Skocz do zawartości
IGNORED

Jakośc dźwięku - magnetofon szpulowy Dama Pik

_boa_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W spadku dostałem magnetofon Dama Pik oraz zestaw ok. stu taśm nagrywanych kilkadziesiąt lat temu, głównie z audycji radiowych. Ponieważ nigdy wcześniej nie miałem praktycznie do czynienia z magnetofonami szpulowymi, ciężko jest mi ocenić, czy jakość nagrań jest OK, czy też np. wymagana jest wymiana głowicy bądź jej regulacja. Dlatego w tej kwestii postanowiłem zdać się na fachowców.

Przed zgrywaniem głowicę wyczyściłem Izopropanolem.

Zgrałem w formie mp3 5 różnych fragmentów z posiadanych taśm, dbając przy tym, aby jakość mp3 nie różniła się na słuch od tego, co słyszę w słuchawkach podpiętych bezpośrednio pod magnetofon. Czy moglibyście odsłuchać te kawałki i na ich podstawie wysnuć przypuszczenia co do stanu głowicy i jej wyregulowania? Mnie wydaje się, że za mało jest wysokich tonów, choć nagranie Celino Dion oznaczone jako "rok1995" jest chyba całkiem przyzwoite.

Oto fragmenty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze inne trzy spakowane (bo na forum nie wolno więcej niż 3 załączników):

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Pozdrr.,

Boasoft.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

W spadku dostałem magnetofon Dama Pik oraz zestaw ok. stu taśm nagrywanych kilkadziesiąt lat temu, głównie z audycji radiowych. Ponieważ nigdy wcześniej nie miałem praktycznie do czynienia z magnetofonami szpulowymi, ciężko jest mi ocenić, czy jakość nagrań jest OK, czy też np. wymagana jest wymiana głowicy bądź jej regulacja. Dlatego w tej kwestii postanowiłem zdać się na fachowców.

Przed zgrywaniem głowicę wyczyściłem Izopropanolem.

Zgrałem w formie mp3 5 różnych fragmentów z posiadanych taśm, dbając przy tym, aby jakość mp3 nie różniła się na słuch od tego, co słyszę w słuchawkach podpiętych bezpośrednio pod magnetofon. Czy moglibyście odsłuchać te kawałki i na ich podstawie wysnuć przypuszczenia co do stanu głowicy i jej wyregulowania? Mnie wydaje się, że za mało jest wysokich tonów, choć nagranie Celino Dion oznaczone jako "rok1995" jest chyba całkiem przyzwoite.

Oto fragmenty:

Ukryta Zawartość

W ten sposób nie da się właściwie ocenić jakości dźwięku z Twojej Damy Pik. Sprawdź stan filcu, który dociska taśmę do głowicy. Potem wykonaj próbę nagrania na taśmie w dobrym stanie. Jeżeli jakość nagranego dźwięku będzie zadowalająca, to znaczy że magnetofon jest OK. Można by jeszcze wyregulować skos głowicy. Ale musisz podjąć decyzję, czy ta głowica ma być wyregulowana pod tą istniejącą kolekcję taśm. Czy fachowo, według taśmy kalibracyjnej. A tak w ogóle, to zapraszam do tematu "Magnetofony Szpulowe".....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze inne trzy spakowane (bo na forum nie wolno więcej niż 3 załączników):

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Pozdrr.,

Boasoft.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, jak Kasjel napisał, niestety nie jest to sposób na faktyczną ocenę jakości dźwięku.

Ten magnetofon ma przyzwoite możliwości, oferuje naprawdę sensowną jakość. Po nagraniu powinieneś słyszeć dźwięk mniej więcej tej samej jakości, co źródło, najwyżej nieco innej barwy.

Dla mnie wadą brzmieniową od zawsze w magnetofonach szpulowych był wyraźnie słyszalny "tubowaty" bas, nie schodzący zbyt nisko, również do szczegółowości można się przyczepić. Ale cóż, to jest szpula, klasyka, i ma tak brzmieć :)

>>Audiotechnology

Wszystko zależy od tego w jakim systemie to zagra, owszem bas nie schodzi nisko, ale, przynajmniej u mnie, jest lepsza jego barwa i dokładnie słychać, że lepiej komponuje się z całością :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

I zależy od magnetofonu. W polskich faktycznie ten bas jest ciepły, rozlewający się, słabo kontrolowany, ale wcale nie musi tak być ze szpuli. A już szczegółowość to na pewno, już Akai ze średniej półki pokazuje klasę w tym aspekcie.

Dla mnie wadą brzmieniową od zawsze w magnetofonach szpulowych był wyraźnie słyszalny "tubowaty" bas, nie schodzący zbyt nisko, również do szczegółowości można się przyczepić. Ale cóż, to jest szpula, klasyka, i ma tak brzmieć :)

Nie wiem z jakimi magnetofonami szpulowymi miał kolega do czynienia.Nie można tak uogólniać...

Audiotechnology

Sądzę , że Kolega słuchał jakiegoś magnetofonu i jakiegoś nagrania - jest tu wiele czynników wpływających na brzmienie,

a i magnetofonów, taśm i stanów tychże wiele.

Dla mnie jakość dźwięku przy szpulowcu była zawsze najważniejsza. I dotarłem do bardzo przyzwoitego magnetofonu Teac X-1000M i nie mogę powiedzieć że ma tubowaty bas.

Nagrywałem na nim z KOPII audiofilskiej płyty testowej jednego ze znanych producentów sprzętu audio i w porównaniu do oryginału gdzie dźwięk jest kontrolowany na całym paśmie, z ogromną przestrzenią i rozmachem, wypada oczywiście nieco gorzej. Ale porównując to nagranie przy prędkości 38 z załóżmy "normalną" oryginalną płytą CD to Teac gra nieporównywanie lepiej. Bas na pewno schodzi niżej niż przy większości płyt CD, jest w pełni kontrolowany i jest zachowana przestrzeń w scenie.

Co do pytania kolegi to faktycznie ciężko ocenić jakość dźwięku nie słuchając taśmy, ale charakterystyczne jest słyszalne falowanie dźwięku. Resztę jestem w stanie sobie wyobrazić obcując kiedyś z takim sprzętem i do dzisiaj z nagraniami. Krótko mówiąc nie jest to pożądany dźwięk, ale mi kojarzy się z dzieciństwem i od czasu do czasu lubię sobie włączyć stare taśmy taty - których zresztą nie chce mi oddać, tylko pożyczam zawsze kilka jak jesteśmy u rodziców :-) Dla mnie taki dźwięk jest bezcenny - chociaż kłóci się z obecnie słuchanym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.