Skocz do zawartości
IGNORED

Srebrne kable głośnikowe

naro

Rekomendowane odpowiedzi

Naro jeśli słuchałeś już Monolitha to nie wiem po co szukać dalej? Jest fenomenalny! Jeśli jednak koniecznie chcesz to weź też pod uwagę SlinkyLinks. To też srebro. Odnosząc się do Albedo Slinky ma wiecej szczegółów na górze, też piękną średnicę, ale już bas nie jest taki spektakularny jak w Monolith-cie. W Slinky jest mniej tego mięcha, jest jaśniejszy przez to sprawia wrażenie szybszego i dokładniejszego kabelka. Ale traci na tym muzykalność, subtelność i ciepełko jakie daje Albedo. Nie uzyskasz również 3-wymiarowej sceny jaką serwuje polski producent.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do srebrnych kabli to też nie za bardzo za nimi przepadam. Monolith jest wyjątkiem, nie gra jak srebro:) Ten kto słuchał wie o tym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam Y.P. Sound Argentum produkcji ukraińskiej. Gram na takich kilka lat i jestem bardzo zadowolony.

a gdzie tego można posłuchać, kupić, może jakieś www ? nic nie mogę znaleźć

• Moderatorzy

W Polinku można kupić kabel srebrzony o grubości 1,3 - cena około 9 pln za metr,

jak sądzicie jakby go puścić w biwiringu ?

kosztował by wtedy około 36 mb przewodu głośnikowego

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Srebrzone kable to nieporozumienie. Tylko czysty przewodnik albo srebrny albo miedziany. Najlepiej solid core. Może byc o przekroju kołowym albo prostokątnym. Albo okrągłe druty jak u Arka albo taśmy jak np Nordost Flatline(bo to własciwie prostokątne tasiemki). Mam Nordosty ale przejde na srebro. Słuchałem i bardziej mi pasi.

Jeśli chodzi o srebrne kable głośnikowe to jeszcze należy wziąć po uwagę to, że pomimo nazwy bywają one często wykonane z innego materiału niż czyste srebro a poza tym, co jest bardzo lekceważone mają niestety nieadekwatne przekroje.

Stąd często opisywane różnice w brzmieniu srebrnych kabli od różnych producentów i również w obrębie oferty pojedynczego producenta. Stosowanie miedzi posrebrzanej jest doskonałym tego przykładem.

Trzeba sobie również zdawać sprawę, że za kwotę 3000-4000 złotych mało będzie tego srebra w kablach. Chyba żeby pokusić się o jakieś skromne DIY, np. na srebrnych taśmach.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

już chyba dwie osoby napisały, że kable ze srebra nie są ze srebra bo jest za drogie...

1 kilogram srebra najwyższej próby .999 kosztuje 3.725,- a ile srebra wchodzi na kabel 2 - 2.5 m ? (na pewno nie 1 kilkogram...)

chyba spokojnie można zrobić taki kabel z czystego srebra i jeszcze na nim zarobić (i zmieścić się w 3000 - 4000 zł)

trzeba wziąć pod uwagę ze jakość dźwięku w kablu zależy m.in. od powierzchni przewodnika. Możesz mieć srebro 0.99999999 i guzik będzie grało jak wyciągnięty drut będzie miał powierzchnię nie taką jaką mieć powinien.

Spróbował bym druty Sonus Oliva, są względnie tanie a bardzo dobre. Człowiek je jakoś poleruje i to słychać.

1 kilogram srebra najwyższej próby .999 kosztuje 3.725,- a ile srebra wchodzi na kabel 2 - 2.5 m ? (na pewno nie 1 kilkogram...)

chyba spokojnie można zrobić taki kabel z czystego srebra i jeszcze na nim zarobić (i zmieścić się w 3000 - 4000 zł)

Wg producenta głośnikowe Albedo Versus (2x2,5m) zawierają około kilograma czystego srebra. Najnowszy model Metamorphosis ma zawierać dwa razy więcej;)

Wg producenta głośnikowe Albedo Versus (2x2,5m) zawierają około kilograma czystego srebra. Najnowszy model Metamorphosis ma zawierać dwa razy więcej;)

i Versus kosztuje ponad 10.000 zł czyli na konfekcję i zysk zostaje ponad 6.000 zł :-))

Myślę, że w Monolicie jest tak jak podaje producent, czyli 99,99% czystości srebra. Odcinek 2 x 2.5m z racji tego, że ma grubość 0.15mm nie waży dużo. Owszem Monolithy robione przed zmianą puszek na akrylowe swoje ważą, ale na to wpływa izolacja + zewnętrzny materiał osłaniający przewód. Kto by pomyślał, że tak spektakularnie wyglądający kabel jakim jest Monolith ma przewodnik o grubości 0.15mm ! ;)

Sam twórca podaje w wywiadzie, że na cenę kabla największy wpływ ma (według kolejności) czas, izolacja, surowiec. Wyjątkiem jest Versus i Methamorphosis.

Panowie, uprzejmie proszę, otwórzcie sobie kalkulator i policzcie spokojnie ile srebra znajdować się powinno w kablu głośnikowym Versus, który w/g producenta, firmy Albedo posiadać ma, cyt: "użycie kombinacji kilku szerokich srebrnych taśm jako przewodnika, przekrój efektywny kabla 2x19,8mm2"

Mają Panowie podany przekrój 2x19,8 mm2, mają Panowie podaną długość 2 x 250 cm podwójnego przebiegu, proszę policzyć sobie zatem objętość walca o promieniu 0,251 cm i długości 1.000 cm - 2 x 250cm = 500cm x 2 = 1.000cm, dla ułatwienia gęstość srebra wynosi 10,49 g/cm3.

Cena takiego srebra też była wcześniej podana, nie wiem tylko czy jest nadal aktualna.

Gdyby kabel Versus miał mieć przekrój efektywny 2x19,8mm2 to musiałby składać się z dwóch żył np. drutu - prętu o średnicy 5,02mm lub dwóch taśm srebrnych o grubości np. 0,15mm i szerokości 132mm lub każdej innej wariacji wymiarowej aby tylko przekrój, objętość całkowita i masa przy założonej długości się zgadzały.

Firma Goertz podaje na swojej stronie internetowej przy okazji opisu swojego kabla głośnikowego Goertz AG3 Boa następującą informację:

"Goertz AG 3 is arguably the heaviest solid fine silver cable ever made. An eight foot pair contains more than a pound of 99.99% pure silver."

czyli:

"Goertz AG 3 jest prawdopodobnie najcięższym srebrnym kablem solid core jaki kiedykolwiek został wyprodukowany. Para osiem stóp - 2x250cm - zawiera więcej niż funt - 1 funt = 453.59237 g - czystego srebra 99,99%."

Niechaj będzie i 500g czystego srebra w tym kablu. Oznacza to ni mniej ni więcej tylko to, że ów kabel Goertz AG3 ma przekrój 4,89 mm2 czyli tak jak drut o średnicy 2,49mm, czy to naprawdę tak dużo zważywszy, że taka para 2x250cm kosztuje ok. 3.000 USD gdzieś w świecie i ok. 15.000 złotych u nas?

Zresztą podawana masa z deklarowanym przekrojem 7AWG raczej się nie zgadza.

Najlepszy, najcięższy, naj... kabel firmy Goertz zawiera raptem niecałe 500g srebra a kosztuje tyle co jego dziesięciokrotność. Przecież nikt, żadna firma nie będzie prowadziła działalności charytatywnej. Ktoś w końcu musi te jachty kupować;-)

Ciekawe zatem ile srebra zawierają i jaki mają przekrój inne srebrne kable tej firmy, innych producentów kabli, w tym również polskich. Jeden z polskich producentów srebrnych kabli uczciwie podaje przekroje swoich kabli i wynoszą one od 0,56mm2 dla najtańszego modelu do 2,5mm2 dla najdroższego co też daje jedynie 261g czystego srebra dla długości kabla 2x250cm.

Czy przekrój kabla głośnikowego 2,5mm2 lub nawet 4,89mm2 dla bardzo drogich flagowych modeli jest wystarczający?

Czy wobec miedzi też mamy takie zaniżone wymagania i kabel o przekroju 2,5mm2 nas zadowoli?

Przecież srebro nie jest nadprzewodnikiem.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że często słuchając kabli srebrnych, nieważne czy głośnikowych czy sygnałowych słuchamy często posrebrzanej miedzi lub mikrych, cienkich srebrnych drucików. Stąd słuszne opinie, że dobry, solidnie wykonany kabel z miedzi brzmi lepiej.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Dajmy już sobie spokój z tymi bezsensownymi przeliczeniami odnośnie wagi kabli, zboczyliśmy z tematu przewodniego, który brzmiał - co polecacie...? A to, czy jeden waży pół kilo, drugi ćwierć jakie to ma znaczenie? :)))

Przecież najważniejszą rzeczą jest umieć je zrobić tak, aby zagrały najpiękniej jak tylko się da! Umieć! A jak już ktoś umie to niech się ceni :) Ja nie umiem, więc płacę ;)

Dajmy już sobie spokój z tymi bezsensownymi przeliczeniami odnośnie wagi kabli, zboczyliśmy z tematu przewodniego, który brzmiał - co polecacie...? A to, czy jeden waży pół kilo, drugi ćwierć jakie to ma znaczenie? :)))

Przecież najważniejszą rzeczą jest umieć je zrobić tak, aby zagrały najpiękniej jak tylko się da! Umieć! A jak już ktoś umie to niech się ceni :) Ja nie umiem, więc płacę ;)

dokładnie :-)

ja też nie umiem... więc płacę :-(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.