Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  380 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, Artistplant napisał:

w sumie nie wiem, zmieniam i zmieniam…lubie sobie potestować, generalnie 590 to wyborne granie, od samego dołu przy cichym słuchaniu rewelacja, barwa też wbrew opiniom bardzo przyjemna, jak nie siądzie mi Evo to pójdę w H600. jedyny minus Hegla to przy tym budżecie liczne usterki zgłaszane przez użytkowników na forach…

zdecydowalem sie na Atolla bo mam ST300 poleconego przez użytkownika Accuphase i uważam że to wybitny streamer, mialem przed nim Hegla NDX2, Auralica Altair G2.1 i Lumina T3 i ten Atoll gra dla mnie lepiej

ja przez 3lata używałem dzielonki atolla st200se i am200se - teraz trafiłem wiekowego bladeliusa (Integra) i używam jej z st200se tylko jako streamer - przeskok w jakości zauważalny i na plus 🙂

• 3 tygodnie później...
W dniu 18.07.2024 o 19:32, euter napisał:

Mój Atoll ST300 Signature jest wystawiony na sprzedaż. Być może kogoś zainteresuje oferta:

https://www.olx.pl/d/oferta/atoll-st300-signature-dac-streamer-gwarancja-eu-CID99-IDZBgR0.html

Obniżyłem jeszcze cenę. Atoll jest spakowany i gotowy do wysyłki - niech tylko pójdzie w dobre, audiofilskie ręce 🙂

14 minut temu, euter napisał:

Obniżyłem jeszcze cenę. Atoll jest spakowany i gotowy do wysyłki - niech tylko pójdzie w dobre, audiofilskie ręce 🙂

Polecam ten streamer, mam go jakiś czas, jak dla mnie gra lepiej niż Lumin T3, Auralic G2.1 czy Naim NDX-2 a to naprawdę konkretne odtwarzacze

Jest bardzo solidnie zbudowany w przeciwieństwie do chińskich odtwarzaczy składających się z praktycznie  pustej obudowy a dla posiadacza Atolla to must have...moim zdaniem

U mnie grał pięknie z Heglem H590 i Accuphase E-380 a teraz czekamy na Atolla IN400 Evo

Edytowane przez Artistplant
  • 3 tygodnie później...

Może głupie pytanko, ale wolę się upewnić przed ewentualnym zakupem - czy Atoll ST300 ma jakieś problemy z odtwarzaniem internetowych stacji radiowych: Radio 357, Radio Nowy Świat i Radio RAM (takie radio lokalne z Wrocławia)? 

JMA RQ900 • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

I jeszcze jedno pytanko do użytkowników ST300. Czy po przełączeniu w tryb standby i ponownym włączeniu, odtwarzana poprzednio stacja internetowa wznawia automatycznie odtwarzanie? 

Edytowane przez pawel_luk1

W dniu 30.10.2024 o 15:10, pawel_luk1 napisał:

Może głupie pytanko, ale wolę się upewnić przed ewentualnym zakupem - czy Atoll ST300 ma jakieś problemy z odtwarzaniem internetowych stacji radiowych: Radio 357, Radio Nowy Świat i Radio RAM (takie radio lokalne z Wrocławia)? 

20 godzin temu, pawel_luk1 napisał:

I jeszcze jedno pytanko do użytkowników ST300. Czy po przełączeniu w tryb standby i ponownym włączeniu, odtwarzana poprzednio stacja internetowa wznawia automatycznie odtwarzanie? 

Posiadam ST100  i w moim przypadku ze stacjami radiowymi które wymieniłeś nie ma żadnego problemu. Na tej stacji radiowej co wyłączyłeś,odpalasz i gra to samo,bynajmniej tak jest u mnie .

A tak przy okazji, Atoll zmodyfikował serię wzmacniaczy zintegrowanych IN200, IN300, IN400 i dał im oznaczenie EVO.
Na liście nowości m. in.:
- prawdziwy tryb STANDBY (pobór mocy <0,5W), który można w opcjach wybrać zamiennie z dotychczasowym trybem "pre-heating"
- moduł wejść cyfrowych DA300 dostępny jako opcja w IN300
- dodatkowy transformator 10VA dla sekcji cyfrowej

Pełna lista zmian: https://www.atoll-electronique.com/wp-content/uploads/2024/10/Fiche-pour-particuliers-IN300-EVOLUTION-GB.pdf

Witam.

Czy miał ktoś Atolla hd100 ? Jak z napędzeniem trudniejszych słuchawek i jaką ma barwę?

Jakieś plusy , minusy. Proszę o parę słów od użytkowników tego wzmacniacza słuchawkowego/daca.

Już wiekowy sprzęt, niezbyt detaliczny, barwa ocieplona, spokojna. Nie ma super dużo mocy, więc z cięższymi planarami sobie nie poradzi, ale z drugiej strony nie podpinałbym do niego słuchawek z bardzo niską impedancją przez 1 Ohm na wyjściu. 

Sprawdziłbym za to iFi iDSD Diablo jeśli szukasz czegoś do trudniejszych słuchawek 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, Q21 napisał:

Już wiekowy sprzęt, niezbyt detaliczny, barwa ocieplona, spokojna. Nie ma super dużo mocy, więc z cięższymi planarami sobie nie poradzi, ale z drugiej strony nie podpinałbym do niego słuchawek z bardzo niską impedancją przez 1 Ohm na wyjściu. 

Sprawdziłbym za to iFi iDSD Diablo jeśli szukasz czegoś do trudniejszych słuchawek 🙂 

Dziękuję za odpowiedź. Dokładnie szukam czegoś do Hifiman he400se a w przyszłości Audeze lcd2c.

Obecnie posiadam Ifi zen air can , ale jest średnio. Z Beyerdynamicami dt 990 250ohm , to już w ogóle nie gra.

Od wzmacniacza oczekuję mocniejszego basu i raczej po cieplejszej stronie, z szerszą sceną o ile od wzmacniacza słuchawkowego można czegoś takiego oczekiwać.

1 godzinę temu, izapat napisał:

Od wzmacniacza oczekuję mocniejszego basu i raczej po cieplejszej stronie, z szerszą sceną o ile od wzmacniacza słuchawkowego można czegoś takiego oczekiwać

Jeśli w przyszłości chcesz iść w Audeze, to raczej takich cech wzmacniacza słuchawkowego bym unikał.

Zwróć swoją uwagę na Cayin HE-3 lub drożej IHA 6, to dobre wzmacniacze słuchawkowe, a właściwie ten pierwszy DAC/amp bez problemu poradzi sobie z Audeze.

Miałem go, a właściwie jeszcze mam gdzieś na biurku, bo wypadł z glownego systemu słuchawkowego, no i spokojnie dawał radę z 300 omowymi słuchawkami jak i planarami.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 godziny temu, izapat napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Dokładnie szukam czegoś do Hifiman he400se a w przyszłości Audeze lcd2c.

Do HE400SE będzie ok ten Atoll, z Audeze już gorzej niestety, to wymagające słuchawki. Szukałbym czegoś neutralnego, może FiiO K9, Topping DX7 Pro+ 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

21 godzin temu, Q21 napisał:

Do HE400SE będzie ok ten Atoll, z Audeze już gorzej niestety, to wymagające słuchawki. Szukałbym czegoś neutralnego, może FiiO K9, Topping DX7 Pro+ 🙂 

Dziękuję. Poczytam o tych wzmacniaczach.

• 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy

Hej, Czy Atolle nadal mają problem z wywalaniem korków ? Zastanawiam się nas IN300.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

• Moderatorzy
4 godziny temu, sir.jax napisał:

Tak, ale tylko w sylwestra 😆😆😆

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Bardzo śmieszne 🙃a tak na poważnie?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

7 minut temu, Rucia1 napisał:

Bardzo śmieszne 🙃a tak na poważnie?

A tak na poważnie, to korki są w szampanie 😉

Zaś w skrzynce rozdzielczej bezpieczniki proszę Pani.

Kiedy miałem IN300 nic mi nie wywalało, ale zabezpieczenie na gniazda miałem wtedy C16, a nie B16 przy którym Atolle lubiły wyrzucać „korki”.

U mnie tylko przy przepinaniu kabli zasilających i ciągłym włączaniu i wyłączaniu końcówki Atolla z tyłu obudowy.

W normalnym użytkowaniu nigdy nie zadziałał bezpiecznik.

• Moderatorzy
11 godzin temu, sir.jax napisał:

A tak na poważnie, to korki są w szampanie 😉

Zaś w skrzynce rozdzielczej bezpieczniki proszę Pani.

Dziękuję Panu 🙂

7 minut temu, pawel_luk1 napisał:

Mam IN300 i bezpiecznik B16 a przed nim różnicówkę 40A/30mA i nic mi wyrzuca.

Przy włączaniu ze stanu standby raczej nie wywala bezpiecznika, zazwyczaj wtedy gdy z tyłu wyłącznikiem kołyskowym się włączało końcówki i chyba i tegry też.

Nie wywala mi nawet jak wyłączę i włączę ponownie cała listwę zasilającą, do której, oprócz wzmacniacza, podłączony jest streamer, CD i zasilacz do DAC-a.

2 minuty temu, pawel_luk1 napisał:

Nie wywala mi nawet jak wyłączę i włączę ponownie cała listwę zasilającą, do której, oprócz wzmacniacza, podłączony jest streamer, CD i zasilacz do DAC-a.

Słowo klucz "oprócz wzmacniacza".

Jesteśmy w klubie Atolla, a nie listew zasilających 🤭

Przejrzyj wątek wstecz, zazwyczaj wywalały bezpieczniki przy końcówkach, nie jestem pewien, czy przy integrach.

Żeby zasymulować warunki o których pisałem , czy pisali inni, to musiałbyś wyłączać i włączać integrę wyłącznikiem z tyłu wzmacniacza obok gniazda zasilającego.

Czyli wyłączyć odczekać chwilę, ok. 1-2 min i włączyć na chwilę, po czym znów wyłączyć odczekać chwilę i znów włączyć. 

Za każdym razem po wyłączeniu odczekać by kondensatory się rozładowały do końca.

Edytowane przez sir.jax

No nie mogę....
Do listwy podłączone są: wzmacniacz, streamer, CD, zasilacz do DAC-a. 
I nie wywala mi bezpiecznika przy włączaniu Atolla IN300 przełącznikiem z tyłu.
Nie wywala mi też bezpiecznika przy wyłączeniu i włączeniu całej listwy.

Masz nową instalację z nadmiarowym pewno na każde pomieszczenie, nie wszyscy mają takie instalacje.

A zdażało się, że i w tych nowych wg obowiązujących norm dot. zabezpieczeń mieli takie problemy.

Edytowane przez sir.jax

Godzinę temu, sir.jax napisał:

nie jestem pewien, czy przy integrach.

Integra in100se mi radosnie wywalała bezpiecznik tak raz na 3,4 włączania z tyłu,  więc włączałem tylko pilotem/ z przodu.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Integra in100se mi radosnie wywalała bezpiecznik tak raz na 3,4 włączania z tyłu,  więc włączałem tylko pilotem/ z przodu.

Czyli jednak integry też.

Akurat integry ze StandBy nie ma sensu wyłączać głównym wyłącznikiem,  nawet producenci nie zalecają tego robić.

Natomiast końcówki nie dało się inaczej, bo nie ma trybu standby 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.