Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon bernard gs-434

dexter01

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem gramofon bernard gs-434 i chcialbym sie dowiedzieć co morzna by w nim ulepszyć.Posiada wkladke MF 100. jaki nacisk ustawić. jaka inna wkładka lepsza w rozsądnej cenie by pasowała? Mam okazje kupic podzespół z jakiegoś starszego Denona Dokladnie plytke będącą przedwzmacniaczem z przełącznikiem na wkładke magnetyczną i krystaliczną w cenie 50zł. Czy to sie wogule opłaca? Jak tak to jaki ewentualnie zasilacz do niej zastosować?? Prosze o wasze opinie i rady. [email protected]

https://www.audiostereo.pl/topic/7739-gramofon-bernard-gs-434/

Hej,

Ogólnie 434 to straszny badziew. Dałem go koledze do zmodyfikowania i niestety, stabilizacja ciągle szwankuje a wymienione było już części od metra i jeszcze trochę. Zresztą dzisiaj pisałem na ten temat na pl.rec.audio na usenecie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Redaktorzy

Jeśli po modyfikacji ciągle szwankuje, to coś w elektronice jest spieprzone, albo i silnik. Natomiast w większości przypadków nie ma problemów z tymi maszynami.

Jozwa: Silnik był wymieniony na samym początku. Może ten co został wsadzony się nie nadaje? Rozmawiałem z Bryanem, który mówił mi, że w Bernardzie elektronika jest tak badziewna, że jak się elementy rozgrzeją to puszczają obroty.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

leszek - wiem - ale pytam dlatego że ten preamp korekcyjny ma być też na wkładki piezo - pytam po co? ;)

Jozwa - jakość wykonania Fonik jest żenująca. Te gramofony sprzedawano w komisach po 10-20zł. Dopiero obecna moda sprawiła, że się pojawiają po 100-300 na Allegro. Ludzie zwęszyli interes i próbują pozbyć sie badziewia. Problemem nie jest w nich silnik czy elektronika (której prawie tam nie ma;). Ale sposób osadzenia trzpienia i łożyska - tak pomyślany, że praktycznie nie może być prosto! Talerze Fonik - przynajmniej serii GS-46x - mają do 3mm kołysania! Przez to ramię cały czas chodzi w górę i w dół. Nie ma sposobu żeby to zniwelować. Talerz można pewnym wysiłkiem przetoczyć ale to nie zlikwiduje problemu.

Z gramofonów do 200zł. teraz praktycznie nie ma nic. Za tyle można kupić Sony seri PX (takie najtańsze zwykle plastikowe) ale wkładka do nich lub headshel to 150-250zł.

Być może najstrsze Foniki GS-601, 603 były lepsze? Może Gramofon Adam - z napędem bezpośrednim jest precyzyjniej wykonany? Jednak ze wzgledu na wiek i tak będą wymagały dużych i nie tanich przeróbek.

pozdr.

No dobra to już wiem , że ta plytka z Denona to wtopa ale co lepiej przedwzmacniacz i do tego jakiś dobry wzmacniacz czy od razu wzma. z wejśćiem , a jak tak to co by było warte zakupu ,mowie tu o umiarkowanym studenckim budżecie.??

A i co sądzicie o tym gramofonie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dexter01 - przedwzmacniacz korekcyjny (gramofonowy) jest przeznaczony do wzmocnienia sygnału wkładki gramofonowej magnetycznej typu MM lub MC. I jest konieczny żeby to wogóle grało:) przedwzmacniacze korekcyjne są w wiekszości starszych wzmacniaczy zintegrowanych oznaczonych jako wejście Phono. A jak ich niema to tzrba wtedy kupic taki przedwzmacniacz korekcyjny i z niego podłaczyc sygnał na wejście Line - wzmacniacza.

Unikaj gramofonów z nietypowym mocowaniem wkładki (innym niz na dwa wkręty) - jak ten Technics. Ładny ale za wkładke dasz co najmniej drugie tyle - jesli nie ponad 200zł. A jak nie ma igły i pacjent jescze wtykał coś innego to nalezy sprawdzic czy wkładka nie była uderzona i czy ramię nie jest skrzywione. Wogóle odpuśc sobie Allegro przy zakupie gramofonu jeśli nie masz możliwosci sprawdzenia na miejscu jak sprzęt działa.

pozdr.

• 2 tygodnie później...

no fięc.... dostałam dzisiaj gramofon unitra 'bernard' gs 434. cała ucieszona pojechałam do kusyna zeby pozyczyc jakiegos winyla i spróbowac puscic. wróciłam do domciu włączam płytke... a to tak zapierdziela..... okazało sie ze chypa podobno jakas lampka z dwóch sie psujneła, i teraz leci ok. 2 razy szybciej......:/ nie wiem co z tym zrobić..... mozecie pomóc i wytłumaczyć co dokładnie sie walneło????????????????? za tydzień mam impre no i gramofon jest mi trosh potrzebny......

Tu jest cos.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

byc może trafiony jest potencjometr albo fotorezystor (ten przy silniku) lub żarówka przy nim. Jeżeli to bedzie w porządku trzebaby sprawdzić elementy na zasilaczu (tranzystory), a zwlaszcza ten który steruje silnikiem (może mieć zwarcie).

elektronika w 464 jest badziewna jednak w porównaniu z elektronika z gramofonu Artur jest o niebo lepsza (po wlaczeniu obroty sa stabilne a w Arturze wszystko "plywa"). po drugie, Bernard ma o wiele ładniejszy wygląd niż Artur także nie narzekajcie. Sam mam Bernarda i jestem z niego zadowolony

> Mariachi 1313

Bernard i Artur, to dwa różne światy. Artur to zabawka z wkładką piezoelektryczną, więc w ogóle nie podlega porównaniom z prawdziwymi (nawet kiepskimi) gramofonami.

A co do wspomnianego przedwzmacniacza z przełącznikiem, to prawdopodobnie jest to przełącznik MM / MC.

Niektórzy z jakichś bliżej niezrozumiałych powodów sądzą, że MC, to wkładka krystaliczna. Nic bardziej błędnego.

Janusz z Torunia

Ale tu nie chodzi tylko o wkładkę - popatrz na elektronikę. W Arturze do regulacji prędkości używa się dwóch potencjometrów (oczywiscie pod warunkiem że wcześniej dorobiłeś sobie stroboskop i wyprowadziłeś na zewnątrz potencjometry) a ponadto nie ma stabilizacji obrotów i dlatego wszystko "pływa" (raz gra szybciej, raz wolniej). Zastanawiam się, czy nie wmontować do Artura takiego zasilacza, jaki jest w Bernardzie albo jakiegoś innego regulatora. Za jakiś czas postaram sie pokazać, jak "stuningowałem" swojego Artura.

> Mariachi 1313

Oczywiście, możesz sobie tuningować Artura. Twoja wola. Tylko po co??? Chyba dla samej sztuki, bo dobrego (ani nawet przeciętnego) gramofonu z niego nie zrobisz.

Miałem kiedyś (dawno) Artura. Też go trochę "tuningowałem", ale to i tak nie grało. Dobrze, że te czasy dawno minęły. A teraz nawet sentymentu do niego nie mam.

Jeżeli pozostawisz w nim oryginalną wkładkę piezoelektryczną, to czego byś z nim nie robił, to i tak będzie szajs.

Co więcej - gdyby taką wkładkę zamontować do hi-endowego gramofonu, to też będzie szajs.

A do Artura, nawet gdyby zamontować hi-endową wkładkę (i pre-amp phono), to też będzie szajs.

W Arturze elektronika, to jeszcze najmniejszy problem.

Ale - i mechanizm (plastykowy talerz waży może 20 dag), i wkładka, są DO NICZEGO.

Ergo... Żeby coś z niego zrobić, to koniecznie trzeba wymienić mechanizm i wkładkę. Ale wtedy - co zostanie??

Janusz z Torunia

• 7 miesięcy później...

Niedawno mój Bernard przestał trzymać obroty. Wszystkie żarówki działają, więc postanowiłem zanieść go do naprawy do zakładu. Po miesiącu dalej leży tam w częściach a "fachowiec" pyta czy przypadkiem nie mam do tego schematów... Boję się że całkiem go zniszczył... Czy posiada ktoś jakiekolwiek schematy tego modelu? Byłbym bardzo wdzięczny...

No to ja się podepnę do tematu. Ja mam GS-461. I szybkie pytanka:

- Czy warto w to inwestować?

- Teraz jest w nim wkładka Mf-104. Jest stara więc, nie używam jej bo sie boje o płyty :-) Czy jest sens kupić do niego którąś z wkładek Ortofona np.: 510 Mk II.?

Ogólnie grafomon jest w całkiem niezłej formie (hehe). Nie oczekuję po nim audiofilskich uniesień, poprostu chciałbym sobie od czasu do czasu posłuchać.

Wyszukiwarke przekopałem, ale chciałbym się jeszcze konkretnie upewnić. Bo gdzie znajde takich fachowców jak tutaj?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Nie ufam gramofonom, w których talerz ma mniejszą średnicę, niż średnica płyty :-)

Problemy ze stabilnością obrotów.

Kłopotliwa wymiana wkładki - brak zdejmowanego "koszyka".

Bicie promieniowe talerza.

Kiepskie łożyskowanie talerza.

Tandetny silnik.

To moje subiektywne opinie. Na początek może być. Docelowo szukałbym czegoś lepszego.

Wkładka na start, to Ortofon OMB-5, AT-3600L, lub któryś ze "szczurów". Np. M44MB lub podobna.

GM

>>>Daget>>>

O ile cżęsto z GM jesteśmy zgodni w tematach prod Fonicy . to w wyniku moich ostatnich doświadczeń z Renkforce 461 (eksportowa Fonica) jestem odmiennego zdania i mile zaskoczony tym sprzętem.

Zasadnicze różnice w stosunku do produkcji "na kraj ", to ekranowany transformator, niwelujący brum do zera.

Moje modyfikacje to . wymiana wkładki na Ortofona FF (cóż za bas ;-)), dodatkowo w główce nawiercony gwint w części czołowej tak aby można było regulować kąt pochylenia wkładki,(na plus). Po ustaleniu pochylenia dociągamy śruby w rozstawie 1/2 ". Następna modyfikacja to gniazda 2x RCA w bezpośrednim sąsiedztwie wyprowadzenia okablowania ramienia i ostatnia rzecz.LED sygnalizujący wł zasilania. Sama neonówka strobo smętynie się tliła.

Uważam że jeślli obroty sa stabilne i talez nie kołysze się góra - dół sprzęt może grać. Na stabilnośc duży wpłayw ma potencjometr i dioda stabilizująca BZP 650 C 10(ja dałem C11). Rozruch w czasie 4-5 S.

Talerz generalnie troszke chodzi góra-dół. Ale chyba w tym modelu pełna stabilność jest niemożliwa.. Za to juz jak położę płytę to jest gorzej. Chyba dlatego że płyta nie leży równo.. Jaki wpływ ma falowanie na dźwięk? A potencjometr od obrotów wymieniłem na nowy. Stary potencj. wariował.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.