Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukujemy dobrego Smooth Jazz'u

Audiotechnology

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnimi czasy bardzo spodobał mi się wyżej wymieniony gatunek muzyczny. Czysto, przejrzyście, muzykalnie i bez natłoku :) Jednakowo znam bardzo niewiele zespołów wykonujących tę muzykę, moim liderem na dzień dzisiejszy jest Fourplay.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy Ktoś z Was zna może wykonawców podobnej muzyki? Bardzo chciał bym się zagłębić w ten styl muzyczny :)

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/77330-poszukujemy-dobrego-smooth-jazzu/

Wiesz, "dobra muzyka" i "smooth jazz" raczej się wykluczają. To raczej taka tapeta muzyczna do zresetowania komórek mózgowych po całym dniu zliczania tabelek w mega-korpo. Nie mówię, że nie ma tam czasem ładnej melodii, niektóre płyty są lepsze niż muzyka do windy, ale są fajniejsze rzeczy.

Jeśli na własną odpowiedzialność chcesz w to brnąć to proszę:

Ukryta Zawartość

Ale gdybyś chciał trochę więcej uczucia to:

Ukryta Zawartość

No i rzemieślnicy z Forpleja raczej nie napiszą takiego kawałka:

Ukryta Zawartość

I tylko nie mów, że nieprzejrzyście, nieczysto i niemuzykalnie. I że tłok jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Smooth jazz.. no tak, wszyscy "znawcy" mówią że to muzyka do windy albo hipermarketu...

Hm, temat raczej nie dotyczy tego co jest nie tak ze smooth jazzem, także pozwólcie może posłuchać z przyjemnością.... i nie zaśmiecajcie tematu (please).

Dla mnie smooth jazz to przede wszystkim luksus, coś z bardzo wysokiego pułapu. To prawda, muzyka lekka łatwa i przyjemna, ale jeśli chcesz np. wydostać się z nowych brzmień, muzyki elektronicznej (bo już się znudziła), zmierzasz w stronę acid jazzu,potem soulu .... i to jeszcze nie to... to smooth jest doskonałym wyborem.

W moich poszukiwaniach muzycznych w pewnym momencie wyznacznikiem stała się SADE. Przeszedłem m.in przez acid jazz, future jazz, trip hop, skubnąłem troszeczkę jazzu tradycyjnego (prawdopodobnie muszę jeszcze do niego dojrzeć ;), potem był soul.... no i SADE... i wtedy się zaczęło szukanie IDEAŁU, który by dorównał pani Adu....

I znalazłem...

...To jest właśnie smooth jazz...

Smooth jazz jest różny, wspomniany Fourplay, czy Pieces Of a Dream to tzw. pionierzy smooth jazzu. Fourplay to plejada gwiazd z najwyższej półki, także nie rozumiem jak ktoś mówi że to nie jest prawdziwa muzyka. (pozwólcie może odprężyć się i zrelaksować... kto co lubi...). Dla mnie smooth to objawienie, coś czego w muzyce szukałem latami.

proponuję posłuchać najlepszego radia w "mieście" ;)

www.smoothjazz.com

Z moich ulubionych wykonawców, mogę polecić kilku:

Paul Hardcastle

Jazzmasters

Robin Avery

Samantha Siva

Gabriela Anders

Sharon Robinson

Sade

3rd Force

Pieses of a dream

Chris Botti

Jonathan Fritzen

Steve Cole

Fourplay

Z Polskich... może cię zaskoczyć Marcin Nowakowski...

Jest jeszcze jedna składanka, którą uwielbiam (chociaż staram się nie kupować składanek i płyt typu the best of). The soul of smooth jazz vol 2. Płyta raczej trudna do zdobycia, ale tutaj możesz posłuchać sampli:

Ukryta Zawartość

A to moje najnowsze odkrycie...smooth from japan... pani Emi Tawata - "Baby come close to me"

Pozdrawiam serdecznie i witam w gronie smoothentuzjastów (nie każdy musi to rozumieć , także nie przejmuj się krytyką bo to jest coś pięknego ;)

mihaello

Ukryta Zawartość

Jeśli lubisz Fourplay to polecam ci z czystym sumieniem grupę Spyro Gyra.

Ich muzyka miała wpływ na smooth jazz, łącząc jazz z elementami R&B, funk i pop.

Na początek polecam płytę The Deep End z 2004r.

Wspaniały album! Jeśli się spodoba to możesz sięgnąć po następne albumy.

Większość z nich to naprawdę dobre i mocne pozycje.

Spyro Gyra ma na swoim koncie ponad 30 płyt tak, że jest w czym wybierać.

Życzę powodzenia i dobrego odbioru!

Yellowjacket, Spyro Gyra, Hiroshima, The Rippingtons, Metro, Lee Ritenour, Larry Corryell (częściowo) jest tego sporo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witam. Ostatnimi czasy bardzo spodobał mi się wyżej wymieniony gatunek muzyczny. Czysto, przejrzyście, muzykalnie i bez natłoku :) Jednakowo znam bardzo niewiele zespołów wykonujących tę muzykę, moim liderem na dzień dzisiejszy jest Fourplay.

Ukryta Zawartość

Czy Ktoś z Was zna może wykonawców podobnej muzyki? Bardzo chciał bym się zagłębić w ten styl muzyczny :)

Pozdrawiam!

gdzieś w innym watku ktos podał propozycje płyty jako wybitnie zrealizowanej...Lee Ritenour-Festival (były gitarzysta grupy Fourplay), dzis po nią sięgnąłem, dawno moj system nie odtwarzał tak dobrze nagranej płyty.

dla fanow Fourplay-a (mam wszystkie płyty:) i smooth jazzu pozycja obowiązkowa, pozdr

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Propozycji podaliście na prawdę wiele, niektórzy krytykują... każdy ma własne zdanie, ja po prostu lubię taką muzykę, lubię jak się cały czas coś dzieje :) Jeszcze dzisiaj przesłucham kilku wykonawców (muzyka mi wchodzi przeważnie późnymi wieczorami, kiedy jest idealna cisza i nie jestem nadmiernie pobudzony). Mam w zwyczaju tak że słucham muzyki z netu, i jeśli coś mi się na prawdę spodoba - szukam po sklepach płyty :)

co prawda nie jest to smooth.... ale jeśli nie lubisz tłoku to może się przyda ;)

To taka moja perełka z dawnych lat :

Alex Reece - Street Player (podobno między dźwiękami w muzyce mieszka bóg)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko co powyzej napisano, czyli Rippingtons, Spyro Gyra, Lee Ritenour,

Larry Carlton, David Sanborn, Special EFX, Acoustic Alchemy, Dave Grusin,

Eric Marienthal, David Benoit, Abe Laboriel, Jeff Golub, Tom Scott, Crusaders,

GRP - All Star Big Band, Tom Grant, Joe Sample, Rick Braun itd, itd.

Lata 80 i 90 - katalog wydawnictwa GRP. Wszystko tam znajdziecie.

Obecnie jedna z najlepszych wytworni Smooth Jazz jest firma "HEADS UP" Records.

Pozdrawiam, Mariusz.

Parker's Mood

nie wiem czy juz ktos goscia wymienil....

ale dla mnie swietnym muzykiem i gitarzysta jest:

Norman Brown

-mam jego prawie wszystkie plyty

a to co o tej muzyce mocni experci "dobrej muzyki"na forum sadza wisi mi i powiewa

Ja również mogę polecić wspominanego tu już Waymana Tisdle'a. Posiadam wszystkie (trzy) jego płyty. Klimat lekki latwy i przyjemny, ale bardzo fajnie sie słucha. Polecam !

Luxmany i winyle 

Dodam w tkaim razie jeszcze kilku wykonawców z mojej półki:

-Norman Brown

-Chuck Loeb

-The Braxton Brothers

-Gregg Karrukas

Jeśli chodzi o Karrukasa, to wydał on płytę, która przynajmniej z wyglądu pokazuje luksus smooth jazzu.

To najładniejsza okładka płyty jaką spotkałem (kliknij żeby powiększyć) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz, "dobra muzyka" i "smooth jazz" raczej się wykluczają. To raczej taka tapeta muzyczna do zresetowania komórek mózgowych po całym dniu zliczania tabelek w mega-korpo. Nie mówię, że nie ma tam czasem ładnej melodii, niektóre płyty są lepsze niż muzyka do windy, ale są fajniejsze rzeczy.

Jeśli na własną odpowiedzialność chcesz w to brnąć to proszę:

Ukryta Zawartość

Ale gdybyś chciał trochę więcej uczucia to:

Ukryta Zawartość

No i rzemieślnicy z Forpleja raczej nie napiszą takiego kawałka:

Ukryta Zawartość

I tylko nie mów, że nieprzejrzyście, nieczysto i niemuzykalnie. I że tłok jest.

Jak Ja lubie takich mentorów...Nikt Pana nie pytal o osobiste preferencje...I warto uszanowac czasem innych ....?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adamodoj napisało:

Jak Ja lubie takich mentorów...Nikt Pana nie pytal o osobiste preferencje...I warto uszanowac czasem innych ....?

Ja pomogłem wskazując linka do AMG, który jest prawdziwą skarbnicą wiedzy. Przedstawiłem żartobliwą krytykę smooth jazzu, ale wstawiłem dwa wartościowe linki (BTW dzięki za ich powtórzenie). Nie mówiłem też nic o osobistych preferencjach ("jak ja nie lubię ...") bo to nie jest temat wątku. A co zrobiłeś Ty? Czy odpowiedziałeś autorowi wątku?

Wes Montgomery jest idolem i inspiracją dla wielu wykonawców smooth jazzu. Jeden z przedstawicieli muzyki smooth i crossover niejaki Mętny Pat, zwany w innych krajach Metheny, uważa płytę Smokin' at the Half Note za najlepszą płytę gitarową wszechczasów, uwzględniając jego płyty również, oczywiście. Jeśli ktoś np. w twórczości Lee Ritenoura nie dostrzeże wpływów Wesa Montgomery'ego, to znaczy, że słucha, ale nic nie kuma. Płyty Wesa z lat sześćdziesiątych są wspaniale nagrane i zremasterowane przez Verve - na dobrym sprzęcie brzmią nie gorzej od wymuskanych realizacji współczesnych.

Z kolei piękny utwór Tanya napisany przez Donalda Byrda to przykład nagrania, które może otworzyć oczy i uszy na prawdziwy jazz z lat sześćdziesiątych, jednak ten jego rodzaj, który nie powinien budzić dyskomfortu nawet wśród osób słuchających smooth jazzu. Estetyka rzeczywiście nieco inna, ale nie odbiega tak bardzo od tego, co proponują twórcy tego gatunku - vide Dave Grusin i np. Migration.

Jest mi przykro, że mój niewinny komcio wzbudził u niektóych reakcję typu obrona oblężonej twierdzy. Następnym razem powstrzymam się od najmniejszych żartów, bo tu tylko niektórzy są asertywni i mają jakiekolwiek poczucie humoru.

(Bo na przykład kolega mihaello, ten od luksusu, jest niezłym jajcarzem. To dziecko z Japonii, ćwierkająca absolwentka zasadniczej muzycznej szkoły zawodowej, jest naprawdę odjazdowa. Jej zestawienie z muzykami z moich linków to mistrzostwo świata. To musiało być 4 da lulz, trolling doskonały, chapeau bas.)

PS - Marcus Miller "M2". Check it out.

Heh... nie to piękne co piękne, tylko co się komu podoba.

Heh... to jedna z głupszych 'mądrości ludowych'. Zamyka wszelką dyskusję o muzyce, czy sztuce w ogóle. Poza tym jest z gruntu fałszywa.

Nie wszyscy lubią słuchać samego ECM'u, ja owszem, lubię, ale lubię też sj :)

Pewnie że nie wszyscy... choć swoją drogą spora część ECMu jest dość 'smuf'.

Nie mam nic do tego, że ktoś lubi smooth jazz. Oby tylko nie gadał przy tej okazji o luksusie i czymś z bardzo wysokiej półki. Mógłby też nie pisać nazwy tego gatunku z dużych liter :)

Pozdrawiam

…oj, czuję się wywołany do tablicy ;)

No to może zaproponuję coś jeszcze z mojej półeczki :)

-Pani Rachel Z.

-Chuck Loeb

-Peter White

-I oczywiście filar Fourplay ... mr. Bob James.

A na stargane nerwy polecam jeden z moich ulubionych utworów:

Pozdrawiam serdecznie…

mihaello ;)

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.