Skocz do zawartości
IGNORED

Pobor mocy i moc amplitunerow KD.

Gummo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Temat ostatnio bardzo modny na naszym forum. W rekach mam marcowy (tak w styczniu) nr Home Cinema Choice. W srodku miedzy innymi test porownawczy 4 budzetowych (300funtow) amplitunerow do kina domowego. Ponizej opublikuje jako ciekawostke pobor mocy oraz moc w/w.

Do pojedynku stanely : Onkyo TX-SR308, Pioneer VSX-520, Yamaha RX-367, Denon AVR-1611 czyli klasa najnizsza wyposazona w modne bajery.

Legenda

A - pobor mocy gdy amplituner jest bezczynny

B - pobor mocy na materiale testowym przy ustawieniu glosnosci -20dB

C - moc amplitunera w trybie 2 kanalowym 8 Ohm

D - moc amplitunera w trybie 5 kanalowym 8 Ohm

( ) - dane fabryczne

ONKYO TX-SR308 (5x100W)

A - 40W; B - 60W; C - 85W; D - 40W

PIONEER VSX-520 (5X130W)

A - 40W; B - 50W; C - 110W; D - 65w

YAMAHA RX-V367 (5X120W)

A - 34W; B - 150W(!); C - 85W; D - 27W

DENON AVR-1611 (7X110W)

A - 41W; B - 43W; C - 114W; D - 71W

Na deser ONKYO TX-NR5008 (9x140W)

A - 140W; B - 160W; C - 180W; D - 135W

Yamaha wypada b. slabo. W poprzednim nr byla testowana Yamaha RX-V1067 (lub 2067). Wyniki rowniez bez rewelacji.

https://www.audiostereo.pl/topic/77244-pobor-mocy-i-moc-amplitunerow-kd/

Ja mam Yamahę RX-467 i przy bezczynności pobiera ok 35W, przy dwóch kolumnach i niezbyt głośnym słuchaniu pobiera ok 40-45W więc nie wiem skąd takie kosmiczne wyniki. Pobór mierzyłem miernikiem elektronicznym.

Ja mam Yamahę RX-467 i przy bezczynności pobiera ok 35W, przy dwóch kolumnach i niezbyt głośnym słuchaniu pobiera ok 40-45W więc nie wiem skąd takie kosmiczne wyniki. Pobór mierzyłem miernikiem elektronicznym.

Czytamy ze zrozumieniem.... Nie robimy jak napisałeś "niezbyt głośnego słuchania" tylko odkręcamy gałkę na -20dB i wtedy mierzymy ;-) Przy okazji biorąc pod uwagę fakt że masz miernik wrzuć proszę wynik.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Jakiś link czy kawałek skanu uda się zamieścić?

Skanera nie posiadam. Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na razie nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję że założyciel tematy się nie obrazi i zapytam - Jak ma się pobór prądu do mocy jaką wzmak przekaże na kolumny tj jeżeli max pobór prądu jest np 200 w a podana moc wyjściowa przy 8ohm 100w na kanał często można to czytać na allegro jak to się ma do nowych konstrukcji a jak do starych .

Dzisiejszy test .

Na czuwaniu : N-ka , HK AVR 360 , HK HD 980 (podpięty do AVR 360) , Ariva 110 , 1 TB WD 3,5" , Panasonic Tx-p 46 G20, DMP - BDT 300 , sub Yamaha SW 320 - całość w granicach 50 W/ h. Sam sub wyszedł najlepiej - 0.0 (?) Możliwe ?

Jaja zaczynają się podczas relaksu przed TV. Koncert Georg Michael , DTS HD MA . Włączony sub, BR , TV , Wzmacniacz - średnie zapotrzebowanie wynosi 360 W / h przy -20 db , przy -35 (bo tak zazwyczaj słucham)320W/h. A, reszta sprzętu dalej czuwa.

Przed zaśnięciem (gdy mam na nockę zasypiam w salonie) włączam AVR 360 i N-ka (radio) lub CD 980 pobór sięga w granicach 105-110W/h.

Od maja 2010 TV , ariva 110 i 1TB WD mam podpięte pod listwę , którą włączam na czas relaksu.

Normalnie całą dobę czuwa tylko N-ka i AVR 360 , pobór to 27W/h.

Niezauważyłem różnicy w poborze stereo - 5.1.

jels urzadzenie ma pobor 200W to nie logiczne ejst by na stereo ialo wyjsc po 100W straty na takich urzadzeniach wynosza okolo 70%, przykladowo moj NAD ma 290 W pobory mocy maksymalny, normalna moc na kanal to 50W szczytowa chwilowa RMS to natomiast 100W, wiec pobor 290W-zuzycie 200W

tak właśnie myślałem że nie wydasz więcej nisz masz "chyba że na raty" ale w tym przypadku się nie da.Więc należy rozumieć ze jedynym solidnym wzakiem może byś taki który bierze dużo z sieci .Zeby nikt na mnie nie krzyczał solidnym dla mnie, te które biorą mniej są do mniejszych zestawów .

W dziecinnym pokoju : LG 22 LH 2000 + biały dekoder multiroom - 12.5 W/h czuwanie , 38 W/h relax. Sypialnia dekoder na kartę + plazma TH 37 PV 80

37 W/h czuwanie , 230 W/h relax. Od dzisiaj wyciągam wtyczkę od 37". Laptop czuwanie 3.8 W/h ,relax 35 W/h.

Max720: Niezłe miałeś "wyniki" z 50W w trybie czuwania.... Przy okazji pomyśl może nad listwą z wyłącznikiem głównym. Są także takie które mają część gniazd odłączanych głównym przyciskiem i na przykład dwa stale zasilane. Choć z drugiej strony dla takiej "funkcjonalności" lepiej kupić jedną listwę z wyłącznikiem głównym i włożyć w jedno gniazdko a w drugie zwykły przedłużacz ;-)

Nie mniej 50W.... Nieźle....

jels urzadzenie ma pobor 200W to nie logiczne ejst by na stereo ialo wyjsc po 100W straty na takich urzadzeniach wynosza okolo 70%, przykladowo moj NAD ma 290 W pobory mocy maksymalny, normalna moc na kanal to 50W szczytowa chwilowa RMS to natomiast 100W, wiec pobor 290W-zuzycie 200W

Kiedyś to tak może było. W tej chwili w końcówkach wzmacniaczy do KD bardzo często pracują wzmacniacze tzw. cyfrowe, impulsowe, w klasie D czy jaką mial fantazję nazewnicza producent. Ich sprawność jest bardzo wysoka, 90% tez się zdarza.

Jestem Europejczykiem.

Dzisiaj znalazlem dwa As-y . 1 -wszy to piec olejowy , Który żonie pokazuje temperaturę wody (nie grzeję olejem od 3 lat) i sk... el pobiera 78 wacików , poszedł on na ch..., a 2 -gi to amplituner Maranza używany sporadycznie w kuchni . Ten gagatek w spoczynku łyka 35 łotów , a jak śpiewa i gra to 38 łotów - bez sensu. Proponuję wszystkim sprawdzić swoje starocie. Marantz ma +/- 10-12 lat. Toż to szok ....

Max720: Jeszcze się ostatecznie okaże że w standby masz 300W w całym domu... ;-) Ziarnko do ziarnka i Stoen zaciera rączki ;-)

Mój Amplituner:

Spoczynek: <1W

Włączony: ok 20W

Stereo: Pomax 2*170W

Multi (5.1, 7.1): Pomax 5*70W, 7*50W

Pobór mocy przy Pomax: 500VA

To normalne. Zakłada się, że wszystkie kanały nie grają jednocześnie z mocą maksymalną. Stąd trafo nie ma mocy równej dla przypadku powyżej: 7*170+”straty”=1300+500=1800VA!

Podobnie projektując zespoły głośnikowe nie zakłada się, że do wszystkich kanałów dochodzi ta sama moc. W przybliżeniu bas=ok.60%, średnie=ok.35%, wysokie=ok.5% . Są to dane przykładowe pokazujące pewne założenia zdroworozsądkowe.

Wyobrażacie sobie jakby grał ów amplituner z mocą maksymalną we wszystkich kanałach i odpowiednim wydatku zasilacza; 1300W!

Mam również wzmacniacz stereo o wydatku zasilacza 900W, który ma jedynie 2*200W=400W. Gdzie równica? Otóż dla pewnego zakresu mocy wyjściowej pracuje w klasie A, dopiero powyżej przechodzi w AB. Niezły piecyk.

Jak widać bywa różnie. Byleby nie robiono nas w konia i nie podawano mocy PMPO, czy jak tam ona się nazywa? Przykładowo, wskazany wzmacniacz stereo ma tę moc (szczytową) na poziomie 2*1600W; 3.2kW!.

Dla ciekawości : podaje się jednak takie moce szczytowe. Jest taki np.: Proton dla którego podaje się moce oddawane do obciążenia z uwzględnieniem czasu w którym to następuje. Np. 1800W w czasie 5ms, 1500W w 15ms,…

Może to mieć znaczenie. Muzyka to wszak transienty…

A wracając na ziemię, to Bravo może nam tu napisać, że zazwyczaj słucha się z mocami około kilku W na kanał (głośno). Podawanie więc mocy maksymalnej („pojedynczej”) na kanał ma jakieś uzasadnienie (transienty).

A wracając na ziemię, to Bravo może nam tu napisać, że zazwyczaj słucha się z mocami około kilku W na kanał (głośno). Podawanie więc mocy maksymalnej („pojedynczej”) na kanał ma jakieś uzasadnienie (transienty).

Oczywiście że mogę napisać ;-) i napiszę że słuchamy zazwyczaj po kilka W na kanał i niektórym już wtedy "urywa łeb". Inni mają inne preferencje lub możliwości co do odbioru takich poziomów albo mają nisko efektywne zespoły głośnikowe (bardziej okolice 80dB/W) i dają radę znieść tak "wielkie" moce bezstresowo ;-) Najprościej samemu sprawdzić. Zakładając że do wyjątków należą ampli z mocą powyżej 200W na kanał wystarczy wrzucić jakiś współczesny pop w stereo i odkręcić gałkę głośności na -20dB. Dla max 100W/kanał odkręcamy na -17dB a dla max 50W/kanał odkręcamy na -14dB. Wtedy wyjdzie około 2W w uproszczeniu na kanał. Dla niektórych jest w sam raz. Dla większości zdecydowanie za głośno....

Kiedyś to tak może było. W tej chwili w końcówkach wzmacniaczy do KD bardzo często pracują wzmacniacze tzw. cyfrowe, impulsowe, w klasie D czy jaką mial fantazję nazewnicza producent. Ich sprawność jest bardzo wysoka, 90% tez się zdarza.

Teraz, tak jak dawniej, wzmacniaczy "D" w kinie się nie spotyka (Yamaha, Denon, Onkyo, Pioneer). Choć PonaSŁONIK coś tam stukał.

jels urzadzenie ma pobor 200W to nie logiczne ejst by na stereo ialo wyjsc po 100W straty na takich urzadzeniach wynosza okolo 70%

kto powiedział że podczas pomiaru mocy końcówki oddawały 100W ?

, przykladowo moj NAD ma 290 W pobory mocy maksymalny, normalna moc na kanal to 50W szczytowa chwilowa RMS to natomiast 100W, wiec pobor 290W-zuzycie 200W

Przykładowo to co napisałeś za bardzo się kupy nie trzyma. ;) ... po pierwsze ... 50W mocy szczytowej czy RMS? Po drugie jak mierzysz pobór (czego jak widzę nie robiłeś) to przy pewnej uśrednionej mocy oddawanej przez końcówki w czasie pomiaru (którą albo znasz jeśli mierzyłeś, albo nie - w Twoim przypadku to drugie, a nie "50W szczytowa chwilowa RMS PMPO DIN blink blink ;)").

Denon AVR 3806 - w stereo, ciche granie ok.75W. Stand by ok. 1W.

Dla porównania Yamaha RX-V661 przy nie głośnym graniu w STEREO pobierała mi ~~50W (maksymalna moc jaką jest w stanie pobrać to wg. informacji z instrukcji 800W ... dziwne że z tyłu urządzenia namalowane jest 390W ... jeśli chodzi o oddawaną max moc, to w pomiarach z magazynu "AUDIO" wychodzi 4x70W przy 1% THD+N - taki zapas mamy w bi-amp dla stereo, czyli 140W czystej, ciągłej mocy/kolumnę)

Teraz, tak jak dawniej, wzmacniaczy "D" w kinie się nie spotyka (Yamaha, Denon, Onkyo, Pioneer). Choć PonaSŁONIK coś tam stukał.

Ciekawe. Widziałem kilka recenzji dobrego sprzętu gdzie ewidentnie siedziały końcówki cyfrowe (były zdjęcia bebechów). Jak znajdę chwilę czasu to poszukam.

Jestem Europejczykiem.

Ciekawe. Widziałem kilka recenzji dobrego sprzętu gdzie ewidentnie siedziały końcówki cyfrowe (były zdjęcia bebechów). Jak znajdę chwilę czasu to poszukam.

Tylko co zmieni to że znajdziesz? ;) Nic. Nadal miażdżącą przewagę w kwestii % udziału w rynku amplitunerów mają wzmacniacze AB.

Przepraszam za opoznienie ale bylem b. zajety.

Aparatu w tej chwili nie mam. Fotki zrobione zabytkowym:) telefonem.

Dac znac jakby cos bylo do poprawki.

Ukryta Zawartość

post-20121-077022700 1296389085_thumb.jpg

post-20121-078214100 1296389095_thumb.jpg

post-20121-059995700 1296389103_thumb.jpg

post-20121-092000700 1296389111_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.