Skocz do zawartości
IGNORED

Tunning sprzetu ... - gniazdo zasilajace IEC

Gość Zaniepokojony

Rekomendowane odpowiedzi

Stosując gniazdo z filtrem zamiast dwużyłowego kabla a nawet zamiast gniazda bez filtra należy zawsze odizolować puszkę filtru od obudowy i ewentualnie rozważyć podłączenie go w tym punkcie, w którym jest masa tzw. "prądowa". Wszystko zależy od konstrukcji sprzętu, w tym budowy zasilacza oraz sposobu prowadzenia masy. I tyle.

A sprawa masy w sprzęcie to temat na rozprawę doktorską. Kiedyś w zamierzchłych czasach spaliłem aż trzy układy GML 025 (ciekawe czy ktoś to jeszcze pamięta), aż znalazłem właściwy sposób podłączenia masy metodą prób i błędów.

Zgadzam się w pełni z tym, że należy uważać podczas instalacji gniazda IEC w sprzęcie, gdyż masa prądowa nie może stykać się z masą elektroniki. Sam zamontowałem swego czasu gniazdo IEC z filtrem we wzmaku NAD C320 i połączylem przewód PE z obudową.Wszystko było ok. do czasu jak włożyłem przewód zasilający wzmacniacz do gniazdka 220V bez bolca ochronnego.....spaliłem dwa rezystory na płycie wzmacniacza. Okazało się, że końcówki tych rezystorów mają bezpośredni kontakt z obudową wzmacniacza. Filtr sieciowy gniazda IEC zawiera w sobie kondensatory, rezystory i dławiki które to elementy mogą powodować przepływ prądu z uwagi na różnice potencjałów ( brak bolca ochronnego ) między elementami filtru a obudową. Wszystko zależy od konstrukcji urządzenia, producenta. Najlepiej posiadać schemat lub odizolować filtr od obudowy.

Zgadzam się w pełni z tym, że należy uważać podczas instalacji gniazda IEC w sprzęcie, gdyż masa prądowa nie może stykać się z masą elektroniki. Sam zamontowałem swego czasu gniazdo IEC z filtrem we wzmaku NAD C320 i połączylem przewód PE z obudową.Wszystko było ok. do czasu jak włożyłem przewód zasilający wzmacniacz do gniazdka 220V bez bolca ochronnego.....spaliłem dwa rezystory na płycie wzmacniacza. Okazało się, że końcówki tych rezystorów mają bezpośredni kontakt z obudową wzmacniacza. Filtr sieciowy gniazda IEC zawiera w sobie kondensatory, rezystory i dławiki które to elementy mogą powodować przepływ prądu z uwagi na różnice potencjałów ( brak bolca ochronnego ) między elementami filtru a obudową. Wszystko zależy od konstrukcji urządzenia, producenta. Najlepiej posiadać schemat lub odizolować filtr od obudowy.

Gość Zaniepokojony

(Konto usunięte)

Male dywagacje odnosnie gniazda sieciowego IEC z filtrem, czy przewod ochronny-PE podlaczacie bezposrednio do obudowy? Np. kazde CD ma II klase ochronnosci, czyli sa tylko dwa przewody zasilajace fazowy i neutralny dolaczone do transformatora zasilajacego, ktory jednoczesnie pelni role separujaca zasilania sieciowego od zasilania elektroniki i sygnalow wyjsciowych. Obudowa w tym przypadu przewaznie podlaczona jest do masy zasilania ukladu, a tym samym do masy sygnalow wyjsciowych. I teraz wlozenie gniazda zasilajacego IEC z filtrem sieciowym powoduje podlaczenie przewodu ochronnego do obudowy (przewaznie takie gniazdo sieciowe IEC z filtrem ma metalowa obudowe, ktora podlaczona jest do przewodu ochronnego PE). W tym momencie masa sygnalow i zasilania elektroniki podlaczona zostaje bezposrednio do przewodu PE - tracimy separacje od zasilania sieciowego. Jak wiadomo przewod PE jest gdzies na zewnatrz budynku podlaczony do przewodu neutralnego. Wnioski: czy taka przerobka likwidujaca separacje galwaniczna (transformator) sieci zasilajacej od sygnalow wyjsciowych (oraz zasilania elektroniki) nie jest zbyt ryzykowna??? A gby w razie jakiegos uszkodzenia na wyjsciu pojawi sie napiecie sieciowe, bo nie ma juz izolacji - to reszta urzadzen podlaczonych do tego urzadzenia raczej nie bedzie sie czula dobrze ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/774-tunning-sprzetu-gniazdo-zasilajace-iec/
  • 34 lat później...

Uff, w końcu znalazłem odpowiedni wątek;-)

Pytanie do forumowiczów z Warszawy - otóż chciałbym dorobić się takiego gniazda w cedeku, bo supra wydostająca się z obudowy nie wygląda zbyt estetycznie. Z racji tego że ze stolicy do tatowego warsztatu jest jakieś 350km, a ze względu na "hardware" nie mogę zrobić tego sam, proszę jeżeli ktoś ma o namiary na jakiś warsztat, czy cóś, w W-wie gdzie mógłbym to zlecić.

Pzdr

• 1 miesiąc później...

walery nic nie przerabiaj , to bez sensu. przewod powinien byc dwuzylowy i tyle. to II klasa ochronnosci wiec mozesz zamontowac gniazdo IEC ale bez bolca uziemiajacego. Ale po co? Zeby miec mozliwosc odlaczania kabelka? Mnozycz zlacza i ich rezystancje polaczen? Nie kumam. POzdrawiam!

• 6 lat później...

Witajcie

Mam Marantza PM7000 i chcę mu zamontować gniazdo sieciowe z filtrem z metalowej puszce. Mam już wszystko przygotowane i dziś będę wycinał odpowiedni otwór w obudowie. Chciałbym się upewnić że czegoś nie spalę

gniazdko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Z tego co zrozumiałem to skoro obecnie płytka jest podłączona dwoma żyłami to mam nie połączać uziemienia z filtra do obudowy ani nigdzie indziej.

Obudowa filtra jest metalowa więc duża szansa że zewrze się z obudowa do której będzie przykręcona, czy to niebezpieczne? w tym konkretnym przypadku

Jak byście radzili ewentualnie odizolować je od blachy?

tu jest schemat wzmacniacza jeśli ktoś chciałby zobaczyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem dlaczego akurat w wzmacniaczu ale dużo osób narzeka że taki filtr więcej szkodzi niż pomaga. Sugerował bym montaż tego ustrojstwa w listwie sieciowej i podpięcia tam np CD.

Pozdrawiam Arczi

Nie wolno tego montować do Marantza.

Kup sobie gniazdko bez filtracji Furutecha lub Schurtera i zamontuj, ale pamiętaj że NIE WOLNO środkowego (uziemiającego) bolca gniazdka łączyć z masą wzmacniacza, ma pozostać niepodłączony do niczego.

• 2 miesiące później...
  • 4 miesiące później...

A to wszystko zależy po prostu trzba wiedzięć jak jest rozpowadzona masa w urządzeniu :)

Po za tym jak już stosujemy masę w całym systemie ...

Jak zrobimy to dobrze to nic się dziać nie będzie (mój przyklad)

Jak to spieprzymy to w najepszym przypadku będzie nam coś buczeć :) w najgorszym coś zjaramy.

Ot kłania się wiedza :)

Nie znasz się nie ruszaj :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.