Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe JANTZEN AUDIO DENMARK

bartszatki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie do użytkowników i speców od okablowania.

Czy kable JANTZEN AUDIO DENMARK mające teoretycznie zastosowanie do połączeń wewnątrz głośnikowych, sprawdzą/sprawdzają się jako kable wzmacniacz-kolumny ?

Chodzi mi głównie o poniższe, ale nie tylko:

*JANTZEN LOUDSPEAKER 13AWG 5N

*SOLID CORE OFC 20AWG 6N

Parametry kabelków tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś stosuje te kabelki do połączeń na zewnątrz i może podzielić się wrażeniami?

Obiło mi się o uszy, że to dobre jakościowo przewody i od JENTZENA kupują je inni i sprzedają za grubą kasę pod inną marką na koszulce (sorki, nie pamiętam jaką).

Z górdy dzięki za pomoc w powyższym temacie.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

tuningowałem swoje kolumny na dół dałem jantzena solid 1, kulturalny dół potrafiący jednak nisko zejść, na górę dałem srebrzony wszystko z Polinku,

wpływu samych kabli nie jestem w stanie podać bo grzebałem również zwrotnicę, ale z efektu jestem b zadowolony

jantzen musi się wygrzać

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Polecam tasme.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

j.w

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To ja też się podczepię pod temat:) Te przewody solid core mają dwie żyły 2x1mm^2, natomiast znalazłem też o takim samym przekroju 2x1 ale taśmowy. Który z nich nada się do podłączenia wzmacniacza z kolumnami (bez bi wire czy bi amp)? Jeśli żaden to też napiszcie:)

• Moderatorzy

solid core jest sztywny jak jasna cholera (2 grube żyły, 2 przewody plastikowe+ sztywna koszulka na całość) i można na nim suszyć skarpetki , na uparciucha powyginasz go pod ścianą ale lepiej jak jest zamknięty wewnątrz kolumny

ja sam bym sprawdził solid cora i tej posrebrzanej plecionki w teflonie! :)

ja mam to wewnątrz kolumny, jakbyś z tego zrobił przewód głośnikowy to byłby gigasztywny, pamiętaj, że srebrzony oddzielnie kupujesz czarny i czerwony

Posumowując, który JANTZEN warto wrzucić jako kabel ZEWNĘTRZNY na połączenie kolumny-wzmacniacz bez BI-WIRINGU?

Taśmę niestety wykluczam, bo ładniejsza strona związku wymusza na mnie dyskrecję w ułożeniu kabelków pod ścianą i wizja taśm poległa szybko :(

W ofercie POLINKU widzę także w dobrej cenie:

Speaker cable OFC 2x1.50 (15AWG) TSK1002 // Black/red Spool 100 m. USA Line (załączone foto)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

solid core jest sztywny jak jasna cholera (2 grube żyły, 2 przewody plastikowe+ sztywna koszulka na całość) i można na nim suszyć skarpetki , na uparciucha powyginasz go pod ścianą ale lepiej jak jest zamknięty wewnątrz kolumny

ja mam to wewnątrz kolumny, jakbyś z tego zrobił przewód głośnikowy to byłby gigasztywny, pamiętaj, że srebrzony oddzielnie kupujesz czarny i czerwony

Wszedłem na stronę Solid Core Cables, to o nich piszesz , ich strona ?

Ukryta Zawartość

I co widzę?

Kilka cytatów z ich strony:

Np taka bzdura:

The majority of cables used in audio have been selected for their low inductance, low resistance and high capacitance characteristics as measured on the test bench. These parameters define what are believed to be the electrical properties most ideal in an audio cable

Duża pojemność kabla jest OK? Od kiedy? Co to za brednia?

No dobrze, mniejsza indukcyjność jak najbardziej, ale uwaga uwaga, dalej w tym samym tekście, w kolejnej bzdurze cytowanej przeze mnie na dole twierdzą, że odwrotnie – dobra jest jak największa indukcyjność kabla – Chryste Panie !! W tym samym tekście kilkanaście zdań niżej !!! I jak największa rezystancja !!!!!!!!

albo inne bezczelne łgarstwo:

Large, multi-strand cables are recommended by some manufacturers because their low resistance is thought to maintain the amplifier's low output impedance. Whilst this is true, it has no sonic benefit at all because amplifiers sound better when driving through a resistive or inductive load.

No a poniższy tekst to kolejne, ale już bardzo wyjątkowe łgarstwo i bezczelność:

Smaller diameter cables with higher resistance and inductance help to isolate the amplifier's feedback control system, improving clarity throughout the frequency range.

Jezus Maria – kablami mamy sie izolować? Od czego, od głośników czy od kolejnych stopni wzmacniaczy? Dziecko wie, że idealny kabel ma być PRZEZROCZYSTY, ma go nie być, żadnej rezystancji, żadnej indukcyjności, żadnej pojemności.

Uwaga - Indukcyjność kabli - jest dokładnie odwrotnie niż w bzdurnym tekście, MNIEJSZE średnice kabli to MNIEJSZA a nie większa indukcyjność kabla. Indukcyjność kabla rośnie z przekrojem jego żyły, jest mniej więcej wprost proporcjonalna do średnicy przekroju okrągłej żyły.

Duże rezystancje kabli głośnikowych są elementem szkodliwym, pasożytniczym, a nie plusem kabla !!

Podstawowe cechy dobrego kabla to jak najmniejsza rezystancja i jak najmniejsza indukcyjność. Jedno i drugie osiąga się w najlepszy możliwy sposób przez wielożyłowość kabli głośnikowych i jakość miedzi. Wielożyłowość i odpowiedni dobór przekrojów dodatkowo redukują do niedostrzegalnego minimum efekt naskórkowości dla wyższych częstotliwości akustycznych. Generalnie jednak najważniejsza jest jak najmniejsza indukcyjność kabla.

Wyjątkowy, oszukańczy stek bzdur, tupet, stek bzdur pisany przez wyjątkowo bezczelnego cwaniaka.

No to powodzenia z ich drucikami.

Ukryta Zawartość

No zeby kobieta decydowala jakie maja byc kable glosnikowe... Faceci sa chyba juz na wymarciu ;)

pozdr

Stary kawaler, albo męska sz...... ś... - he he ha ha

Posumowując, który JANTZEN warto wrzucić jako kabel ZEWNĘTRZNY na połączenie kolumny-wzmacniacz bez BI-WIRINGU?

Taśmę niestety wykluczam, bo ładniejsza strona związku wymusza na mnie dyskrecję w ułożeniu kabelków pod ścianą i wizja taśm poległa szybko :(

W ofercie POLINKU widzę także w dobrej cenie:

Speaker cable OFC 2x1.50 (15AWG) TSK1002 // Black/red Spool 100 m. USA Line (załączone foto)

W sytuacji, gdy się nie wie i nie ma doświadczenia z kablami powinno sie stosować bezpieczny, sprawdzony standard 2 x 2,5 mm2.Sprawdzi się w olbrzymiej wiekszości sytuacji.

Podane kable 2x2,5 mm2 mają normalne dobre parametry rezystancji i indukcyjności. Do zastosowań zewnetrznych pozostaje do rozstrzygniecia kwestia elastyczności, takie kable mają potężną ilość cieniutkich drucików w każdej żyle, do zastosowań wewn. - co najmniej 10 razy mniej, w związku z czym są sztywne i bardziej łamliwe. Nie powinno sie mieszac zastosowań. Jedno ze zdjęć, gdzies w środku pokazuje chyba kabel zewnetrzny 2x2,5 mm.

W sytuacji, gdy się nie wie i nie ma doświadczenia z kablami powinno sie stosować bezpieczny, sprawdzony standard 2 x 2,5 mm2.Sprawdzi się w olbrzymiej wiekszości sytuacji.

Podane kable 2x2,5 mm2 mają normalne dobre parametry rezystancji i indukcyjności. Do zastosowań zewnetrznych pozostaje do rozstrzygniecia kwestia elastyczności, takie kable mają potężną ilość cieniutkich drucików w każdej żyle, do zastosowań wewn. - co najmniej 10 razy mniej, w związku z czym są sztywne i bardziej łamliwe. Nie powinno sie mieszac zastosowań. Jedno ze zdjęć, gdzies w środku pokazuje chyba kabel zewnetrzny 2x2,5 mm.

Zeby było jasne szukam kabelków, które by zamieniły zwykły drut i były wstępem do solidnego/ przyzwoitego dźwieku, ale nie zrujnowały tym samym portfela - na kable nie chcę wydac fortuny, to jeszcze nie ten etap. Drążę te JANTZENY póki co. Kolego ryszard_pp - piszesz o 2x2,5mm, zatem nie powinienem się zawieść na załączonych na foto?

parametry:

JANTZEN LOUDSPEAKER 13AWG 5N:

# Klasa czystości 5N (99,999%)

# 13AWG - 2x 2,5mm

# Plecionka w izolacji PVC -czarna lub biała

# Opór poniżej 0,0067 OHM na metr

# Indukcyjność poniżej 0,00045 mH na metr

# Zbudowany z 204 miękkich 0.127mm żył

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Jantzen 13 awg 5n - jeswt wykonany z miedzi o bardzo wysokiej czystości i jest bezpiecznym wyborem, nie znam jego ceny i nie mam z czym go porównać.

dla odmiany zadzwoń do polinku, mają tam inżyniera, który zna się na rzeczy - o jakość dźwięku i górę najlepiej go zapytaj

Kup sobie belkina ladnie zakonfekcjonowany, fajne banany i z przesylka wyjdzie 50 zl.

Ukryta Zawartość

post-1391-011650300 1296156356_thumb.jpeg

post-1391-002199400 1296156366_thumb.jpeg

post-1391-076375100 1296156374_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup sobie belkina ladnie zakonfekcjonowany, fajne banany i z przesylka wyjdzie 50 zl.

Ukryta Zawartość

WOW ... w tej cenie (niecałe 37 zł) tak zakonfekcjonowany kabel głośnikowy to sam bym kupił!

Ukryta Zawartość

Skontaktowałem się z POLINKIEM - bardzo rzetelna obsługa, polecam.

Uzyskałem m.in. info, iż kabelek JANTZEN LOUDSPEAKER 13AWG 5N jest tym co oferuje firma SUPRA CABLES, z tym że w odpowiednio niższej cenie z racji, iż POLINK zakupuje go od JANTZENA w wersji OEM bez konfekcji i co oczywiste logo SUPRA. 11,81 PLN/1m to bardzo dobra cena jak za ten kabelek.

Zeby było jasne szukam kabelków, które by zamieniły zwykły drut i były wstępem do solidnego/ przyzwoitego dźwieku, ale nie zrujnowały tym samym portfela - na kable nie chcę wydac fortuny, to jeszcze nie ten etap. Drążę te JANTZENY póki co. Kolego ryszard_pp - piszesz o 2x2,5mm, zatem nie powinienem się zawieść na załączonych na foto?

parametry:

JANTZEN LOUDSPEAKER 13AWG 5N:

# Klasa czystości 5N (99,999%)

# 13AWG - 2x 2,5mm

# Plecionka w izolacji PVC -czarna lub biała

# Opór poniżej 0,0067 OHM na metr

# Indukcyjność poniżej 0,00045 mH na metr

# Zbudowany z 204 miękkich 0.127mm żył

Moim zdaniem będziesz zadowolony. Ten kabel jest dokladnie nacelowany na wstęp, nawet na dobry i długi wstęp, jest solidnej, wysokiej jakości, nie super top, ale jednak zdecydowanie wysokiej jakości, do tego możliwy do kupienia w dobrym stosunku jakości do ceny. Przekrój 2c2,5 mm2 to standard, szeroko stosowany, podane parametry natomiast to taki nieco wyższy standard.

Ja zaczynałem kiedyś od ociupinkę gorszych kabli.

Jedna uwaga, ale zasadnicza, pamiętaj o tym żeby do obu kolumn proprowadzić kable tej samej długości, niezależnie od ich odległości od wzmacniacza. Nawet gdy jedna kolumna jest w odl. 1m a druga 6m, kable stosujesz oba 6m. Na wstępie można rezygnowac z niektórych bardziej, powiedzmy subtelnych wymogów, ale z tego jednak nie, ma wyraźny wpływ na dźwięk, niezależnie od kosztu kabla jaki trzeba będzie ponieść.

Przecież Jantzen to Polink więc jak polink może kupować od jantzena?;)

kolego eMIL

Dokładnie to usłyszałem w POLINKU, co jest w moim poście - POLINK kupuje od JANTZENA, nie wnikam...

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Witam

Może ktoś coś więcej powiedzieć na temat tej taśmy Jantzena? Ponoć rewelacja w b. niskiej cenie.

Posiadam Audionove moonwalk bi-wire, koszta taśmy są małe ale czy warto jest wydać te 50zł do testów i porównania z Audionovą?

Pozdrawiam

• 5 miesięcy później...

witam.

chcialbym polecic kabel jantzen JAD Cable 2x2.50 OFC-925 P-2 2.5OFC925. to plaska plecionka z miedzi ofc 6n 2x 2,5mm

szukajac tanich kabli (do 50 zl za metr) do mini denona, przekopalem cale tony, profigoldow, audioquestow, qedow itp. posrebrzane, wiazki, solidcory i tak dalej. posrebrzane wyostrzały dzwiek, zwyczajnie tnac dol i srodek. efekt naskorkowosci jest bardzo odczuwalny. miedziaki graly lepiej, ale z prostackim przekazem. zreszta miedz uzywana w tych kablach to najwyzej ofc 3-4n. jednym slowem kaszanka. uparlem sie na tani kabel bo niby dlaczego do mini za 1500 zl mam placic za kabel 500 zl. generalnie jak policze kase wydana na tanie kable i banany to spokojnie moglem brac cos za 200 zl za metr, ale wracajac do tematu..

trafilem na ta plecionke dzieki poradzie kolegi emila. no i jest super. jest detalicznosc jak w srebrze, ale plus ladny srodek i zawodowy bas, swietna dynamika i roznicowanie barwowe. kabel jest zarazem deikatny i z kopem. naprawde jest godnie. do tego kabelek w polink.com.pl kosztuje 16 zl za mert (!!??) i jest ciekawą konstrukcja, plecionka przypomina warkocz, a dzieki nacieciu wwzdłużnemu glownym dielektrykiem miedzy zylami jest powietrze. no i najwazniejsze miedz ofc 6n! za 16 zl. powtorze jeszcze raz. 6n 13 awg - 16 zlotych. zreszta podobnie solid core do bi-wire tez 6n 4 zylowy kosztuje 19 zl. (!)

mysle ze te kabelki za malo kosztuja i nie sa w szpanerskim dielektryku z napisem audionova i dlatego wiekszosc forumowiczow bedzie tkwic w szponach gezetkowego marketingu. zreszta co koles tam slyszy na tym denku. ale jesli slyszysz kable i nie chcesz bulic za nie tyle co za swojego wzmaka to polecam!

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

A ktoś z forumowiczów porównywał poniższy przewód bezpośrednio z DNM RESON.

Czy warto zamienić na Jantzen Audio Solid Core OFC 17+20AWG 6N Bi-Wire

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.