LY225. I Klotz wypadł nieporównywalnie lepiej. Procab zamulił Arcama 8 z AE evo 3! A to jest dynamiczny i raczej jasny system. Generalnie system stracił na przejrzystości, pojawiła się jedna ściana dźwięku, granie średnicą. Na moim systemie wypadł gorzej niż stare kable jamo 1,5. Natomiast Klotz, bardzo ładna selektywność, bas nie rozlazły, ale punktowy, góra jasna, otwarta, ale nie szeleszcząca. Średnica mniejsza niż w Procab, ale za to selektywna. Wydaje mi się że Klotz jest stosunkowo neutralnym kablem.

wypożycz jakieś kable głośnikowe podepnij i porównaj ,

ktoś Tobie powie że nie usłyszysz różnicy bo sam ma gumowe ucho

a drugi że jest różnica bo ma lepszy zmysł słuchu :)

Focal + Naim

Gość

(Konto usunięte)

wypożycz jakieś kable głośnikowe podepnij i porównaj ,

ktoś Tobie powie że nie usłyszysz różnicy bo sam ma gumowe ucho

a drugi że jest różnica bo ma lepszy zmysł słuchu :)

Kolego Mikson, bardzo Cię lubię :), ale nie przesadzaj z tym ocenianiem "tych drugich" ;)

Bo to, że ktoś nie słyszy wpływu kabli, wcale nie znaczy, że z jego słuchem jest coś nie tak...

I wiesz dobrze, bo tego typu dyskusji jest na forum setki, że "słyszenie, czy też nie" kabli nie jest żadną wyrocznią ani miernikiem czyjegokolwiek słuchu. A odnieś to chociażby do praktycznie wszystkich muzyków... :-) Czy myślisz, że taki np. Jimmy Page, David Gilmour, Robert Plant i tysiące innych (akurat przykłady z rocka, bo słucham) gonili, by wymieniać kabelki??? Grali na tym, co ekipa podłączyła (bo akurat takie zakupili bez wnikania, czy podbijają basy, obcinają średnicę, itd.) i skupiali się na ewnetualnej zmianie instrumentu, mikrofonu, a ekipa techników na akustyce.

I to samo było w studiu przy nagrywaniu płyt.

Czyż oni wszyscy nie mają słuchu? ;)

Pozdrawiam!

muzycy grali na instrumentach i to ich tylko interesowało a może technicy w studiu jednak bawili się kablami przy nagrywaniu tego nie wiemy ;)

w każdym razie w domu nie mamy instrumentów prawdziwych ale mamy elektronikę kolumny i kable które jako system muszą nam to dać a przynajmniej namiastkę ich prawdziwego brzmienia :) zawsze system gra tak jak jego najsłabsze ogniwo ;)

pozdrawiam

m

Focal + Naim

Gość

(Konto usunięte)

muzycy grali na instrumentach i to ich tylko interesowało a może technicy w studiu jednak bawili się kablami przy nagrywaniu tego nie wiemy ;)

w każdym razie w domu nie mamy instrumentów prawdziwych ale mamy elektronikę kolumny i kable które jako system muszą nam to dać a przynajmniej namiastkę ich prawdziwego brzmienia :) zawsze system gra tak jak jego najsłabsze ogniwo ;)

pozdrawiam

m

1. Nie sądzę, by muzycy nie zwrócili uwagi, gdyby coś wpływało na brzmienie ich gry, głosu. A jeśli chodzi o resztę ekipy (techników), to czytałem dość sporo relacji z nagrywania płyt, koncertów i owszem, o sprzęcie było baaardzo dużo, ale wierz mi, nawet słowem nikt nie zajaknął się, że używali takich, czy innych kabli... ;)

2. Skoro u niektórych wiara w kable jest tak wielka, to przecież nie powinno u nich być to najsłabsze ogniwo - wręcz przeciwnie! Więc po co wciąż właśnie przy kablach dłubią? ;)

3. Każdy ma prawo do własnego zdania i własnych odczuć. Dla mnie wpływ kabli jest znikomy, wręcz zerowy, a zmiany, które słyszałem u siebie, były spowodowane wymianą sprzętu i przede wszystkim zabawą z ustawianiem kolumn.

Niejmniej nie twierdzę, że osoby słyszące kable mają omamy słuchowe, bo słyszą coś, czego w moim mniemaniu nie ma...

Więc odwrotnie i ja proszę, by nie twierdzić, że mam "gumowy słuch"... ;)

4. I jedynie pod czym mogę się częściwo podpisać, bo było o tym wielokrotnie, że jedyną zmianę, jaką może wnieść kabel, to zmiana spowodowana jego tragiczną jakością, ale to już musiałaby być masakra (znikomy przekrój, pordzewiały, itd. ;))...

Pozdrawiam jeszcze raz i proponuję nie rozpoczynać kolejnej wojny kablowej, bo i tak do niczego to nie prowadzi ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.