Skocz do zawartości
IGNORED

Małe kolumny podłogowe lub duże monitory .

punk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie powoli mentalnie przygotowuje się do zakupienia ostatniego elementu mojego sytemu czyli kolumn chce kupić kolumny za 2 lata max 3 wiem że to długi okres czasu ale nie mieszkam w Polsce lecz w Irlandii i na dobra miarę jest tu jeden sklep ze sprzętem więc każdą wizytę w Polsce planuje wyprawę do sklepów i odsłuchy i zbieranie informacji i doświadczenia chcę by kolumny które kupie były zakupem na długie lata by się nie znudziło i cieszyło uszy jak i oczy dlatego chce powoli się rozglądać za nimi ..

Małe podłogówki lub duże monitory bo nie ma z byt dużego metrażu w miejscu gdzie mieszkam ( wynajmuje dom) a w przyszłości wątpię bym miał pomieszczenie na odsłuchy większe niż 20 m2 (no ale jak będę miał to zmienię na większe paczki )

Co mają grać? Rock głównie i jego odmiany punk rock metal rock klasyczny hc metal ogólnie wszystko związane z rockiem poza tym reggae , ska ,muzyka filmowa , trochę ambitu ,klasyki jazzu .

Obecnie grają u mnie Spendor A5 urażam je za świetne kolumny za swoją cenę ale myślę ze moja elektronika zasługuje na coś lepszego brakuje mi większej dynamiki i otwartości w dźwięku szybkości ,kopa  z dobrym basem .

Czego nie chcę to ostrości wywlekania niedociągnięć realizatora. Chcę kolumn muzykalnych dających przyjemność w słuchaniu a nie dzielących płytotekę. Słyszałem je w małym pomieszczaniu ale z inna elektroniką i podobało mi się

Moja elektronika :

Classe Audio CDP-102

Classe Audio CP-500

ClasseAudio CA-2200

Moje typy :

Dynaudio Contour S 3.4

Dynaudio Confidence C2

Thiel cs 2.4 (Słyszałem je w małym pomieszczaniu ale z inna elektroniką i podobało mi się ..)

Totem One

Dali Helicon 400 MK2

Spendor S9e

Spendor ST1

Audio Physic Tempo VI

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

dzięki za odzew na pewno spróbuje posłuchać tych usherów czasu mam

dopisuje do listy

bum1234

nie mam nic przeciw używkom może się trafi coś na ebayu albo w jakimś sklepie n ex demo

dziki

jak macie kolejne propozycje smiało..

cie pod koniec lutego lecę do polski chcę wybrać się do tego sklepu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) we wrocławiu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

Może dopisz do listy Harbeth SHL5.

"Czego nie chcę to ostrości wywlekania niedociągnięć realizatora. Chcę kolumn muzykalnych dających przyjemność w słuchaniu a nie dzielących płytotekę."

Pod tym względem to posłuchaj AVCON Avalanche.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Harbeth SHL5 myślę że dał bym rady posłuchać w Ie ale w jakim sklepie moge posłuchać AVCON Avalanche??

a propos polskich wytwórców jak ma sie studio 16 herz ??

Jak chcesz mieć dynamikę i kopa to daj sobie spokój z monitorami na małych głośnikach...mała kolumna nigdy, z żadnym wzmacniaczem nie zagra dobrze nie tylko muzyki rockowej, ale większości gatunków. Monitory grają ładnie, czysto, przestrzennie, ale dynamiki, zejścia i swobody grania nie uświadczysz.

Chcesz słuchać z rozdziawioną paszczą rocka to zainwestuj w kolumny z dużym głośnikiem, od 10" w górę.

Witaj punku

Widziałem, że masz na liście Totemy. Przymierzając się do nich pamiętaj, że Model 1 oraz The One to brzmnieniowo zupelnie innekonstrukcje. Mimo że totem pisze o The One, to to jubileuszowa wersja Model 1, to prezentują dość odmienne szkoły brzmienia.

The One - neutralność, maksymalna przejrzystość, rozdzielczość, szczegółowość, brak podbić, szybkość, lekki chłodek

Model 1 - podbity przełom basu i średnicy, muzykalność, spojność, troszeczkę w kierunku Dynaudio

Szczegółowe porównanie nasz tu:

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o wielkie monitory Avconu, to z tego co się orientuję, to na razie nie ma ich w sklepach. Natomiast właściciel frimy to miły i pomocny człowiek i z całąpewnością uda Ci się z nim dogadać na odsłuchy. Namiary masz na ich stronie:

Ukryta Zawartość

A co do rocka i dynamiki, to może faktycznie houek ma racje i raczej jakieś podłogówki...

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję 2 duże monitory Art Audio typu Emotion - z II ręki lub z nowszych konstrukcji AVCON AVALANCHE. Ze stojących Art Audio Moderne 10.

Sam słucham na Harpiach 300B pierwszej edycji i jest dobrze:, następca już tak mi nie podszedł.

Moderny 10 do rocka może nawet lepiej się nadadzą bo to duże 3 drożne podłogówki, Emotion świetnie graja tak z lampami jak i dobrym tranzystorem - tyle że to 2 drożna konstrukcja. Zawsze jakieś ograniczenie będzie.

AVCON Avalanche 3 drogi - polecam - świetne głośniki. Trzeba cisnąć producenta :) niech produkuje!

pozdr.

Robert

hej

dzięki za odzew i propozycje postaram się odsłuchać kolumn AVACON jak przyjadę na dłużej do polski na jakieś 2 tyg

wiem że dobre były by kolumny z głośnikami o dużej średnicy ale czy takie zagrają w niedużych pomieszczaniach ??

Thiele słuchałem w małym pomieszczeniu i to grało nie było żadnego buczenia itd ale były to kolumny z obudową zamknięta i pewnie dlatego nie było przebasownienia osobiście chciałbym podłogówki ale pomieszczanie nie jest za wielki i wątpię by było kiedyś większe ..:(

dzięki wielkie za wszą pomoc i czekam na więcej

uważam ze temat, mój problem jest ciekawym bo nie każdy dysponuje wielkimi halami by móc dobrze porozstawiać wszytko ...:)

Piotr, swoje typy juz podalem, via SMS - jak widze w sporej czesci pokrywaja sie z tym, co proponuja Koledzy :)

Nie masz wyjscia - bedziesz zmuszony poswiecic czas, energie i prawdopodobnie jakies $$ na posluchanie przynajmniej kilku zestawow paczek :)

Do tworzonej listy ze swojej strony dopisuje (prawdziwy ze mnie fanboy, a co ;) ):

Paradigm S2

Paradigm S4

Paradigm S6

oraz

Heco The Statement (jesli pojdziesz w podlogowki nie patrzac na rozmiar)

Primodium. Medium. Finis.

• Użytkownicy+

Warto posłuchać Harpia Acustiks Marcus

Ukryta Zawartość

Może być zbyt ostro, ale pazur jest super. 300B Harpii, są spokojniejsze i do większych pomieszczeń. Bas w Marcusach jest b.dobrze kontrolowany, 300B już nie do końca. Pomimo różnicy w cenie, zastanawiałbym się nad zakupem. Trzeba by posłuchać w tym samym pomieszczeniu jedne i drugie na zmianę. Poza tym, posłuchałbym ProAc-ki.

Ukryta Zawartość

Yamnick

patrz tu

"...Czego nie chcę to ostrości wywlekania niedociągnięć realizatora. Chcę kolumn muzykalnych dających przyjemność w słuchaniu a nie dzielących płytotekę..."

palton

z chęcią posłucham Harpii ale gdzie..? mają jakiegoś dilera w dolnośląskim ??? Marcusy wizualnie jak dla mniemiodzio tylko czy zagrają w nie dużym pomieszczeniu ??

a w czasie twojej edycji postu coś się namieszało ale ok

Panowie a co ze Studio 16 Hertz jeśli jesteśmy przy polskich firmach co o niej sądzicie ??

Marcus 2,5 drożna konstrukcja grała dla u mnie przez rok czasu z kompletem Gryphona Calisto 2200 i CD Adagio. Bardzo dobrze kontrolowany dźwięk, szybki dynamiczny, przestrzenny. Jednak to dźwięk nieco drapieżny powiedziałbym wyczynowy. Jeżeli taki Koledze odpowiada - nie ma problemu. Może wtedy i Dobermana zaproponować (choć tu ograniczenie powierzchni nie wskazane). Ja jednak stwierdziłem po roku że wolę membranę celulozową i nieco inny sposób prezentacji dźwięku. Nie zgadzam się że 300B Grand na 26cm celulozowym Seasie gorzej radzi sobie z basem (nie chodzi o wersje standardową 300B, tylko o brata bliźniaka Dobermana na innych przetwornikach). Bas jest znakomicie kontrolowany, jednak nieco inaczej prezentowany - to inny typ podejścia dla mnie ciekawszy, jednak to kwestia gustu. Marcus dobrze działał w 18 m i w 24 m. Nie skreślał bym jednak monitora Avcona i Modern 10. Jeżeli kolega przebywa obecnie w GB to proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ich dystrybutor

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Yamnick

patrz tu

"...Czego nie chcę to ostrości wywlekania niedociągnięć realizatora. Chcę kolumn muzykalnych dających przyjemność w słuchaniu a nie dzielących płytotekę..."

palton

z chęcią posłucham Harpii ale gdzie..? mają jakiegoś dilera w dolnośląskim ??? Marcusy wizualnie jak dla mniemiodzio tylko czy zagrają w nie dużym pomieszczeniu ??

a w czasie twojej edycji postu coś się namieszało ale ok

Panowie a co ze Studio 16 Hertz jeśli jesteśmy przy polskich firmach co o niej sądzicie ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiedzmin1973

ja nigdy nie sluchalem harpii napisalem ze wygladowo mi sie podobaja ...........:)

niestety nie mieskam w uk tylko w irlandii a jest tu na dobra miare jeden sklep!;( dlatego roscigam to w trzy lata by dobrze sie opdluchac...

Widze ze nikt nic nie pisze o studio 16 hertz czyzby nie warto?

Sorrki za bledy pisze z komorki

punk, ale zanim kupisz to koniecznie posłuchaj. Totemy Model 1 mają mocno „zrobiony" dźwięk - ja taki lubie ale wielu osobom się nie podoba. A The One to zupełnie inna bajka. Pisałem zresztą o tym.

Pozdrawiam Stempur

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 3 Lutego 2011 - chamski link do wlasnego ogloszenia
Ukryte przez Yamnick, 3 Lutego 2011 - chamski link do wlasnego ogloszenia

Ukryta Zawartość

i na tym zakończą się Twoje poszukiwania

Ukryta Zawartość

Gość RAudio

(Konto usunięte)

Zdecydowanie polecam L-707 Lipinski Sound. Słuchałem ich w różnych systemach.Zawsze "pokazują prawdę" o nagraniu, systemie. U mnie grają od ponad 2-ch lat i nie sądzę, żeby mi kiedykolwiek przyszło do głowy je wymienić.

RAudio

no niestety jak pokazują prawdę o nagraniu o nie dociągnięciach realizatora to odpadają na starcie musiał bym 95% płytoteki nie słuchać..

ale dzięki

vertigen i stempur

Totemy są na moje liście i na pewno posłucham może nawet tu na wyspie się uda :D

a model totem forest wart swojej ceny 15 tys ??

punk

Foresty to świetne kolumny. Nieco bardziej neutralne od Model 1, mają mniej podkolorowany, "zrobiony" dżwięk. Ale pozostaje ta totemowa magia: płynność połączona z nienachalną szczególowością, barwa, spójność. A czy są warte swojej ceny? Nie wiem, tak samo jak nie wiem, czy Model 1 są warte swojej ceny, czy Zollery Imagination sa warte swojej ceny, itd.

Na forum masz wątek o Totemach:

Ukryta Zawartość

Zwróć uwagę na wpisy qb1 - to człowiek, który wiele już słyszał i wylewa trochę zimnej wody na rozgrzane łby miłośników totemowego grania. A Foresty na broy i BlueMax. Zagadnij ich, to napisza Ci więcej.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

palton

Z Harpią nie ma problemu, tym bardziej na śląsku gdzie mają blisko. Napisz, lub zadzwoń do Jurka i umów się na odsłuch. Przyjedzie do Ciebie (tak działa Harpia), posłuchasz i porównasz w znanym Ci akustycznie pomieszczeniu. Jurek zagląda na forum, więc możesz też na PW pogadać/umówić się

Ukryta Zawartość

A może Jurek sam się odezwie.

Nie mam kolumn Harpii, ale zdecydowanie to dźwięk jaki preferuję.

Jurek był u mnie i wspominam to bardzo miło. Grało to w jakichś 17m2 i było ok. Marcusy super kontrolują bas, więc nie ma problemów z nimi w małych pomieszczeniach. Zresztą spójrz na zdjęcia, wcale nie są takie duże.

post-24402-033826500 1296912151_thumb.jpg

post-24402-073433000 1296912165_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>punk Posiadam od prawie 3 lat kolumny Harpia Marcus New ,przerobiłem z nimi kilka wzmacniaczy w tym Luxmana L-590A,

teraz grają z lampą Dubiel Acoustics 2A3 Balanced i też nie "wymiękają" .

Jak wszedłem w posiadanie lampy to od razu zaczęły mi się roić w głowie inne kolumny o bardziej "przyjaznej" impedancji

i chociaż wypróbowałem kilka modeli to zostałem przy Marcusach .

Nie zarzekam się ,że kiedyś nie zmienię kolumn jak wpadnie trochę niespodziewanej kasy , być może będą to

Harpie 300B Grand ,Tannoye a może i Alec-ki .

Grają u mnie na 20m2.

Marcin, zbyt słabo znam Mani 2 żeby się o nich wypowiadać. Słuchałem przez chwilę dwa razy i zrobiły na mnie naprawdę duże wrażenie. Nie porównywałem ich bezpiośrednio z innymi głośnikami, ale wydaje mi się, że brzmieniowo idą raczej w kierunku Model 1 niż Forestów. A więc więcej magii, 'muzykalności" niż neutralności.

Pozdrawiam Stempur

Pytam, ponieważ podobnie jak autor wątku, szukam najlepszych możliwie monitorów do małego pomieszczenia. Obecnie mam Aurum Cantus V3M i jestem z nich zadowolony, ale nie znaczy to, że nie da się lepiej. Byłbym wdzięczny za propozycje. Coś czuję, że Lipinskiego mogą mi podejść.

To zależy jak małe masz to pomieszczenie,Lipiński 707 to naprawdę duże monitory,chyba,że 505 :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Marcin gps

Manii 2 to monitory ale grające dużym, "podłogowym" dźwiękiem. W naprawdę malutkim, mniejszym niż +/- 16 metrowym pomieszczeniu, konieczny będzie odsłuch. Mani mogą się "nie zmieścić".

Pozdrawiam Stempur

Gość RAudio

(Konto usunięte)

To zależy jak małe masz to pomieszczenie,Lipiński 707 to naprawdę duże monitory,chyba,że 505 :).

U mnie L-707 grają w pokoju 18m2. Słuchałem również w mniejszym pomieszczeniu. Bez problemu.

Powtarzam się :)) - zdecydowanie L-707.

Oczywiście jak w przypadku każdego pokoju i sytemu może być konieczne popracowanie nad akustyką pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.