Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki naprawdę dobry i solidny DAC?

nygus

Rekomendowane odpowiedzi

Mam teraz Benchmark DAC-a, ale chciałbym coś lepszego (tzn. z lepszą górą i z ciekawym środkiem). Nie chcę DIY - wolę coś solidnego z gwarancją i wejściem optycznym, ale może być używany, nie musi mieć USB i nie musi mieć wyjścia słuchawkowego, ale wolałbym żeby miał XLR-y i dużą zaletą by była też regulacja głośności.

No chyba, że warto ztuningować Benchmarka, ew. wymienić kabel XLR, bo narazie mam jakiś tani kabelek Canare Audio (co prawda kiedyś próbowałem jakiegoś taniego Audioquesta i różnica była bardzo mała i w dodatku w złą stronę).

https://www.audiostereo.pl/topic/77882-jaki-naprawd%C4%99-dobry-i-solidny-dac/

Może warto spróbować nowy DAC fikusa ? Jest też wersja z regulacją głośności.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Może warto spróbować nowy DAC fikusa ? Jest też wersja z regulacją głośności.

tak jak napisałem, wolałbym uniknąć DIY - czyli raczej jakiś seryjny produkt z gwarancją serwisu za kilka lat i dodatkowo też żeby ładnie wyglądał (i w środku i na zewnątrz).

Zwróć uwagę na nowy DAC PS Audio. Są w ofercie dwa model. Proponuję odsłuch.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Problemem może być znalezienie DACa który będzie miał regulację głośności. Może używany WEISS ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Universal Voltage

$2200

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zwróć uwagę na nowy DAC PS Audio. Są w ofercie dwa model. Proponuję odsłuch.

DLIII gra strasznie wysoko, ale jest ZNAKOMITY i FANTASTYCZNY do nisko grających systemów

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 31 Stycznia 2011 - trolling
Ukryte przez Yamnick, 31 Stycznia 2011 - trolling

DLIII gra strasznie wysoko, ale jest ZNAKOMITY i FANTASTYCZNY do nisko grających systemów

jak może być fantastyczne coś co gra wysoko i co wart jest system grający nisko - to chyba znakomity temat do rozważań w nowej elitarnej zakładce HI-END

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

O wiele ciekawszym, srodkiem dysponuje Hagel HD10 ale nie ma takiej jasnej gory, moim zdaniem ma lepsza, nie az tak ostra, z pewnoscia lepszy jest rowniez Bryston BDA-1, ale tez drozszy, do tego mnostwo wejsc no i gwarancja 20 lat.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie chcesz Diy a chcesz tuningowac. Zastanow sie o co pytasz.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

O wiele ciekawszym, srodkiem dysponuje Hagel HD10 ale nie ma takiej jasnej gory, moim zdaniem ma lepsza, nie az tak ostra, z pewnoscia lepszy jest rowniez Bryston BDA-1, ale tez drozszy, do tego mnostwo wejsc no i gwarancja 20 lat.

dzięki, jako że już mam jednego Brystona, to sprawdzę też DAC-a. PS-audio też wygląda ciekawie, ale cena w Polsce już może być 5 cyfrowa...

Nie chcesz Diy a chcesz tuningowac. Zastanow sie o co pytasz.

Po prostu nie widziałem dobrego DIY jeśli chodzi o część cyfrową, nie widziałem też żeby dużo osób robiło jakieś zaawansowane wejścia cyfrowe np. z reclockingiem. Co innego zrobić prosty bufor lampowy, a co innego odbiornik z różnych źródeł 192/24 gdzie np. samemu trzeba oprogramowywać jakieś 32bitowe procesory, na słuch też się nie zaprojektuje poprawnie ścieżek z masą na wielowarstwowych płytkach.

A tuning, zwykle części analogowej, to co innego, po za tym kwoty to kilkaset zł, a nie kilka tys za całe urządzenie. Ale też wolałym tego uninknąć, bo odsprzedaz tuningiwanego urządzenia jest praktycznie niemożliwa.

Dlatego wolę urządzenie nawet za 20x tyle, ale sprawdzone, które każdego dnia gra tak samo, nie wzbudzi się, nie kopnie prądem, jest kalibrowane i będzie grało bezawaryjnie przez wiele lat.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Bryston BDA-1 kosztuje nie mało a brzmi najkrócej opisując sztucznie! Ma wyżyłowaną dynamikę, rozdzielczość ale zero w nim naturalności. Naim DAC jest od niego dużo lepszy a Xindak DAC-20 to już przepaść jeśli chodzi o muzykalność i to bez tracenia informacji o muzyce. Wgląd w nagrania w Xindaku również fantastyczny tylko dużo bardziej wciągające granie, plastyczność, naturalność. W Brystonie może zrobić wrażenie tylko krystaliczna przejrzystość i super dynamika, ale na dłuższą metę nie chciałbym tego słuchać. Sam dla siebie po porównaniu tych trzech przetworników i jeszcze kilku innych wybrałem właśnie Xindaka DAC-20 i wszyscy znajomi którzy mieli okazję porównać go do powyższych są podobnego zdania. Za kilka dni Xindak DAC-20 zawita do mojego systemu i wiem, że o źródle mogę zapomnieć na długo bo lepiej to niestety już trzeba będzie duuużo więcej wydać.

Jeżeli masz taką możliwość (brak źródeł analogowych w systemie) to faktycznie mocno się zastanów nad kupnem DACa z regulowanym wyjściem. Korzyści płynące z takiego rozwiązania są nie do przecenienia. I nie chodzi mi tylko o oszczędność na linii pre / interkonekt / dodatkowy kabel sieciowy.

Jeżeli masz większy budżet możesz spróbować najnowszego Weissa (sprzedaje to chyba u nas APS) lub najnowszego dCS Debussy.

Odpowiedź: Anedio D1. Natomiast wiara w dobrą cyfrówkę w drogich klockach audio może doprowadzić do usilnego wmawiania sobie, że jest dobrze. Mam właśnie u siebie takie cacko rozkręcone, nowe chodziło po 12500 PLN. Rozwiązanie generatora do zegara głównego to zwyczajna amatorka - chodzi o użyte części. Dla zorientowanych: zegar jest zrobiony na najprostszym kwarcu i buforowanych bramkach. :)) A od spodu płyta granitowa...

Odpowiedź: Anedio D1. Natomiast wiara w dobrą cyfrówkę w drogich klockach audio może doprowadzić do usilnego wmawiania sobie, że jest dobrze. Mam właśnie u siebie takie cacko rozkręcone, nowe chodziło po 12500 PLN. Rozwiązanie generatora do zegara głównego to zwyczajna amatorka - chodzi o użyte części. Dla zorientowanych: zegar jest zrobiony na najprostszym kwarcu i buforowanych bramkach. :)) A od spodu płyta granitowa...

Czy to aby nie AVM?

Regulacje glosnosci posiada Wyred4Sound DAC2, baa ma nawet pilota ;)

W tej kwocie, to chyba nic lepszego nie ma. W sieci krążą opinie, że jest lepszy od Weissa DAC2 i "niewiele" słabszy od DAC202:

"I must stress that the level of difference was subtle, and more on the order of the differences you’d hear between two comparably-priced premium cables than between a $1500 DAC and one that costs $6500. After extensive time with both units it was clear that the DAC 202 bests the DAC-2 in all audible performance parameters, but the DAC-2 is so close to the performance to the DAC 202 that most people would be shocked to learn that there was a $5000 difference in their prices. Even more importantly, I never felt that burning desire to return to the DAC 202 while I was listening to the DAC-2, which gives you an idea of how good the DAC-2 is. For $1499 this DAC-2 is nearly a giant-killer....

After my time with the DAC-2 I can’t help but be impressed with it. Wyred 4 Sound has combined a rich feature set with remarkable performance at a price that makes it hard to beat. While I haven’t heard every DAC (who has?), I have yet to hear any USB DACs under $1500 that I like better, and I doubt that you will either, at least for the time being."

Ukryta Zawartość

Bardzo solidny i wszechstronny produkt. Jakbym miał teraz coś kupować, to pewnie W4S. Chyba, że wyłącznie z myślą o komputerze, to wtedy dB Labs Tranquility (SE) -

Ukryta Zawartość

pozdrawiam,

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyglada na to ze muszę się zainteresowac tym Wyred4Sound, pytanie tylko czy jest gdzies to posluchania w Polsce...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zapytaj, może sprowadzą...

Ukryta Zawartość

Teoretycznie w ofercie mają / mieli w MJ Audio (ci od Brystona) ale nie sprowadzają.

Aethelred - nie.

Marcin_gps, co do "nie ma":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Burson:

Ukryta Zawartość

lepszy od Benchmarka i rozsądnie wyceniony

Ukryta Zawartość

michelangelo,

Miałeś z tym styczność? Byłbym wdzięczny za inputz Twojej strony. Muszę przyznać, że jakoś mi przemknął koło nosa ten DAC. Layout PCB minimalistyczny, podoba mi się.

wist,

Burson byłby strzałem w dziesiątkę, gdyby autor wątku szukał kompletnego rozwiązania (przetwornika i wzmacniacza) do uniwersalnego systemu słuchawkowego, do grona którego Stax się chyba nie zalicza :)

Audiozakupy- faktycznie Bryston z Brystonem to nie najlepsza kombinacja. Za duzo tej neutralnosci po obydwu stronach. Niemniej sam dac jest bardzo dobry a reszta kwestia konfiguracji.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja polecam ten DAC YULONG D100 24bt/192 ASRC DAC Headphone AMP amplifier - cena około 1350-1400 z Chin. Bardzo porządne przetworniki.Kupiliśmy wśród znajomych parę sztuk i jest duże zadowolenie.Dźwięk porównywalny do europejskich Dacy za 10Kz. Załączone miniatury

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

michelangelo,

Miałeś z tym styczność? Byłbym wdzięczny za inputz Twojej strony. Muszę przyznać, że jakoś mi przemknął koło nosa ten DAC. Layout PCB minimalistyczny, podoba mi się.

wist,

Burson byłby strzałem w dziesiątkę, gdyby autor wątku szukał kompletnego rozwiązania (przetwornika i wzmacniacza) do uniwersalnego systemu słuchawkowego, do grona którego Stax się chyba nie zalicza :)

Zgoda, wedle wymagań, to brakuje wejścia oprycznego i xlr, ale gra super :)

Według mojego rozumienia słów pisanych po angielsku Yulong D100 przy Anedio poległ. Równorzędnym partnerem był mbl za 9000$, a oceniał to człowiek pracujący od lat jako inżynier dźwięku. Bursona znam tylko wzmacniacz słuchawkowy. Jeśli DAC gra na takim samym poziomie, to jest to sympatyczny średniak po prostu.

A tutaj test W4S DAC2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is More

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.