Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC/karta dźwiękowa z usb i optical in

infinitimind

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję DACa albo karty dźwiękowej z USB i wEjściem optycznym. USB aby podłączyć laptop a optyka aby podłączyć Asus O!Play Mini (nie z jednym wejściem bo nie chce przełączać kabelków co trochę). Głośniki to dość spore kolumny Modecom MC-HF60, nie jest to sprzęt klasy "audiofilskiej" ale można z nich wyciągnąć dużo ładnego grania (8" głośnik). Na przeszkodzie dobrego odbioru stoi zintegrowana karta realtek i kiepskiej jakości przetwornik w Asusie. DAC/Karta bedzie do słuchania muzyki w FLAC i oglądania filmów HD.

Wiec Panowie co polecacie? Dobrze by było gdyby DAC/Karta miała zewnętrzne zasilanie. Tylko nie więcej niż 500zł ;) (zależy mi tylko na stereo)

Sam myślałem nad Creative SB X-Fi HD, dobry pomysł? karta nie będzie ograniczała głośników w jakości??

przeczytaj moj temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pisalem o tym samym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co widzę to raczej z optycznym będzie trudno a szybciej z coaxialnym. Dobrze że jeszcze tego O!Playa nie zamówiłem, trzeba się będzie zastanowić nad kupnem innego HD palyera.

Podpowiem tylko, że miałem Creative SB X-Fi ale na PCI i grała bardzo kiepsko jak na mój gust. Wymieniłem na Audiotrak HD2 i przepaść, przeogromna różnica oczywiście na korzyść Audiograk'a.

Z tego co wiem firma ta ma też coś na usb, ale musiałbyś sam się w to zagłębić bo nie słuchałem.

Jest jeszcze inny motyw. Ktoś tu pisał o Muse 4xTDA. On ma coaxial i toslink. Mój lapek ma toslink-mini, karta dźwiękowa to Realtek ALC 272. Nie wiem czy ona ma bit perfect i jaki to będzie miało wpływ na jakość dźwięku po 5m lub 3m kablu optycznym.

Co o tym sądzicie żeby przesyłać sygnał do DACa przez Toslink? A coaxial byłby dla mkv playera.

@infinitimind tak psialem tez o tym, kolega ma tego MUSA na 4 TDA i tez przesyla toslinkiem na takie odleglosci, ja tez bym musial tak zastosowac. NA poczatku myslalem o Audinscie ale ten jest DUZOOOOO tanszy wiec problem wyboru powrocil

Zakladam ze laptop sobie nie radzi z odtwarzaniem filmow. Nie pomagaja CUDA, DXVA, ccoreAVC i kombinowanie z ustawieniami?

Na koncu i tak jest jakis modecomowy wzmacniacz w glosnikach, w ktorym bym zbyt duzych nadziei nie pokladal, tak wiec nie ma co szalec z przetwornikiem. Chyba ze to inwestycja na przyszlosc. Skoro juz jednak ma byc dac z zewnetrznym zasilaniem to oczywiscie, ze lepiej go odseparowac optykiem od komputera, tylko zeby cena tak dlugiego optyka nie okazala sie znacznie wieksza niz samego dac'a.

server unreachable;--

Zakladam ze laptop sobie nie radzi z odtwarzaniem filmow. Nie pomagaja CUDA, DXVA, ccoreAVC i kombinowanie z ustawieniami?

Na koncu i tak jest jakis modecomowy wzmacniacz w glosnikach, w ktorym bym zbyt duzych nadziei nie pokladal, tak wiec nie ma co szalec z przetwornikiem. Chyba ze to inwestycja na przyszlosc. Skoro juz jednak ma byc dac z zewnetrznym zasilaniem to oczywiscie, ze lepiej go odseparowac optykiem od komputera, tylko zeby cena tak dlugiego optyka nie okazala sie znacznie wieksza niz samego dac'a.

Laptop bardzo sobie radzi. Posiada kartę GF GT240m z CUDA i w połączeniu z CoreAVC który wspiera CUDA ma w 1080p obciążenie procesora na poziomie 12-18%. Tylko że mi się nie chce go co chwila przestawiać pod telewizor.

Laptop stoi jakieś 2,5m od głośników i telewizora, puszczałby sygnał do zewnętrznego DACa powiedzmy tego mini DACa muse jakbym chciał słuchać muzyki, a z filmami bym się przerzucił na zewnętrzny odtwarzacz który też by przenosił sygnał cyfrowy do DACa (jeszcze go nie zamówiłem bo najpierw muszę kupić DAC co okazało się większym problemem) bo tak byłoby wygodniej niż co trochę latać z kompem, jest problem z jego postawieniem w pobliżu TV, ciągłe przepinanie HDMI itp.

Za tą kartę w Laptopie i tak muszę coś kupić bo ona jest beznadziejna, wyjście słuchawkowe jest takie skopane że już mój stary iPod Szufla lepiej gra na słuchawkach niż ta integra, zero szczegółowości i bas jakby się słuchało muzyki w wiadrze na głowie ;)

@ 5z0p3n

Nie wiedziałem że z tymi DACami jest taki problem ;) Ogólnie jak tu pierwszy raz zajrzałem to chciałem sobie kupić głośniki za 250zł do zintegrowanej karty i już tego nie ruszać. A tu przekroczyłem budżet prawie 2 krotnie, teraz DAC ;) ale sie okazuje że znowu trzeba zabulić ;) albo że kabel jest droższy itp ;)

Ot lenistwo. ;)

Tobie najbardziej przydaloby sie cos z dwoma wejsciami optycznymi, ale czy warto doplacac do drugiego optyka zamiast usb to juz twoj wybor.

/edit

Zajrzyj tez moze do dzialu diy. Tam ludzie sprzedaja rozne ciekawe konstrukcje. A ze samorobki to nie znaczy, ze gorsze. Zazwyczaj wrecz przeciwnie.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.