Skocz do zawartości
IGNORED

problem z bassem w TONSIL ZgB-80-8-693.

Shark-T

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Nie jestem doswiadczony w tych sprawach, wiec.. nie smiecie sie :->

mam 2xTONSIL ZgB-80-8-693, 3 dni temu sciagnalem je ze strychu, graly raz w dniu zakupu w '89 :-) pozyczylem wzmacniacz UNITRA PW-7010. Kable: DIN 5 --> CINC-> przejsciowka na JACK i podlaczony do karty muzycznej. W jeden z kolumn bass wydaje nieczysty dzwiek, tak jakby pierdzial lekko (nie wiem jak inaczej nazwac ten dzwiek). Druga kolumna sprawuje sie bardzo dobrze. Probowalem przemieniac kable, na przemian popodlaczac wszystko ale wychodzi na to ze cos jest z kolumna, bo w drugiej bass jest czysty. Bardzo prosze o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/7788-problem-z-bassem-w-tonsil-zgb-80-8-693/

zyzio. rodzice kupili kolumny i radyjko jakies duze, ale radyjko bylo za drogie i oddali je na drugi dzien, mialem wtedy 4 latka wiec muza mnie nie interesowala, a strych u mnie jest jednym duzym pokojem na drugim pietrze chaty.. i nie zawalonym gratami tak jak u niektorych.

Wiec co jeszcze moze byc powodem tych niczystych basow (niektorych basow)

tu sa dwie foty tych kolumn.

[obrazekLUKASZ-112041_1.jpg] [obrazekLUKASZ-112041_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2502-100005517 1170255894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric :-)

dzieki za komentarze, bede musial sie udac z ta kolumna gdzies do jakiegos serwisu lub moze znajde kumpla ktory sie na tym zna :-/ ten nieczysty bass dopiero uslyszalem po 2-3h grania. Zna ktos moze dobre serwisy w Szczecinie?

pozdro i dzieki

a sprawdz czy jakas srubka sie nie poluzowala.. czy nie ma jakiejs szczelinie w obudowie na styku montazu itp. Pamietam mniej wiecej taki przypadek w ajmo d165 (?) niemalze sto lat temu u podstaw epoki audiofiizmu u mnie.. Kolumna "pierdziala" bo jak sie okazalo rozkleila rozeszla sie na styku dwoch plasczyzn..

P.

Polecam tanie i dobre Tannoy Mercury M2.5 lub M4 z drugiej ręki

można znaleźć za niską cenę. Różnica zwali Cię z nóg.

Pozdr.

P.S.

Nic też nie będzie Ci "pierdzieć" w basach.

przyłącze się do miroaliena....

za naprawe zapłacisz co prawda grosze, ale to zawsze będzie dźwięk z przed tych nastu lat - za kilka stów kupisz już znacznie lepszy sprzęt z innej epoki...

Miałem Mildtony - teraz mi się przypomniało. Fatalny dźwięk. (jedyne, jakie były do szarpnięcia ;-))

Najlepiej je sprzedaj albo oddaj komuś gratis. (Tylko nie audiofilowi, bo możesz nie ujść z życiem ;-))

Zresztą , który z a. by je kupił ;-)) ?

Pozdr.

osiek - ale za to jaka łatwa naprawa - 5 gwoździków i po sprawie. A to ustawianie gwizdkiem do dołu na dwóch taboretach i 3 farbkach humbrol?;))) - to były jaja. Mildtony nawet bez pierdzenia są fatalne - zakładając Altusy na zero-jedna gwiazdka na n możliwych to będzie jakieś -4:))). Obudowa to to raczej nie jest, raczej głośnik. Pamiętam, że przewijanie cewek w wysokotonowych nie było drogie - tyle, że przed i po spaleniu gwizdka grało tak samo.

Shark - jak potrzebujesz czasami "przygazować" to poszukaj np. Dali 104 z drugiej ręki. Mildtony ktoś na pewno kupi na allegro.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.