Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner AV do Magnat Q 555

Demoniq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Chcialbym, zebyscie doradzili mi jaki ampli AV wybrac do mojego nowego "kina domowego". Pisze kina w nawiasie, gdyz nie bede mial niestety miejsca na system 5/7.1 i bede musial pozostac przy starym dobrym 2.0 lub 2.1.

Kolumny jakie wybralem to para Magnat Quantum 555. Nie sluchalem ich ale z recenzji i opisow jakie na ich temat czytalem wynika, ze beda mi odpowiadaly. Dodam, ze slucham bardzo roznej muzyki... od Nightwisha, przez rock z lat 70', a na pop'ie konczac. Chcialbym znalezc jakis zloty srodek (w miare mozliwosci oczywiscie). Jedynym zastrzezeniem jakie mam to takie, ze chialbym szybki i dynamiczny bas. nie musi wcale schodzic, do najnizszych czestotliwosci. Taki, co brzmialby dobrze w kawalkach np.

(chociaz to tez pewnie zalezy od upodoban).

Jak juz wspomnialem bede na tym sprzecie ogladal tez duzo filmow, zatem i na ta kwestie zwroccie tez uwage.

A jesli chodzi o jakis zakres cenowy... zastanawialem sie nad czyms w rodzaju: Denon AVR-1911, Pioneer VSX-920, Yamaha RX-V667, Harman AVR260, Marantz NR-1601.

Ale jestem otwarty na inne propozycje z okolic 2000 zl.

Z gory dzieki i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/77759-amplituner-av-do-magnat-q-555/
  • Redaktorzy

Skoro nie masz zamiaru wykorzystywać 5/7.1 to na początek sugeruję zastanowić się nad zasadnością kupowania czegoś takiego. Do wzmacniacza stereo też da się podłączyć suba ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Różnice w jakości pomiędzy amplitunerami a wzmacniaczami są bardzo duże. Na korzyść wzmacniaczy. Na Twoim miejscu zainwestowałbym we wzmacniacz i do niego podłączył TV, DVD czy co tam jeszcze. Ale to Ty powinieneś podjąć decyzję czy Ci to odpowiada.

A jak podłączyć wzmacniacz stereo do TV, kiedy TV ma wyjście słuchawkowe pod klapką i niezbyt estetycznie wyglądałby kabel wystający z boku?

Ponadto mój TV ma jeszcze wyjście optyczne i jack - obydwa obsługują sygnał cyfrowy. Co najważniejsze znajdują się na tyle obudowy.

Czy są jakieś konwertery audio z sygnału cyfrowego na analogowy?

Przyznam, ze faktycznie tez myslalem nad tym, zeby wziac po prostu wzmacniacz... ALE:

1. amplituner ma dodatkowa sekcje video (skalowanie, usuwanie przeplotu, dobre wygladzanie krawedzi, etc.)

2. czesc ampli ma dodatkowe bajery np. podlaczenie do netu, radio internetowe (co jest bardzo fajne akurat), etc.

3. i wreszcie w roznych recenzjach niektore ampli AV maja bardzo dobre noty jesli chodzi o sekcje stereo (np. harman 260)

W zwiazku z tym wydaje mi sie, ze koniec koncow lepszy bedzie amplituner... czy nie ? ;)

Pozdrawiam

Zależy do czego. Jeżeli tylko będziesz oglądał filmy to lepszy będzie amplituner. Jeżeli więcej słuchasz muzyki to wzmacniacz. Wzmacniacz nie ma dekoderów DD, DTS itp. więc musiałoby to być np. w DVD. Być może w przyszłości zmienisz konfigurację na 5 kolumn.

Ja też mam tylko 2 kolumny przednie i do tego amplituner i nie żałuję bo to wygoda użytkowania, mnóstwo opcji konfiguracyjnych, dekodery, wejścia cyfrowe itp.

Do muzyki jak najbardziej wzmacniacz ale do filmów moim zdaniem amplituner.

Fr@ntz:

To moze cos wiecej napiszesz bo szczerze mowiac dotychczasowe wypowiedzi niewiele mi pomogly...

Bo w czym bedzie lepszy wzmacniacz oprocz samego dzwieku stereo ? W niczym. A nie uwazam sie za jakiegos audiofila... po prostu lubie rozsadnie grajaca muzyke. A mysle, ze "rozsadnie" to i z takiego ampli poleci (oczywiscie dobrze brzmiacy sprzet dla jednej osoby nie koniecznie bedzie dobrze brzmial dla drugiej. Ale ja jechalem dlugi okres na sprzecie noname dramatycznie niskiej klasy i to i tak bedzie dla mnie spory skok).

Musze sie tu zgodzic z argumentacja MiL'a. U mnie muzyka/filmy wypadaja tak 50/50 ;) Z lekka przewaga filmow i gier na PS3.

Zatem jak mozecie to doradzcie cos jednak w temacie amplitunera. dzieki

• Redaktorzy

Jeśli jakość dźwięku ma dla Ciebie drugorzędne znaczenie to po prostu kup coś co ci się spodoba na zdjęciu/ wystawie i najlepiej jak zdobędzie dużo gwiazdek w paru poczytnych periodykach. Osobiście nie widzę sensu kupowania wielkonanałowego ampli do dwóch kolumn. Wejścia cyfrowe zapewni pierwszy z brzegu DAC za 400-500zł. Trudno obecnie dostać odtwarzacz nie posiadający na pokładzie kpl. dekoderów i potrafiący wypuścić downmixa po optyku/coax.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz:

No tak, zamiast doradzic konkretny model czy serie to lepiej zbagatelizowac sprawe i kazac mi "wybrac cos ladnego z wystawy"... no comment.

Pewnie wlasnie dlatego testujac amplitunery w roznych gazetach, komentuje sie osobno dzwiek wielokanalowy i osobno stereo. Szkoda, ze kolejny "stereomaniak" musi wykazywac sie ignorancja. Moze po porstu lepiej w ogole nie odpowiadac skoro i tak NIC nie pomogles (poniewaz dla ciebie liczy sie TYLKO I WYLACZNIE to co uwazasz za sluszne, czyli wzmacniacz)

Trudno obecnie dostać odtwarzacz nie posiadający na pokładzie kpl. dekoderów

Po pierwsze, wcale nie tak trudno.

Po drugie, co z tego, ze ma dekodery jak np. nie dzialaja poprawnie ??

A po co ma wypuszczac downmixa ? To na plytach z filmami nie ma juz sciezek dzwiekowych stereo ?

I na koniec... idac Twoim rozumowaniem, amplituner noname za 500zl gra TAK SAMO (w stereo) jak np. topowy Marantz czy harman 660, zgadza sie ? Dlatego lepiej wziac ten co ma ladniejszy wyglad...

Fr@ntz, MiL:

Doceniam Wasza wiedze i doswiadczenie w temacie ale powtarzam: NIE PYTALEM CZY JEST SENS KUPOWAC AMPLI DO 2 KOLUMN. PYTALEM JAKI MODEL WYBRAC

Jesli jest ktos, kto moglby poswiecic mi troche czasu i doradzic konkretny model amplitunera do wspomnianego zestawu kolumn (2.0 lub 2.1 z jakims dodatkowym subem), we wpomnianej okolicy cenowej, to bede wdzieczny. Moze jakis ampli z pre-out a ewentualnie w przyszlosci dokupienie jakiegos wzmacniacza stereo ?

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Demoniq - wyluzuj. Podałeś w pierwszym poście kwotę 2kzł i tego się trzymajmy (i nie wyjeżdżaj z no name, bo to nie te przedziały cenowe). Poza tym skoro masz takie ciśnienie na "multiszanelowca" to po co zakładasz wątek w zakładce stereo? Nie logiczniej byłoby założyć w KD i spytać się który z wybranych przez ciebie ampli dobrze gra w 2ch?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Witam wszystkich

Chcialbym, zebyscie doradzili mi jaki ampli AV wybrac do mojego nowego "kina domowego". Pisze kina w nawiasie, gdyz nie bede mial niestety miejsca na system 5/7.1 i bede musial pozostac przy starym dobrym 2.0 lub 2.1.

Kolumny jakie wybralem to para Magnat Quantum 555. Nie sluchalem ich ale z recenzji i opisow jakie na ich temat czytalem wynika, ze beda mi odpowiadaly. Dodam, ze slucham bardzo roznej muzyki... od Nightwisha, przez rock z lat 70', a na pop'ie konczac. Chcialbym znalezc jakis zloty srodek (w miare mozliwosci oczywiscie). Jedynym zastrzezeniem jakie mam to takie, ze chialbym szybki i dynamiczny, ale nie suchy bas. nie musi wcale schodzic, do najnizszych czestotliwosci. Taki, co brzmialby dobrze w kawalkach np.

(chociaz to tez pewnie zalezy od upodoban).

Jak juz wspomnialem bede na tym sprzecie ogladal tez duzo filmow, i gral na PS3, zatem i na ta kwestie zwroccie uwage.

A jesli chodzi o jakis zakres cenowy... zastanawialem sie nad czyms w rodzaju: Denon AVR-1911, Pioneer VSX-920, Yamaha RX-V567-767, Harman AVR260, Marantz NR-1601.

Ale jestem otwarty na inne propozycje z okolic 2000 zl.

Z gory dzieki i pozdrawiam

P.S. Prosze nie piszcie, ze "kino 2.0" to nie kino, i ze bezsens, etc. Przesledzilem watek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i kilka innych i mimo wszystko chcialbym zostac przy tym 2.0/2.1. DOdatkowo odsluchiwalem (muze i filmy) system "kina" za niecale 10 tys. zl (TV + ampli + kolumny 5.0) zarowno w 5.0 jak i stereo i szczerze mowiac nie czulem roznicy na tyle duzej, zebym czul sie zle bez 5.0. Po prostu doradzcie jakis model ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy dwóch kanałach w filmach - każdy wzmacniacz stereo z podanego zakresu zabrzmi o niebo lepiej niż jakikolwiek amplituner wielokanałowy z podobnego zakresu cenowego.

1. w takim układzie nie są Ci potrzebne żadne dekodery - zakładam że odtwarzacz (DVD cz Blu-ray czy jakikolwiek inny którego używasz) posiada wyjście chinch stereo (nie widziałem jeszcze takiego, który nie posiada), więc z takiego wyjścia będziesz korzystać.

2. We wzmacniaczu masz dwie końcówki mocy, w amplitunerze 7 - co w połączeniu ze wszystkimi dekoderami etc, rodzi BARDZO POWAŻNE oszczędności w budowie amplitunera, które są BARDZO WYRAŹNIE słyszalne.

głównie usłyszysz w amplitunerze kiepską dynamikę w porównaniu do wzmacniacza stereo. I w większości przypadków w podobnej klasie cenowej różnica jest KOLOSALNA.

Ja bym naprawdę został przy dobrym wzmacniaczu/amplitunerze stereo. Różnica jest powalająca w takiej konfiguracji.

Przy dwóch kanałach w filmach - każdy wzmacniacz stereo z podanego zakresu zabrzmi o niebo lepiej niż jakikolwiek amplituner wielokanałowy z podobnego zakresu cenowego.

1. w takim układzie nie są Ci potrzebne żadne dekodery - zakładam że odtwarzacz (DVD cz Blu-ray czy jakikolwiek inny którego używasz) posiada wyjście chinch stereo (nie widziałem jeszcze takiego, który nie posiada), więc z takiego wyjścia będziesz korzystać.

2. We wzmacniaczu masz dwie końcówki mocy, w amplitunerze 7 - co w połączeniu ze wszystkimi dekoderami etc, rodzi BARDZO POWAŻNE oszczędności w budowie amplitunera, które są BARDZO WYRAŹNIE słyszalne.

głównie usłyszysz w amplitunerze kiepską dynamikę w porównaniu do wzmacniacza stereo. I w większości przypadków w podobnej klasie cenowej różnica jest KOLOSALNA.

Ja bym naprawdę został przy dobrym wzmacniaczu/amplitunerze stereo. Różnica jest powalająca w takiej konfiguracji.

Nie zawsze jest to tak kolosalna różnica, szczególnie w niskiej cenie. Znam nowy ampli za 2,5k zł (specjalnie nie wymienię marki żeby nie było, że coś reklamuje albo jestem fanem), który gra bardzo podobnie do wzmacniaczy w podobnej cenie. Do tego dochodzi fakt, iż po jednej jak i drugiej stronie są modele lepsze i gorsze. Oczywiście im wyższa cena tym różnica bardziej zauważalna na korzyść wzmacniacza stereo.

lukasz_wysocki:

Cytat z nowego numeru "plaskie ekrany & dobry dzwiek":

"RX-767 podlaczylem (...) do mojego systemu referencyjnego (stereo) i... z glosnikow poplynal calkiem poprawny, normalny dzwiek pozbawiony suchosci, wyostrzen, o sensownej stereofonii i dobrej separacji instrumentow oraz dynamice. Zdziwilem sie, oczekujac czegos znacznie slabszego.

(...) podlaczylem wzmacniacz Pioneera A-06. Zagral on owszem, troche precyzyjniej, z glebszym i troche lepiej kontrolowanym basem, ale sklamalbym twierdzac, ze urzadzenia dzielila klasa. (...) w przypadku jasno brzmiacych kolumn okazaloby sie pewnie, ze RX-767 jest milej widzianym towarzyszem."

Dodajmy, ze text ten pisze audiofil. Czyli ja bym pewnie nawet nie uslyszal tego "troche precyzyjniej"...

lukasz_wysocki:

Cytat z nowego numeru "plaskie ekrany & dobry dzwiek":

"RX-767 podlaczylem (...) do mojego systemu referencyjnego (stereo) i... z glosnikow poplynal calkiem poprawny, normalny dzwiek pozbawiony suchosci, wyostrzen, o sensownej stereofonii i dobrej separacji instrumentow oraz dynamice. Zdziwilem sie, oczekujac czegos znacznie slabszego.

(...) podlaczylem wzmacniacz Pioneera A-06. Zagral on owszem, troche precyzyjniej, z glebszym i troche lepiej kontrolowanym basem, ale sklamalbym twierdzac, ze urzadzenia dzielila klasa. (...) w przypadku jasno brzmiacych kolumn okazaloby sie pewnie, ze RX-767 jest milej widzianym towarzyszem."

Dodajmy, ze text ten pisze audiofil. Czyli ja bym pewnie nawet nie uslyszal tego "troche precyzyjniej"...

Jeśli karmisz się taką papką pseudotestów marketingowych w gazetkach pokroju "plaskie ekrany & dobry dzwiek", to chyba nie bardzo mamy o czym rozmawiać :)

Ja robiłem właśnie test z nowymi amplitunerami w granicach 1600-5000zł (w tym takie konstrukcje które przez gazetki dostają najwięcej nagród) i jak dla mnie okazało się że kompletna miazga zarówno w kinie jak i w stereo totalny brak dynamiki i płaski dźwięk, kosztem maksymalnego podbarwienia i stu tysięcy kretyńskich trybów/autokalibracji i innych przeszkadzaczy.

Jeśli Tobie takie coś PRZY DWÓCH KANAŁACH będzie odpowiadać - Twój wybór.

Ja uważam że kino 2.0 może jak najbardziej istnieć, ale kupowanie do tego 7-kanałowego, naszpikowanego bezużytecznymi w 2 kanałach bajerami (połowa trybów typu THX Cinema etc. w ogóle się nie włączy przy dwóch głośnikach), nie ma po prostu sensu, bo i tak wykonujesz downmix do dwóch kanałów, więc lepiej byłoby się skupić na dobraniu odpowiedniego wzmacniacza i ewentualnie kolumn (jeśli planowałbyś wymianę).

Ale zrobisz jak uważasz - Twoje kino, Twoja kasa.

Jeśli karmisz się taką papką pseudotestów marketingowych w gazetkach pokroju "plaskie ekrany & dobry dzwiek", to chyba nie bardzo mamy o czym rozmawiać :)

I to jest wlasnie to co jest mocno przykre na kazdym forum internetowym... co druga osoba jest guru i wielkim znawca tematu. Zamiast odpisac normalnie lub doradzic cos konkretnego (w tym wypadku jakis model) slychac tylko ICH WLASNE POMYSLY. Przypomne tylko co napisalem 2 posty wyzej:

P.S. Prosze nie piszcie, ze "kino 2.0" to nie kino, i ze bezsens, etc. Przesledzilem watek Pseudokino domowe i kilka innych i mimo wszystko chcialbym zostac przy tym 2.0/2.1. DOdatkowo odsluchiwalem (muze i filmy) system "kina" za niecale 10 tys. zl (TV + ampli + kolumny 5.0) zarowno w 5.0 jak i stereo i szczerze mowiac nie czulem roznicy na tyle duzej, zebym czul sie zle bez 5.0. Po prostu doradzcie jakis model ;)

A jaka odpowiedz dostaje od lukasza_wysockiego ? Zadna. Kaze mi kupic wzmacniacz i nawet nie podaje alternatywy w postaci jakiegos ampli. No masakra

Co do tekstu ktory wkleilem, napisal go Filip Kulpa z magazynu Audio Video. Dzis lukasz_wysocki uswiadomil mnie, ze jest to tylko pseudotest marketingowy a on zna sie duzo lepiej i to wlasnie jego powinienem sluchac. Zenada

Ja kieruje sie wlasnymi odczuciami na pierwszym miejscu. Na drugim jest dla mnie prasa fachowa. I dopiero na koncu wspomagam sie np. forami internetowymi. Czemu ? To proste. Jesli jest jakis dobry produkt, to w wiekszosci niezaleznych testow ma on podobne - dobre - oceny, i wypunktowane plusy i minusy. ALE... jesli wejdzie sie na forum to zaraz sie okazuje, ze znajdzie sie osoba, ktora twierdzi, ze dany produkt "to totalne gowno i w zyciu by tego nie kupil". I oczywiscie twierdzi, ze on sprawdzal i testowal i zna temat a w gazetach pisza brednie.

Oczywiscie doceniam zdanie wszystkich co mi odpowiadaja (gdyby tak nie bylo to bym w ogole o nic nie pytal) ale niektorzy musza naprawde wziac na wstrzymanie i przestac zalewac ludzi wlasna opinia i wlasnymi upodobaniami, kiedy inni wcale tego nei oczekuja. Ja np. prosilem tylko o podanie jakiegos modelu ampli...

Pozdrawiam

Masz sporo racji bo to ty musisz wiedzieć czego oczekujesz. Jednak warto przeanalizować wypowiedzi innych aby za rok nie odsprzedawać sprzętu z dużą stratą. Bardzo często osoby kupujące sprzęt po raz pierwszy źle go dobierają i tak to się niestety kończy. Także daj sobie czas, dużo czytaj i najlepiej wybierz się na odsłuch interesujących cie lub poleconych przez innych modeli.

I to jest wlasnie to co jest mocno przykre na kazdym forum internetowym... co druga osoba jest guru i wielkim znawca tematu. Zamiast odpisac normalnie lub doradzic cos konkretnego (w tym wypadku jakis model) slychac tylko ICH WLASNE POMYSLY. Przypomne tylko co napisalem 2 posty wyzej:

A jaka odpowiedz dostaje od lukasza_wysockiego ? Zadna. Kaze mi kupic wzmacniacz i nawet nie podaje alternatywy w postaci jakiegos ampli. No masakra

Co do tekstu ktory wkleilem, napisal go Filip Kulpa z magazynu Audio Video. Dzis lukasz_wysocki uswiadomil mnie, ze jest to tylko pseudotest marketingowy a on zna sie duzo lepiej i to wlasnie jego powinienem sluchac. Zenada

Ja kieruje sie wlasnymi odczuciami na pierwszym miejscu. Na drugim jest dla mnie prasa fachowa. I dopiero na koncu wspomagam sie np. forami internetowymi. Czemu ? To proste. Jesli jest jakis dobry produkt, to w wiekszosci niezaleznych testow ma on podobne - dobre - oceny, i wypunktowane plusy i minusy. ALE... jesli wejdzie sie na forum to zaraz sie okazuje, ze znajdzie sie osoba, ktora twierdzi, ze dany produkt "to totalne gowno i w zyciu by tego nie kupil". I oczywiscie twierdzi, ze on sprawdzal i testowal i zna temat a w gazetach pisza brednie.

Oczywiscie doceniam zdanie wszystkich co mi odpowiadaja (gdyby tak nie bylo to bym w ogole o nic nie pytal) ale niektorzy musza naprawde wziac na wstrzymanie i przestac zalewac ludzi wlasna opinia i wlasnymi upodobaniami, kiedy inni wcale tego nei oczekuja. Ja np. prosilem tylko o podanie jakiegos modelu ampli...

Pozdrawiam

Demoniq, nie napinaj się tak.

Ja Ci tylko przedstawiam swoją własną opinię wyrobioną na podstawie tego co słyszałem.

I nadal uważam, że MOIM ZDANIEM zakup wielokanałowego amplitunera w Twoim przypadku będzie bezsensem.

Ale Ty wolisz żeby Ci doradzić model na odczepne, tylko dlatego że nazywa się "amplituner kina domowego" i posiada 7 kanałów z których wykorzystasz dwa.

Chcesz naprawdę dobrej rady? Jest na allegro Arcam AVR 200 za jakieś 1200zł. Jeśli już musisz mieć wiele kanałów, to lepszego w stereo (do czego chcesz go w końcu przeznaczyć jak sam piszesz, prawda?) za podobną kwotę nie znajdziesz, nawet mimo tego że sam Filip z Konopi napisze Ci że to najlepszy wybór firmy która akurat przypadkiem właśnie podpisała fajną umowę reklamową na najbliższy rok :)

Zrobisz jak uważasz, jeśli chcesz się obrażać - Twoja wola. Chciałeś opini, wyraziłem swoją. Nie podoba Ci się - nie musi. W końcu to moja opinia.

A ja nie jestem i nie zamierzam być żadnym niezależnym redaktorem, mam po prostu parę klocków w domu i słuchałem paru innych, na podstawie czego wyrobiłem sobie swoją własną a nie zasłyszaną w gazetce opinię.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.