Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka pomieszczenia - mało wyczuwalne tony niskie

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Ja widzę to tak:

Niskie częstotliwości łatwiej różnymi sposobami pochłonąć,rozproszyć aniżeli wzbudzić.

"Wydobywanie" basu to ryzykowna gra,po modyfikacji pomieszczenia w zamian za ilość-wielce prawdopodobne-otrzymamy gorszą jego jakość,a co za tym idzie wszelkiego rodzaju mody,brumienia i innego typu niepożądane zjawiska.

Akustycznie:można potańczyć trochę po pokoju z kolumnami,choćby w celu sprawdzenia czy w innym układzie bas będzie bardziej rozproszony a mniej pochłonięty.Choć według mnie jakiejś szczególnej rewolucji tu nie przewiduję.

Kolejna sprawa:AE nie znam,ale przeczytanie kilku pierwszych z brzegu opinii wiele mówi,najczęściej podnoszoną wadą tych monitorów to słabe wypełnienie dołu pasma.

Audiolab to raczej przestrzeń,detal...słuchałem zestawu w wersji dzielonej:pre plus 2X mono,mimo kilku zalet na tle wówczas Naima5i i Creeka Destiny dzielonka audiolaba wyróżniała się...szczupłością dolnych zakresów.

Jeżeli mamy tu więc żywą akustykę z tendencją do pochłaniania najniższych częstotliwości,kolumny którym obce są potężne tąpnięcia i elektronikę która brzmi raczej szczupło...to z takiego układu może wyniknąć tylko jeden problem-taki jak w tytule wątku.

Przy zmianie kolumn należy uważać aby nie popaść w drugą skrajność.Audiolab też raczej kolumnami nie rzuca po ścianach więc jakieś niezbyt trudne by się zdały co to mu będzie w końcu łatwiej ruszyć te woofery;-)

l'enfant sauvage

Niskie częstotliwości łatwiej różnymi sposobami pochłonąć,rozproszyć aniżeli wzbudzić.

Oj, chyba calkiem na odwrot. Niskie czestotliwosci jest bardzo trudno rozproszyc w domowych warunkach, stosunkowo trudno pochlonac, ale za to latwo wzbudzic ;) Datego przecietny audiofil w przecietnym pokoju ma straszne problemy z akustyka. Bo rozpraszacz musialby byc wielkosci pokoju. Pochlanianie wymaga duzej ilosci welny mineralnej o sporej grubosci, a to nie wyglada dobrze nie mowiac juz o znacznie mniejszym metrazu i znikajacych m2 ;) Za to mody zazwyczaj ladnie sobie hulaja po pokoju z kilkudziesiecioma dB nierownosci przy odsluchach dodajac "charakteru" do systemu ;)

Natomiast zgadzam sie w kwesti tonalnego balansu. W tym wypadku, jesli te sciany sa faktyczna przyczyna problemow to sa dwie mozliwosci:

1. Zmienic mieszkanie ;)

2. Wytlumic pokoj dla srednich i wysokich czestotliwosci coby totalny balans wrocil do jako takiej rownowagi. To akurat latwo zrobic, te czestotliwosci nie sa trudne do tlumienia. I moze cos jeszcze z tego pokoju bedzie ;)

nsnotes

nsnotes

Walczyłem z dosyć trudną akustyką w swoim pokoju przez długi okres czasu-z bardzo dobrymi wynikami.Chyba mamy odmienne doświadczenia w tym zakresie.

Pochłanianie,rozpraszanie niskich częstotliwości,mimo że piszesz że to dla ciebie trudne-dla mnie nie stanowią większego problemu.

Natomiast prosiłbym abyś wytłumaczył mi jak wzbudzić niskie częstotliwości z zestawu założyciela wątku i w jego pokoju?

Odnośnie balansu tonalnego-skoro jest zanik basu to jak sobie wyobrażasz wyrównane całe pasmo?Brak średnicy i najwyższych częstotliwości spowoduje ciszę-faktycznie idealnie wyrównane pasmo...do zera.

l'enfant sauvage

nsnotes

Walczyłem z dosyć trudną akustyką w swoim pokoju przez długi okres czasu-z bardzo dobrymi wynikami.Chyba mamy odmienne doświadczenia w tym zakresie.

Pochłanianie,rozpraszanie niskich częstotliwości,mimo że piszesz że to dla ciebie trudne-dla mnie nie stanowią większego problemu.

Natomiast prosiłbym abyś wytłumaczył mi jak wzbudzić niskie częstotliwości z zestawu założyciela wątku i w jego pokoju?

Rozpraszanie jest skuteczne wtedy, gdy rozpraszacz ma gebokosc wieksza niz polowa dlugosci rozpraszanej fali. Dla 50Hz dlugosc fali to bedzie jakies 7m. Wiec, jak sam widzisz, zeby skutecznie rozproszyc dajny na to dzwiek kontrabasu, trzeba by mie ustrojstwo o glebokosci 3.5m. Raczej niewykonalne w przecietnym, audiofilskim pokoju ;)

Latwej jest z pochlanianem, ale znowu, zeby to zrobic porzadnie to trzeba dac sporo warstwe grubego, elastycznego materialy. A nie tylko trojkacicki w rogach. Znowy, koszty, balagan, pokoj sie zmiejsza, przecietny audiofil nie lubi takich problemow, lepiej wymienic kabelek.

Niskie czestotliwosci w pokoju jest latwo wzbudzic. Wystarczy umiesci maly glosnik blisko sciany lub lepiej w roku i juz wszystko zaczyna dudnic w rytm tego glosnika. Po to bardziej zdeterminiowani audiofile stosuja pulapki basowe, zeby to wzbudzenie zmiejszyc.

Fajnie, ze zrobiles. Masz jakies pomiary, ktore pokaza zmiane. Chetnie poczytam, z ciekawosci. Szczerze.

Odnośnie balansu tonalnego-skoro jest zanik basu to jak sobie wyobrażasz wyrównane całe pasmo?Brak średnicy i najwyższych częstotliwości spowoduje ciszę-faktycznie idealnie wyrównane pasmo...do zera.

Nie ma calkowitego zaniku basu!!! Nie ma tylko podbicia przez pokoj, do ktorego tak wszyscy jestemy przyzwyczajeni!!! Sciany autora watku sa idealne, poniewaz sa przezroczyste dla basu, wiec nie powoduja wzbudzen modow pokoju, dlatego sa bardzo audiofilskie. Idealny bas :) Niestety, dla wyzszych czestotliwosci te sciany juz nie sa tak przezroczyste, wiec odbijaja je dosyc latwo do srodka i predzej czy pozniej trafiaja do uszu sluchacza, zwiekszajac slyszana energie dla tych czestotliwosci. Wiec jesli je troche stlumic to balans tonalny wroci do lepszej rownowagi.

Oczywiscie najlepiej byloby wogole wyrzuc te papierowe sciany i wtedy byloby pokoj odsluchowy o wielkosci 40-50m2 (???). I wracamy do mojego pierwszego postu - jak wiadomo male monitorki tego nie napedza.

nsnotes

@ romekjagoda

Widzę, że ciężko będzie się nam dogadać...

Od początku pisałem, że kable są JEDNYM z rozwiązań, nawet mój ostatni post też ma taki wpis (najpierw ustawienie, potem adaptacja akustyczna, później kable). Słuchałem systemów z fatalną adaptacją akustyczną u kilku znajomych, też brakowało basu, wybrzmień, dźwięk był płaski itd.

Zawsze zaczynaliśmy od przestawiania kolumn - co często okazywało się pomocne, manewrowania z elementami wystroju wnętrza itd.

Ale podpięcie lepszych kabli dawało co najmniej ten sam efekt, co przestawianie kolumn.

Nie jest chyba ciężko zrozumieć, że OBECNE kable, które ma Neonix są nieadekwatne do klasy posiadanego sprzętu i zwyczajnie degradują dźwięk zestawu, także pod względem basu. Wymiana może to poprawić. A kwota 200 zł chyba nie jest wielka dla kogoś kto ma zestaw za 8 tys.

Poza tym - kable, tak jak suba też można wypożyczyć i przetestować, nie żyjemy na Marsie.

A wojnę o kablach przywołuję, bo jak inaczej można traktować niektóre posty, typu "kable to bzdety", "bzdura" itp. (nie mówię, że wszystkie Twoje).

Poza tym, ja nie słyszałem o akcesoriach do adaptacji akustycznej zwiększających bas, jeśli ktoś takie zna, to niech Neonixowi je wskaże.

Mnie przychodzi do głowy tylko zainstalowanie dużej powierzchni odbijającej (z twardego materiału) za kolumnami, żeby bas z otworu basrefleksu mógł w miarę normalnie pracować, a nie ginąć w ściance z karton-gipsu.

Tak to leciało!

Pozdro

Xen

Xen, sorry jeśli uraziłem, może byłem zbyt obcesowy. Jeśli hierarchia zabiegów jest taka, by zaczynać od adaptacji akustycznej (czy zwykłego poprzestawiania sprzętów choćby) to zgadzam się, bo uważam, że to najwazniejsze. Co do kabli jako środka wspomagającego jestem w stanie się zgodzić, choć jestem sceptycznie - delikatnie mówiąc - nastawiony do oczekiwań diametralnych zmian w brzmieniu systemu dzięku zastosowaniu jakiegoś kabla. Może wynika to po prostu z podejścia, że kable nie daję odpowiedniego stosunku jakości do ceny (bang for buck), który można uzyskać z inwestycji w inne elementy. Ale to temat na inną dyskusję i nie chcę offtopować. Natomiast, jak widze przekaz dla autora wątku jest od nas dwóch taki sam: nie wydawać na ślepo kasy, na szybko, nie działać gorączkowo i pochopnie, bo niekoniecznie nowa inwestycja w sprzęt rozwiąże problem.

Dobrze byłoby zgadać się z kimś kto ma sprzęt, by przywiózł go (same kolumny choćby) i posłuchał u autora wątku - to wyjaśniłoby może, czy problem leży faktycznie w owym KG na ścianach.

Pozdrawiam.

Powrót po dłuższej przerwie...

@ romekjagoda

Nie ma sprawy, jak widać jednak można się porozumieć.

Odnośnie kabli - dwa lata temu sam miałem ostrożne podejście w tym temacie, ale po doświadczeniach ze swoim systemem, z systemami znajomych muszę stwierdzić, że całościowe okablowanie potrafi bardzo zmienić sygnaturę dźwiękową systemu. Sztuka polega na tym, by wszystko właściwie podobierać.

Neonix powinien moim zdaniem śledzić ogłoszenia i jak się trafi okazja, to kupić (znacznie taniej) używane kabelki. I można robić to stopniowo, bez presji. A że kable (w większości przypadków) są za drogie, to już nic z tym nie da rady zrobić...

Ale najpierw trzeba pokombinować z ustawieniem i akustyką. I można sprawdzić czy nic innego w pokoju nie gra.

@ nsnotes

Racja, trzeba sprawdzić czy wytłumienie/rozproszenie wysokich i średnich tonów nie spowoduje poprawy jakości basu. Też zalecałem, żeby pokombinować z ustrojstwami z gąbki, widocznymi na zdjęciach.

@ octavarium

Tak, w pierwszych postach było napisane, że te klocki i kolumny same z siebie basu wielkiego nie zrobią. Jasna sprawa. Ale autor nawet takiego mocnego basu nie chce - wystarczy twardy, konturowy.

@ Neonix

Udało się sprawdzić te połączenia?

Bo mam jakieś dziwne przeczucie, że to też może być przyczyna...

Kolumny mają bi-wiring, może jakaś blaszka nie łapie styku, może są kable źle wpięte. Ja nie wiem za wiele w tym temacie, ale zastosowanie kabli z czterema końcówkami też podobno nieco pogłębia bas. Niektórzy stosują też wpięcie kabli (zwykłych) po przekątnej.

Sprawdź też zasilanie - może jest niewłaściwa polaryzacja, spróbuj przepiąć kabel zasilający listwy (o ile nie ma bolca w gniazdku ;)) lub kabel wzmacniacza, a potem CD. I oczywiście odsłuchaj za każdym razem :) Czy kolumny są oznakowane L i P i poprawnie stoją?

Sy, że piszę takie rzeczy, ale lepiej wyeliminować takie możliwości.

Pozdro

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

@ parantulla

Skoro sam sobie nie poradziłeś z tym problemem, to po co mieszasz innym?

Bez komentarza.

Po to, żeby zaoszczędzic chłopakowi bezsensownych wydatków, nerwów i robienia z pokoju użytkowego nory dla nietoperzy.

Poza tym nigdzie nie napisałem, że sobie nie poradziłem, tylko że jakiś czas to trwało zanim doszedłem gdzie leży problem.

Głównie leży w zasłyszanych mitach i zabobonach rozpowszechnianych najczęściej przez teoretyków gawędziarzy,

którzy będą w nieskończonośc dyskutowac o szerokości opon, kształcie spojlerów i powierzchni całkowitej lusterek

oraz ich wpływie na poprawę osiągów seryjnego auta, podczas gdy prawdziwe osiągi da tylko mocniejszy motor czy turbina.

A tutaj mamy dyskusję o wpływie szorstkości asfaltu na opory toczenia i jak można temu zaradzic pozbywając się nadwozia i foteli,

co znacząco zmniejszy opór aerodynamiczny i masę własną pojazdu.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Po to, żeby zaoszczędzic chłopakowi bezsensownych wydatków, nerwów i robienia z pokoju użytkowego nory dla nietoperzy.

Poza tym nigdzie nie napisałem, że sobie nie poradziłem, tylko że jakiś czas to trwało zanim doszedłem gdzie leży problem.

Głównie leży w zasłyszanych mitach i zabobonach rozpowszechnianych najczęściej przez teoretyków gawędziarzy,

którzy będą w nieskończonośc dyskutowac o szerokości opon, kształcie spojlerów i powierzchni całkowitej lusterek

oraz ich wpływie na poprawę osiągów seryjnego auta, podczas gdy prawdziwe osiągi da tylko mocniejszy motor czy turbina.

A tutaj mamy dyskusję o wpływie szorstkości asfaltu na opory toczenia i jak można temu zaradzic pozbywając się nadwozia i foteli,

co znacząco zmniejszy opór aerodynamiczny i masę własną pojazdu.

Jasne, możesz mieć swoje zdanie w tym temacie - to Twoja sprawa.

A trzymając się tego typu porównań, to rozwiązanie które zastosowałeś wygląda mniej więcej tak:

W mojej kuchni coś lodówka mi nie działa, więc kupię zamrażarkę sklepową - ona to dopiero dobrze chłodzi!

I chyba miałeś smutne dzieciństwo...

Pozdro

Xen

Czy wyjęcie tylnej blaszki z gniazda głośnikowego w kolumnach oraz połączenie go

niezależnymi kablami ze wzmacniaczem pod parę 1 i analogiczne pod parę 2 wpłynie jakoś na jakość dźwięku?

Czy nie zmieni się wtedy opór elektryczny w kolumnach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22910-044021800 1295631008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Bawiłem się przez 3 godziny z różnym ustawianiem kolumn oraz z różną odległością od ściany.

Mizerne skutki, basiku jak nie było tak nie ma dalej.

Na ścianie gdzie jest okno była lepsza delikatnie scena i szczegóły, a odczucie tonów niskich

takie same jak w ustawieniu początkowym. Natomiast ustawienie kolumn na ścianie przeciwnej do tej

gdzie jest okno było zupełnie do bani. Wróciłem do ustawień jak na początku.

Poruszając się po pokoju nie znalazłem miejsca jakiegoś szczególnego, gdzie bas byłby najbardziej

odczuwalny, ale wydaje mi się, że jest go lekko więcej właśnie jak siedzę na kanapie.

Wszystkie kable są dobrze włożone oraz po dokręcane i wciśnięte.

Na jakich utworach najlepiej sprawdzać bas, bo moje płyty np: Bob Marley, Evanesense, Santana,

Guano Apes, U2, Faithless, Nightwish, Areosmitch, itp. mogą być nie wystarczające :)

Dajcie jakieś konkretne przykłady.

Zamówiłem nowy interkonekt, a konkretnie: OEHLBACH NF 1 MASTER SET o 50% cena była niższa

to zaryzykowałem na próbę :)

Ma go ktoś? Co o nim myślicie?

Doradźcie też ewentualnego suba, który ładnie by się wkomponował w harmonię dźwięku tych AE Aelite 2.

Dzięki

Bawiłem się przez 3 godziny z różnym ustawianiem kolumn oraz z różną odległością od ściany.

Na jakich utworach najlepiej sprawdzać bas, bo moje płyty np: Bob Marley, Evanesense, Santana,

Guano Apes, U2, Faithless, Nightwish, Areosmitch, itp. mogą być nie wystarczające :)

Doradźcie też ewentualnego suba, który ładnie by się wkomponował w harmonię dźwięku tych AE Aelite 2.

Dzięki

Moze sub z tej samej firmy i tej samej serii? :)

Normalny bas? Jak kontrabas na przyklad? Charlie Haden "Night and the City", Wasilewski Trio "Trio", Casandra Wilson "New Moon Daughter... pierwsze co mi przychodzi do glowy

nsnotes

Na ścianie gdzie jest okno była lepsza delikatnie scena i szczegóły, a odczucie tonów niskich

takie same jak w ustawieniu początkowym. Natomiast ustawienie kolumn na ścianie przeciwnej do tej

Poruszając się po pokoju nie znalazłem miejsca jakiegoś szczególnego, gdzie bas byłby najbardziej

odczuwalny, ale wydaje mi się, że jest go lekko więcej właśnie jak siedzę na kanapie.

Zamówiłem nowy interkonekt, a konkretnie: OEHLBACH NF 1 MASTER SET o 50% cena była niższa

Dzięki

Maryllion, Dire Straits , Kodo,duzo by tu wymieniac !!Zalezy co lubisz ?? posluchaj tez JMJ Aero pozdrawiam

Dzięki

to bylo do przewidzenia..... jesli dalej bedziesz czytał te bzdury powyzej i wzajemne przepychanki to wydasz tylko niepotrzebnie kase (tak jak na te kable) a i tak nie bedzie żadnego postępu.

Odkładaj kase na inne kolumny, problem z basem lezy tylko po stronie Twoich preferencji jak juz wspomniałem...

Dokładnie tak i pisałem o tym od samego początku, że noszenie kolumn po pokoju niczego nie poprawi,

a w pierwotnym ustawieniu jest maks basu jaki można z tych kolumn wycisnąc.

Ciekawe co na to nasi forumowi eksperci, aż nie mogę się doczekac kolejnych złotych myśli i fachowych porad...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dokładnie tak i pisałem o tym od samego początku, że noszenie kolumn po pokoju niczego nie poprawi,

a w pierwotnym ustawieniu jest maks basu jaki można z tych kolumn wycisnąc.

Ciekawe co na to nasi forumowi eksperci, aż nie mogę się doczekac kolejnych złotych myśli i fachowych porad...

Przeczytaj sobie moje posty w tym watku Drugi Audiofilu Rzeczypospolitej. Wtedy zrozumiesz dlaczego udalo Ci sie zgadnac. Nie przypominam sobie, zebyc podal jakes sensowne wyjasnienie. A takich jak Ty fachowcof to na internecie na peczki. Lepiej wroc zbierac $$$ "milosniku" dobrego dzwieku.

nsnotes

Od zgadywanek to są tutaj lepsi ode mnie zawodnicy.

Wystarczy spojrzec na rysunek z pierwszego wpisu i wszystko jest jasne,

bez zgadywania, wróżenia z fusów i sadzenia głodnych kawałków w stylu może to a może tamto...

Podałem gotowe rozwiązanie na tacy (zmiana kolumn) więc czego jeszcze chcesz poza przypierdzielaniem się na każdym kroku?

Sensownego wyjaśnienia dlaczego z małych kolumn nie ma i nie będzie dużego basu?

Wróc do podstawówki Panie Inżynierze, to może się dowiesz.

Na jakiej wysokości stoją te monitory?

Mało kto zwraca uwagę na wysokość standów- im niższe tym więcej basu (efekt ZNACZNIE większy niż odległość od tylnej ściany). Poeksperymentuj - np wysokość 30cm z lekkim odchyleniem ku tyłowi

bez zgadywania, wróżenia z fusów i sadzenia głodnych kawałków w stylu może to a może tamto...

Podałem gotowe rozwiązanie na tacy (zmiana kolumn) więc czego jeszcze chcesz poza przypierdzielaniem się na każdym kroku?

Sensownego wyjaśnienia dlaczego z małych kolumn nie ma i nie będzie dużego basu?

witam ...popieram PRAWDA !!

Co do zamiany na B&W cdm 1 se :) no nie ..sam mialem kilka lat B&W cdm 7se i graly nie niskim ?? ale raczej podbita srednica do niskich tonow ...wymienilem na Akkus V4 sa to kolumny nisko strojone , polecam V2 ...ale to koszta okolo 5000zl :( wiec autor watku jesli chce osiagnac to co pisze ...wymiana kolumn nieunikniona a zarazem pusto w porfelu :(

Co do zamiany na B&W cdm 1 se :) no nie ..sam mialem kilka lat B&W cdm 7se i graly nie niskim ?? ale raczej podbita srednica do niskich tonow ...wymienilem na Akkus V4 sa to kolumny nisko strojone , polecam V2 ...ale to koszta okolo 5000zl :( wiec autor watku jesli chce osiagnac to co pisze ...wymiana kolumn nieunikniona a zarazem pusto w porfelu :(

Zdjecie jeszcze ze starym sprzetem ...kolumny tez mocno wysuniete do przodu ...bylo niezle ale nie tak jak chcialem , wiec dalej szukalem ...i szukam :(

Zdjecie jeszcze ze starym sprzetem ...kolumny tez mocno wysuniete do przodu ...bylo niezle ale nie tak jak chcialem , wiec dalej szukalem ...i szukam :(

Zdjecia obecnego sprzetu wkleje dzis popoludniu :)

Potem bylo tak ?? a dzis mam lampe i cd po lampizacji i moze to juz koniec poszukiwan :( szkoda bo fajna zabawa.. wczoraj np kolega byl u mnie na odsluchu i lekko akustyke pomieszczenia bede musial zmienic,poprawic aby niske uspokoic bo jak kolega stwierdzil w d..pe go kopie :) np w nagraniach M.Milera :)

Takie rozwiazanie to kazdy idiota moze zaproponowac. Sprzedaj te, kup lepsze kolumny. Filozofii w tym nie ma, za to masa audiofilskiego voodoo na pewno.

Sztuka jest poprawic sensownie to co jest, a nie wymieniac co chwila sprzet i wydaca coraz wiecej gotowki na coraz "lepsze" rozwiazania. Ale oczywiscie wedlug Ciebie milosnik audio to nie golodupiec, wiec w czym problem...

A jesli chodzi o male kolumny i nadmiar basu, to trzeba bylo przyjsc do mnie jak mialem NHT. Pokazal bym Ci ile basu potrafia dac male kolumny. Nawet trzeba bylo przyjsc dawno temu, jak mialem Tannoye M-ki. Tez bym Ci pokazal ile te kolumny potrafia zagrac basu. Wtedy bys otworzyl oczy. Tylko do tego trzeba jeszcze miec cos wiecej za tymi oczami.

A do podstawowki to Ty wroc. Ja potrafie czytac i wyciagac wnioski, w przeciwienstwie do Ciebie, panie "milosniku".

nsnotes

jakosc zdjec taka sobie , pierwsze zdjecie te z poprzedniego wpisu B&W z meblami, drugie zdjecie bez mebli basu przybylo ....i to takiego gniotlo w zoladku ( KODO ,DIRE STRAITS) ze musialem powrocic do ustawien z meblami ...jeden woli to inny co innego zawsze moge cos zmienic ...zona nie robi mi awantur bo po co ??

Takie rozwiazanie to kazdy idiota moze zaproponowac. Sprzedaj te, kup lepsze kolumny. Filozofii w tym nie ma, za to masa audiofilskiego voodoo na pewno.

Sztuka jest poprawic sensownie to co jest, a nie wymieniac co chwila sprzet i wydaca coraz wiecej gotowki na coraz "lepsze" rozwiazania. Ale oczywiscie wedlug Ciebie milosnik audio to nie golodupiec, wiec w czym problem...

A jesli chodzi o male kolumny i nadmiar basu, to trzeba bylo przyjsc do mnie jak mialem NHT. Pokazal bym Ci ile basu potrafia dac male kolumny. Nawet trzeba bylo przyjsc dawno temu, jak mialem Tannoye M-ki. Tez bym Ci pokazal ile te kolumny potrafia zagrac basu. Wtedy bys otworzyl oczy. Tylko do tego trzeba jeszcze miec cos wiecej za tymi oczami.

A do podstawowki to Ty wroc. Ja potrafie czytac i wyciagac wnioski, w przeciwienstwie do Ciebie, panie "milosniku".

nsnotes

Nie gniewaj sie ale wymienione przez Ciebie kolumny raczej halasowaly niz wydobywaly to co nazywa sie niskim tonem :) bas czy jak kto woli ??

A jesli chodzi o male kolumny i nadmiar basu, to trzeba bylo przyjsc do mnie jak mialem NHT. Pokazal bym Ci ile basu potrafia dac male kolumny.

Ale ja Ci wierzę na słowo, naprawdę, bo sam tak miałem nawet na kolumienkach wyposażonych w 13 centymetrowe midwooferki (JmLab PS 5-1)

grających w ponad 25 metrowym pomieszczeniu z kilkuwatową lampką. Kolumny te posiadam zresztą nadal i z powodzeniem ich używam,

tyle że obecnie służą mi za monitory na biurku (przy którym sobie w wolnych chwilach komponuję jakieś smęty) bo na nowym mieszkaniu

nie chcą już grac, nawet w o wiele mniejszym pokoju z o wiele mocniejszymi wzmacniaczami i kablami droższymi od samych głośników.

Ale w tym wątku nie chodzi o to, żeby się przekomarzac co kto miał, jak to komu grało i kto jest mądrzejszy.

Chodzi o to, że na istniejącym już systemie, ustawionym tak jak widac w istniejącym już pomieszczeniu, nie ma basu.

Byc może w jakimś innym pokoju, byc może i większym, byc może i by ten bas się pojawił, ale w tym konkretnym przypadku go nie ma i tyle,

a sądząc po ustawieniu kolumn oraz umiejscowieniu głowy słuchacza, mogę w ciemno się zakładac o co tylko chcesz, że z tego sprzętu

nic więcej już się nie wyciśnie i nie muszę w tym celu przeprowadzac ekspertyz dlaczego tak jest, bo to akurat nikomu do niczego

nie jest potrzebne. No chyba, że autor wątku jest gotowy na eksperymenty z wyburzaniem ścian i stawianiem nowych z żelazo betonu,

żeby się przekonac, to bardzo proszę droga wolna, ale moim zdaniem o wiele łatwiej i zapewne dużo taniej będzie zmienic kolumny.

OK, Panowie

Czyli wyszło na to, że wróciliśmy do początku.

Jak problem był to i tak pozostał.

Waszym zdaniem najlepszą opcją jest wymiana kolumn.

Tylko czy jest sens pakować większe kolumny do 15,5m2 pokoju?

Skoro te obecne monitory mogą zagrać lepiej, bo słuchałem ich

w innym pomieszczeniu to naprawdę nie da się nic zrobić aby

zaadaptować mój pokój, aby było lepiej?

Da się, zawsze się da, pytanie tylko jakim kosztem i czy gra jest warta świeczki.

Załóżmy na chwilę, że faktycznie problem tkwi w konstrukcji ścian, nie twierdzę że nie.

No i co z tym fantem zrobisz? Rozwalisz i postawisz nowe? A z czego? Z suporeksów?

Zanim się weźmiesz za bezsensowną robotę już teraz mogę Ci powiedziec, że to nie jest dobry pomysł,

zwłaszcza jeśli masz zamiar pod taką ścianą siedziec podczas słuchania albo postawic pod nią kolumny.

To jakie pole manewru jeszcze Ci zostało? Okładanie ścian jakimiś twardymi płytami?

W najlepszym wypadku to też nic nie da, a w najgorszym zadziała jak gigantyczna membrana bierna

strojona na bliżej nieokreśloną częstotliwośc i dopiero będziesz miał fajnie.

Poza tym policz sobie z grubsza nakład środków i czasu oraz weź pod uwagę, że efekt końcowy jest nieprzewidywalny.

Wcale nie musi byc lepiej, a może byc jeszcze gorzej i kto Ci wtedy zwróci stracone pieniądze, nerwy i roboczogodziny?

Koledzy z internetowego forum? Tak, uważaj żebyś się czasem nie zdziwił ;)

Pożycz gdzieś i przynieś do tego pokoju jakieś większe kolumny, najlepiej trójdrożne z konkretnym (ponad 20cm) głośnikiem niskotonowym,

to nic nie kosztuje, a może Ci dużo powiedziec i naprowadzic na właściwe tory w dalszych poszukiwaniach,

bo bez urazy dla nikogo, ale większośc porad, które tutaj przeczytałem, nadaje się do wątku "Jaki kwiatek do kożucha" :)

@ parantulla

Autor wątku nie chciał wymieniać systemu. I chyba nadal nie bardzo chce.

Tak więc Twoje (i kilku innych) rady pod tytułem: nie wydawaj kilku stów na kable,

wydaj kilka tysięcy na nowe kolumny - to jest dopiero szczyt mądrości.

Ciekawe co by było, gdyby kupił, Focale za kilkanaście tysięcy (które rzekomo kiedyś sprawdzałeś) i też by nie zagrały - zwróciłbyś mu kasę? Bo u Ciebie nie zagrały, nieprawdaż?

Rady w stylu kup nowe kolumny, są na takim poziomie jak moja obecna rada dla parantulli - kup lepiej nowy dom, tam może zagrają nawet monitory.

Po drugie, po rysunku pokoju nie bardzo można wywnioskować, że będzie słabo z basem - kilka innych osób w tym wątku ma podobne pokoje i bas też ma. Ja na ten przykład mam.

nsnotes dobrze pisze.

A, i jeszcze widzę, że na koniec parantulla przemówił ludzkim głosem - gdybyś w tym tonie pisał od początku, to by nie było połowy tej paplaniny.

@ slav123

Naprawdę cieszę się, że masz dobry sprzęt i jesteś z niego dumny - super!

Tylko że Twój pokój odsłuchowy jest 2-3 razy większy od pokoju Neonixa, a same Akkusy mają wartość całego jego zestawu. Więc to trochę nie w temacie.

To, że Akkusy dają dobry, mocny bas, to ja wiem - dobry na większe pokoje.

I jak widać ze zdjęć też używasz zasłon na telewizor, ustrojstw akustycznych na drzwi itp. Czyli to chyba jednak działa. Nie wspomnę już o tym, że kolumny Akkusa mają od razu wkręcane kolce SundCare Superspikes - a to dla niektórych kolejne voodoo. Ale działa.

@ Neonix

Bardzo dobrze, że posprawdzałeś z grubsza inne możliwe ustawienia, połączenia itd. - o to chodziło, żeby najpierw ustalić bezkosztowo, czy nie da się czegoś poprawić.

Jak widać nie bardzo się da - ale trzeba było to sprawdzić.

Nadal twierdzę, że głównym problemem są tutaj ściany, być może nakłada się na to jeszcze nieszczęśliwy układ wymiarów pokoju, co powoduje, że muzyka dobrze nie brzmi.

Do tego dochodzi jeszcze kilka innych czynników akustycznych (nie wiem, czy na przykład ta wykładzina na całej powierzchni, zamiast pomagać, nie powoduje, że te resztki basu nikną, bo nawet od podłogi nie ma punktów odbić) i same właściwości sprzętu. W sumie - ciężka sprawa. Są niestety pomieszczenia, których nie da się prawidłowo nagłośnić, nawet jak wstawisz tam kolumny z megabasem, to pewnie nie będzie to grało prawidłowo.

Kable, gdy je wymienisz, to zostaną i na pewno coś skorygują. ten który kupiłeś, to wydatek niewielki, a pewnie będzie lepiej niż z Thomsonem (choć np. taki Monster Cable 550i dałby zapewne bardziej słyszalny efekt). Ogólnie - to zdobycie jakiejkolwiek wiedzy w temacie audio wymaga sporo czasu, czytając same fora nie dowiesz się wszystkiego :)

Porozmawiaj też z kimś kto zna się na bi-wiringu, takie połączenie wiele nie pomoże, ale jak się poskłada cegiełkę do cegiełki, to coś to musi dać.

Może płyty za kolumnami to nie jest fantastyczne rozwiązanie, ale dla świętego spokoju spróbuj postawić za kolumnami jakieś duże powierzchnie odbijające (może drzwi od szafy, lub coś podobnego, bo w warunkach domowych ciężko o coś innego...) i zobacz czy to coś da.

Jak mówiłem - kupienie suba czy kolumn, to ostateczność.

Kolumn, czy suba nie kupuj przypadkiem w ciemno - w miarę możliwości sprawdź najpierw, czy cokolwiek daje w tym pokoju jakiś bas.

Bo być może wymiana kolumn też nic nie da.

Pozdrawiam

Xen

@ parantulla

Autor wątku nie chciał wymieniać systemu. I chyba nadal nie bardzo chce.

Tak więc Twoje (i kilku innych) rady pod tytułem: nie wydawaj kilku stów na kable,

wydaj kilka tysięcy na nowe kolumny - to jest dopiero szczyt mądrości.

Ciekawe co by było, gdyby kupił, Focale za kilkanaście tysięcy (które rzekomo kiedyś sprawdzałeś) i też by nie zagrały - zwróciłbyś mu kasę? Bo u Ciebie nie zagrały, nieprawdaż?

Rady w stylu kup nowe kolumny, są na takim poziomie jak moja obecna rada dla parantulli - kup lepiej nowy dom, tam może zagrają nawet monitory.

Po drugie, po rysunku pokoju nie bardzo można wywnioskować, że będzie słabo z basem - kilka innych osób w tym wątku ma podobne pokoje i bas też ma. Ja na ten przykład mam.

nsnotes dobrze pisze.

A, i jeszcze widzę, że na koniec parantulla przemówił ludzkim głosem - gdybyś w tym tonie pisał od początku, to by nie było połowy tej paplaniny.

@ slav123

Naprawdę cieszę się, że masz dobry sprzęt i jesteś z niego dumny - super!

Tylko że Twój pokój odsłuchowy jest 2-3 razy większy od pokoju Neonixa, a same Akkusy mają wartość całego jego zestawu. Więc to trochę nie w temacie.

To, że Akkusy dają dobry, mocny bas, to ja wiem - dobry na większe pokoje.

I jak widać ze zdjęć też używasz zasłon na telewizor, ustrojstw akustycznych na drzwi itp. Czyli to chyba jednak działa. Nie wspomnę już o tym, że kolumny Akkusa mają od razu wkręcane kolce SundCare Superspikes - a to dla niektórych kolejne voodoo. Ale działa.

@ Neonix

Bardzo dobrze, że posprawdzałeś z grubsza inne możliwe ustawienia, połączenia itd. - o to chodziło, żeby najpierw ustalić bezkosztowo, czy nie da się czegoś poprawić.

Jak widać nie bardzo się da - ale trzeba było to sprawdzić.

Nadal twierdzę, że głównym problemem są tutaj ściany, być może nakłada się na to jeszcze nieszczęśliwy układ wymiarów pokoju, co powoduje, że muzyka dobrze nie brzmi.

Do tego dochodzi jeszcze kilka innych czynników akustycznych (nie wiem, czy na przykład ta wykładzina na całej powierzchni, zamiast pomagać, nie powoduje, że te resztki basu nikną, bo nawet od podłogi nie ma punktów odbić) i same właściwości sprzętu. W sumie - ciężka sprawa. Są niestety pomieszczenia, których nie da się prawidłowo nagłośnić, nawet jak wstawisz tam kolumny z megabasem, to pewnie nie będzie to grało prawidłowo.

Kable, gdy je wymienisz, to zostaną i na pewno coś skorygują. ten który kupiłeś, to wydatek niewielki, a pewnie będzie lepiej niż z Thomsonem (choć np. taki Monster Cable 550i dałby zapewne bardziej słyszalny efekt). Ogólnie - to zdobycie jakiejkolwiek wiedzy w temacie audio wymaga sporo czasu, czytając same fora nie dowiesz się wszystkiego :)

Porozmawiaj też z kimś kto zna się na bi-wiringu, takie połączenie wiele nie pomoże, ale jak się poskłada cegiełkę do cegiełki, to coś to musi dać.

Może płyty za kolumnami to nie jest fantastyczne rozwiązanie, ale dla świętego spokoju spróbuj postawić za kolumnami jakieś duże powierzchnie odbijające (może drzwi od szafy, lub coś podobnego, bo w warunkach domowych ciężko o coś innego...) i zobacz czy to coś da.

Jak mówiłem - kupienie suba czy kolumn, to ostateczność.

Kolumn, czy suba nie kupuj przypadkiem w ciemno - w miarę możliwości sprawdź najpierw, czy cokolwiek daje w tym pokoju jakiś bas.

Bo być może wymiana kolumn też nic nie da.

Pozdrawiam

Xen

Nie, nie jestem DUMNY ...tylko to takie s..nie - gadanie tyle zachodu o kolumny ktore graja basem czy nie ?? skoro w innym pomieszczeniu jest OK !!! to wina scian pomieszczenia !!! PRAWDOPODOBNIE NIC NIE ZAGRA ....ja w ciagu 2 dni potrafie wymienic caly sprzet wlacznie z umeblowaniem , nie pytam sie czy u kogos gra to dobrze czy nie NAJWAZNIEJSZE ZE U MNIE GRA a co do kolce SundCare Superspikes dostalem je gratis na pewno lepiej sluza niz zwykle kolce bo jak na poczatku pisalem WYSUWAM kolumny na srodek :) a co twoje kolumny stoja na ??? nie maja kolcy to tez voodoo :) masz te sokole oko aby je dostrzec ?? pozdrawiam POTRAKTUJCIE TEN WPIS Z USMIECHEM :):)

Nie wiesz o czym piszesz... Dam swoje kolumny gratis, jeżeli nie zagrają u autora postu niskim i solidnym basem. Trzy strony dyskusji o dwóch 11-sto centymetrowych głośniczkach mających grać nisko i soczyście, o dwie strony za dużo...

Zmień kolumny!

No i @parantulla w końcu wyjaśnił sedno problemu,na chłopski rozum.Czasem inaczej się nie da.

Tak się zastanawiam ilu z tu wypowiadających miało okazję słuchać w pomieszczeniach o marnych ścianach, np. poddaszach gdzie nie ma żadnych murowanych ścian, chyba niezbyt wielu na pewno nie Ci którzy doradzają wymianę kabelków i tego typu pierdoły.

Przy tego typu konstrukcjach można zrobić tylko trzy rzeczy:

1. zburzyć, postawić na nowo - raczej nie opłacalna sprawa

2. dostroić pomieszczenie ustrojami i to powinna zrobić osoba lub firma która ma jakieś pojęcie jak należy to zrobić - spora kasa

3. duże kolumny, jak już ktoś wcześniej wspomniał, przynajmniej 20cm głośniki basowe, lub sub ale to ostateczność

I wiem coś o tym bo słucham na poddaszu gdzie nie ma praktycznie pionowych ścian, jedynie KG, wełna 25cm, dachówka, zmagam się od lat z brakiem basu i jedyne pozytywne efekty dały wymiany kolumn na większe, czasami wspomagam się dodatkowo subem jak chcę poczuć bas w żołądku.

Moja rada - pożycz duże kolumny jak masz taką możliwość, i nie patrz na to że pokój mały, myślę że powinno to dać pożądany efekt.

Wspominałem wcześniej, iż posiadam suba Koda Goky SW-1000, ale go nie używam ze względu na słabą jakość dźwięku.

Miałem wcześniej KD w tym pokoju i ten sub (membrana 25cm) potrafił wytworzyć zadowalający bas.

Wspominałem wcześniej, iż posiadam suba Koda Goky SW-1000, ale go nie używam ze względu na słabą jakość dźwięku.

Miałem wcześniej KD w tym pokoju i ten sub (membrana 25cm) potrafił wytworzyć zadowalający bas.

Do muzyki potrzebny sub bardziej wyrafinowany, ja używam MA GSW-12, trzeba się pobawić ustawieniami żeby ładnie to grało i też pobiegać z nim po pokoju, ale jak wspomniałem wcześniej staram się słuchać bez suba, i na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z basu, ale dały go duże trójdrożne zestawy.

7481d209d777fd38.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.