Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Phisic Tempo 3

Tom.O

Rekomendowane odpowiedzi

Tom.O

czytam twoje wpisy i siętak zastanwaiam, czy dobrze zrozumiałem, ale zdaje się, że mówisz o kolumnach Jamo Concert 8 (nie Clasic) - aktualnie sprzedaewanych pod nazwą D 830, czy tak?

Jeśli to one, to sąto 2 drożne monitory, które wchodzą w skład całego systemu kolumnowego KD produkcji

Jamo, do tego sąjeszcze Fronty D870, sentralny D8CEN oraz sub D8SUB.

Słuchałem tych monitorów, właśńe Concert 8, oraz podłogowych Concert 11 (D870) - to jóż spore 3 drożne konstrukcje.

Jeżeli tój brat ma już Concert 8 to dlaczego nie idzie tym tropem i nie weźmie frontowych Concert 11 ? Basu tam na pewno nie brak. To kawał b. przyzwoitych kolumn do zastosowania, o którym mówisz. Jeżeli wciąż będzie wam mało basu dobierzecie suba (ale to chyba na potrzeby KD, ponieważ do słuchania muzyki stereo będzie zbędny). Zapłacisz znacznie mniej niż owe 12000, o których piszesz. Jeśli się dobrze rozejrzysz po sklepach EURO RTV/AGD to stoją tam za cenę 8000zł (przynajmniej we Wrocławiu) i jest to kwota jeszcze do zbicia, co najmniej 500 powinieneś utargować.

Inna kwestia to co z nich wyciśnie twój wzmacniacz. Concert 8 to zfaje se 120W mocy znamionowej i niestety 4 ohm impedancja. PLusem jest wysoka czułość 90dB/2,8v/1m. Concerty 11 jeszcze gorzej - 150W 4ohm, 91db/2,8v/1m.

Jeżeli chcesz koniecznie zakupić kolumny do KD i muzyki za ok 10000 poszedł bym w tym kierunku, masz już monitory z tej serii. Nie znam tego Denona, o którym piszesz, ale jeśli stać cię na taki zestaw kolumn do KD to pewnie będzie cię stać na dobór odpowiedniego amplitunera do napędzenia tych kolumn.

Cały zestaw kolumn jest do nabycia u dystrybutora, ale już po nowych zasadniczo wyższych cenach - np: D870 ok 11000zł.

To tyle moich dywagacji.

Te kolumny to Jamo Clasic 8, konstrukcja 3 drozna 2x16,5cm + sredniotonowy + kopulka 2,5cm. Z tego zestawu jeszcze nic nie jest kupione tylko zamówione wiec mysle ze można jeszcze zmienic conieco. W zestaw ten musi być uniwersalny, zarówno do muzyki jak i do kina. (ale głównie stereo). Jak napisałem wczesniej na amplituner/końcówka mocy 5kanalowa + przedwzmacniacz mozna przeznaczyc max 7500zł. Wiec co polecacie? Jescze pytanko - jak to jest z tymi nowymi amplitunerami - producenci podaja ze minimalna impedancja przyłączonych kolumn 8Ohm a tymczasem 90% kolumn jest 4Ohm (pomiary a nie to co pisze producent). ?? Czy nie bedzie problemów?

Do tego zestawu trzeba jeszcze dobrać subwoofer. Bede miał okazje posłuchać w tym pomieszczeniu B&W 650, Paradigm PDR 12v3 oraz Dali Suite S12. Co sadzicie to tych subach? Moze jakies inne propozycje? W archiwum czytałem że polecacie REL'a ale modele w tej cenie to raczej do 20m2 a nie do 32 otwartych na kolejne pomieszczenie....

Nie chce byc nudny z chwaleniem jednej marki, ale polecam kolumny Zoller Imagiination. Teoretycznie stanowia one czesc systemu kina domowego, ale znakomicie sprawdzaja sie jako system stereo. Nie bede powtarzal sie i pisal jesczze raz o wszystkich cechcch brzmieniowych. Odsylam do watku o Zollerach w ktorym napisalem o nich wiecej.Cena nowych to ok 14200 ale uzywki za ok 7000 dostaniesz spokojnie. Jedyny znak zapytania to to jak to zagra z Denonem, ale w razie zmiany czesci sprzetu mialbys juz kolumny"docelowe"

pozdrawiam

mam przed sobą katalog kolumn Jamo na rok 2003/2004, wydany przez Jamo i nic takiego tu nie ma. Symbolika kolumn jest literowo cyfrowa, zaczyna się od A210, kończy na X870.

Wiem, że wcześńiejsze modele kolumn D870 i D830 funkcjonowały pod nazwą Concert 11 i Concert 8, ale to są modele ok 3 letnie (w sklepach, o których pisałem już tyle stoją, dla tego też są w takiej właśnie cenie).

Nie wiem gdzie je zamawiałeś, polskim dystrybutorem jest firma Konsbud. Na ich stronie również znajdziesz aktualną ofertę.

Zakładałem, że masz te kolumny, ale skoro ich nie masz to chyba ich słuchałeś przed zamówieniem?

Seria, o kórej pisałem to najwyższe modele jamo. Mimo wszystko, jeżeli chcesz na amplitunerze słuchać stereo to musisz się liczyć ze sporym kompromisem. Jeżeli natomiast kwestia KD nie podlega dyskusji, to wg mnie zestaw głośnikowy z serii D 8ADD jest b. dobrym zestawem.

Nie znam się na amplitunerach do KD więc nie potrfię ci doradzić co dobrze napędzi te kolumny. ZApytaj na zakładce KD. POczytaj też o wyższych modelach Harman Kardan (ze względu na wydajność prądową), za tą kwotę dostaniesz chyba 2-gi od góry model dostępny w Mediamarktach, ale może Rotel, NAD i cała masa innych firm.

co raz mniej rozumiem o co chodzi.

Proponuję, żebyś jeszcze raz napisal dokładnie , kto , co potrzebuje.

Nie pisz o tym czego nie masz, ani o tym co jest twoim wzorcem a czego nie słyszałeś, ain co zamówiłeś co do ciebie nie dojedzie. PO prostu napisz po ludzku, pokolei co cię boli, co chcesz osiągnąć, co ewentualnie wytypowałeś.

Jeżeli natomiast dotyczy to KD, to powinieneś pytać na zakładce KD, tak kolejno idąc. Chyba, że chcesz usłyszeć od większości debatujących na tej zakładce osób, że KD nie nadaje się do odsłuchu stereo.

Tak więc musisz się zdecydować, czy jesteś niezdecydowany i szukasz porady, czy też zdecydowaleś się na KD i nie wiesz z czego je złożyć (ale to już inna zakładka).

Tom.Nie obraż się ,ale te Jamo Classic to badziewie. Tempo przy nich to jak przesiadanie się z Fiata 125 p na S klasse. W tym kontekscie kupowanie Tempo 3 dalej mija się z celem ,ponieważ przy zakupie dobrych kolumn za 4-5 kzł i tak będzie przepaść jakościowa. Jeżeli ma to być kino domowe to za te 10-12 tyś można nabyć niezły zestaw do kina domowego. Natomiast jeżeli ma to być stereo sprzedaj Denona kup dobry wzmacniacz i mogą być wspomniane Tempo. No bo chyba nie będziesz oglądał filmów na dwóch kolumnach i Denonie. I słuchał muzyki na tym zestawie. To bez sensu.

To ma byc zestaw na którym głównie bedzie sie słuchało muzyki wiec kolumny przednie maja byc jak najlepsze. Wzmacniacz stereo odpada, musi byc cos co wzmacnia 5 kanałów. Ten Denon jeszcze nie został kupiony!! wiec doradzcie co mozna innego kupic zamiast tego amplitunera do 7,5kzł.

"Tom.Nie obraż się ,ale te Jamo Classic to badziewie. Tempo przy nich to jak przesiadanie się z Fiata 125 p na S klasse. "

Nie twierdze, że to jakies super kolumny, ale nadal mozna je jeszcze spotkac w sklepach i swojego czasu gdy większość osób posiadała Altusy był to prawdziwy hi-end. Dzwięk maja bardzo przyjemny, moze troche za duzo basu który wybrzmiewa za długo (ciągnie się), ale to byc moze wina za małej powierzchni w której graja bo pomieszczenie w którym stoją ma 16m2.

[obrazekLUKASZ-111814_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 8 kzł kupisz amplituner Rotela RSX 1055 lub nowy model RSX 1056 - na pewno będzie lepiej niż z Denonem, ale tez nie bedzie to max. co mozna wycisnąć z tych kolumn. Jeśli upierasz sie przy elektronice do kina to niestety trzebaby wydać znacznie więcej - coś ok. 15- 20 kzł - preamp/procesor + końcówka mocy np. Rotel RSP 1068 + RMB 1075, Primare SP 31.7 + A 30.5. Wtedy dopiero stereo jest porównywalne z dobrym wzmakiem.

a co sądzicie o dopłaceniu do wyższego modelu amplitunera Denon 3803/3805? Moc ma zdecydowanie wyzsza, wiec chyba troche lepiej wysteruje te kolumny. DVD i amplituner maja byc z tej samej firmy....

Witam,

Juz po zakupach wszystko popodłączane i gra super. Ostatecznie zestaw składa sie z elementów AP Tempo3 + Denon 3803 + DVD2200+ B&W ASW 650 + Kef (nie wiem jaki model ale cale z aluminium). W stereo Tempo3 graja w tym pomieszczeniu rewelacyjnie. Niesamowita przestrzen, swietne wysokie tony i równy bas. Po włączeniu płyty testowej dało sie z nich usłyszec 22Hz !! a od ok. 35 to juz w miare równa głośność w góre pasma. Małe załamanie przy 50-55Hz, ale to pewnie wina pomieszczenia bo poprzednie kolumny charakteryzowaly się podobnym osłabieniem. Subwoofer rowniez spisuje sie wysmienicie. Wydaje sie ze mógłby nagłośnic prawie 100m2 pomieszczenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.