Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka pomieszczenia - mało wyczuwalne tony niskie

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam układ pomieszczenia jak na załączonym rysunku.

Kolumny AE Aelite 2 stoją na standach wypełnionych w podstawie piachem.

Sprzęt: AudioLab 8000S i 8000CD

Odczuwam braki tonów niskich, kiedy kolumny stały na samej podłodze było

tych tonów więcej.

Na podłodze jest wykładzina, są w tym pokoju jeszcze inne meble których

nie zaznaczyłem na foto.

Ma ktoś jakiś pomysł co można z tym zrobić, aby basów było troszkę więcej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Witam,

tych tonów więcej.

nie zaznaczyłem na foto.

witam rozstaw masz prawie taki sam jak u mnie( drzwi zamykam) , tylko ja kolumny wyciagam na srodek .....tam dopiero graja pozdrawiam

Z doświadczenia mojego przypuszczam, że sprzęt zagra najlepiej na ścianie z oknem ale wtedy będzie mniej funkcjonalny pokój. Czasami warto bo dobra akustyka potrafi zaczarować i z pokoju aż nie chce się wychodzić :) Mam pokój o podobnych proporcjach do którego wstawiam na jakiś czas sprzęt żeby rozwiać jakieś wątpliwości bo wszystko brzmi tam doskonale więc jak coś nie gra to znaczy że się źle spasowało komponenty.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

W tym przypadku, nie może być dobrego basu - asymetria! Ustaw tak jak podpowiada mikel , na ścianie z oknem, z pewnością bas będzie lepszy , dobrze by było zarzucić jakieś zasłonki za głośnikami na okno:)

?

A próbowałeś przestawiać i szukać optymalnego miejsca?

Mam podobny pokój, tylko układ odwrócony - okno mam z lewej.

Spróbuj odsunąć nieco kolumny od ściany, prawą nieco w lewą stronę (ile się da),

może zmniejsz też rozstaw kolumn - bo z rysunku wynika że jest chyba powyżej 2,5 m.

Jeśli jest większy, to idealny punkt odsłuchowy jest...za ścianą :)

Spróbuj z rozstawem 2,0-2,2 m i ewentualnym skierowaniem kolumn na miejsce odsłuchowe

(skręt 15 stopni).

Naprawdę warto popróbować różnych ustawień.

Jakie masz standy?

Poza tym, AE Aelite 2 mają raczej krótki, konturowy bas więc wielkich uderzeń wstrząsających

ścianami raczej się nie uzyska. Dobrze dobrane kable głośnikowe/interkonekt mogą trochę tu pomóc.

I jeszcze jedno - telewizor z tyłu. Duży LCD to idealny pochłaniaczo/odbijacz - co daje niefajny efekt na ogół. I oczywiście, ta asymetria jest też zła, sam z podobną walczę...ale nie mam możliwości przestawienia. Czy lewa kolumna nie gra nieco ciszej przez to, że jest ustawiona w wolnej przestrzeni?

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

/ mój pokuj /4,60/3,40 identyczny układ przejście w tym samym miejscu

basu hektary tylko w tym ustawieniu , bynajmniej u mnie

foto

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

basu hektary

foto

przepraszam bardzo ale bas wyraża się w kilogramach :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Witam,

tych tonów więcej.

nie zaznaczyłem na foto.

problem lezy po stronie Twoich preferencji. Piszesz ze na podłodze grały wiekszym basem...oczywiscie tak ale jakim?? Dudniaco buczacym zapewne. Teraz na podstawkach Twoj system gra zdecydowanie bardziej rowno, z basem o lepszej kontroli i definicji ale o mniejszej masie.

Moj system ma identyczne ustawienie jak na rysunku powyzej, pomiessczenie tylko wieksze o ok 4mk2. W kazym razie kazdy zestaw gra u mnie lepiej ustawiony na scianie dłuzszej, sprawdzalem setki razy, mimo asymetrii ustawienia kolumn ktora nie degraduje dzwieku w duzym stopniu. Prawa kolumna odsunieta od sciany bocznej na 70cm, lewa ok 1,8m. Odsuniecie od sciany tylniej 50cm.

Jesli chcesz poprawy niskich tonow to ustawienie kolumn na scianie przy oknie totalnie nic nie zmieni. Ale tylko w ramach Twoich preferencji. Ustawienie owe (na krotszej scianie) bedzie wlasciwsze dla systemow majacych problemy z basem a dokladniej jego nadmiarem ogolnie mowiac...

Spróbuj pochodzić po pokoju i posłuchać czy jest gdzieś bas którego oczekujesz. Jeżeli tak to poszukaj innego ustawienia. Wydaje się jednak, że za mały bas to efekt niedużej mocy wzmacniacza podłączonego do średnio sterowalnych monitorów. Typ kolumn daje już mniejszy bas niż kolumny "podłogowe". Ponieważ twój wzmacniacz ma wyjście na końcówkę mocy można by było spróbować podłączyć sekcję niskich tonów do niej. Bas winien być dużo lepszy. Proszę nie zwracaj dużej uwagi na kategoryczne stwierdzenie mówiące, że przy niesymetrycznym ustawieniu bas nie może być dobry. Przeczą temu prawa akustyki i przykład mojego pomieszczenie.

niestety najslabsza strona audiolaba 8000s jest wlasnie bas. Dlatego nie bedzie latwo uzyskac jakas wielka poprawe w tym temacie. Zostaje chyba tylko sub albo 2xsub

Witam,

tych tonów więcej.

nie zaznaczyłem na foto.

Witam serdecznie. Z mojego doświadczenia wynika, że poprawienie basu w zestawie daje podłączenie kolumn w bi-wiringu oraz i to dodanie masy, daje wymiana kabla zasilającego na gruby solid core co najmniej 3mm2,a nie linka czyli splot cieniutkich drucików, oczywiście we wzmacniaczu. W odtwarzaczu cd wymiana zasilającego też daje poprawę.

Pozdrawiam.

Pod podstawki włożyć kawałek płyty szerszej i dłuższej o 30-40 cm od samej podstawy kolumn.... ;-) Po prostu mając je na podłodze podbijałeś od niej bas. Bo domyślam się że były w tej samej pozycji (oprócz wysokości) co teraz.

Musiałeś jednak dostrzec jeden plus ich umieszczenia na stojakach. Nieco bardziej "zniknęły" odtwarzając stereo.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

A moze konstrukcja tych kolumn jest taka ze nie da sie z nich wykrzesac tyle niskich co zalozyciel watku by chcial , nastepna sprawa to pomieszczenie , moze zabrac sie za akustyke , moze sciany sa beznadziejnej konstrukcji i nic sie nie da zrobic , chyba za suba podlaczy ale to juz nie stereo.

Dziękuję wszystkim za tak liczne odpowiedzi.

1. Ściany - wszystkie wewnętrzne, poza zewnętrzną (tam gdzie jest okno) z pustaków są drewniane.

Między ścianą jest stelaż 5-10cm, który trzyma ściankę karton-gipsową.

2. Sprzęt - wzmacniacz wraz z tymi monitorami jest dobrze dopasowany, słyszałem kiedyś przed zakupem

i pięknie to grało, ale niestety pomieszczenie było inne niż moje :(

Z B&W CDM1 SE zagrało to lepiej, prawie, że synergia w połączeniu.

Kable połączeniowe kolumnę ze wzmakiem to ProCab 2,5mm, zasilający to zwykły komputerowy z masą, ale nie jest

wcale chudy (szukałem lepszego), widziałem chińskie bardziej chudsze :)

3. Ustawienie - wszystko stoi tak, aby była harmonia w pokoju i nie mam zbytnio możliwości

manewrowania z meblami oraz systemem stereo.

4. Bas - praktycznie jest mało wyczuwalny, chciałbym aby był krótki, konturowy i nie spodziewam się wstrząsów.

5. TV z tyłu - no niestety jest duże 46" i nie mogę go przestawić w inne miejsce.

6. 8000S i bas - nie tylko na nim odczuwam zanik basu, mam także amplituner Sony DA50ES na którym jest ten sam efekt

braku basu po podpięciu pod te kolumny.

Dodam jeszcze, że kolumny stoją 12cm od ścianki karton-gips, a prawa kolumna jest odsunięta od bocznej ścianki na 34cm.

Między kolumnami jest odległość 180cm.

Odsunięcie kolumny bardziej do przodu nie zwiększa basu, za to psuje scenę dźwiękową, natomiast zmniejszenie odległości

między kolumnami psuje efekt stereo.

Aha, jakiś czas kolumny stały na podstawkach bez rury wypełnionej piachem i wtedy basiku było troszkę więcej, po dociążeniu

podstaw i przymocowaniu kolumn do podstawek, bas się zmniejszył.

Co wy na to wszystko?

Problem tkwi raczej w pomieszczeniu i jego akustyce.

Drewniane ściany z karton-gipsu i ten telewizor to chyba główne czynniki.

Ciężko będzie to przeskoczyć.

Rozstawienie 180 cm jest ok, dziwię się tylko, że przesunięcie kolumn do przodu pogarsza efekt stereo. Odsunięcie kolumn

na 50-60 cm powinno poprawić głębię sceny.

Zestaw który posiadasz sam z siebie jest zacny, ale wielkiego basu nie zapewni - dlatego też jest czuły na wszystkie czynniki zmniejszające

tą słyszalność basu. Jednak jeśli słyszałeś w salonie i grał tam ok, to znaczy, że może zagrać tak jak chcesz, trzeba pogłówkować tylko jak mu w tym pomóc.

Kable które masz na pewno nie pomagają...Sprzęt warty ładnych kilka tysięcy połączony kabelkami za 20 zł - to jest też słaby punkt.

Poszukaj kabli głośnikowych z mocnym, ale kontrolowanym basem, kup porządną sieciówkę - dobry jest kabel Vincent (widziałem niedawno ogłoszenie na hifi.pl

gdzie był do kupienia za 250 zł).

Jaki masz interkonekt? Tu też warto pójść tym torem i znaleźć taki, który akcentuje bas. To pomoże na pewno - tylko kwestia ile będzie kosztować i jakiej skali będzie to efekt. Spróbowałbym też pod wzmacniacz podłożyć izolatory Vibrapod (albo izolatory + stożki). One też wzmocnią bas.

Po dociążeniu standów bas się zmniejszył, bo wreszcie kolumny są właściwie ustawione i nie tak podatne na drgania.

Takie jest w skrócie moje zdanie w tym temacie :)

Pozdrawiam

Xen

Dziękuję wszystkim za tak liczne odpowiedzi.

1. Ściany - wszystkie wewnętrzne, poza zewnętrzną (tam gdzie jest okno) z pustaków są drewniane.

Między ścianą jest stelaż 5-10cm, który trzyma ściankę karton-gipsową.

2. Sprzęt - wzmacniacz wraz z tymi monitorami jest dobrze dopasowany, słyszałem kiedyś przed zakupem

i pięknie to grało, ale niestety pomieszczenie było inne niż moje :(

Z B&W CDM1 SE zagrało to lepiej, prawie, że synergia w połączeniu.

Kable połączeniowe kolumnę ze wzmakiem to ProCab 2,5mm, zasilający to zwykły komputerowy z masą, ale nie jest

wcale chudy (szukałem lepszego), widziałem chińskie bardziej chudsze :)

3. Ustawienie - wszystko stoi tak, aby była harmonia w pokoju i nie mam zbytnio możliwości

4. Bas - praktycznie jest mało wyczuwalny, chciałbym aby był krótki, konturowy i nie spodziewam się wstrząsów.

5. TV z tyłu - no niestety jest duże 46" i nie mogę go przestawić w inne miejsce.

6. 8000S i bas - nie tylko na nim odczuwam zanik basu, mam także amplituner Sony DA50ES na którym jest ten sam efekt

braku basu po podpięciu pod te kolumny.

Dodam jeszcze, że kolumny stoją 12cm od ścianki karton-gips, a prawa kolumna jest odsunięta od bocznej ścianki na 34cm.

Między kolumnami jest odległość 180cm.

Odsunięcie kolumny bardziej do przodu nie zwiększa basu, za to psuje scenę dźwiękową, natomiast zmniejszenie odległości

między kolumnami psuje efekt stereo.

Aha, jakiś czas kolumny stały na podstawkach bez rury wypełnionej piachem i wtedy basiku było troszkę więcej, po dociążeniu

podstaw i przymocowaniu kolumn do podstawek, bas się zmniejszył.

Co wy na to wszystko?

witam u mnie kolumny stoja od scian bocznych okolo 2m , od sciany tylnej 1.8m mam trojkat rozwarty 60stopni i nie mam basu a p...cie ale tylko wtedy gdy te niskie tony sa w muzyce a nie jak ostatnio bylem u klienta , ktory sie zachwalal ze ma pelno buuuuuu itd mysle ze tego nie chcesz , niskie u niego rozlewaly sie wszedzie bez kontroli :( po odsluchu u mnie ...sprzet zmienia ???

Kable które masz na pewno nie pomagają...Sprzęt warty ładnych kilka tysięcy połączony kabelkami za 20 zł - to jest też słaby punkt.

Poszukaj kabli głośnikowych z mocnym, ale kontrolowanym basem, kup porządną sieciówkę - dobry jest kabel Vincent (widziałem niedawno ogłoszenie na hifi.pl

gdzie był do kupienia za 250 zł).

Jaki masz interkonekt? Tu też warto pójść tym torem i znaleźć taki, który akcentuje bas. To pomoże na pewno - tylko kwestia ile będzie kosztować i jakiej skali będzie to efekt. Spróbowałbym też pod wzmacniacz podłożyć izolatory Vibrapod (albo izolatory + stożki). One też wzmocnią bas.

Jaki polecasz kabel głośnikowy aby zapewnić mocny, ale kontrolowany bas?

Interkonekt też mam nie za dobry, kupiłem kiedyś Thomsona za 60PLN

A jaki byś polecił, aby trochę zwiększyć bas?

Czy z tym moim pomieszczeniem to rzeczywiście taka lipa, że nic się nie da?

Może jakieś ustroje dać za kolumny ?

Lipa to to nie jest, zasłoń w jakiś sposób zasłoną (jakąś wolną) telewizor i zobacz, czy nie będzie lepiej.

A najlepiej, jak postawisz kolumny na ścianie krótszej9tam gdzie jest okno, podczas słuchania je zasłoń) i odsuniesz je od ściany tylnej na około 1,5 metra do 2,0 i od ścian bocznych na około 1,0 - 1,5 metra. Dognij kolumny w taki sposób by punkt przecięcia był za tobą. Dywan oczywiście masz, zapewne. Oczywiście każde pomieszczenie ma swój punkt optymalny dla kolumn, gdzie osiągają swoje maksimum :)

Swoją drogą, zawsze powinno się stawiać kolumny na krótrzej ścianie!

Kabli narazie nie zmieniaj, trzeba najpierw to wszystko ładnie poukładać i od strony akustycznej wyciągnać ile się da. A ten kabel Thomsona to bardzo obry kabelek!

PS: Neonix, a masz możliwość zrobienia zdjęcia pokoju?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A coś na ścianach, podłodze jest czy wiatr hula? Jeżeli pusto to przy prawidłowym ustawieniu kolumn może następować podbicie średnicy i odsłuchowo będzie mało basu...

> Neonix

Pisales ze przed stabilizacja kolumn na standach bas byl lepszy.

To wroc do pierwotnego stanu.

Zapewne bas graly Ci rezonanse obudowy.

Odbezpiecz mocowanie kolumn na standach i wysyp piasek ze standow.

Albo potestuj kombinacje:

- mocowanie tak, piasek nie

- piasek tak, mocowanie nie

- mocowanie nie, piasek nie

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Jaki polecasz kabel głośnikowy aby zapewnić mocny, ale kontrolowany bas?

Radzę Ci daj sobie spokój na razie z kablami. Zacznij od pomieszczenia.

Czy z tym moim pomieszczeniem to rzeczywiście taka lipa, że nic się nie da?

Ustawienie - wszystko stoi tak, aby była harmonia w pokoju i nie mam zbytnio możliwości

To dwie sprzeczności. Z Twoim pomieszczeniem da się coś zrobić ale Ty nie chcesz nic zmieniać :) Musisz sam zdecydować. Przejście na słuchawki albo zmiana ustawienia w pokoju. Nie warto się męczyć jeśli teraz masz bezbasie.

.

Na podłodze jest wykładzina, za kolumnami jest pusta ściana.

Natomiast na pozostałych ścianach są jakieś obrazy oraz na lewej ścianie jest półka.

Gdy podstawy były bez piachu to basik był lekko większy niż teraz, ale i tak to było

bez rewelacji, więc nie wiem czy jest sens wysypywać piasek z podstawek.

Pokombinuję na razie testowo z ustawieniem kolumn w różnych miejscach, bo rzeczywiście

to może być rozwiązanie idealne.

A jakby kolumny stały na ścianie na przeciwko okna ?

Byłoby dużo gorzej od ustawienia na tej ścianie gdzie jest okno?

@ Mikel

Piszę o kablach - bo autor wątku napisał wyraźnie, że nie bardzo może i chce przestawiać sprzęt.

Poza tym dobre okablowanie ZAWSZE pomoże.

@ Neonix

Piasku ze standów bym nie wysypywał - wsypany był po to, żeby kolumny pozbawić wibracji, ustabilizować

źródła pozorne itd. Jak go wysypiesz - to owszem, będzie więcej basu, ale pochodzącego ze złych rezonansów obudowy,

a tu nie o to chyba chodzi.

Z kabli głośnikowych (budżetowych) mocny bas zapewnia firma Monster Cable (może Z1?), także Positive Cable Pxoenix,

może pomóc nawet Audionova Moonwalk. Jest zapewne jeszcze wiele innych możliwości - poczytaj trochę, na pewno coś znajdziesz.

To wszystko kabelki w cenie do 50 zł/m więc nie zbankrutujesz od ich zakupu. A uwierz mi, efekt będzie naprawdę słyszalny, bo

masz niezły sprzęt.

Interkonektu Thompsona nie znam - może jest niezły. Mogą pomóc kabelki Van Den Hula, Oehelbach (N2) i znowu Monster Cable. Ale ponownie jest wiele innych opcji.

A odnośnie sieciówki - to dobrym rozwiązaniem może być też podstawowy model Gigawata LC1, najtańsza Shunyata też.

Reasumując: nie dawaj sobie spokoju z kablami, bo one tak, czy inaczej mogą poprawić dźwięk. Zmiana może być na poziomie 10-30%, chyba warto wydać te parę stówek.

Oczywiście z ustawieniem też warto próbowac i od niego zacząć - o czym zresztą pisałem na początku, ale jeśli nie możesz tego robić, to rozejrzyj się szybko za okablowaniem. I jeszcze jedno - ten Vincent Power, którego poleciłem jest lepszy do źródła (CD, DAC).

Odnośnie TV - to są tacy, którzy zakładaja na czas odsłuchu na telewizor jakieś kartony, gąbki, czy używaja zasłon. Podobno pomaga.

Pozdrawiam

Xen

Pokombinuję na razie testowo z ustawieniem kolumn w różnych miejscach, bo rzeczywiście

to może być rozwiązanie idealne.

Go for it!

A jakby kolumny stały na ścianie na przeciwko okna ?

Byłoby dużo gorzej od ustawienia na tej ścianie gdzie jest okno?

Tak

@ Mikel

Piszę o kablach - bo autor wątku napisał wyraźnie, że nie bardzo może i chce przestawiać sprzęt.

Poza tym dobre okablowanie ZAWSZE pomoże.

Wydawanie pieniędzy na darmo. Kablem w tym przypadku niczego nie zmienisz. Uzyskiwanie basu na siłę kablem np.4 mm2 to wielki błąd i zazwyczaj się traci pozostałe dobre aspekty dźwięku.

.

Z rysunku i opisu pokoju wynika, że bas powinien dosłownie zalewac całe pomieszczenie (o jego jakości póki co nie wspominam)

a jeśli teraz jest wyraźnie odczuwalny deficyt, to wyjeżdżanie kolumnami, wynoszenie telewizora, wymiany kabelków czy inne głupoty

(które tu można wyczytac) niczego nie zmienią oprócz tego, że basu może byc jeszcze mniej niż jest obecnie.

Prawdopodobnie ostatnim co byś chciał tutaj usłyszec (zobaczyc) to porada w stylu "zmień kolumny" ale obawiam się niestety,

a nawet jestem pewien, że tylko w taki sposób można uzyskac jakąkolwiek poprawę.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

@ Mikel

Tu wcale nie chodzi o 4 mm kwadrat. Różne kable dają rózne efekty dźwiękowe, a te które ma autor wątku dają efekt

wyłącznie negatywny. A jeśli ktoś nie słyszy wpływu okablowania, to polecam wizytę u laryngologa, bo to może poważniejszy problem

być. Przy tym sprzecie różnice będą i to spore, bez względu na pomieszczenie.

@ parantulla

Otóż wcale to nie wynika - czytaj ze zrozumieniem. Bo ścianki z karton-gipsu to nie jest beton.

Oczywiście, zmiana kolumn też pomoże, ale autorowi nie o to chodziło....

Nawet głupie Vibrapody za 100 zł mogą tutaj wzmocnić bas. Ale, oczywiście to pewnie są "głupoty".

Pozdro

Xen

Pokój zbliżony wymiarami do kwadratu. Długość o 0.5m większa od szerokości, ok 15m^2.

Jeśli chodzi o bas to z moich prób ustawień kolumn wynika, że pomieszczenie ma kluczowy, krytyczny, największy wpływ na kontrolę basu. Pomijam wpływ samych kolumn.

Żadne bzdety o kablach. Mało tego, przesunięcie głowy w miejscu odsłuchowym o ok 15, 20cm w dół lub w górę diametralnie zmienia odczucia. Sprawdziłem to dokładnie i w niektórych przypadkach jest nawet wrażenie, żę basista nie zagrał jakiegoś dźwięku, tzn. jest on słyszalny po przesunięciu głowy w dół o ok15cm. Przy normalnej pozycji odsłuchowej jest prawie niesłyszalny, zupełnie brak mu konturu, słychać nieznacznie ten dźwięk jako tło.

Z czego to wynika? Bez pomiarów mogę stwierdzić, że to efekt znoszenia się fal odbitych. Więc wydaje się(jak to z opisów literatury na necie wynika), że trzeba zlikwidować pierwsze odbicia jak również znaleźć optymalne ustawienie kolumn względem miejsca odsłuchowego. Ja nawet myślę by podnieść kolumny na podstawkach o jakies 15 cm do góry by głośnik średnio niskotonowy był wyżej niż obecnie.

Wniosek, skoro tak nieznaczna odległość ma tak diametralny wpływ na bas w małych pomieszczeniach np ok 16m^2 to nie liczmy, że z każdego punktu będzie słychać dobrze. Dobrze słychać tylko w jednym określonym punkcie. Ktoś wpsomniał o dudniącym basie. To właśnie wynik nakładania się fal i wyboraźmy sobie sytuację, że w naszym ustalonym miejscu dźwięk jest ok, to przy obniżeniu głowy o kilkanaście cm napewno zacznie się efekt dudnienia, bas będzie podbity.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.