Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski w głośniku - jedna z lamp

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy można jakoś temu zaradzić, jedna z lamp 6SN7 po wygrzniu wzmacniacza co jakiś czas generuje wyrażne trzaski i szumy. Chwilowo mogłem temu zaradzić przeczyszczając nóżki. Jednak problem znowu powrócił :(

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość traxman

(Konto usunięte)

Jeżeli podstawki i wyprowadzenia lamp są w dobrej kondycji, to zamień ją na lampę z drugiego kanału (o ile jest druga), jeżeli trzaski przeniosą się -> to lampa do wymiany.

Przed końcem życia, lampy wydaja różne dodatkowe efekty, to może być jeden z nich.

No i nie wiem co mam myśleć. Zamieniłem lampy stronami i cisza jak makiem zasiał, ciekaw jestem na jak długo. Nowe lampy już zamówione.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość traxman

(Konto usunięte)

Wynika z tego, że trzaski spowodowane były niepewnym kontaktem wyprowadzeń lampy z podstawką. Zawsze w takich przypadkach warto sprawdzić i wyczyścić brudne/zaśniedziałe wyprowadzenia lub dogiąć styki w podstawce.

u mnie w Yaqin MC-10L od poczatku jedna oryginalna lampa EL34 mi sie nie podobala trzaski szmery podczas rozgrzewania byly raz wieksze raz mniejsze no i zyla okolo 1,5 roku az w koncu umarla tak mysle bo bias na niej skakal jak oszalaly nie moglem go ustawic juz wiec wymienilem lampki na nowa kwadre i jest kompletna cisza ;)

Witam , mam nowe ..no prawie nowe lampy czytajac ten watek uswiadomilem sobie ze w niektorych nagraniach szczegolnie plyty nagrane mialem w lewej kolumnie szmery przypominajace trzaski...wine zwalalem na slaba kopie badz zly nosnik ...nie dawalo mi to spokoju wyciagnalem wszystkie lampy(wzmak..cd) i przeczyscilem nozki wacikiem nasaczonym preparatem KONTAKT wracam do tych plyt nagranych na ktorych byly te trzaski i o dziwo wszystko jest w porzadku zero jakichkolwiek szmerow-trzaskow ...dodam ze po czyszczeniu waciki 4szt byly czarne z brudu ????

slaw123

ooo jutro musze poogladac ta moja stara kwadre zrobie to co Ty i zobacze czy wacik bedzie tez czarny na tej lampie ktora chyba umarla i na innych tez ;)

odnosnie wacikow ....brrrrr !!!! to mialem taki incydent ?? otoz byl u mnie znajomy na odsluchu i wielki znawca stereo stwierdzil ze jego budzetowy sprzet gra tak samo jak nie lepiej niz moje lampiaki :) wiec poszedlem po waciki 4 szt po 2 na ucho i kazalem mu wyczyscic USZY usmiechnal sie ja tez :):)????? fuj !!! i coooooo 4 szt wacikow brakowalo aby jedno ucho wyczyscic taki tam ul mial brrrrr. przepraszam ze o takich sprawach pisze ale to PRAWDA ze brudne uszy pomagaja pogorszyc dzwiek :) pozdrawiam kolege jak mnie moze czyta :(:(

slaw123

hehe dobre ;) nie mialem dzis czasu zeby te lamki poczyscic moze jutro zlapie natchnienie na to ;) aaa jak juz jestesmy przy czyszczeniu to podobno warto tez tym Kontaktem przeczyscic wyjscia w CD i wejscia wzmacniacza ;)

Przyznam sie ze jeszcze tego nie zrobilem ale zrobie bo jednak moj CD ma juz chyba 15 lat wyglada jak nowy ale moze jednak cos tam juz sie osadzilo na tych wyjsciach przez te latka ;)

slaw123

hehe dobre ;) nie mialem dzis czasu zeby te lamki poczyscic moze jutro zlapie natchnienie na to ;) aaa jak juz jestesmy przy czyszczeniu to podobno warto tez tym Kontaktem przeczyscic wyjscia w CD i wejscia wzmacniacza ;)

Przyznam sie ze jeszcze tego nie zrobilem ale zrobie bo jednak moj CD ma juz chyba 15 lat wyglada jak nowy ale moze jednak cos tam juz sie osadzilo na tych wyjsciach przez te latka ;)

Tak ja wyjscia-wejscia w kazdym z urzadzen tez oczyscilem , jesli to tylko voodoo :( to spokojna glowe mam ze bynajmiej czyste sa terminale ?? pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.